Proiectul legii speciale pentru ROSIA MONTANA: se pregateste LEGALIZAREA EXPROPRIERILOR FORTATE IN FAVOAREA MARILOR CORPORATII EXPLOATATOARE

5-08-2013 3 minute Sublinieri

pontaur

„Art. 3. – (1) Exploatarea minereurilor auro-argentifere propusă de Societatea comercială „Roşia Montană Gold Corporation” – S.A. („RMGC” sau „Titularul Licenţei de exploatare) în perimetrul minier Roşia Montană, judeţul Alba, se supune regimului juridic instituit de Legea nr. 85/2003 a minelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor prezentei legi.

(2) Exploatarea minereurilor auro-argentifere menţionată la alin. (1) este o lucrare de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit (s.a.).”

Acest articol reprezintă, în esenţă, întregul proiect de Lege Specială destinat distrugerii localităţii Roşia Montană şi a Munţilor Apuseni. Şi un precedent revoltător (dacă proiectul va fi adoptat de Parlament) pentru modul în care se va „rezolva” orice problemă legată de furtul resurselor naturale ale României, de distrugere a mediului şi a patrimoniului cultural, de deposedare de terenuri, case, proprietăţi şi alte drepturi ale cetăţenilor români, când şi cum vor muşchii unei companii private .

Ce înseamnă “INTERES PUBLIC NAŢIONAL DEOSEBIT”, în sensul proiectului de lege (care a fost trimis „spre consultare” Consiliilor Judeţene din România – cu micul „amănunt” că această consultare se face într-o perioadă de vacanţă)? În rezumat:

Exproprierea în interes privat – dreptul companiilor de a expropria (în numele statului!) orice imobile doreşte (terenuri sau case);

Încălcarea (prin instituirea unei stări de excepţie!) a oricărui act normativ care contravine intereselor companiei private – în această categorie intră legi şi alte acte normative privitoare la: minerit, scoaterea terenurilor agricole din circuitul civil, tăierea pădurilor, protecţia patrimoniului şi a apelor, înfiinţarea societăţilor comerciale, regimul fiscal al societăţilor comerciale, proceduri administrative şi juridice, fiscalitate, regimul drumurilor şi imobilelor proprietate publică, respectarea şi aplicarea hotărârilor judecătoreşti definitive, libera concorenţă etc.; ATENŢIE: proiectul legii speciale nu modifică sau abrogă prevederile „deranjante” pentru compania privată, ci, pur şi simplu, instituie faptul că aceste norme NU SE APLICĂ în cazul proiectului de la Roşia Montană!

Obligarea autorităţilor publice (locale, judeţene şi centrale – ministere şi agenţii guvernamentale) să încalce legile (enumerate, exemplificativ, mai sus – eliberarea de avize, scoaterea a mii de hectare de teren din circuitul agricol şi forestier, cedarea drumurilor publice şi a altor proprietăţi publice etc.); mai exact „să cureţe drumul companiei”.

Înlăturarea oricăror posibilităţi de apărare a cetăţenilor români şi a drepturilor lor împotriva abuzurilor (proceduri judiciare şi administrative , consultări şi dezbateri publice).

***

Asupra acestui ultim punct voi insista (până în septembrie, când legea va intra în Parlament, voi avea ocazia să detaliez toată această avalanşă de abuzuri). Pentru că reprezintă esenţa legii speciale pentru Roşia Montană şi echivalează cu o declaraţie de război a guvernanţilor la adresa cetăţenilor români. Oare care îşi închipuie Victor Ponta că va fi reacţia oamenilor când TOATE, dar ABSOLUT TOATE mijloacele şi procedurile de apărare împotriva abuzurilor şi distrugerilor (aşa cum sunt prevăzute ele minimal în legislaţia autohtonă) sunt anulate? Când, prin instituirea stării de „excepţie”, sunt desfiinţate „de drept”? Când singurul lucru care ţi-a mai rămas de făcut (dacă îţi pasă de tine şi de viitorul familiei tale) e, pur şi simplu, să-ţi înfrunţi (fizic) hoţul care ţi-a băgat mâna în buzunar?

În „expunerea de motive” a proiectului legii tâlhăriei naţionale se arată că sistemul legislativ românesc ar fi prea „birocratic” şi ar conţine un „exces de reglementare” în cazul unui proiect de „interes naţional desoebit”.

Necesitatea unei reglementări speciale a Proiectului derivă din faptul că experienţele anterioare şi semnalele primite de la mediul de afaceri demonstrează că procesul de autorizare a unui asemenea proiect este extrem de îndelungat şi anevoios, din cauza unui exces de reglementare care generează un cadru normativ birocratic, deseori necoerent şi necorelat cu nevoile de dezvoltare a afacerilor.”

În realitate, sistemul legislativ românesc este unul prea permisiv şi, dacă există un exces, atunci e vorba de un exces de de-reglementare. Dar, chiar şiaşa permisiv, sistemul legsilativ conţine un minim de norme menit să apere interesele cetăţenilor şi comunităţilor locale. Pentru că ăsta e rostul legilor: să apere, în mod egal şi echitabil, interesele şi drepturile oamenilor, NU SĂ LE ÎNCALCE.

Practic, adoptarea unei astfel de legi echivalează cu instituirea discreţionarismului, a arbitrariului şi, în cele din urmă, a HAOSLUI. A acelei stări în care nu mai există vreo regulă şi singurul lucru care contează e forţa. Încă mai am minime, dar absolut minime speranţe, că relaxarea pe o plajă însorită îi va repune în mişcare neuronii premierului. Făcându-l să înţeleagă efectele şi consecinţele proiectului de lege care a fost pus în circulaţie. Să-şi dea seama ce demon a eliberat şi a pus în mişcare. Să se documenteze şi să mai vadă care au fost reacţiile oamenilor din întreaga lume când le-au fost încălcate într-un mod atât de arbitrar drepturile. De la greve, poteste generalizate, incendieri, conflicte civile. Soldate cu mari pierderi economice şi, mai grav, cu victime umane. Dacă miniştrii, premierul, parlamentarii şi preşedintele se bazează pe eterna blazare mioritică apreciez că şi-au făcut calcule greşite. Când torni benzină (şi cianură) peste o ţară întreagă e doar o problemă de timp până la prima scânteie. Dacă mai şi laşi la îndemână şi cutii de chibrituri e o totală inconştienţă să speri că explozia nu se va produce. La fel cum e o amăgire să-ţi închipui că atunci când institui haosului vei fi şi în stare să-l controlezi.

***

P.S.: Dincolo de aberaţiile şi abuzurile prevăzute, proiectul Legii Speciale pentru Roşia Montană are şi o mare calitate: aceea de a evidenţia, dincolo de orice dubiu, cât de mare e mizeria afacerii. Tăvălugul de legi şi alte acte normative care trebuie ÎNCĂLCATE pentru a-l face posibil demonstrează de ce un astfel de proiect NU POATE FI POSIBIL. Cât e de ilegal şi absurd. Şi pe câte minciuni se bazează. Proiectul legii speciale nu grăbeşte demararea exploatării, ci îi urgentează sfârşitul. Cum spuneam, până la toamnă, voi reveni cu analizele punctuale asupra absurdităţilor şi minciunilor cianuriste.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Proiectul legii speciale pentru ROSIA MONTANA: se pregateste LEGALIZAREA EXPROPRIERILOR FORTATE IN FAVOAREA MARILOR CORPORATII EXPLOATATOARE

  1. Inainte de alegeri: regionalizarea este o aberatie,proiectul Rosia Montana nu serveste intereselor Romaniei,niciodata nu vom permite exploatarea gazelor de sist.

    Dupa alegeri: este obligatoriu sa facem regionalizarea,ne cere Europa si o vrem si noi,proiectul de la Rosia Montana este in beneficiul Romaniei,trebuie sa exploatam gazele de sist pentru a ne castiga independenta energetica.

    Draga USL,iti multumim pentru ca esti o formatiune politica exemplara,care-si schimba principiile,precum ne schimbam ciorapii.

  2. “Să se documenteze şi să mai vadă care au fost reacţiile oamenilor din întreaga lume când le-au fost încălcate într-un mod atât de arbitrar drepturile. De la greve, poteste generalizate, incendieri, conflicte civile. Soldate cu mari pierderi economice şi, mai grav, cu victime umane. Dacă miniştrii, premierul, parlamentarii şi preşedintele se bazează pe eterna blazare mioritică apreciez că şi-au făcut calcule greşite. Când torni benzină (şi cianură) peste o ţară întreagă e doar o problemă de timp până la prima scânteie. Dacă mai şi laşi la îndemână şi cutii de chibrituri e o totală inconştienţă să speri că explozia nu se va produce.”

    Exagerat sa speri in ceva de acest gen din partea ramasitelor natiunii capabile de a mai gandi, simti, DAR saracite, bolnave si imbatranite, ingenunchiate de sistemul spagarsi mafiot ce-a secatuit Romania.
    Utopie pura.
    Cei strict afectati, cei de acolo, vor muri fara niciun umar alaturi, ingropati in cianura.
    Eu nu cunosc pe nimeni care sa-si puna REAL viata pentru o cauza ne-egoista (evident, nici eu nu fac exceptie).
    Mai degraba ar muri vreun suedez, ceva, pentru Rosia Montana, decat un alt roman.

  3. Banuiesc ca INDICATORII de stres social si datele de la “firul ierbii”, culese cu multa sarguinta de slugacii serviciilor, prezinta niste valori extraordinar de optimiste pentru calaii de la guvernare – As vrea tare mult sa stiu care este factorul de risc in toata ecuatia asta – Pare ca nu se tem de nimeni si de nimic…

  4. Inainte de alegeri:sunt bani destui la buget,nu avem nevoie de cresteri de taxe,noi impozite,banii trebuie cheltuiti eficient si nu dati la clientela,pentru ca avem destui bani.

    Dupa alegeri:nu sunt bani la buget,trebuie sa crestem baza de impozitare,toti trebuie sa plateasca taxe,FMI-ul ne cere asta.

    Anuntam cu surle si trambite reducerea tva la paine iar in memorandumul cu FMI,guvernul Ponta se angajeaza sa introduca peste 20 de noi taxe si contributii astfel incat nici pasarea cerului sa nu scape netaxata.

    Vin cu idei noi de impozite:
    Avand in vedere ca cei care au caini in Bucuresti,sunt taxati deja,propun:
    -detinatorii de hamsteri si papagali sa plateasca un impozit anual.
    -cei care au mai mult de 200 de carti in biblioteca personala,sa plateasca o suprataxa
    -cei care au acvarii cu pesti,sa platesca o taxa de lux
    -daca am o gradina cu o marime peste un anumit numar de metri patrati,taxa de lux
    -daca vreau sa-mi pun pomi fructiferi in curte,trebuie cumparati pomi certificati si achitata o taxa de mediu.

    Dle Ponta,inainte de alegeri,parca promiteai ca toata clientela politica a PDL care a furat miliarde de eur prin contracte cu statul,va suporta rigorile legii,iti mai aduci aminte?

    Distractie placuta pe plajele din Miami!

  5. Este adevarat ?:

    “Din păcate, unii dintre săteni îşi vând morţii – a doua sau a treia generaţie, nu chiar părinţii – pentru că RMGC trebuie să relocheze şi cimitirele, şi-atunci dau bani oricărui om care acceptă să-şi vândă mortul, nu se ştie oficial care este suma… Compania vine cu excavatorul şi-ţi rupe mortu-n două cu sicriu cu tot, mai calcă vreo două-trei morminte cu ocazia asta ca să-i convingă şi pe alţii şi-l mută pe unde vrei. Este trist, dar adevărat.”

    Sursa : http://www.cotidianul.ro/la-rosia-montana-cu-excavatorul-mortii-sunt-rupti-in-doua-cu-sicrie-cu-tot-219778/

  6. Domnilor! Ce nu promite şoarecele pînă să ajungă la gaură.

  7. Dacă tot vine toamna, n-ar strica impozitarea compoturilor, muraturilor, zacusca etc.

  8. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe frimituri - Recomandari
  9. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe firimituri - Recomandari
  10. Pingback: Guvernul a aprobat “pe sest” proiectul de lege care reglementeaza EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA. Moise Guran la Ora de Bussines despre PLASA NATIONALA a RMGC si reactia presedintelui ALBURNUS MAIOR [VIDEO] - Recomandari
  11. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  12. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  13. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare