Ilie Serbanescu ataca noul acord cu FMI si pe guvernatorul BNR: ROMÂNIA condusa de FMI – statut etern de “GUNOI”. De ce e obsedat Isarescu ca romanii sa aiba SALARIILE MICI?

1-08-2013 2 minute Sublinieri

Ilie Serbanescu participa la dezbaterea cu tema "Mediul de afaceri intre blocaj financiar si birocratie" organizata de "Saptamana financiara" si "Financiarul", in Bucuresti

“Pe tot parcursul celor patru ani de criză, cu FMI-ul la spate, România cotată elev model a rămas în continuare pentru marile agenţii internaţionale de rating “under investment grade“, care în jargon financiar se numeşte junk, adică gunoi”.

“Eu n-am înţeles care este cu adevărat fundamentarea acestui nou acord. Aşa, printre rânduri, am putut surprinde că ar fi vorba de faptul că având FMI-ul la spate, ne-am putea împrumuta mai ieftin. Ne-am putea împrumuta pentru ce? Ce-am făcut cu marile sume obţinute de la FMI şi de la Comisia de la Bruxelles şi pe care încă nu le-am plătit? Ce-am făcut? S-a dezvoltat ceva în România? România nu se mai poate împrumuta decât pentru a plăti datoriile vechi”.

Fără îndoială, împotrivirea faţă de creşterea salariilor în România este o obsesie a dlui Isărescu. Nu există ocazie care să fie scăpată de domnia sa pentru a menţiona această împotrivire. Si dacă n-o face personal, îl pune pe dl Vasilescu s-o facă. Si totdeauna împotrivirea este făcută extrem de savant, evocându-se o corelaţie ce ar trebui să existe între creşterea salariilor şi creşterea productivităţii muncii.

Invocata corelaţie cu creşterea productivităţii muncii este strict corectă. Dar din păcate pentru dl Isărescu, nu mai are bază practică în România. În mod concret, corelaţia creşterilor salariale se făcea cu creşterea productivităţii muncii din industrie, adică acolo unde se putea calcula şi unde se considera că este produs în principal profitul, întrucât în sectoarele financiar – bancare şi administrative are loc doar o redistribuire a acestuia!

Din păcate, România a devenit o anexă de consum – stadiul cel mai de jos al unei colonii – şi tocmai absenţa unei producţii industriale semnificative într-un ţesut industrial solid şi consistent (şi nu doar în insule industriale ale capitalului străin) reprezintă hiba fundamentală din care decurge nefericirea acestui statut colonial. Şi astfel a dispărut reperul obiectiv de creştere a productivităţii muncii în raport cu care să se decidă sau nu sporiri de salarii în sectorul de stat şi în ce proporţii. Şi atunci, ori se caută o altă bază de raportare cât de cât obiectivă, ori se procedează gradual la mărirea salariilor, dar cu prudenţă. În orice caz, a invoca rezultatele din industrie pentru a bloca creşterile de salarii la stat este ceva lipsit de temei.

Problema principală a dlui Isărescu este însă alta. Dacă dl Isărescu susţine sus şi tare condiţionarea nivelului salariilor de nivelul productivităţii muncii, atunci cum explică domnia sa – şi nu l-am văzut vreodată să se fi străduit s-o facă! – faptul notoriu că, în timp ce productivitatea este de 4-5 ori mai mică în România decât, de pildă, în Germania, salariile sunt de 8-10 ori mai mici! Noi spunem deschis: din cauză că România este o colonie! Oare acest statut îl apără dl Isărescu?! Căci, după nivelul productivităţii muncii, ar cam exista spaţiu economic pentru cel puţin o dublare a salariilor în România!

Intervenţiile publice de genul celor ale dlui Isărescu, ce se implică nejustificat în problemă neavând legătură cu aceasta, sunt de fapt nişte presiuni pentru realizarea intereselor capitalului străin pe linia salariilor din România. Salariile mici reprezintă o politică impusă de capitalul străin şi din păcate asumată guvernamental în numele unei aiureli care pretinde că prin acestea se asigură atractivitate pentru investitorii străini. Cei „atraşi” nu sunt însă investitori serioşi, ci doar aceia de mâna a paişpea, în timp ce, concret, salariile mici înseamnă practic piaţă internă restrânsă, care introduce un cerc vicios al subdezvoltării.

isarescu


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Ilie Serbanescu ataca noul acord cu FMI si pe guvernatorul BNR: ROMÂNIA condusa de FMI – statut etern de “GUNOI”. De ce e obsedat Isarescu ca romanii sa aiba SALARIILE MICI?

  1. daca si in conditiile salariilor actuale suntem atat de pacatosi, cum ar fi fost daca Dumnezeu ne-ar fi oferit un nivel de trai similar vesticilor? ce mai ramanea din simtul nostru ortodox? faptul ca nu ni s-a ingaduit “s-o ducem bine” eu o vad nu neaparat ca pe o cearta a lui Dumnezeu pentru pacatele noastre, ci totodata ca paza impotriva impietririi inimii…

  2. In Romania nu sunt salarii foarte mici, in raport cu puterea economica a tarii, ci un dezechilibru intre preturi si salarii ! De asemenea este pur si simplu riidicol sa existe chirii in euro, preturi la imobiliare in euro, credite de consum sau pentru achizitii imibiliare in euro, intr-o tara in care moneda nu este euro…Acest lucru duce la mari dezavantaje pentru cetateni, care sunt platiti in lei, nu in euro.
    In alta ordine de idei, este un mit faptul ca in occident sunt salarii enorme. Salariul mediu in occident este in jur de 1700-1900 € net, iar in ultima vreme cei mai multi occidentali, chiar cu studii superioare, au salarii mai mici decat media, si sa nu uitam ca trebuie raportate si preturile la salarii, adica la salariile astea preturile sunt si ele mai mari decat in Romania… Ca sa va dau un mic exemplu personal, eu platesc numai electricitatea 170 € pe LUNA si nu stau in vreun palat…
    Poate 20% dintre occidentali, cei care provin din familii instarite de generatii, au o viata mai luxoasa, restul duc o viata cat se poate de normala, insa daca au mai mult decat romanii, este pentru ca occidentalii sunt chibzuiti, nu arunca cu banii de ochii lumii, nu vor sa para mai mult decat sunt, nu fac credite aiurea, ca sa-si cumpere plasma sau masina de lux de ochii lumii, daca bugetul lor nu le permite, nu se indoapa, ci mananca destul de putin – de aceea isi si permit sa cumpere mancare mai de calitate.
    In concluzie vreau sa spun ca circula multe mituri in Romania despre viata occidentalilor, care nu este chiar asa de roz, mai ales in ultimii ani, precum se crede sau se afirma.
    Cat priveste cresterea salariilor in Romania sigur poate fi o problema voita, pentru atragerea investitorilor straini, ca investitori romani nu prea exista, dar poate fi si o probleme economica, fiindca salariila alea constituie “cheltuieli” pentru orice intreprindere, ca este ea de stat sau privata, si deci este nevoie de crestere economica, de productivitate, de investitii productive, care sa permita castiguri mai mari si evident salarii mai mari, ar trebui de asemeni sa existe o implicare a justitiei atunci cand sefi sau patroni de intreprinderi fac ilegalitati sau isi atribuie sume necuvenite in detrimentul salariatilor, si asa mai departe, se poate discuta pe tema asta ore in sir…
    Problema este ca Romania este condusa de o mafie, nu de adevarati oameni politici si profesionisti in economie ! Nu neg prin asta faptul ca exista medii externe care doresc sa-si satisfaca niste interese financiare, economice si chiar geo-politice in Romania, dar faptul ca tara noastra nu este administrata de niste oameni pregatiti, responsabili si patrioti, ci de niste gangsteri cu apucaturi securiste, face ca ea sa devina o prada mult mai usoara pentru cei care “vaneaza” oportunitati acolo.
    Pe de alta parte si romanii, in marea lor majoritate, sunt fie apatici si lipsiti de curaj, fie foarte bine adaptati la acest sistem si chiar daca nu sunt instalati la masa, prind ceva firimituri aruncate de “stapâni” si-i slujesc pentru asta…
    Chiar daca in multe privinte sunt de acord cu domnul Serbanescu, nu-i impartasesc fatalismul, raman la parerea ca solutii exista, dar din pacate ele nu pot fi puse in aplicare decat prin “ruperea pisicii”, adica dezmembrarea mafiei securiste care conduce Romania de 23 de ani. Ori asta nu se va putea face fara tulburari sociale masive.

  3. Senzația că vesticii sunt mai păcătoși decât noi aș spune că este falsă. Nu neapărat nivelul de trai te duce la o viață păcătoasă ci mai degrabă dorința proprie de a trăi un stil de viață ”modern” promovat pe toate căile posibile. Asta are de-a face cu o propagandă susținută care penetrează mințile copiilor de la 3 ani începând cu broșurile după care își ghidează programul grădinițele. Urmează apoi școala, televizorul, programele ”educative” de orice natură și cu orice prilej, cursurile de instruire și recalificare, locul de muncă, etc.

    Vesticii au trecut și ei prin această propagandă cu mulți ani în urmă dar impactul este astăzi mai slab decât în zona ortodoxă. Societatea lor este astăzi saturată cu ideologia neo-liberală a unei vieți libertine, au trecut deja trei generații în această etapă istorică. Cu toate acestea există un procent însemnat de populație, mai ales în zona rurală, care a păstrat un stil de viață relativ tradițional iar tineretul este mai puțin afectat. Din contră, în România chiar și în zona rurală, deși nu peste tot, tinerii au îmbrățișat fără să clipească ”cultura” vestică deși aceasta nu este decât un produs artificial menit să dezarmeze societățile tradiționaliste pentru a promova în loc cultura de consum.

    Pe scurt: occidentul a integrat sodomia în societate dar nu o practică decât o minoritate, este mai puțin provocator în vestimentație, practică controlul nașterilor prin ”planificare” și face mai puține avorturi decât în România. La noi este așa: respingem încă majoritar, chiar și la nivel de discuție, sodomia, tinerele în majoritate se îmbracă ca niște prostituate, suntem campioni la avort și în general ”planificăm” și noi numărul de copii (doi) și momentul aducerii lor pe lume. De unde se vede că sărăcia nu duce neapărat la virtuți, nici nu ne face mai credincioși. Totuși ceva desparte de vestici și anume o minoritate de ”fundamentaliști” care sunt frământătura cea nouă și care nu se va pleca sub acest tăvălug ce a devenit universal.

  4. Cum sa inlocuiesti tesutul neoplazic, gangstero-securist? El se-ntinde cu ramificatii cuscro-nasistice de la Primul-vanzator al tarii, spre cei mai notorii interlopi ajunsi finii lui, pana la ultimul interlop.

    Nu exista “predarea autoritatii” de la acest tesut canceros spre alti posibili viitori detinatori de putere. Ar trebui sa existe un timp “t zero” in care marile sugative ale patriei sa se retraga (cum sa faca ei asa ceva?!) si alte sute/mii/zeci de mii de oameni integri sa le ia locul.
    E o utopie.

    Iar a crede ca pot fi inlocuiti natural (cand mai crapa si singuri de atata bunastare) e alta utopie: au fini, gineri, fii si fiice gata sa le ridice “crucea grea” a opulentei si s-o duca mai departe, cat o mai dura golgota acestui neam blestemat, din vanzarea caruia sug fara limita din ’90 incoace.
    Au propriul sistem imunitar (serviciile) care-i ajuta sa elimine orice prezenta sau initiativa sanatoasa dintre ei.

    Mafia siciliana e mica fatza de structura neoplazica din Romania. Putin a avut de dejucat planurile a 3 oligarhi, si nu cred ca a facut-o singur, de capul lui, fara acordul si sprijinul KGB. Daca KGB il lasa in off-side, il mancau Abramovicii aia 3 de askenazi.
    La noi, nu-i nimic daca dispar UNU, doi, trei, o mie de mafioti. E ca si cum ai taia din coada unei soparle.

    Investitorii straini (aia interesati de un lohn in Romania) sunt niste oameni ocupati care, la orice marait al lohn-angajatului arata cu degetul spre zone ce ne ameninta prin atractivitatea unei promiscuitati financiare mai dihai ca a noastra: India, China, … Si maraitul inceteaza, se transfera in stomac, ca la ventriloci.

    Ilie Serbanescu nu e fatalist; pur si simplu are exact doza de optimism asupra “pacientului” pe care o are orice autopsier. Iar “pacientul” a iesit de ceva vreme din operatia “reusita” cu stampila pusa de Jeffrey Franks.

  5. George vede foarte clar mecanismul implementat dupa 89 de catre esaloanele securistice – Principala si reala misiune a acestor servicii nu e alta decat conservarea marilor averi si mentinerea sistemului specific mafiot!

  6. apropo de f.m.i si de sumele imense imprumutate dea lungul timpului din 90 si pina in prezent, problema cea mare si arzatoare este ca nu sau facut nimic cu acesti bani ci acesti bani au intrat in cu totul alte buzunare, si pe linga faptul ca nu sa facut nimic toata industria si economia a fost rasa dupa fata pamintului in locul lor aparind complexe rezidentiale, moluri, terase, s.a. potlogarii vedem cazul vulcan, tractorul brasov, aro campul lung, s.a. intreprinderi rase dupa fata pamintului, iar in ceea ce priveste locurile de munca acestea constau in firme de paza, videochaturi, maseori\maseuze, saormarii s.a. asemenea locuri de munca bizare, de exemplu cand te uiti intr-un ziar la rubrica de oferte de munca cam asemenea ”locuri de munca ”mentionate mai sus gasesi indiferent de ziar

  7. @ George
    “Iar a crede ca pot fi inlocuiti natural (cand mai crapa si singuri de atata bunastare) e alta utopie: au fini, gineri, fii si fiice gata sa le ridice “crucea grea” a opulentei si s-o duca mai departe, cat o mai dura golgota acestui neam blestemat, din vanzarea caruia sug fara limita din ’90 incoace.”

    Exact la asta ma gandeam si eu azi, chiar si natural daca ar disparea (ca omul e muritor pe acest pamant), si-au pregatit urmasii…
    Si cu toate astea trebuie sa recunoastem si meditam la faptul ca toti acestia,fostii si urmasii lor, sunt romani, nu ? Adica nu au fost coborati de pe Marte…si nici adusi din Occident….nu ?

  8. Ce să-i faci! „Ciocoii vechi și noi” și ciocoii și mai noi, adică ciocoii de azi. Filimoaneee… unde ești, să vezi azi ciocoi, mai ceva ca-n povești.

  9. In ultimii ani mereu la bugetul Romaniei au fost suficienti bani.
    Nu aveam nevoie de FMI,banci straine,etc.

    Daca banii erau cheltuiti responsabil si eficient……

    In ultimii 20 de ani ,de la bugetul de stat,bugetele primariilor si ale tuturor regiilor autonome s-au scurs zeci de miliarde de eur catre firmele abonate ale clientelei politice,baietilor destepti,primarilor,consilierilor,neamurilor,rudelor,odraslelor de partid.

    Zeci de miliarde de eur!

    Bani au fost mereu in Romania,insa anual din fondurile bugetare cel putin 25% se scurg spre clientela politica.

    Nu mai comentez de evaziunea fiscala de miliarde de eur anual,protejata de politicieni,procurori,etc.

    Bani sunt destui,Romania n-a avut niciodata nevoie de FMI.
    Evident ca Isarescu de la BNR,omul institutiilor internationale,are grija sa-i indoctrineze permanent pe romani ca avem nevoie de FMI,e fisa lui de post.

    Cine il tine pe Isarescu la BNR de 20 de ani?
    Marea finanta internationala,masoneria,el fiind sluga fidela a lor.

  10. Pingback: CINISMUL SFIDAOR AL GUVERNATORULUI ISARESCU: in chestiunea CLAUZELOR ABUZIVE sunt de vina oamenii simpli, nu ”sistemul”/ NOUL ACORD CU FMI: privatizarea companiilor strategice din ENERGIE, taxe suplimentare, reforma sanatatii (inclusiv cardul de sanat
  11. Pingback: STAPANII DE LA FMI. Adevaratul guvern al Romaniei si PLANUL ELABORAT AL INGENUNGHERII ECONOMICE a tarii. CAZUL TAROM si tactica “MANAGEMENTULUI PRIVAT” LA COMPANII DE STAT [VIDEO]/ Radu Golban: ROMANIA SI ALTERNATIVELE LA CORSETUL UE [carte pd
  12. Pingback: SCANDALUL FRANCULUI ELVETIAN. Comunism pentru bancile straine, capitalism pentru români. O MÂRȘĂVIE PATRONATĂ DE BNR - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare