CUM A DEVENIT TELEFONUL MOBIL SPIONUL DIN BUZUNAR. Ce fel de date se pot colecta prin intermediul mobilului si cum anume este folosit ca dispozitiv de urmarire

13-05-2011 4 minute Sublinieri

Telefoanele mobile sunt, de fapt, dispozitive de urmarire ce dezvaluie parti importante ale vietii noastre reale

O vizualizare pe harta a datelor colectate de telefonul mobil al lui Malte Spitz (sursa: ZEIT ONLINE) – VIDEO, mai jos in cadrul articolului

Trupa de muzica electronica Kraftwerk a fost cu mult înaintea vremurilor sale din punct de vedere muzical, dar chiar si versurile piesei lor “Computerwelt” din 1981 pot parea nefiresc de vizionare. “Interpol si Deutsche Bank, FBI si Scotland Yard, Flensburg si BKA, ne-au luat toate datele noastre si le-au pus deoparte.Ceea ce era de neimaginat acum 30 de ani suna mai tarziu oarecum amenintator. Dar astazi, versurile par chiar naive.

În timp ce autoritati guvernamentale, cum ar BKA, Oficiul Federal de Investigatii Penale din Germania, (si baza nationala de date referitoare la încalcari ale regulamentelor de trafic în Flensburg) au într-adevar o comoara de informatii despre noi, cea mai mare sursa de date despre vietile noastre este mult mai banala. Adevaratul turnator este în buzunarul nostru – propriile noastre telefoane mobile ne tradeaza. De aceea, gruparea de hackeri “Chaos Computer Club” a rebotezat puternicele mini-calculatoare pe care le transportam peste tot cu noi drept “dispozitive de urmarire“, ce dezvaluie unde am fost si ceea ce am facut.

Într-un raport pregatit pentru Curtea Constitutionala din Germania în iulie 2009, grupul de hackeri mentionat a descris ce fel de informatii ar putea în teorie sa fie colectate în conformitate cu legislatia tarii referitoare la retentia de date (Vorratsdatenspeicherung) si ce ar putea fi profilat pe baza acestora. Instanta a oprit ceva mai târziu politica de colectare a datelor asa cum era practicata la momentul respectiv, dar oficialii insarcinati cu aplicarea legii si guvernul în nici un caz nu au abandonat conceptul. Posibilitatile oferite de astfel de date aparent inofensive sunt prea seducatoare. În urmatoarele câteva saptamâni, guvernul german este setat sa decida cu privire la noile norme de colectare a datelor.

Intelegerea pe care cei mai multi oameni o au in ceea ce priveste ceea ce se poate face de fapt cu datele furnizate de catre telefoanele noastre mobile este teoretica; au existat doar câteva exemple din lumea reala. Acesta este motivul pentru care Malte Spitz, deputat al Partidului Verde din Germania, a decis sa publice datele sale proprii, colectate din august 2009 pâna în februarie 2010. Cu toate acestea, chiar si pentru a accesa aceste informatii, el a trebuit sa porneasca un proces in instanta împotriva gigantului de telecomunicatii Deutsche Telekom.

Cu cine, când, cât timp si unde?

Legea pe care Curtea Constitutionala Germana a decis sa o declare neconstitutionala pe 02 martie 2010, a fost functionala inca din 2008. Aceasta prevedea ca toti furnizorii de telecomunicatii cu mai mult de 10.000 de clienti sa salveze evidenta tuturor apelurilor si a conexiunilor pentru sase luni.

Asta înseamna ca întreg registrul de comunicatii si toate incercarile de comunicare prin telefon, SMS, e-mail sau internet sunt înregistrate si pastrate pentru o jumatate de an. Nu continutul real, ci tot felul de date conexe care pot dezvalui cate ceva despre tipul si natura unui apel/contact.

Datele, pe care ZEIT ONLINE le-a pus la dispozitie pentru descarcare si care sunt baza pentru harta noastra interactiva ce însoteste acest articol, au fost stocate într-un masiv document Excel. Fiecare dintre cele 35.831 rânduri de foi de calcul reprezinta o instanta temporala – atunci când telefonul mobil al domnului Spitz a transferat informatii catre serverele companiei telecom (de-a lungul unei perioade de o jumatate de an). Vazute individual, piesele de date sunt în mare parte inconsecvente si inofensive. Dar luate împreuna, ele ofera ceea ce anchetatorii numesc un profil o imagine clara a obiceiurilor unei persoane si a preferintelor sale, si într-adevar, a viatii lui sau a ei.

Acest profil releva atunci când Spitz a mers pe jos pe strada, când a luat un tren, când a fost într-un avion. Acesta arata unde a fost în orasele pe care le-a vizitat. Arata când a lucrat si când dormea, când el ar putea fi gasit la telefon si când a fost indisponibil. Când el a preferat sa vorbeasca la telefon sau când a preferat sa trimita un mesaj text. Arata ce terase îi placea sa viziteze în timpul sau liber pentru a servi o bere. Una peste alta, ni se descopera o intreaga viata.

Pentru a ilustra cat de multe detalii din viata cuiva pot fi extrase din aceste date stocate, ZEIT ONLINE a “completat” profilul lui Spitz cu informatii aditionale pe care oricine poate accesa: tweeturile politicianului si articolele de pe blogul sau au fost adaugate la informatiile privind deplasarile sale. Este genul de proces pe care un investigator bun l-ar folosi probabil la profilul unei persoane pe care o are sub observatie.

Pentru a dovedi cat de exacte sunt datele furnizate de catre telefonul sau mobil, intalnirile lui sunt, de asemenea, prezentate asa cum acestea au fost publicate pe site-ul Partidului Verzilor. Locatiile dezvaluite de turnurile de telefonie mobila sunt oglindite in mod destul de exact acolo (in lista sa oficiala de intalniri de pe site).

Dar agenti ai guvernului în lumea reala ar avea acces la informatii în mod considerabil mai multe decât acelea prezentate pe harta noastra interactiva. ZEIT ONLINE a decis sa pastreze confidentialitatea unei parti din înregistrarile de date ale domnului Spitz, si anume, pe cine a sunat si de catre cine a fost sunat. Acest tip de informatii nu ar afecta numai viata privata a multor altor persoane din viata lui, dar, de asemenea, chiar daca numerele au fost criptate, ar dezvalui mult prea multe despre Spitz.

Adio prezumtiei de nevinovatie

Intentia parlamentarilor este de a pune astfel de date la dispozitia organelor de drept – mai ales atunci când se vaneaza teroristii. Cu toate acestea, estimarile companiilor de telecomunicatii ar parea sa sustina ipoteza ca ar fi, de asemenea, utilizate pentru a urmari si infractiuni mai neinsemnate, cum ar fi transferuri de fisiere ilegale, frauda si calomnie.

În afara de aceasta ingrijorare, o alta critica importanta la adresa acestor legi este ca strangerea de date plaseaza (in mod potential) fiecare cetatean ca suspect de serviciu si aceasta supraveghere continua ar putea insemna, de fapt, sfârsitul prezumtiei de nevinovatie.

Mai mult decat atat, exista studii care arata ca datele de telecomunicatii pot fi folosite pentru a crea profiluri detaliate de comportament considerate de unii observatori ca fiind cel putin la fel revelatoare precum monitorizarea convorbirilor telefonice si a altor forme de comunicare.

În timp ce colectarea datelor permite crearea unui profil al miscarilor unui individ, de asemenea, ofera o imagine a relatiilor unei persoane. Datele arata cine ii este un prieten si care sunt membrii familiei. Acest gen de informatii pot arunca o lumina asupra conexiunilor clandestine, precum si asupra unor relatii de dragoste in afara cuplului.

Spitz este un politician, si, ca membru al consiliului de conducere al Verzilor, el petrece pe drum o mare parte din timp. În timp ce acest lucru înseamna ca el nu reprezinta in mod necesar profilulul cetateanului obisnuit în anumite moduri, totusi utilizarea sa frecventa a telefonului sau mobil – efectuarea de apeluri, mesaje text si navigarea pe internet – este incontestabil mainstream (devenita o obisnuinta la modul general) pentru aceste vremuri.

La fiecare zece minute, telefonul lui Spitz verifica cu furnizorul sau de servicii de telecomunicatii pentru a vedea daca au existat noi alerte de e-mail-uri, o functie care multi proprietari de smartphone-uri o au activata. Din moment ce telefonul sau a fost rareori oprit, miscarile lui Spitz au fost urmarite 78 la suta din timp.

Sase luni – aceasta este perioada de timp pe care o considera indicata politicienii germani pentru colectarea datelelor privind apelurile si schimburile de e-mail si este aceeasi perioada de timp pentru care Spitz a facut datele sale personale disponibile. O astfel de perioada ar fi suficienta în mod clar pentru anchetatori pentru a se asigura ca o persoana nu a putut pastra mai multe secrete. Într-adevar, atâta timp cât un telefon mobil este pornit, activitatile titularului sunt comunicate. Si chiar daca un telefon nu este pornit tot timpul, poate oferi însa suficiente informatii pentru a crea un profil precis.

Acum treizeci de ani, Kraftwerk canta “Flensburg si BKA”, descriind o lume unde datele cu caracter personal au scapat în afara controlului nostru si au cazut în mâinile agentiilor guvernamentale mari. Astazi, aceste versuri ar trebui sa fie schimbate în: “Telekom si BKA, ne-au luat toate datele noastre si le-au pus deoparte“.


Categorii

Era Big Brother, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “CUM A DEVENIT TELEFONUL MOBIL SPIONUL DIN BUZUNAR. Ce fel de date se pot colecta prin intermediul mobilului si cum anume este folosit ca dispozitiv de urmarire

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Seful GOOGLE, Eric Schmidt, recunoaste senin: TELEFONUL TAU MOBIL STIE CINE ESTI, UNDE ESTI SI UNDE TE DUCI
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DRUMUL CATRE UN REGIM POLITIENESC: Apucaturile “ochiul si timpanul” se transforma in “normalitate” – 200 000 DE ROMANI AU AVUT, NUMAI OFICIAL, TELEFOANELE ASCULTATE IN 2008. Se vrea indepartarea
  3. Pingback: LEGEA BIG BROTHER: autoritatile au operat schimbari minore in proiectul de lege anti-libertate. CE AFLAM: OPERATORII TELECOM OFERA DEJA DATE CATRE ”INSTITUTIILE ABILITATE” SI CA EXISTA INTERFATA COMUNA CU POLITIA SI PARCHETUL
  4. Pingback: (video) TELEFOANELE INTELIGENTE (smartphone): instrumente sofisticate de spionaj
  5. Pingback: 7 metode de ASCULTAT TELEFOANELE [video]/ In plin scandal mondial, SUA OFICIALIZEAZA SI PRELUNGESTE PROGRAMUL DE SPIONAJ TOTAL PRISM - Recomandari
  6. Pingback: GEOLOCALIZAREA PRIN TELEFOANE MOBILE. NSA inregistreaza geografic MILIARDE DE DATE din intreaga lume pentru ”TRASAREA MISCARILOR” si relevarea ”RELATIILOR ASCUNSE” dintre persoane [VIDEO] - Recomandari
  7. Pingback: Audierea lui ZUCKERBERG, mașinăria de spionaj FACEBOOK și SCLAVII DIGITALI. "Întreg mediul electronic de comunicaţii este o puşcărie digitală" (Dan Diaconu) - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare