PATRIARHIA REACTIONEAZA DUR LA MANIPULAREA BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie”

5-08-2013 3 minute Sublinieri

9024_p1817d2q421do53qei571k7e1d18a

În legătură cu documentarul “Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică”, prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013,  şi difuzat fără discernământ critic de unele media româneşti, Patriarhia Română precizează:

Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale  au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari.

În ceea ce priveşte sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român.

Cât priveşte sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, acesta este în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) şi Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007).

În acelaşi timp, de peste doi ani, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate se desfăşoară Colecta Naţională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului la care participă numeroşi donatori, în special preoţi şi credincioşi.

Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceeaşi sursă tendenţioasă (ASUR), aşa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a cărui falsă argumentaţie a fost demontată atunci de Patriarhia Română. De exemplu, în urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeaşi retorică patetică şi alarmistă în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamuluiprin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roşu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialişti sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%.

Referitor la precizarea realizatorului documentarului BBC că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu au acceptat un interviu pentru a-şi exprima punctul de vedere, menţionăm:

La câteva zile după finalizarea infrastructurii la Catedrala Mântuirii Neamului, probabil la sugestia contestatarilor construirii acesteia, doi jurnalişti BBC – unul din România, domnul Paul Andrei Lungu, iar celălalt căsătorit cu un român, vorbitor de limbă română şi cunoscător al tradiţiilor româneşti, doamna Tessa Dunlop – au solicitat Patriarhiei Române sprijinul pentru realizarea cât mai curând posibil a unui material despre “popularitatea Bisericii Ortodoxe Române şi popularizarea acţiunilor Bisericii Ortodoxe Române” la nivel internaţional. Solicitarea celor doi jurnalişti a ridicat un semn de întrebare în ceea ce priveşte buna lor credinţă având în vedere antecedentele jurnalistice, termenele foarte scurte fixate pentru filmare (câteva zile), contrar uzanţelor instituţiei media britanice şi insistenţa cererii de a filma la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului după o regie cel puţin bizară. În acest sens, relevant este şi faptul că jurnaliştii BBC au solicitat intervenţii pe lângă Patriarhia Română pentru filmare, inclusiv prin intermediul unor reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti la Londra şi ai diplomaţiei britanice la Bucureşti.

În concluzie, realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate, prin folosirea exclusivă a unor informaţii sugerate de către reprezentanţii unui curent antireligios şi anticlerical din România sau intervievarea numai a unor interlocutori atent selectaţi pentru atingerea scopului propus. Tendinţa de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «ţara cea mai săracă din UE» cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanic.

În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii.

Biserica-supermarket


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “PATRIARHIA REACTIONEAZA DUR LA MANIPULAREA BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie”

 1. In sfarsit, a dat si patriarhia un raspuns adecvat si demn.

 2. din ciclul “ia-ti-o pe-asta!”

 3. Sa fie spre bun inceput! Bine ar fi sa auzim glasul Bisericii cat mai des in problemele din ce in ce mai stresante!

 4. Iata si un semn bun, atata timp cat nu o sa se umple cu ecumenisti.

 5. Foarte corect!

  Insa si mai demn pentru un popor crestin este ca in loc sa construiasca o catedrala de sute de milioane de lei,acei bani sa fie folositi in proiecte sociale,de ajutorare a nenumaratelor cazuri grave din Romania,proiecte care pot schimba concret in bine multe vieti.

  Pe nenumaratii oropsiti din Romania nu-i ajuta sa doarma mai usor (eventual cu burta goala) o catedrala imensa,construita in apropierea unei alte cladiri imense.

 6. In articol era vorba de manifestarea de tip comunist, anticrestin, printr-un caracter denigratoriu la adresa unor comunitati, desi se tot face caz ca a denigra ar fi interzis, depinde poate despre ce comunitate este vorba…, daca erau niste stricati nu se spunea nimic indiferent ce construiau…
  Problema e ca datele sunt exagerate pentru a crea ura din partea altora
  si a se crea resentimente impotriva crestinilor.

 7. E nevoie de multe sa se faca si poate nu trebuie comparat cum ca ar fi mai important altceva. NU TREBUIE LASATE NEFACUTE, dar trebuie sa intelegem ca noi am fost saraciti la nivel national cu buna stiinta, ar fi nevoie de sume mari de bani si de regula ajutoarele sociale de la acest stat sunt mai mari decat ar putea sa dea biserica, pt ca sunt asigurate lunar. Ar putea sa dea bani biserica in acest fel? Nu, strange ea IMPOZITELE de la toate firmele? Nu, si da doar din ce a primit ca DONATII ceea ce e altceva, fata de sursa mare de bani pe care o are statul. Bineinteles… poate ca sunt obligati sa ajute pe cei ce sunt victimele saracirii, a disponibilizarilor mari, care s-au produs in ultimii ani pentru a nu protesta nimeni. Ajutoare de 2,5 mil pe luna pentru diferite probleme medicale sau cauzate de lipsa unui venit (serviciu). Deci posibilitatile de bani sunt diferite.
  Din sediul de pe Episcop Chesarie se trimit pachete primite ca donatii de la unele firme care sunt date celor in nevoie si am auzit ca se face mai mult decat stiam. In fata imensei nevoi de ajutor ce poti face si cat inseamna. Micile ajutoare nu sunt suficiente e nevoie ca din locul unde se duc impozitele din toata tara, sa se dea ajutor constant (care ajunge pt plata luminii intretinerii), chiar salariile preotilor sunt de la stat, ceea ce nu se stie cat e de bine, asta poate duce la necomentarea unor decizii gresite ale celui care iti da salariu.
  Comparatia intre catedrala si ajutorarea multor cazuri care nu beneficiaza de ajutor mi-e frica sa o fac, ar insemna sa cantarim lucruri diferite. S-ar putea dragi crestini ca orice referire suspicioasa la constructia unei biserici sa nu fie cava bun la judecata, poti fi considerat la vami de catre diavoli ca te-ai opus, ca esti ca cei care s-au impotrivit, etc la fel si aprecierile legate de rostul constructiei poate induce in mintea cuiva o idee defavorabila, un sentiment negativ fata de rostul muncii cuiva, iar aici e vorba de o biserica si o privire cu resentimente nu trebuie sa existe.
  Deci ce vom gandi ca trebuie facut? Pe acelea sa le facem, iar pe celelalte sa nu le lasam nefacute. Cu toate sa se inainteze.

 8. @Mircea
  Biserica noastra are multe proiecte sociale ”de ajutorare a nenumaratelor cazuri grave din Romania,proiecte care pot schimba concret in bine multe vieti”. Fiecare mitropolie, arhiepiscopie si episcopie are astfel de proiecte, daca vrei sa le vezi, dar Biserica este discreta, iar patronatul televiziunilor nu este interesat sa prezinte astfel de informatii, favorabile Bisericii. Scolpul televiziunilor este de a-i indeparta pe oameni de Biserica.

 9. mda, la fel de manipulator raspunsul (surprinzator) al patriarhiei ca si reportajul bbc-ului. Cat timp pentru catedrala s-au primit bani si de la oculte ca ,,opus dei”, nu sunt de acord cu aceasta constructie megalomana, al carui nume nu are nimic in comun cu Ortodoxia. Catedrala asta indeparteaza mai multi tineri de Biserica fata de cati va reusi sa atraga. In plus, pun pariu ca va fi plina de simboluri masonice si ecumeniste. Sa dea Dumnezeu sa ma insel!

 10. @stelian:

  Pana una alta, documentarul nu era concentrat pe subiectul catedralei, ci pe constructia de biserici, iar raspunsul Patriarhiei nu vedem ce manipulare contine. O singura observatie am fi avut fata de acest comunicat: ca le vand pt ca nu mai vin oameni e una (in Marea Britanie), insa ca au inceput sa faca concesii pe lucruri fundamentale ca familia, asta e rautatea cea mai de pe urma. Altfel, sa nu cumva sa ne numaram si noi printre cei care indeparteaza tinerii nu de vreo catedrala, ci de biserica, raliindu-ne unor curente care sunt mai mult anti-orice decat intru Hristos.

 11. Nu stiu de ce ii intereseaza pe americani cate biserici avem?Dar ei cate cazinouri, baruri, bordeluri au?Eu as face cate o biserica in locul acestor locuri de desfrau.Dar cum sa nu-i intereseze? Noi suntem doar crestini adevararti , unii practicanti, ei care au alta religie si stim bine ce, cum sa nu fie ingrijorati.Se vrea intoarcerea la comunism.Ei au facut nationalizari, nu?Ne indreptam spre marele comunism planetar care va pune interdictii ortodoxilor.De ce nu sunt numarate si bisericile catolice?

 12. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
 13. Pingback: Campania anti-BOR continua in presa americana neoprotestanta. Secretarul de stat pentru Culte OPASCHI e de acord ca relatia STAT-BISERICA “NU E UN LUCRU BUN”! - Recomandari
 14. Pingback: MANAGERUL UNEI IMAGINI DEZASTRU A BOR? Cererile Patriarhiei de finantare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI starnesc (inca) un val de contestare a BOR si a FINANTARII PUBLICE a bisericilor - Recomandari
 15. Pingback: Cum se intoarce inapoi cererea adresata de Patriarhul Daniel consiliilor judetene pentru finantarea Catedralei Mantuirii: REFUZURI PE BANDA RULANTA PE PLAN LOCAL, EXPLOATAREA TEMEI IN MASS-MEDIA - Recomandari
 16. Pingback: ANALFABETISM CRESTIN IN MAREA BRITANIE: Superman – personaj biblic, Adam si Eva sau Crucificarea – necunoscute pentru trei din zece copii - Recomandari
 17. Pingback: Patriarhul Kirill, mesaj de Pasti: “NIMENI NU POATE DISTRUGE SFANTA RUSIE”. Se poate vorbi despre o “OFENSIVA ORTODOXA” a Rusiei?/ SUA si Rusia se ACUZA RECIPROC de neaplicarea acordului de la GENEVA/ NATO ar putea ACCELERA constru
 18. Pingback: DOCUMENTAR BBC DESPRE PERSECUTIA CRESTINILOR DIN MAREA BRITANIE (Video-subtitrat in romana). Lectia presiunilor seculariste: toleranta si anti-discriminarea NU sunt si pentru CRESTINI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare