Conflict cu Ungaria? Seful JOBBIK face declaratii OSTILE Romaniei la TABARA EMI. Raspunsul autoritatilor romane: DECLARATIILE SUNT EXTREM DE GRAVE/ Cine sunt complicii iredentismului?

11-08-2013 8 minute Sublinieri

vona-garda

Prezent la tabăra de vară a Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), preşedintele partidului extremist Jobbik, Vona Gabor, a anunţat că formaţiunea sa nu va renunţa la lupta pentru anularea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit graniţele României de astăzi. Tabăra de vară EMI s-a deschis mar]i, la Borzont, lângă Gheorgheni, în jude]ul Harghita, şi se va încheia duminică.

Vona Gabor este prezent pentru a şasea oară la această tabără de vară. Anul acesta, el a afirmat, înaintea sosirii în România, că doreşte să dea o replică discursului rostit de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tuşnad, la şcoala de vară Tusvanyos. Evenimentul de la Borzont este promovat de site-ul emitabor.hu printr-o hartă a Ungariei Mari.

Maghiarii, într-o singură patrie”

Guvernul ungar nu a adus în discuţie la nivel internaţional problema Trianonului şi a autonomiei Ţinutului Secuiesc. Nu vom renunţa la scopul nostru, ca toţi maghiarii să trăiască într-o singură patrie. Dacă interesul maghiar poate fi atins doar prin asumarea unor conflicte, atunci acestea trebuie asumate”, a spus Vona, citat de Nepszava, în cadrul discursului său de la Borzont.

Preşedintele Jobbik a subliniat că i se pare ciudat ca în România să fie permisă Noua Gardă Maghiară, în timp ce în Ungaria orice persoană care se îmbracă în hainele Gărzii Maghiare să fie amendată.

Nu mai vor să fie extremişti

El a lansat şi un atac la adresa partidului de guvernământ din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban. „ Fidesz vorbeşte precum Jobbik şi acţionează precum MSZP (Partidul Socialist Ungar). Guvernul Orban şi-a inspirat politica naţională din programele formaţiunii Jobbik, iar asta merită aprecierea noastră. Doar că politica naţională a Fidesz se împiedică în primul rând în lucruri simbolice. Economia ungară este atât de slabă, încât este evitată inclusiv de inflaţie”, a apreciat Vona.

El a adăugat că obiectivul principal în perioada următoare este să demonteze toate ideile preconcepute legate de formaţiunea sa. „Trebuie să scăpăm de eticheta de extremişti. Apoi trebuie să convingem electoratul că suntem capabili să guvernăm. Apoi să îi facem să înţeleagă că guvernarea Jobbik nu va însemna o izolare a Ungariei. Avem relaţii excelente cu Occidentul. Un alt obiectiv important este să nu permitem revenirea MSZP la guvernare. Mai devreme sau mai târziu Jobbik va ajunge să guverneze Ungaria. Am fi dispuşi să formăm o coaliţie cu Fidesz, doar dacă noi am dicta programul de guvernare”, a încheiat Vona Gabor. “Dacă vre]i să scăpa]i de Jobbik, atunci îndeplini]i-i programul“, a mai spus Vona Gabor în România.

În primăvara anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare în Ungaria. Drept de vot vor avea şi cetăţenii români care au dobândit şi cetăţenia ungară.

  • Mediafax:

Liderul Jobbik, în Tabăra EMI: Dacă apărarea drepturilor maghiarilor înseamnă conflict cu România, Jobbik îşi asumă asta

(…) Întrebat cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar Orban Viktor ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a afirmat că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că “nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.

“Dacă spunem ceva, acţionăm în spiritual celor spuse de noi. Noi nu vorbim în vânt, eu, personal, am auzit astăzi despre solicitarea lui Tokes Laszlo şi de acum înainte trebuie să ne gândim, să analizăm şi ar fi bine să discutăm şi cu el, să vedem oare la ce şi cum s-au gândit când au solicitat protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei ? Acţiune individuală pe această temă nu dorim să facem în niciun fel, dar vom dezbate acest subiect şi vom încerca să găsim soluţii care ne conduc înainte, şi nu înapoi”, a spus Vona Gabor.

El a cerut, totodată, presei româneşti să relateze “un lucru despre care s-a mai vorbit de câteva ori, dar niciodată nu a apărut’, şi anume că, după părerea lui, “problema minorităţilor, pe care ungurii o numesc problema Trianonului” este “o tragedie a regiunii”, impusă de Europa Occidentală, “care nu are niciun alt scop, în prezent, decât să facă imposibilă acţiunea comună a naţiunilor care trăiesc în această regiune”.

Potrivit acestuia, naţiunile care trăiesc în Europa Centrală se confruntă cu aceleaşi probleme, fiind “exploatate” de capitalul internaţional, împotriva căruia trebuie să acţioneze solidar. În acest context, Vona Gabor a vorbit şi despre posibilitatea unei reconcilieri istorice la nivelul Europei Centrale.

“Cer presei româneşti şi românilor să înţeleagă că noi nu facem altceva decât încercăm să protejăm propria noastră rasă, propria noastră naţiune, să reprezentăm valorile şi drepturile ei. Scopul nostru nu este să acţionăm împotriva românilor, ci să acţionăm pentru maghiari şi dacă aceste naţiuni arată toleranţă, înţelegere una faţă de cealaltă, noi suntem deschişi la o împăcare istorică la nivelul Europei Centrale. Aceasta deoarece problemele noastre, dacă scoatem din ecuaţie problemele minorităţilor, sunt identice. Toate ţările (din Europa Centrală) sunt exploatate de capitalul internaţional venit din Europa Occidentală şi ar trebui să acţionăm împreună şi nu separat împotriva acestui capital”, a precizat preşedintele partidului Jobbik.

Întrebat ce părere are despre faptul că presa europeană a făcut referiri în repetate rânduri la caracterul extremist de dreapta al partidului Jobbik, Vona Gabor a explicat că, dacă cineva este patriot şi apără interesele naţiunii sale, nu trebuie să fie criticat că a depăşit limitele moderaţiei. (…)

Mircea Duşa: Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate

Vicepreşedintele PSD Mircea Duşa declară că “mesajele extremiste ale liderului Jobbik nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene” şi trebuie “respinse cu fermitate”.

 “Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene şi sunt lipsite de orice relevanţă în Europa secolului XXI”, spune Duşa, potrivit unui comunicat transmis duminică de PSD.

El adaugă în declaraţia de presă că  “astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim”, menţionând că România este “un exemplu pentru ţările din Europa centrală şi de est” în privinţa drepturilor acordate minorităţilor.

“Sunt convins că etnicii maghiari din România dezavuează un astfel de discurs dominat de ură, de intoleranţă şi generator de conflicte. Nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei deteriorări a relaţiei romano-ungare”, mai spune Duşa.

MAE: Declaraţiile liderului Jobbik privind un conflict cu România, EXTREM DE GRAVE. Guvernul de la Budapesta să se disocieze de afirmaţiile acestuia

MAE a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă la Joseni, ministerul menţionând totodată că “dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”.

“Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate şi respinge declaraţiile făcute în cadrul Taberei de vară de la Joseni, în cursul zilei de sâmbătă, 10 august 2013. Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996″, menţionează sursa citată.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că “este extrem de gravă”. “Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general“, se arată în comunicat.

“MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României”, continuă comunicatul.

De asemenea, MAE “reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.

“Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri”, conchide comunicatul MAE.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România

Preşedintele partidului Mişcarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor, a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra EMI că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând, transmite corepondentul MEDIAFAX.

“Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede, a susţinut Vona Gabor.

Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

“Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a declarat Vona Gabor.

[…]

Duminică, în ultima zi a taberei, denumită “Ziua Autonomiei”, vor fi abordate subiecte privind deplina libertate pentru maghiarii din Transilvania şi dreptul la autoguvernare, prezentate în cadrul simpozionului “Iniţiative civice pentru autonomie” la care vor participa Izsak Balazs, preşedintele CNS, Miren Martiarena, membru din Ţara Bascilor în Comitetul Civic al Iniţiativei Europene pentru Protecţia Regiunilor Etnice, Biro Zsolt, preşedintele Partidului Civic Maghiar şi Zakarias Zsolt, vicepreşedintele PPMT.

Tabăra EMI din Harghita: Un tânăr acuzat că vindea haine cu mesaje cu tentă revizionistă s-a ales cu dosar penal

Poliţiştii au întocmit doasar penal unui tânăr din Odorheiu Secuiesc acuzat că vindea la Tabăra EMI de la Borzont, judeţul Harghita, îmbrăcăminte inscripţionată cu mesaje cu tentă revizionistă, cum ar fi: “Am pierdut prin lacrimi, vom recâştiga prin sânge”, “Fii ai Ungariei, ridicaţi-vă la luptă!”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că în urma controalelor efectuate cu scop preventiv, pentru asigurarea ordinii, liniştii şi siguranţei publice pe perioada desfăşurării Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal – EMI de la Borzont, au fost aplicate mai multe amenzi şi a fost confiscată marfă care transmitea mesaje cu tentă revizionistă.

Potrivit sursei citate, la misiune au participat 12 poliţişti, din care opt de investigare fraude, patru de investigaţii criminale şi doi de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, precum şi doi comisari ai Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Harghita.

Sursa citată a precizat că au fost controlaţi opt agenţi economici care desfăşurau activităţi de comerţ în locaţia respectivă, în urma neregulilor constatate fiind aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 3.000 de lei pentru activităţi ilegale de comerţ şi pentru lipsa caselor de marcat. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 460 de lei.

De asemenea, poliţiştii au depistat un tânăr în vârstă de 18 ani, din municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce oferea spre vânzare articole de îmbrăcăminte inscripţionate cu mesaje cu tentă revizionistă, pe unele dintre acestea fiind aplicată şi stema Ungariei Mari, poliţiştii confiscând 75 de tricouri şi 20 de hanorace purtând astfel de inscripţii şi însemne grafice.

Pe numele tânărului a fost deschis dosar penal pentru comiterea infracţiunii de răspândirea, vânzarea sau confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii, a unor astfel de simboluri, urmând ca dosarul să fie înaintat, pentru soluţionare, Parchetului de pe lângă Judecătoria Gheorgheni.

 Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, tricourile şi hanoracele erau inscripţionate cu mesajele: “Am pierdut prin lacrimi, vom recâştiga prin sânge”, “Fii ai Ungariei, ridicaţi-vă la luptă!”, “Daţi-ne munţii înapoi!” sau “Ungaria ciuntită nu este ţara noastră, Ungaria Mare este Raiul”.

Misiunea poliţiştilor, constând în acţiuni şi activităţi preventive pe toate liniile, va continua până la terminarea Taberei EMI.

E vorba de iredentismul maghiar. Cel care l-a determinat, in aceste zile, pe liderul unui partid din Ungaria, venit intr-o tabara de vara in Ardeal, sa faca o afirmatie incendiara. Si anume ca, in interesul ungurilor, isi poate asuma riscul unui conflict deschis cu Romania. Este grav. La fel de grav cum este sa constatam ca, in mod nelegitim, sub nasul autoritatilor de la Bucuresti, a fost preluata gratuit o buna parte din bunurile imobiliare ale Transilvaiei. Ca sa nu mai vorbim de tema incendiara a Fundatiei Gojdu.

Aparent, nimic din ceea ce se intampla nu ar trebui sa ne trezeasca revolta. Si, cu atat mai putin, sa genereze contrareactii. Afirmatiile unui lider politic ori ale altuia de la Budapesta ori ale unor fruntasi ai organizatiilor maghiare din Ardeal sunt, in mare masura, motivate politic. Sunt menite deci sa adune electorat. Miza fiind iredentismul, care mai are priza printre maghiarii mai putin instruiti. Tot aparent, desele repozitionari vizand autonomia Tinutului Secuiesc ar putea fi interpretate si ca o expresie a aspiratiei acestei etnii de a obtine, prin discriminare pozitiva, mai multe drepturi. Uriasele pierderi imobiliare, la o privire superficiala, ar putea fi efectul unor retrocedari. Iar Budapesta, care valoreaza cateva miliarde de euro, poate fi interpretata de catre naivi pur si simplu ca o disputa juridica.

Ei bine, situatia nu este deloc asa. Tinutul Secuiesc este la un pas de secesiune. Organizatiile maghiare de acolo au pregatit, cu sprijin de la Budapesta, pas cu pas, o separare “pasnica” de Romania in interiorul si cu sprijinul Uniunii Europene. Tare mi-e teama ca generatia mea va trai aceasta tragedie. Afirmatiile unor lideri politici de la Budapesta, pe teritoriul Romaniei, cu ocazia diverselor manifestari, este deliberata. Menita sa pregateasa terenul psihologic. Nu numai pentru secesiune. Ci si pentru o autonomie administrativ-teritoriala mai larga, a judetelor Covasna si Harghita.

Dar cel mai ingrijorator fenomen este pierderea efectiva si greu de explicat in mod juridic a unei importante parti din terenul agricol, din paduri si din fondul imobiliar. O buna parte din Ardeal s-a dus. Fundatia Gojdu inca nu a fost definitiv cedata, in ciuda complicitatilor de care s-a facut vinovat Mihai Razvan Ungureanu cu acordul tacit sau chiar la indemnul lui Traian Basescu. Tot sub regimul Basescu s-a produs un proces uluitor al unor retrocedari ilegale. Familiile de maghiari care au revendicat si au primit imense proprietati imobiliare au fost o data despagubite, in baza unor acorduri internationale, pentru proprietatile pierdute dupa 1920, au mai primit si dobanzi de 10 la suta. Statul roman a platit la greu pentru aceasta operatiune. Dar astazi, in baza unor documente care oricand se poate demonstra ca sunt false, chiar in baza birocratiei maghiare, prin intermediul instantelor de judecata, cu complicitatea regimului Basescu sau, in cel mai bun caz, beneficiind de miopia acestuia, familiile de la Budapesta isi inscriu in bilant preluarea, fara niciun drept, a unei bune parti din Ardeal.

Niciodata pana acum in istorie complicitati interne atat de ticaloase nu au concurat, pe timp de pace, cu o asemenea agresiune impotriva natiunii romane.

garda-nationala


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

54 Commentarii la “Conflict cu Ungaria? Seful JOBBIK face declaratii OSTILE Romaniei la TABARA EMI. Raspunsul autoritatilor romane: DECLARATIILE SUNT EXTREM DE GRAVE/ Cine sunt complicii iredentismului?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Asa este,Romania este facuta praf in interior si nu va fi in stare sa miste nimic in fata oricarei agresiuni straine.S-ar putea sa nu fie vorba de agresiuni pe fata,ungurii si altii folosesc tactica pasilor marunti si vor obtine destule din ceea ce-si doresc.Romanii dorm somnul mortii si cei care-i conduc nu-i vor trezi niciodata.Chiar nu se inteleg aceste lucruri ?
    S-a ales praful de imperii mari care mai aveau oarece reflexe ale gloriei de odinioara,va asteptati ca la noi care acum suntem asa cum suntem,sa fie altfel ?
    Cu atata coruptie,dezbinare,fatarnicie,desfranare,compromisuri si apatie nationala(ca sa nu-i zic altfel),nu poate fi altfel,vor veni batai caci le meritam.Neam curvar si viclean asteapta semne,minuni si ajutor de la sfinti,insa nimeni nu vrea sa jertfeasca deloc din poftele sale !

  2. Hm… cam scartaie “parteneriatul strategic” cu Germania, daca iau apararea ungariei pana si in cazul asta:

    http://jurnalul.ro/stiri/externe/frankfurter-allgemeine-zeitung-basescu-nu-a-facut-o-distinctie-intre-guvernul-ungar-si-extremistii-de-la-jobbik-649925.html

  3. Unde vedeti ca Germania ia partea Ungariei? Din articol nu rezulta asta. Mai degraba pica prost Vona Gabor pentru ca este antioccidental.
    Germania sprijina aderarea Rep. Moldova la UE si unirea cu Romania.

  4. @Vasile Stanga:

    Ar fi fost culmea sa pice “bine” Vona Gabor.

    Cine stie sa citeasca articolul intelege de ce Germania “ia partea” Ungariei, deplasand smechereste problema in bratele Rusiei (nu ca nu ar fi reala legatura Dughin-Vona), stiind ca e ea insasi cu musca pe caciula din cauza sustinerii aratate lui Orban.

  5. Pingback: CARDASIE. Viktor Orban il sustine pe Traian Basescu, demonstrand ca atacurile acestuia pe chestiunea maghiara sunt de fatada. NATIONALISM DE PARADA SI DEMAGOGIE FARA LIMITE - Recomandari
  6. Pingback: ROMÂNIA – UNGARIA: PROVOCĂRI ŞOVINE SI VIOLENŢE intre suporterii huligani unguri, “ultrasii” români si jandarmi. MEMBRU JOBBIK: NU E DOAR UN MECI DE FOTBAL, ARE LEGATURA CU ISTORIA SI POLITICA - Recomandari
  7. Pingback: SATUL NADĂȘ la “Jocuri de putere” (VIDEO) – Rares Bogdan, Marcel Barbatei si localnicii despre JAFUL STRIGATOR LA CER AL RETROCEDARII ABUZIVE A UNUI SAT INTREG sau Cum sa stergi Transilvania de pe harta României, jefuindu-i pamantul,
  8. Pingback: “Marele mars al secuilor” si cu participarea JOBBIK si a detasamentelor GARZII MAGHIARE. Obiectivul: AUTONOMIE CA IN ANII ’50 - Recomandari
  9. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
  10. Pingback: PROVOCATORII EXTREMISTI DIN UNGARIA SI AGENTII ANTI-ROMANI. De ce a comparat LASZLO TOKES Tinutul Secuiesc cu Crimeea? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice intr-un context international inflamat/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel de SEGREGARE ET
  11. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  12. Pingback: UDMR lanseaza OFENSIVA AUTONOMISTA alaturi de radicalii de la PCM/ “Indezirabilul” VONA GABOR vine in Romania - Recomandari
  13. Pingback: Scurte observatii despre Ungaria – noul recalcitrant al clasei, si despre ultimele scandaluri “anticorupte” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare