GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFIINTATA CA ZI LIBERA! Mitropolitul Nicolae de Mesoghia: Familiile cu multi copii sunt impozitate, credinta este marginalizata, libertatea este ingradita

17-08-2013 2 minute Sublinieri

“Nu ne rămâne decât să ne trezim și să reacționăm, însă nu folosind mijloace lumești. Lupta noastră nu trebuie să fie împotriva drumului descendent, fiindcă nu vom reuși să-l stăvilim. Ceea ce putem face este să păstrăm frământătura credinței curată și flacăra mărturisirii aprinsă.”

mesogaias_nikolaos_012

Ne aflăm în perioada postului Maicii Domnului și, așa cum scrie în canoanele Paraclisului Maicii Domnului, pe care îl cântăm în zilele acestea, durerea și nădejdea alternează în inimile noastre. Tristețea și impasurile în care ne zbatem, problemele sociale și naționale de zi cu zi, dacă nu le depășim, simțim cum practic ne sufocă. Constatăm cu durere că cei care conduc destinele istoriei ne-au dezamăgit, fiindcă nu fac altceva decât să lupte împotriva logicii, să dezrădăcineze orice nădejde de supraviețuire și să destrame întregul țesut al civilizației și valorilor noastre.

Educația a fost golită – în mod sistematic – de orice ține de tradiția și valorile istoriei și civilizației noastre. Familia este supusă și ea la o serie de lovituri legislative care au drept scop destrămarea ei. Familiile cu mulți copii sunt impozitate, credința este marginalizată, libertatea este îngrădită. Mai nou, unii au hotărât să-L impoziteze și pe Dumnezeu, Cel în Care ei nu cred, dar în Care noi ne punem toată nădejdea. Totul este interpretat în parametri economici, chiar și ultimele constante duhovnicești care ne-au mai rămas.

Acum câteva zile, în ciuda protestelor Sfântului Sinod și ale multor mitropoliți, precum și a protestelor sindicatelor, politicienii au votat o lege, prin care atentează la odihna duminicii, cea care a fost consfințită de Însuși Dumnezeu «mai înainte de veci». Acest act lovește direct în inima și sufletul nostru și în structura noastră socială. Încearcă să ne fure timpul pe care noi vrem să-L dedicăm lui Dumnezeu, odihnei trupești, familiei.

Dragii mei, se pare că drumul descendent pe care societatea noastră l-a apucat nu are sfârșit. Absurditatea unora nu are limite.«Domnul îl lasă să se îndobitocească pe cel ce voiește acest lucru».

Din ce în ce mai mulți oameni sunt deranjați de prezența bisericilor și de sunetul clopotelor. Sfințirile și binecuvântările trebuie restrânse cu orice preț. Religia predată în școli fie este denaturată, fie este scoasă de tot din programul școlar, ca ceva vătămător. Sărbătorile noastre, care sunt toate religioase, bisericești, trebuie schimbate. Se depun eforturi uriașe pentru a fi scos din viața noastră tot ce ne amintește de Dumnezeu. Până și numele Său deranjează: este hulit foarte ușor și mărturisit foarte greu.

Nu ne rămâne decât să ne trezim și să reacționăm, însă nu folosind mijloace lumești. Lupta noastră nu trebuie să fie împotriva drumului descendent, fiindcă nu vom reuși să-l stăvilim. Ceea ce putem face este să păstrăm frământătura credinței curată și flacăra mărturisirii aprinsă. De aceea venim la slujba Paraclisului Maicii Domnului. Rugăciunile noastre către Preasfânta Maica noastră – pentru problemele și viața noastră, dar mai ales pentru poporul și credința noastră – trebuie să fie ca un rug aprins și să izvorască din adâncul inimilor noastre. Iar răspunsul nostru la încercarea de a anula sărbătoarea duminicii trebuie să fie dinamic și duhovnicesc.

a) De acum înainte să sfințim cu și mai multă râvnă ziua duminicii. Să mergem în fiecare duminică la biserică, chiar mai devreme dacă se poate. Evlavia și participarea activă la Sfintele Taine, buna cuviinţă și buna rânduială trebuie să ne însoțească în zilele acestea mai mult ca niciodată. De asemenea, ascultarea predicilor și omiliilor care ne cultivă și ne întăresc în credință, studiul duhovnicesc, revigorarea lucrării catehetice, înmulțirea milosteniilor, toate acestea sunt fapte care sfințesc ziua duminicii și o fac o zi specială pentru Domnul și pentru sufletul nostru.

b) Cei care au magazine să nu cedeze ispitei de a le deschide în ziua duminicii. Să nu faceți acest lucru, frații mei, nici măcar după slujbă. Duminica este ziua Domnului, deci merită să I-o dedicăm în întregime. Odihna duminicii este sfântă. Să fiți siguri că, dacă veți ține magazinele închise în această zi pentru Dumnezeu, nici El nu vă va lăsa, ci vă va trimite atâtea binecuvântări și binefaceri, că nu vă puteți imagina. Încercați și veți vedea.

c) Nimeni să nu-și facă cumpărăturile duminica. Așa cum am trăit până acum, neparticipând la necuviință, așa va trebui să facem și de acum încolo. Nelucrarea în ziua de duminică trebuie ținută nu numai de comercianți, ci și de clienți.

d) Toți împreună, într-un singur trup, trebuie să-i sprijinim pe comercianții care Îl respectă pe Dumnezeu și nu încalcă odihna duminicii. De la unii ca aceștia să ne facem deci cumpărăturile. În acest fel, ajutându-i pe aceștia, vom avea parte de binecuvântarea lui Dumnezeu.

[…]

INTEGRAL LA SURSA


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Mitropolitul Nikolaos Mesogaias, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFIINTATA CA ZI LIBERA! Mitropolitul Nicolae de Mesoghia: Familiile cu multi copii sunt impozitate, credinta este marginalizata, libertatea este ingradita

  1. Pe cand la noi, in Romania, se lucreaza mult si bine duminica. Nici macar in Occident nu se lucreza duminica precum la noi.

  2. Cred ca trebuia subliniat si punctul c), deoarece cred ca multi nu sunt constienti de faptul acesta. Si in aceasta categorie intra si iesitul in oras, la terasa, restaurant etc. Prin iesitul la terasa te faci partial vinovat de pacatul chelnerului de a munci si de pacatul patronului de a tine terasa deschisa in zi de duminica, prin incurajarea lor cu prezenta si consumatia ta.

  3. Dar nu am auzit sa fie obligati sa lucreze sambata evreii si adventistii sau vinerea musulmanii.

  4. In occident nu numai ca nu se lucreaza duminica, dar nici sambata nu se lucreaza. Ei, occidentalii, au liber fiecare sambata si duminica. In plus, isi iau liber pentru orice sarbatoare lumeasca inventata de ei: ziua satului x sau y, ziua cireselor, a merelor, a perelor, a campului, a coridei, a portocalelor, a florilor …
    Au cele mai multe zile libere si cele mai multe sarbatori.

    Dar in schimb, sunt foarte “grijulii” cu popoarele ortodoxe, cum ca ar fi prea multe sarbatori, cum ca prea multe libere, cum ca trebuie sa muncim mai mult (dar pe bani mai putini) …

    La ei, in occident, supermarketurile se inchid cel mai tarziu la oa 13.00 in fiecare sambata si se mai deschid luni dimineata.

    La noi, le tin deschise si sambata toata ziua si duminica toata ziua si in majoritatea zilelor de sarbatoare.

    Dar asa cum s-a mai spus si in alte comentarii, este numai vina noastra. Daca cei care putem avea liber nu ne-am duce deloc la cumparaturi, atunci nici magazinele nu s-ar mai deschide.
    Suntem un popor care, in proportie de 96%, crede in Dumnezeu, un popor in care 86% suntem ortodocsi … dar nu ne pasa deloc de sarbatorile Dumnezeiesti, nu ne pasa deloc de ziua Duminicii, nu ne pasa deloc de aproapele nostru care este fortat sa lucreze in zilele de Duminica si sarbatori pentru a ne satisface mofturile noastre.

    In loc sa mergem la Sfanta Liturghie, umplem pietele si supermarketurile de parca ar fi sfarsitul lumii, dupa care ghiftuiti bine si multumiti de sine ca “am rezolvat-o si pe asta”. ne asezam la tastatura sa mai facem un pic de mucenicie virtuala: ortodoxie pana la moarte … ca tot e la moda sa fi prigonit.

  5. @Sluga netrebnica,
    “Suntem un popor care,in proportie de 96%,crede in Dumnezeu……”pe hirtie ca in realitate…….suntem departe de Dumnezeu si usor de manipulat.

  6. Eu cred ca necinstirea duminicii si protejarea homosexualitatii si alte uraciuni sunt facute programat. Noi am primit multe dupa Revolutie pe nemestecate. Planul antihristic a avut mare aderenta la aviditatea noastra dupa libertinaj, s-a pliat fara zgomot. Din pacate, nu mai pot fi stavilite, cum a spus si IPS-ul. Doar daca mai izbutim sa ne regasim matca firescului pentru noi. Sau ar fi buna o propovaduire mai incisiva? Totusi cine si cum?

  7. Când merg Duminica şi în sărbători dimineaţa spre biserică, la “real” sunt câteva zeci de maşini în parcare. Când vin la prânz de la biserică, parcarea este plină, de-abia mai găseşti loc! Iar dacă e să faci calculul, câţi români frecventează în timpul Liturghiei un supermarket şi câţi 2-3 biserici, tare mi-e teamă, că numărul ultimilor este inferior bine celui al primilor. Ceea ce se vede şi-n viaţa de zi cu zi. De aceea- şi sunt preoţi care predică de mult timp abstinenţa de a ne face cumpărăturile în ziua Liturghiei- şi noi am devenit pe măsură= consumatori şi nu fii de Împărat. Nici nu ne dăm seama la ce dăm cu piciorul!!!
    În ceea ce priveşte mesajul mitropolitului grec- de bună seamă că se referă la magazine şi nu la localuri publice. Deci măcar de am reuşi să-i facem pe proprietarii de magazine să le ţină închise în Duminici şi sărbători, tare mare binecuvântare ne-ar da Dumnezeu!

  8. Eu cunosc o familie de preot care nu face cumpărături duminica şi în zile de sărbătoare, tocmai pentru a nu încuraja activitatea magazinelor în astfel de zile. E mai greu, bineînţeles, nu e mereu la îndemână, dar e şi asta o dovadă de viaţă creştinească practică.

    @Bogdan: Până acum nu mă gândisem că şi ieşitul în oraş/terase etc intră în categoria asta, dar aveţi dreptate…

  9. Observa cineva paradoxul urmator? Pe de o parte duminica nu mai e zi libera. In mod normal, te-ai gandi ca societatea are nevoie de mai multa munca si ca d-aia a decis statul lucrul asta. Datorita obsesiei productiviste. Cel putin asa era in comunism cand sambata nu era libera si te scotea regimul la munca patriotica cand socotea de cuviinta. Cu toate acestea, pe de alta parte, 30% din forta de munca elena este in somaj. Iar cand ai un astfel de nivel de somaj (“rezervisti” dispusi sa munceasca pe nimic datorita disperarii) patronii pot sa jupoaie pielea de pe “norocosii” care (inca) au un loc de munca. Singurul lucru care ii poate opri e legislatia muncii care vedem cu totii incotro evolueaza. Inspre epoca revolutiei industriale.

  10. @Al. Racu:

    Corect…

  11. In anul1990 n-am trezit,printre altele ,cu week-end si coca-cola,2 otravuri pe care le-am pus in rama.A doua s-a dovedit,prin teste de laborator,ca in timp omora trupul,iar prima,o constatam acum,ca ne omora sufletul.Aceasta constatare o fac prea putini.In orasul meu sunt,aproximativ,25 biserici la care merg ,iarasi aproximativ,5000 de credinceosi(stiu eu cu cata credinta?),dintr-o populatie de 228ooo.”Nu zece s-au curatit?dar cei noua unde sunt?”.Sf.Arsenie Boca spunea”imi pare rau,dar va vor cerne”.Acum zic si eu -imi pare rau dar am fost cernuti.Sa asteptam plata,care nu va intarzia.Este prea putina rugaciune pentru prea multa desfranare si apostazie.DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA.AMIN.

  12. Astazi, la Realitatea s-a discutat despre o initiativa legislativa, referitoare la zilele de sarbatoare ale romanilor. Aceasta initiativa, se pare ca, doreste ca zilele de sarbatoare sa devina zile de munca.

    Cu toate ca, Romania este printre tarile cu cele mai putine zile libere, un domn “foarte destept” a invocat o aiureala, cum ca ociidentalii, chiar si italienii care nu sunt printre popoarele foarte bogate, ar avea in camara mai multe alimente si mai scumpe decat romanii. Si ca noi romanii, vom putea sa cerem zilele libere de sarbatori, atunci cand vom fi la fel de bogati ca si occidentalii.

    Dar, din punctul meu de vedere, eu nu vreau sa fiu bogat ca “ei” si nici nu vreau sa am camara plina. Din mila Domnului, ma satur cu ceea ce am. Eu nu sunt roman, eu nu am dreptul sa decid singur ce si cat imi este de trebuinta? Eu, ca si roman, nu am dreptul sa cer ca in toate Duminicile si Sarbatorile Ortodoxe sa am zile libere?

    Se strang cate o gasca de baieti “destepti” si hataresc ei pentru mine, care sunt roman ortodox si sunt in tara mea?

  13. Pingback: IPS NICOLAE, MITROPOLITUL GREC de Mesogaía si Lavreotikí, CONFERENTIAZA LA IASI, la invitatia IPS Teofan - Recomandari
  14. Pingback: GRECIA: FARA CLIENTI DUMINICA. Deschiderea magazinelor duminica dupa inlaturarea unei restrictii de 100 de ani, fara rezultatele scontate - Recomandari
  15. Pingback: IPS Nicolae al Mesoghiei in conferinta de la Iasi: SPRE CE SE INDREAPTA LUMEA DE ASTAZI? Despre lupta de REZISTENTA A BISERICII in epoca EUTANASIEI, EUGENIEI, AVORTULUI SI HOMOSEXUALITATII - Recomandari
  16. Pingback: Mitropolitul Nicolae al Mesoghiei despre alegerile locale si europarlamentare din Grecia: “NE-A AJUNS! DUPA CE NE-AU RUINAT, VOR CASATORII, HOMOSEXUALE, ACORD PREZUMAT SI INCINERARI” - Recomandari
  17. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“ -
  18. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial“ | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare