TABARA EXTREMISTILOR MAGHIARI de la partidul Jobbik: finantata din bani publici. Va fi prezenta si o GRUPARE PARAMILITARA/ Incident corporal straniu intre primarul UDMR din Miercurea Ciuc si un OFITER SRI

8-08-2013 9 minute Sublinieri

tabara_EMI_ungaria_mare

Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal a început, miercuri, în Harghita, sprijinită financiar de Primăria Joseni şi CJ, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, urmând să susţină o prelegere.

Primăria comunei Joseni finanţează, pentru a doua oară consecutiv, Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak – EMI), care se desfăşoară de miercuri şi până duminică şi care are ca mesaj lupta pentru obţinerea autonomiei maghiarilor şi autoguvernării Ardealului.

Primarul localităţii, Gall Szabolcs, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că anul acesta sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 30.000 de lei şi chiar a “făcut lobby” ca aceasta să fie organizată în satul Borzont, din comuna Joseni, întrucât “ea aduce ceva în plus în domeniul turistic”.

“Este în interesul nostru, din punct de vedere turistic, să finanţăm Tabăra EMI. Aici vin mii şi mii de oameni şi este bine pentru comuna noastră. Chiar am făcut lobby destul de mare ca această tabără să vină la noi. Pentru noi este o reclamă mare şi, după cum se ştie, marketingul trebuie plătit cu bani grei. În perspectivă, sunt convins că ne va aduce ceva în plus în domeniul turistic”, a spus Gall Szabolcs.

El a susţinut că anul trecut au vizitat tabăra “între 5.000 de persoane, ajungând chiar şi până la 10.000 de oameni la concertele din fiecare seară”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Birtalan Jozsef, a precizat că instituţia sprijină financiar Tabăra EMI cu suma de 7.500 de lei.

Conform preşedintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, motto-ul ales pentru cea de-a IX-a ediţie a Taberei EMI este “Voinţa îşi croieşte drum!”.

“Anul acesta vom vorbi cel mai mult în tabără despre autonomie, de aici fiind inspirat şi motto-ul: «Voinţa îşi croieşte drum!». Dacă vrem autonomie, voinţa noatră va găsi drumul ca dorinţa să ni se împlinească”, a spus Soos Sandor.

Tema aleasă petru deschiderea Taberei EMI este “Scandalul drapelului secuiesc” şi va fi abordată de preşedintele Organizaţiei de Tineret MINTA a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toke Ervin, fostul consilier judeţean Arus Zsolt şi primarul municipiului Gheorgheni, Mezei Janos.

Joi, este aşteptat în tabăra EMI preşedintele PPMT, Toro T.Tibor, care va vorbi, împreună cu reprezentanţii FIDESZ, Koszegi Zoltan, şi Jobbik, Szavay Istvan, despre alegerile care vor avea loc în Ungaria în 2014 şi despre contribuţia la vot a locuitorilor din Transilvania care au dublă cetăţenie.

Sâmbătă, de la ora 12.00, invitatul special al Taberei EMI, Vona Gabor, preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, va susţine o prelegere pe tema “Europa sau Uniunea?”.

“Voi participa în calitate de lector la Tabara EMI, pentru a şasea oară, ea reprezentând unul dintre cele mai importante evenimente la care vin în fiecare an cu plăcere. Având în vedere că nu demult premierul nostru (Orban Viktor) a ţinut în Ardeal, la Băile Tuşnad, o prelegere unde s-au pronunţat multe, la acestea trebuie să reacţionez şi abia aştept să fiu prezent la sfârşit de săptămână la voi. O să am multe de spus. Puteţi să fiţi siguri”, a scris Vona Gabor pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Vona_gardaVona Gabor, care a fost liderul grupării Garda Maghiară – mişcare naţionalistă radicală scoasă în afara legii printr-o decizie definitivă şi irevocabilă luată de Curtea de Apel de la Budapesta în iulie 2009 – va participa şi la Cupa de Minifotbal organizată la Tabăra EMI, pe care echipa Jobbik a câştigat-o în ultimii doi ani. Tot sâmbătă, de la ora 14.00, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, vicepreşedintele PPMT Papp Elod şi preşedintele suspendat al CJ Harghita Borboly Csaba vor participa la dezbaterea “Situaţia politică actuală din Ardeal, (regiuni, restituţie, amendamente constituţionale)”.

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită “Ziua Autonomiei”, în care şi-a asumat rolul de co-organizator Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), vor fi abordate subiecte precum deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului “Iniţiative civice pentru autonomie“, la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele PCM, şi Zakarias Zsolt, vicepreşedinte al PPMT.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa şi simpatizanţi Jobbik din ţară şi din străinătate, dar si gruparea radicală “Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)”, “liniştea” urmând să fie asigurată de gruparea “Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület”, care se defineşte drept o asociaţie păstrătoare de tradiţii militare.

“Pentru liniştea taberei va fi răspunzătoare gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület (National Protection Force Heritage Unregistered RawShooter essentials 2005 1.1.3 build 15And Civil Guard Association)”, se arată pe site-ul Jobbik.

Întrebat despre prezenţa acestei grupări la tabăra EMI, primarul comunei Joseni, Gall Szabolcs, a spus că nu este deranjat de prezenţa unei grupări care vrea să păstreze tradiţiile militare, spunând că ştia că este vorba despre “Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület” şi afirmând că membrii acesteia sunt mai “eficienţi” decât orice altă formaţiune de protecţie şi pază.

“Vin atâţia oameni din străinătate şi e nevoie de pază. Într-adevăr, ei asigură paza pe teritoriul taberei, dar, în ceea ce priveşte modul de gândire al unora când aud că sunt grup paramilitar, e ceva care mi se pare o gândire extremistă. În ceea ce priveşte munca lor, sunt foarte eficienţi, pentru că se simte că este ordine acolo, ceea ce nu ar putea face altă formaţie”, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul Gall Szabolcs.

Vicepreşedintele CJ Harghita Birtalan Jozsef a susţinut că nu a auzit despre această grupare.

“Nu am obiceiul să studiez site-ul Jobbik, deci nu am această informaţie şi nici nu cunosc gruparea Nemzeti Őrsereg Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület. De ani, de când sprijinim Tabăra EMI, poziţia noastră a fost că ea este organizată pentru toţi tinerii din Harghita şi nu numai, şi nu suntem noi în măsură să judecăm cine şi unde vrea să participe. Este un eveniment organizat în Harghita, cu participare din ţară şi din străinătate, şi consider că şi această tabără, ca şi celelalte organizate în judeţ, poate să crească notorietatea şi prestigiul judeţului, este un mijloc de promovare”, a spus vicepreşedintele CJ Harghita.

Potrivit preşedintelui EMI, Soos Sandor, în tabără au fost amenajate şase corturi, în afara celui destinat dezbaterilor, în care vor fi organizate programe culturale, prezentări de meşteşuguri, jocuri pentru copii, competiţii de şah şi cărţi de joc. Un cort a fost special amenajat pentru dezbateri pe teme religioase.

În fiecare seară vor avea loc concerte ale unor formaţii cunoscute pentru mesajele naţionaliste pe care le promovează.

Tabăra EMI este organizată de Asociaţia “Tineretul Maghiar Ardelean”, în parteneriat cu Primăria Joseni, CJ Harghita şi CNS.

Jurnalistul Dan Tănasă a declarat, în ediţia de miercuri a emisiunii “La ordinea zilei” că reuniunea extremiştilor maghiari, care a început astăzi, în Harghita, şi la care participă simpatizanţi ai grupării radicale Jobbik, este finanţată de instituţii publice din Harghita şi Covasna.

“Este cât se poate de clar că statul român nu este în nici un fel interesat să se comporte ca un stat democratic şi suveran. (…) Mesajul lui Jobbik este foarte puternic antisemit, rasist şi revizionist, de condamnare a Tratatului de la Trianon. Ca atare, astfel de manifestaţii antisemite şi antiromâneşti ar treb interzise pe teritoriul românesc”, a afirmat jurnalistul Dan Tănasă, care a arătat însă că statul român nu numai că le tolerează, ci chiar le finanţează din fonduri publice, prin Uniunea Democrată Maghiară din România.

La rândul său, prefectul de Harghita, Andrei Jean Adrian, a afirmat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că astfel de tabere nu pot fi interzise pe teritoriul României, atâta timp cât nu sunt constatate nereguli.

Invitat în emisiune, preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat că astfel de manifestaţii s-au făcut clar cu acordul autorităţilor române, în pofida mesajelor lor extremiste.

Cu câteva ore înaintea de a deschide Festivalul Cartofului, primarul Robert Raduly a ridicat la cote maxime tensiunea în Miercurea Ciuc cu o urmărire ca în filme prin centrul oraşului, finalizată cu “capturarea prin alunecare” a unui ofiţer SRI, identificat de poliţie ca H.C.

“Am prins securistul!”,  a strigat edilul la finalul cursei încheiate cu o căzătură a sereistului, după care a sunat la poliţie pentru a cere să-l predea pe omul caresusţine că îl ”urmăreşte” şi îl ”hărţuieşte” de câteva săptămâni. La faţa locului au ajuns nu unul, ci două echipaje, pentru că şi ofiţerul a cerut ajutorul oamenilor legii, reclamând că a fost bătut de edil. În plus, colegii sereistului au venit şi ei să-l susţină, “pentru că era deranj maxim că primarul şi-a permis să-l robert raduly 4968810 mediafax foto mircea rosca-51580urmărească pe ofiţer”, a relatat, pentru Gândul deputatul UDMR, Korodi Attila, ajuns la faţa locului imediat după incident.

Totul s-a soldat cu două reclamaţii la poliţie, două vizite la spital, a lui Raduly, dar şi a ofiţerului, şi o precizare a SRI că angajatul său “se afla în timpul liber şi filma cu telefonul personal, într-un spaţiu public”.

Bineînţeles, variantele celor implicaţi în incident diferă. Dacă din partea primarului este vorba doar de o urmărire şi imobilizare, de partea cealaltă se vorbeşte despre o altercaţie soldată cu rănirea ofiţerului.

Varianta UDMR

Deputatul UDMR Korodi Attila, cel care l-a însoţit pe primarul Raduly la Poliţie, a povestit pentru gândul că vineri seară, cu ocazia zilelor oraşului, edilul se afla la un dineu oficial la cel mai mare hotel din localitate, oferit oficialităţilor din oraşele înfrăţite cu Miercurea Ciuc, când l-a observat pe bărbat că insistă şi îl fotografiază.

În acel moment, primarul a vrut să îl prindă. Bărbatul a fugit, edilul după el, chiar dacă la ieşirea din hotel a tras o căzătură în urma căreia i s-a deschis o rană de la care îşi scosese copcile chiar în cursul dimineţii. “Primarul fiind sportiv, a fugit după el, de la hotel până în Piaţa Centrală. Vreun kilometru pentru că individul nu a putut mai mult. A alunecat şi a căzut. Primarul l-a prins, a cerut ajutorul oamenilor şi a chemat poliţia”, a relatat Korodi, precizând că au fost făcute două solicitări la poliţie, pentru că şi ofiţerul a sunat. El a insistat că nu a fost vorba de vreo bătaie. Deputatul UDMR a precizat că la faţa locului , în spatele maşinii în care era reţinut bărbatul erau şi colegi de-ai acestuia care îi veniseră în ajutor şi care ulterior l-au dus la spital. “Era un deranj maxim, mai mult din cauza faptului că cineva a avut curajul să facă asta”, a spus el. Korodi l-a însoţit pe Raduly la Poliţie, unde primarul a cerut să se confirme sau să se infirme dacă bărbatul care l-a urmărit a avut o însărcinare oficială în acest sens. Raduly a ajuns şi la spital pentru a-şi îngriji rana ce i se deschisese în urma căzăturii de la hotel.

Oricum, a precizat Korodi, o astfel de situaţie când liderii UDMR sunt fotografiaţi sau filmaţi de persoane pe care nu le cunosc sunt destul de frecvente. “La orice eveniment sunt oameni cu camere care sunt în jurul presei, dar nu sunt de la presă.  E un oraş mic, ne cunoaştem cu toţii. Deja ne salutăm într-un fel. Le dăm bună ziua şi ne răspund în română”, a comentat deputatul Uniunii, adăugând că ceea ce s-a petrecut vineri seară “e o situaţie neplăcută, pentru că se întâmplă lucruri care nu ar trebui să se întâmple”.

“Capturarea” sereistului a fost anunţată de Robert Raduly a două zi dimineaţă, în deschiderea Festivalului cartofului. “Am asistat la o luare de poziţe hotărâtă împotriva celor care mă supraveghează, această situaţie nu mai poate fi tolerată făra o reacţie“, a declarat el, citat de  portalul maszol.ro. De altfel, jurnaliştii de la maszol.ro i-au făcut şi o fotografie celui care îl “supraveghea” pe primar, acesta confirmând că el este omul care îl urmărea.

Sursa foto: www.maszol.ro

Primarul Robert Raduly nu a putut fi contactat pentru precizări.

Varianta SRI

Un răspuns la solicitările lui Robert Raduly au venit abia după câteva zile de la purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. Potrivit acestuia, ofiţerul se afla în timpul liber, iar în timpul altercaţiei a fost lovit destul de puternic la cap. „Este vorba despre un ofiţer al SRI, care se afla în timpul liber, într-un loc public. Nu se afla în vreo misiune a Serviciului. De altfel, am înţeles că filma cu un telefon personal, în mod public. Din câte am înţeles, a fost lovit destul de puternic la cap, a fost internat la Miercurea Ciuc şi apoi a fost transferat la Spitalul Militar din Braşov. Aşteptăm să vedem despre ce a fost vorba, este o anchetă în desfăşurare a procurorilor, pentru violenţă şi vătămare corporală, înţeleg că ar fi dispărut şi o borsetă cu acte şi carduri bancare. Bineînţeles că, în funcţie de ce spun procurorii, vom declanşa şi noi o anchetă internă la SRI”, a declarat, pentru gândul, Sorin Sava.

Ce spune Poliţia

Cu toate că Attila Korodi a precizat că între Raduly şi ofiţer nu a avut loc o altercaţie, într-un comunicat al Poliţiei din 5 august se face referire tocmai la aşa ceva, cercetările desfăşurându-se sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe.

“În temeiul sesizării, la faţa locului s-a deplasat imediat o echipă operativă care, în urma primelor verificări efectuate, a stabilit că în jurul orei 22:30, în apropierea Pieţei Agroalimentare, între R.R. de 45 de ani, localnic, şi concitadinul său H.C. de 46 de ani, a avut loc o altercaţie în timpul căreia acesta din urmă reclamă că i-a dispărut o borsetă pe care o avea legată la brâu”, se artă în comunicat, precizându-se că H.C.  a fost transportat la Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc, unde a rămas internat la Secţia Chirurgie pentru îngrijiri medicale.“Cercetările sunt în acest caz continuate, sub supravegherea şi coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, precum şi în vederea stabilirii detaliilor legate de dispariţiei borsetei şi a tuturor cauzelor şi împrejurărilor exacte ale producerii acestui eveniment, urmând ca, în funcţie de probatoriul ce urmează să fie administrat, să se extindă cercetările şi sub aspectul comiterii altor infracţiuni, pentru care vor fi propuse soluţii legale prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc”, se mai arată în comunicat.

Clarice Dinu este editor al ziarului Gândul

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

Au trecut doar vreo două luni de când am pus în fruntea listei preferinţelor (la capitolul bere), mărcile Brau Union (Heineken, Ciuc, Gosser, Silva, Golden Braun, Bucegi etc.). Asta chiar dacă nu mai sunt un mare amator de bere. Dar ziceam că merită un pic promovate după ce s-au pus în fruntea mişcărilor anti-frakiste din Olanda şi Germania. Pe un motiv cât se poate de evident: exploatările gazelor de şist prin fracturare hidraulică le pun în pericol sursele de apă.

Şi mă gândeam (ce să-i faci, rămân un optimist incurabil) că şi fabricile autohtone de bere (cu atât mai mult cele care fac parte din Grupul Brau Union) îşi cunosc interesele. Sau măcar au nişte persoane inteligente pe la marketing. Linişte şi pace însă. Până mai zilele trecute, când mi-a fost atrasă atenţia că uite, cei de la Ciuc nu se feresc de acţiunile controversate. Vezi să nu fie însă vorba de gaze de şist, ci de Festivalul EMI de la Borzont, din judeţul Harghita. Pentru cei mai puţin iniţiaţi, EMI vine de la Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal. Adică “frăţiorii de suflet” a mai cunoscutului partid maghiar de extremă dreapta Jobbik. De altfel, la fel ca şi în anii precedenţi, reprezentanţii Jobbik vor fi şiei prezenţi la loc de cinste la Borzont. Cu atât mai mult cu cât în Ungaria se apropie alegerile, iar în zonă locuiesc şi persoane cu drept de vot.

Acuma, fiecare are dreptul să-şi bage banii în ce vrea. Dar şefii de la Ciuc (şi cei mai mari, de la Brau Union) par a fi căzuţi, totuşi, în cap. Că ţi-e frică să te bagi în războiul gazelor de şist mai pot înţelege – până la urmă frica e un sentiment uman. Dar, în contrapondere, să-ţi umfli muşchii pe la taberele şi evenimentele partidelor extremiste e prostie curată.Pentru că, la fel cum ei au dreptul să-şi bage banii în ce vor, tot astfel şi consumatorii deranjaţi (maghiari şi români deopotrivă) de excesele şi mesajele militarist-fasciste ale celor de la Jobbik şi ale “puiuţilor” lor din Transilvania au dreptul să ocolească berea Ciuc (şi celelalte mărci ale Brau Union).

Iar dacă apreciaţi că acesta este un articol anti-publicitar (un boicot la adresa berii Ciuc şi a celorlalte mărci Brau Union), ei bine, aveţi dreptate. Adăugând şi Bergenbier pe listă. Prietenii ştiu de ce (înfrăţirea prin Naumovici cu RMGC). […]


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “TABARA EXTREMISTILOR MAGHIARI de la partidul Jobbik: finantata din bani publici. Va fi prezenta si o GRUPARE PARAMILITARA/ Incident corporal straniu intre primarul UDMR din Miercurea Ciuc si un OFITER SRI

  1. “La rândul său, prefectul de Harghita, Andrei Jean Adrian, a afirmat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că astfel de tabere nu pot fi interzise pe teritoriul României, atâta timp cât nu sunt constatate nereguli.”

    Dar, oare ce inseamna “nereguli” pentru prefectul de Harghita?! Sa intelegem ca pentru el extremismele, manifestatiile antiromanesti, revizionismul, antisemintismul, etc., nu sunt nereguli? Cand vor fi “nereguli”? Cand vor incepe sa dea in cap si sa taie gatul oamenilor? Atunci va fi prea tarziu iar el va fi printre cei responsabili. Uite ca slovacii au interzis asemenea manifestari iar ungurii n-au avut ce sa zica.

    “Invitat în emisiune, preşedintele Comisiei parlamentare de control SIE, Mihăiţă Calimente, a declarat că astfel de manifestaţii s-au făcut clar cu acordul autorităţilor române, în pofida mesajelor lor extremiste.”

    Asta e buba! Si nu e noua! E veche si supureaza din ’90 incoace.

  2. Dragai extremisti maghiari,suntem incantati ca Romania va sponsorizeaza actiunile si va primeste cu paine si sare pe teritoriul ei.

    Asta arata cat de europeana e Romania si la ce nivel avansat de slugarnicie si imbecilitate au ajuns autoritatile romane.

    Speram ca in fiecare an ne veti onora cu vizitele voastre,in numar cat mai mare,ca sa ne aratati cat de preocupati sunteti de Ardeal.

    Ca pe noi chiar nu ne preocupa,macar pe voi sa va preocupe!

  3. Si cand te gandesti ca notiunea de “nationalism” este atat de BATJOCORITA si luata in deradere de catre presa si chiar de catre unii politicieni in tara asta…iar pentru ungurii din Ardeal “NATIONALISMUL” lor bolnav si sovin si rasist este “motorul” care le tine in viata utopicul lor vis si desarta lor dorinta de a “pune mana” pe Ardealul romanilor…

    @ Mircea ai spus:

    “Asta arata cat de europeana e Romania si la ce nivel avansat de slugarnicie si imbecilitate au ajuns autoritatile romane…”

    Se pare ca ai dreptate frate…dar in afara de IMBECILI Romania are si MIJLOACE CONCRETE ca sa “anihileze” rapid astfel de manifestari cu caracter…insurgent…
    Iata un clip despre despre mijloacele pe care Romania le detine la momentul actual ca sa ELIMINE in mod eficient si DISCRET pericolele din teritoriul ei si chiar din alte zone ale Terrei…

    http://www.youtube.com/watch?v=jRZZIivTV_g

  4. Dar trupele astea speciale, ne apără de proprii guvernanți care-s în mare parte o adunătură de escroci, lichele și jigodii? Vezi: retrocedările de domenii , moșii și a zeci de mii de hectare de terenuri și păduri căre urmașii foștilor grofi? -Realitatea TV -„Jocuri de putere” azi ora 21 și 15 minute.

  5. “iata un clip despre despre mijloacele pe care Romania le detine la momentul actual ca sa ELIMINE in mod eficient si DISCRET pericolele din teritoriul ei si chiar din alte zone ale Terrei”

    Problema noastra, a Romaniei, e ce ne facem dupa ce filmul s_a terminat ?

  6. De remarcat strategie retorica a lui Vona Gabor…

    Liderul Jobbik, în Tabăra EMI: Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, Jobbik îşi asumă asta

    http://www.mediafax.ro/social/liderul-jobbik-in-tabara-emi-daca-apararea-drepturilor-maghiarilor-inseamna-conflict-cu-romania-jobbik-isi-asuma-asta-11241512

    Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

    “Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritual celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei ? Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

    El a cerut, totodată, presei româneşti să relateze “un lucru despre care s-a mai vorbit de câteva ori, dar niciodată nu a apărut’, şi anume că, după părerea lui, “problema minorităţilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este “o tragedie a regiunii”, impusă de Europa Occidentală, “care nu are niciun alt scop, în prezent, decât să facă imposibilă acţiunea comună a naţiunilor care trăiesc în această regiune”.

    Potrivit acestuia, naţiunile care trăiesc în Europa Centrală se confruntă cu aceleaşi probleme, fiind “exploatate” de capitalul internaţional, împotriva căruia trebuie să acţioneze solidar. În acest context, Vona Gabor a vorbit şi despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale.

    “Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital”, a precizat preşedintele partidului Jobbik.

    Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei.

    http://www.gandul.info/stiri/dosar-penal-pentru-un-tanar-care-vindea-la-tabara-emi-haine-cu-mesaje-cu-tenta-revizionista-fii-ai-ungariei-ridicati-va-la-lupta-11241532

  7. Poate ca avea dreptate Tutea (interviu din 1990):
    “…
    Petre Tutea: Eu, în materie de democraţie n-am nicio părere personală. Mă bizui pe doi gânditori clasici. Pe Platon şi pe Aristotel. Platon susţine că trei sunt formele de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia şi democraţia. Aristotel spune că democraţia este sistemul în care fiecare face ce vrea. Şi eu am spus: după cum se vede. Iar Bergson, filozof modern, declară acest lucru: „Democraţia e singurul sistem compatibil cu demnitatea şi libertatea umană, dar are un viciu: nu are niciun criteriu de selecţiune a valorilor de conducere“.
    Vartan Arachelian: Şi totuşi nu e adevărat! Practica socială arată, cel puţin în democraţiile occidentale, că valorile sunt selectate până la urmă.
    PT: Nu ştiu, eu nu vreau să ofensez Occidentul, dar nu geme de mari oameni de stat, azi.
    VA: Asta e adevărat.
    PT: Şi nici Statele Unite nu plesnesc de prea mulţi mari oameni de stat.
    VA: Să nu provocăm un scandal diplomatic, nu?
    PT: Nu. Dar e real! Ceea ce înseamnă că în democraţie numai întâmplarea naşte un mare şef.

    VA: Domnule Ţuţea, înseamnă că nu puneţi un semn de egalitate între democraţie şi liberalism, nu?
    PT: Nu. Liberalismul e aproape de gândirea aristocratică a corpului social; democraţia, nu.

    VA: Mai există un pericol slav?
    PT: Nu, nu mai există: astăzi slavii tind să intre în Europa şi să se subordoneze Europei de Apus…”

    Ma gandeam la faptul ca, revenind la zilele noastre, in Europa sunt putine tari care, in diferite forme, prezinta “deficit de democratie”. Rusia si Ungaria se inscriu in aceasta categorie, zic unii. Intamplator (?), ambele tari de care vorbim au generat adevarati oameni de stat, nu doar simpli trepadusi politici. Nu sunt ungur, nu sunt rus, dar haideti sa recunoastem ca noi nu avem politicieni romani de talia celor pe care, nu ma indoiesc, i-ati anticipat deja.

    Pentru ca nu sunt nici teolog, va pun o intrebare: noi, poporul roman, avem nevoie, pentru mantuire, ca Romania sa fie condusa de adevarati oameni de stat?

  8. “Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune” Da! Și în acest scop i-au fugărit pe românii din cele două județe.

  9. Domnule Ministru al Internelor, a stiut prefectul ca “paza” taberei de la Joseni, (” paza” in vederea a ce pericole ?)va fi asigurata de “National Protection Force Heritage And Civil Guard Asociation” in uniforme “militare”, si daca a stiut sau la fel de grav, n-a stiut, si daca a aflat si n-a miscat macar din sprincene – de ce mai este in functiune !? Si daca Dumneavoastra a- ti aflat acuma si nu credeti obligatoriu sa luati masuri, de ce nu demisionati !? Nu luam in serios agitatia iredentista ungara, nu e ceva nou, dar a avut urmari in 1940 cind guvernul n-a facut ceva pentru a apara integritatea Romaniei si populatiei de urmarile Dictatului de la Viena, dar nemasurata obranicie a organizatorilor acestor “tabere de tineret” de a aduce uniformati unguri “cultivatori ai traditiilor militare ungarice (??) pe teritoriul suveran al Romaniei, plus anuntul lui Vona ca dupa parada de simboluri arpadiene, naziste si beduine, va trece la preluarea efectiva a protectiei secuilor, expunind si o mostra de gardisti – a depsasit limita. Ca domnul Vona bate campii se stie,ca se joaca de-a soldatii ii priveste, dar sa bata campii la el acasa. Nu pot fi interzise tabere neofasciste ?! Ba pot, cu legea romaneasca si europeana pe masa. In rest ii asteptam cu drag.

  10. @Cristian:

    Ca Romania sa fie condusa de adevarati oameni de stat trebuie sa aiba un popor adevarat. Cat priveste pe altii, nu am spune ca ungurii sau rusii sunt mai adevarati ca noi, ci doar ca acolo exista lideri care au stiut sa concentreze in mainile lor puterea. Ce fac cu ea, este deja o cu totul alta discutie – insa f. semnificativa.

  11. Pingback: Conflict cu Ungaria? Seful JOBBIK face declaratii OSTILE Romaniei la TABARA EMI. Raspunsul autoritatilor romane: DECLARATIILE SUNT EXTREM DE GRAVE - Recomandari
  12. Pingback: ROMÂNIA – UNGARIA: PROVOCĂRI ŞOVINE SI VIOLENŢE intre suporterii huligani unguri, “ultrasii” români si jandarmi. MEMBRU JOBBIK: NU E DOAR UN MECI DE FOTBAL, ARE LEGATURA CU ISTORIA SI POLITICA - Recomandari
  13. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMAN. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ETN
  14. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, NU VA MAI EXISTA STAT ROMÂN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] - Reco
  15. Pingback: Putin spectacol de ziua nationala? Credibilizarea serviciilor secrete? PRESUPUSA TENTATIVA DE ATENTAT la Targul Secuiesc. Autorul ar face parte din organizatia extremista din Ungaria HVIM – MISCAREA CELOR 64 DE COMITATE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare