SCANDALUL FRANCULUI ELVETIAN. Comunism pentru bancile straine, capitalism pentru români. O MÂRȘĂVIE PATRONATĂ DE BNR

20-01-2015 5 minute Sublinieri

vasilescu-bnr

Iarna ne surprind înzăpezirile, primăvara inundațiile, iar în lungul anotimp al crizei ne ia ca din oală aprecierea francul elvețian. Ritualul anual al surprizelor miraculoase traversează în prezent o nouă dimensiune a expunerilor multiple şi neaşteptate ale țării, despre care ne minunăm sistematic în faţa micului ecran.

Meteo, micro, macro sau geo (termen mai în vogă) sunt paradigmele magice prin care spontaneitatea jurnalistică încearcă să suplinească argumentele de rigoare. La ce soluţii să se aştepte zeci de mii de români ajunşi astăzi în pragul falimentului dacă cei abilitaţi în a da explicaţii şi analize şolcăie din micro în macro şi din bio în geo? Unii din geo-mediocritate strigă „guvernul”, iar alţii din geo-păstorie se închină la Banca Naţională. Iar românul de rând de cine să asculte în această criză?

Moneda elvețiană s-a apreciat zilele trecute vertiginos față de euro și față de alte valute europene, strivite în corsetul de cursuri fixe al Uniunii Europene. România şi-a ales drumul european și pe cale de consecință a ținut leul, pe cheltuiala contribuabilului la un nivel constant față de euro, fie că acesta a mers la deal sau la vale. Şi Banca Naţională a Elveţiei a încercat pentru o perioadă de trei ani de zile să ţină rata de schimb a francului la un curs de 1,2 franci pentru un euro.

Fiind o valută forte, administrată de o bancă care îşi merită apelativul „naţional”, francul a fost expus unei aprecieri puternice tocmai datorită incertitudinilor din zona euro. Deprecierea recentă a monedei europene faţă de dolar ar fi însemnat pentru Elveţia, în varianta în care ar fi păstrat plafonul stabilit în urma cu trei ani, ca francul elveţian să preia tensiunile aferente unei ancore ancoră de stabilitate pentru o Europă bântuită de datorii. Elveţia a renunţat la rata stabilită în 2012 pentru că un euro nu mai valorează astăzi atâta cât valora pe atunci.

Problema în România nu este cea a aprecierii francului, ci a tolerării creditării în valută a populaţiei. Banca Naţională a României ar fi trebuit să ştie că plafonul artificial introdus de Elveţia nu ţine la nesfârşit şi să ofere din timp mecanisme de conversie a tuturor creditelor în valută. Ceea ce s-a întâmplat însă este simptomatic pentru politica de dublu standard a acestei instituţii. Atunci când este vorba de semnarea unui credit în valută, papa Vasilescu elogiază autonomia şi maturitatea părţilor contractuale, în maniera unui apostol al relaţiilor ultraliberale dintre adulţi şi minori, mizează mai degrabă pe ochiade seducătoare decât pe vârsta discernământului, măsurată în ani de experiență financiar-bancară a populației. Românul ca minorul înghite gogoaşa.

Iar când românul este la un pas să nu mai poată onora creditele în valută, risc la care a fost expus cu bună ştiinţă de BNR şi care, mai departe, afectează profitul băncilor străine, tresare scânteia socialistă din nomenclaturiştii de pe Lipscani. Deodată statul, deci contribuabilul, trebuie să asigure aşteptările indecente ale unor bănci străine jecmănitoare prin împovărarea fiscală. Unde sunt regulile pieţei libere pentru bănci? Într-o lume a liberalismului vasilescean decenţa impune, pe cale de consecinţă, să lăsăm şi băncile să dea faliment, nu doar românul. Şi iată cum cetățeanul Ion trăieşte in capitalism, iar băncile în comunism. Practic, vom asista la o socilizare a pierderilor pe urma volatilităţii monetare, păstorit de bănci în numele capitalismului.

Dacă tot nu mai avem capital autohton de ce păzim băncile străine de români şi nu invers? Doar nu sunt băncile noastre. Raiffeisen Bank sau Erste să ceară la Viena sau la Berlin sprijin pentru riscurile valutare la care a expus Hinterlandul de la Riga la Belgrad şi să nu aştepte pomeni de la români. Aprecierea francului elvețian nu are voie să se transforme într-o acţiune de subvenţionare a băncilor străine din România. Falimentul lor ar fi chiar mană cerească pentru bugetul statului. Ne-am lua înapoi toate activele ipotecate colonialiştilor, explicându-le care sunt riscurile liberalismului pe care l-am învăţat de la ei timp de două decenii şi jumătate.

”BNR a avertizat în mod repetat asupra riscurilor creditelor în valută” sună mantra de PR acum, când cursul leu/franc a bubuit asurzitor. Domnule bunic Vasilescu, nu lucrați într-un think tank de analiști care se ocupă de consultanță, sunteți instituție de reglementare și supraveghere, nu una de dat cu părerea! Că și cum ar veni ministrul Sănătății să ne spună că drogurile ne fac rău când acestea s-ar vinde la liber în farmacii. Sau ministrul de Interne apărându-se că a avertizat asupra pericolului reprezentat de hoți când se constată o creștere a numărului spargerilor din locuințe! Dacă e vorba de bănci și credite, nu cu sfaturi trebuia să opereze BNR! Aș fi apreciat sfaturile când se pregătea criza financiară, când opera FNI, când dădea țepe Internațional Leasing (va mai aduceți aminte?), etc, etc. Dar nici atunci n-au livrat nimic supercompetenții din Doamnei…Asta nu îl împiedică însă pe Mugur Isărescu să aibe o imagine imaculată doar pentru că nu se dă în stambă precum politicienii și nimeni nu-l înțelege când vorbește, deci lumea presupune că spune lucruri deștepte. Cât o să-i mai fim recunoscători pentru …creșterea economică zero” din 2000 și apărarea leului din 2008 (ceea ce nu-l împiedică să aibe acum o depreciere de peste 30% raportat la acel moment)?

Ce înseamnă pentru amărâții cu datorii în franci devalorizarea leului cu aproape 20% de joi? Să facem calculele în felul următor. Să zicem că cineva și-a luat un ipotecar în 2007 la un curs leu/franc de 2,1 (2,1 lei pentru un franc). Acum dă banii înapoi la un curs de 4,2 (asta la “oficial”, băncile vindeau însă joi francul cu 4,5 lei…). Având în vedere că un credit ipotecar presupune, de regulă, să plătești cam de trei ori valoarea împrumutului până la scadență (în 25-30 de ani), deducem că debitorii în franci plătesc, în lei, de 6 ori valoarea creditului de la momentul obținerii sale și până la scadență. Să băgam în ecuație și faptul că prețul caselor a scăzut la jumătate de atunci și obținem următorul lucru: cine își duce la scadență un credit în franci plătește cam de 10 ori mai mult decât valoarea unei case în prezent (asta în lei vorbind-am ponderat cu deprecierea leu/euro).

Prin noiembrie, când Volksbank își cauta încă un cumpărător (motivul pentru care banca nu fusese măritată împreună cu celelalte active ale grupului era tocmai creditele în franci) apăruse știrea că aceasta pregătea debitorilor în franci o ofertă de nerefuzat: convertirea împrumuturilor în lei la un curs de 2,6-2,7 lei/franc (în acel moment cursul era de 3,6 lei/franc). Mă întrebam atunci cum vor proceda celelalte bănci cu împrumuturi importante în franci (Banca Românească, Banca Transilvania-întâmplător cumpărătoarea în final a Volksbank, Raiffeisen, etc) de vreme ce Volksbank le forța mâna iar poziția BNR fusese până atunci că politicul n-ar trebui să dicteze băncilor un curs fix de conversie, cum făcuse mult-hulitul Orban în Ungaria. Ei bine, lucrurile s-au rezolvat frumos pentru bănci, tranzacția s-a încheiat, Banca Transilvania nu mai pomenește de nicio ofertă pentru debitorii preluați de la Volksbank…Dar a venit 15 ianuarie și deciza băncii centrale a Elveției de a renunța la legarea francului de euro la cursul 1,2 franci/euro.

Ce aș face eu dacă aș avea un credit în franci? Aș strânge cureaua (în jurul gâtului, poate) pentru a-l plăti mai departe, aș cere o reeșalonare sau nu l-aș mai plăti deloc? Grea decizie…Care credeți că ar fi cea mai bună soluție pentru a forța eficient mâna politicenilor să arunce în sfârșit un colac de salvare debitorilor în franci? Doar n-o să execute silit 150.000 debitori (și, oricum, la paritatea asta, riscul există și pentru cei mai paroliști dintre ei, cei care și-au luat între timp 3 servicii și dorm doar în metrou când fac naveta între ele…). Într-un articol curajos (spre deosebire de Moise Guran de la TVR care pare tare preocupat cum își pune virgulele să nu supere semi-zeii din strada Doamnei), ZF-ul acuză mai tranșant BNR și ne dezvăluie în premieră ce salarii iau eminențele extrem de cenușii de acolo: între 10.000-20.000 euro pe lună, la nivelul conducerilor băncilor centrale de renume de prin Occident. Având în vedere că până acum d-nii Isărescu, Vasilescu, Georgescu și alții escu cu simț de răspundere la acordat sfaturi din BNR și fără bun simț economic când vine vorba să le aplice băncilor din parohia proprie au pus umărul la falimentul familiilor îndatorate în franci, vă propun să mergeți în fața sediului BNR și să le cereți să vă sponsorizeze cu 70% din salariu (cât urcase raportul rată/venituri în 2007, an de boom al creditului și imobiliarelor, cu binecuvântarea BNR) pentru a suporta mai ușor ultimul salt al cursului RON/CHF. Cum sunt suflete nobile (și le mai rămân pentru coșul zilnic încă cel puțin 3.000 de euro lunar), poate îi înduplecați. Și încă ceva: la următoarea criză financiară BNR ar putea să renunțe și la sfaturile sale…gratuite, pretinzand că în ultimii ani a investit masiv în educarea financiară a populației (mai nou, învață copiii de gimnaziu care sunt subdiviziunile monedei). Asta pentru că responsabilitatea nu intră oricum în fișa postului BNR (n-ar avea loc lângă stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară) iar la răspundere nu îndrăznește cineva să-i tragă conducerea în România….

 


Categorii

1. DIVERSE, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Radu Golban

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “SCANDALUL FRANCULUI ELVETIAN. Comunism pentru bancile straine, capitalism pentru români. O MÂRȘĂVIE PATRONATĂ DE BNR

  1. Banca Centrala Europeana incearca sa evite colapsul bancar cumparand creditele neperformante ale bancilor si bondurile emise de statele europene, in valoare de de peste un trilion euro, cate 60 miliarde pe luna pana in 2016! Spania, Portugalia, Italia si Grecia rasufla usurate, putand emite bonduri la dobanzi mult mai mici.

    Spanish 10-year yields fell to a record low of 1.46%, while debt issued by Italy, Portugal and Greece also gained.
    http://www.wsj.com/articles/stocks-rally-euro-falls-after-ecb-move-1421916056

    The euro fell, European shares jumped and bond yields in Italy, Spain and Portugal fell on Thursday after European Central Bank President Mario Draghi announced a bond purchase programme of 60 billion euros a month.
    The euro sank by a full cent against the dollar to $1.1511
    “Bond markets are caught between a rock and a hard place. The large buying will pull yields down but rising inflation expectations are pushing them up. So far, they have not resolved the reaction.”
    http://uk.reuters.com/article/2015/01/22/uk-ecb-policy-markets-idUKKBN0KV1M420150122

    In urma anuntului lui Mario Draghi, euro si leul s-au depreciat si mai mult fata de francul elvetian si dolar.

    FRANCUL ELVEŢIAN, la 4,56 LEI
    http://www.capital.ro/francul-elvetian-la-452-lei.html

  2. BCE impinge moneda euro tot mai aproape de paritatea cu dolarul. BCE va injecta 1.100 miliarde euro in caritasul european. Ca si in SUA, banii se vor duce spre salvarea sistemului bancar aflat in colaps.

    […]
    “Mai exact, este de asteptat ca achizitiile de obligatiuni de stat sa nu fie facute direct de BCE, ci prin intermediul bancilor centrale din fiecare tara. In acest fel fiecare banca centrala din zona euro va fi responsabila de achizitiile de obligatiuni din propria tara, asumandu-si astfel riscurile si eventualele pierderi. O asemenea masura ar favoriza cel mai mult Bundesbank, banca centrala a Germaniei, tara cu cele mai sigure titluri de stat din UE.”
    […]

    Articol integral: http://colaps.ro/?p=6362

  3. Razboiul financiar se intensifica.

    “Băncile centrale din China și Elveția au planificat stabilirea unui centru de comercializare a yuanului în Zurich.”
    […]
    “Conform acordului, Elveția va primi aproximativ 8 miliarde dolari (50 miliarde de yuani).”
    […]

    Sursa: http://www.infowars.com/%E2%80%8Bchina-and-switzerland-to-launch-yuan-trading-in-zurich/

  4. Omul care acum 53 de zile a prezis prabusirea eura fata de francul elvetian, a spus ca urmeaza prabusirea bancilor centrale (ca BNR) deoarece vor fi obligate sa cumpere creditele neperformante ale bancilor ce opereaza in tarile lor!

    Man Who Predicted Collapse Of Euro Against Swiss Franc Makes Second Terrifying Prediction

    Today the man who 52 days ago remarkably predicted the collapse of the euro against the Swiss franc just issued a second terrifying prediction.
    “This is what all central banks have done — they’ve trapped themselves in a corner. They have zero or negative interest rates, they are printing more money, and they are buying more assets that they can’t sell and that are worth a lot less than they are paying for them. So every single central bank in the world is bankrupt because they will never, ever get the price for their assets that they paid for them. This is why the financial system will not survive, Eric, and a total global collapse is now in front of us.”
    http://kingworldnews.com/man-predicted-collapse-euro-swiss-franc-issues-second-terrifying-prediction/

  5. TOP 5 efecte catastrofale ale deciziei Băncii Centrale Europene de a tipări 60 miliarde Euro lunar
    […]
    “Rețineți că președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost vicepreședintele Goldman Sachs în trecut. Acești bani, 1.1 trilioane Euro tipăriți până în Septembrie 2016, nu vor fi împrumutați niciodată micilor întreprinzători/companii, ci vor fi utilizați în scop speculativ, speculații financiare pentru câștiguri financiare”.
    […]
    “Guvernele “antreprenorii politici” și Băncile Centrale conduse de Băncile de Investiții “elita financiară”, vor cu orice preț să evite Deflația “libertatea individuală”, în detrimentul Inflației și a Datoriilor “ingredientele proiectului politic”.
    […]
    “Da, există și o parte frumoasă a deflației. Deflația înseamnă LIBERTATE, eliberează individul de SCLAVIA creată odată cu politicile monetare în ultima sută de ani. Deflația a devenit doar PROPAGANDA conducătorilor pentru a crea INFLAȚIA, pentru a-și dilua datoriile furând din buzunarele indivizilor și pentru a induce un efect fals de îmbogățire.”
    […]
    “Rezervele oficiale de aur ale Germaniei ocupă locul al doilea în lume după cele ale Statelor Unite şi au totalizat 3.384, 2 tone în această lună, conform celor mai recente date colectate de Consiliul Mondial al Aurului.
    Neoficial, China a cumpărat anul trecut o cantitate estimată la peste 5000 (cinci mii) de tone de aur, cea mai mare parte prin tranzacţii efectuate cu ajutorul unor terţi.”
    […]

    Articol complet: http://colaps.ro/?p=6403

  6. @Sluga netrebnica:

    site-ul colaps.ro este infectat. Nu e buna nici opinia aceea despre deflatie, este primul pas spre calamitate, nicidecum libertate.Oricum, problema EURO nu este tiparirea, FED-ul a tiparit mai multi dolari decat ne putem noi imagina un numar si iata-i, nu stau rau, economiceste vorbind, dimpotriva, BCE si Germania au hotarat sa impuna politici de austeritate in loc sa tipareasca si iata-ne pe noi acum. Problema EURO este increderea, daca o moneda nu mai este dorita, atunci poti sa-i faci ce vrei, ca nu o mai salvezi.

  7. @ Titus L

    Din punct de vedere “corect politic” ai dreptate. America sta bine, i-a crescut economia, a iesit din criza, toate sunt roz, nu exista somaj, fiecare cetatean american are sansa la “visul american”, cea mai democrata si libera tara si bla, bla, bla …

    In realitate insa, economia SUA este la pamant, au aproape cel mai mare somaj din lume, drepturile cetatenilor se restrang in fiecare zi, statul devine din ce in ce mai militienesc …

    Dar site-urile care spun altceva decat presa mainstream sunt “infectate”.

  8. Câteva observaţii utile privind insolvenţa persoanelor fizice în varianta propusă de autorităţi, mult diferită de ceea ce există în ţările europene.

    http://www.juridice.ro/357792/legea-privind-insolventa-persoanelor-fizice.html

  9. Pingback: La ce e bun un Parlament… LEGEA “DARII IN PLATA” SAU ANTI-CAMATARIE, CONTESTATA VEHEMENT SI “TICALOS” DE BNR, SISTEMUL BANCAR SI INVESTITORII STRAINI, A FOST VOTATA/ Romania – cea mai “CAPITALISTA” tara din
  10. Pingback: BANKSTERII. Despre semnificatia RAIFFEISENLEAKS: acuzatii grave aduse practicilor bancilor straine din România
  11. http://www.bursa.ro/gheorghe-piperea-consilierul-lui-tudose-jubileaza-bancile-trantite-de-judecatorii-europeni-331480&s=banci_asigurari&articol=331480.html

    Legea vaccinarii obligatorii nu va avea nici o sansa daca vom fi stransi in jurul crucii lui Hristos! Ar trebui si ierarhii sa inteleaga ca razboiul nu e pierdut cu fortele intunericului, numai sa facem ce ne sta in putinta.

  12. “Legea vaccinarii obligatorii nu va avea nici o sansa daca vom fi stransi in jurul crucii lui Hristos! Ar trebui si ierarhii sa inteleaga ca razboiul nu e pierdut cu fortele intunericului, numai sa facem ce ne sta in putinta.”
    Subscriu.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare