IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE

7-06-2012 5 minute Sublinieri


L-am parasit pe Dumnezeu si acum ne traim propria distrugere si pierzanie. Sa ne pocaim deoarece L-am uitat, deoarece L-am parasit, L-am dispretuit, L-am razboit, am refuzat drumul si poruncile Sale. Chiar si cei care Il marturisim, din pacate, am ales sa traim fara puterea Lui.

“Viziunea europeana s-a transformat in cosmar. Promisiunile politice au devenit minciuni prostesti, experimente de neinteles si alegeri fara sens“, spune printre altele intr-o scrisoare IPS Mitropolit al Messoghiei, Nikolaos.

Kir Nikolaos trimite inca odata un mesaj catre toate directiile, subliniind: “Am facut greseala de a ne pune speranta unde nu trebuia. Am facut efortul de a-i vota pe cei ce nu o merita. Facem crima de a nu invata din propriile greseli. Pana la urma nu avem nici guvernare, nici conducatori adevarati si nici nu se intrevad solutii“.

Mai jos puteti citi scrisoarea Mitropolitului:

A trecut perioada mareata a Triodului, am sarbatorit Pastele si Inaltarea Domnului si s-a incheiat si Cincizecimea. Sarbatori pline de sens, inundate de bucurie si speranta, insemnate cu adevar si libertate spirituala.

Adevaruri precum pipairea lui Dumnezeu de catre Toma, vederea Celui Inviat de catre mironosite, intalnirea Sa cu ucenicii, convorbirea si descoperirea Sa catre cei doi pe drumul catre Emaus, pogorarea Duhului Sfant pe care am sarbatorit-o azi, ni se releva nu ca sa le primim ca pe niste descrieri ale unor fapte istorice, nici pentru a le accepta ca pe niste ideologii teologice, ci ca sa le credem si sa ne umplem de ele fiecare detaliu al vietii noastre.

Aceasta este lumea lui Dumnezeu pe care ne-o propune Biserica fiecaruia dintre noi separat si tuturor impreuna, ca societate si comuniune.

Fata de aceasta propunere de viata si morala, vedem dureroasa experienta a realitatii lumesti, asa cum o traim in zilele noastre. O situatie lipsita de viziune, fara speranta, fara lumina.

Esecul uman in toata amploarea acestuia. Sistemul economic in colaps. Viziunea europeana s-a transformat in cosmar.

Promisiunile politice au devenit minciuni prostesti, experimente de neinteles si alegeri fara sens. O lume lipsita de indrazneala si eroism, fara intelepciune si originalitate, fara valoare si credibilitate, fara duh si viata.

Idolul democratiei si al drepturilor individuale a degenerat in dreptul de a alege intre diverse scenarii catastrofale si intre administratori incapabili ai realitatii noastre de zi cu zi. Slava trecutului nostru istoric a fost distrusa de injosirile la nivel global si de amenintarile continue. Singurele lucru care iau nastere astazi in tara noastra sunt blocajele si umilintele, neintelegerile si anarhia.

Salariile si pensiile au fost taiate, ajutoarele sociale retrase, datoriile au crescut, casele noastre au fost impozitate, centrele sociale s-au umplut, saracia si neajunsurile au prisosit, somerii ii concureaza ca numar pe cei angajati, tinerii emigreaza, rasuflarile noastre s-au imputinat, sperantele noastre au secat, viziunile au murit.

„Căci neamurile şi împărații care nu vor sluji Ţie vor pieri” (Isaia 60, 12) şi „seminția celor fărădelege se va pustii” (Înțelepciunea lui Sirah 16, 4). Asta am patit. L-am parasit pe Dumnezeu si acum ne traim propria distrugere si pierzanie.

Educatia noastra fara blandete, istoria fara slava, Biserica noastra fara frumusete, viata fara adevar, traiectoria noastra fara valori. Acestea sunt cauzele halului in care ne gasim astazi. Si inca nu am inteles. Daramarea temeliilor noastre duhovnicesti continua neintrerupt. Am facut greseala sa speram de acolo de unde nu trebuia. Am facut efortul sa votam pe cei care nu merita. Am facut crima de a nu invata din propriile greseli. Pana la urma nu avem nici guvernare, nici conducatori adevarati si nici nu se intrevad solutii. Dupa cum scrie undeva sfantul Grigore Teologul : “corabia navigheaza noaptea, niciun far, Hristos se odihneste”, traiectoria noastra este in intuneric, lumina de nicaieri si Hristos doarme…

Totusi nu, dragii mei frati, Hristos nu doarme. Noi ne-am scufundat in uitare sintr-un som adanc. Noi dormim. De aceea “este ceasul sa va treziti in sfarsit din somn(Romani 13:11).

Este ceasul sa ne trezim. Ziua nu va veni de la sine. Aceasta zi o vom aduce noi, si nu atat cu lucrarea corecta si cu alegerile drepte, cat mai ales cu credinta si rugaciunile noastre.

Alegerile politice lumesti asteapta “sa se insenineze noaptea”; ele nu pot sa ne scoata din noapte, au speranta in “stelute”. Noi asteptam ziua cu soare, cu Soarele dreptatii. Noi nu asteptam un dumnezeu care sa ne rezolve toate problemele lumesti pe care sa-L uitam repede mai apoi; nici pentru a ne amnistia greselile, pentru a le repeta mai apoi. Credem in Hristos, in adevaratul Dumnezeu, care sa ne primeasca pocainta si credinta, ca se ni le hraneasca cu harul Sau si asa sa ne descopere prezenta Sa.

Da! Este posibil in situatia actuala sa avem parte de slava si binecuvantare, deoarece “Fericit este neamul căruia Domnul este Dumnezeul lui“ (Psalmul 32:12); fericit si binecuvantat este poporul care Il are pe Domnul ca Dumnezeu al sau. Acesta este un adevar vesnic care nu poate fi explicat pe cale rationala dar este verificat istoric si are o explicatie duhovniceasca. Drumul catre Dumnezeu ramane mereu deschis.

A sosit ora in care trebuie sa ne trezim. Sa incepem prin indelungate rugaciuni si privegheri. Nu pentru a scapa din dezastru, nu pentru a fi usurati de memorandumuri. Nu ca sa ni se stearga datoriile. Nu pentru scaderea somajului.Nu ca sa evitam falimentul. Pe astea le stie Dumnezeu daca si cand si cum le va rezolva.

Este necesar ca cei cu adevarat credinciosi sa ne pocaim. Sa ne pocaim deoarece L-am uitat, deoarece L-am parasit, L-am dispretuit, L-am razboit, am refuzat drumul si poruncile Sale. Chiar si cei care Il marturisim, din pacate, am ales sa traim fara puterea Lui. Suntem chemati sa-L slavim, dar nu pentru bucuriile noastre pamantesti. Nu mai exista acestea acum. Sa-L slavim pentru persoana si adevarul Sau, pentru milostivirea si dragostea Sa, pentru indelunga Sa rabdare. Suntem chemati sa-l marturisim astazi caci “Unii se laudă cu căruţele lor, alţii cu caii lor, iar noi ne lăudăm cu numele Domnului Dumnezeului nostru.”(Psalmul 19:8) Nadejdea noastra si sprijinul nostru este singur numele Domnului.

Acesta ne este viitorul si perspectiva.

Si, in final, suntem chemati sa ne rugam ca Domnul sa ridice conducatori capabili sa isi assume responsabilitatile tarii noastre, apararea istoriei noastre, respectul pentru credinta si pentru traditie; conducatori cu frica de Dumnezeu, cu mintea la Hristos, patrioti altruisti, cu intentii clare, cu intelepciune politica si vointa eroica, deoarece de asfel de oameni avem nevoie, numai astfel de oameni putem vota si numai pe acestia ii merita ceea ce numim identitatea elena si constiinta Ortodoxa.

In acelasi timp, generatia noastra, care pare a fi incapabila sa duca mai departe Jertfa stramosilor nostri, trebuie sa faca o noua jertfa. Astazi, cand ne este foame, astazi sa ridicam altarul Jertfei noastre.

Asa cum Albania ortodoxa in centrul Tiranei, in aceste zile, inaugureaza Centrul Duhovnicesc al credintei sale, asa cum sarbii in Belgrad, romanii in Bucuresti si rusii in Moscova, recent, din saracia lor, au construit altare Mantuitorului si Sfintilor lor, cu atat mai mult noi trebuie sa indeplinim vechea si noua noastra Jertfa. Aceasta valoreaza mai mult chiar si decat rugaciunile noastre. Deoarece le insoteste de lucrare. Astazi trebuie sa aratam ca mai mult decat sa ne conservam trupul avem nevoie sa ne reinviem sufletele.

Ceea ce ne lipseste nu este hrana materiala, ci relatia noastra cu persoana lui Hristos. Incercarea noastra nu este data de saracie si foame, ci de instrainarea de Dumnezeu si privarea de Acesta. Va chem pe toti, asadar, fratii mei iubiti, toti care intelegeti aceasta nevoie, toti care mai pastram in noi stropi de credinta, sa ne punem nadejdea in Domnul, priveghind si rugandu-ne.

Sa marturisim cu inima zdrobita departarea noastra de voia Domnului si dorinta noastra de intoarcere la credinta nemincinoasa in El; in camerele noastre singuri cu ochii inlacrimati, in biserici toti in rugaciune si privegheri de toata noaptea, pe strazi si in piete, cu lumanari si torte.

Acestea nu sunt noi in istoria noastra, sunt drumuri batute in viata neamului si Bisericii noastre. Speranta noastra, fratii mei, nu se gaseste in alegerile din 17 iunie, acolo se gaseste poate doar o parte din responsabilitatea noastra. Toate sperantele noastre se gasesc in sarbatoarea de azi a Cincizecimii. Deoarece la auzul urechilor noastre a ajuns indemnul proorocului David: “Nu vă încredeţi în cei puternici, în fiii oamenilor, în care nu este izbăvire“ ( Psalm 145:3). Deoarece nu credem in politicieni care isi schimba promisiunile, ci in Sfantul Duh care ii face de ras pe cei invatati si “pe pescari ii arata preaintelepti”.

Nu in acestia care din cauza neintelegerilor nu pot sa faca un guvern, ci in Acela care “pe toate le cheama la unitate”. Nu in schimbatorul Babel de azi, ci in curatenia voii lui Dumnezeu. Nu in incercarile fara rod al conducatorilor acestei lumi, ci in plenitudinea roadelor Sfantului Duh, “Fraților, stați tari în credință, îmbărbătați-vă, întăriţi-vă!” (Corinteni I, 16:13)

“Dacă Dumnezeu este cu noi, nimeni nu este împotriva noastră!”

traducere de E.P. pentru razbointrucuvant

Legaturi:

***


Categorii

Grecia, Mitropolitul Nikolaos Mesogaias, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE

  1. Imi creste inima de bucurie cand aud astfel de voci care cheama poporul la rugaciune si priveghere, la Hristos. Prin vocea lor Domnul cheama pe toti cei ce asculta, nu numai pe greci.

  2. Pingback: Grecia inaintea alegerilor: Kammenos, liderul “Grecilor Independenti”, viziteaza ESFIGMENU-SECTAR, lider al SYRIZA propaga mesaje VIOLENT anti-crestine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Bine zis:
    “Dacă Dumnezeu este cu noi, nimeni nu este împotriva noastră!”
    Dar cum omul si-a pus/isi pune nadjdea in conturile de la Banca, in ruda bogata de peste hotare, in seful care ii este nepot sau nas…acestia cand cad din functie sau serviciu, intra in disperare!

    Spune (propune) slujbe mai dese in care – in duh de impreuna/rugaciune – pe baza lui “Acolo unde sunt adunati 2 sau 3 in Numele Meu sunt si EU in mijlocul lor” si cu (po)cainta adevarata sa ne intoarcem ca floarea soarelui spre Soarele Dreptatii si-al milostivirii aratandu-ne legatura de fii pe care am lepadat-o cu voie, de la sine putere si-atunci…vor incepe sa se schimbe lucrurile!

    Spunea Pr.Amfilohie – intr-o inregistrare – ca si preotii ar trebui sa faca un efort pentru aducerea Sfintei Jertfe mai des;
    -adica – Sf.Liturghie – sa fie si in cursul saptamanii, nu numai Duminica; -trebuie un efort constant din partea la toti pentru a ne schimba – Hristos Dumnezeu – fiindca a spus”Fara Mine nu puteti face nimic”;
    -numai prin puterea Sa putem sa schimbam ceva – in primul rand launtric – pentru ca, DE-ACOLO a pornit desprinderea prin Duh pe meleaguri straine, dand de mancare porcilor nesatui – patimile noastre necurate care nu s-au domolit cu o roscova, doua…ci, si le-au inmultit uitand de Tatal;
    – Tatal – in schimb – asteapta Fiul ratacit(a) sa-l repuna in drepturi, sa junghie vitelul pentru el, sa-i puna in deget inel – ca unui Fiu de Imparat care nu s-a mai asemanat dobitoacelor fara de minte atunci cand slujea celuilalt ‘stapan’;
    – nu numai ca slujea cui nu trebuie ci poate, incercand sa slujeasca la doi domni, ca mielul care suge la doua oi (una fiind – de fapt – lup deghizat in oaie)prin gandurile si invaluirea lor, pe care le-a crezut a fi ale lui/ei pentru ca se potriveau cu starea de acceptare a lor, prin inclinarea sufleteasca.

  4. Şi noi avem aceiaşi soartă
    Şi noi tot astfel am ajuns
    Şi noi purtăm aceiaşi vină
    Şi’nstrăinare de Iisus.

    Din libertatea dobîndită
    (Şi ţara fără datorii)
    Ne’a rămas dreptul la… proteste
    Că n’avem…!..(pâine la copii).

    A zi suntem liberi…! ( Fără muncă )!
    C’amvâdut fabrici, c’am distrus…
    (Că…, nu erau… eficiente)
    C’am vrut un “rai” fără Iisus.

    N’am mai crezut în Adevărul
    Şi’n sfântul ce ni-l dă credinţa,
    Ci’n “adevărurile” lumii
    Şi’n ce va rezolva…, ştiinţa.

    N’am mai păzit nici curăţia
    Nici crezul nostru vechi şi sfânt,
    Crezând şi ascultând de’aceia
    Ce… aduc “Raiul” pe pământ.

    Azi liberi…, (fără de nădejde)
    Încă mai credem în apus,
    În “adevărurile” lumii
    Nu’n Adevărul lui Iisus.

    Încă mai credem în salvarea
    Şin raiul pământesc al lumii,
    Clădit pe banii şi puterea
    Şi bogăţiile minciunii.

    Încă mai credem că-i posibil
    Să găsim căi de’mbogăţire
    Fără de cinstea ortodoxă,
    Fără de sfânt, fără iubire.

    Încă mai credem mincinoşii
    (Ce promit “raiul” pe pământ)
    Fără a fi curaţi şi vrednici
    (Prin trai cinstit şi cuget sfânt).

    Credem în vorbe, în persoane…,
    Findcă nu-l credem pe Hristos
    Fincă n’ăuntru (azi) tot omul
    E fur, viclean şi mincinos.

    Fincă mai credem că ştiinţa
    Ne va salva (economia),
    Nu cinstea, munca în credinţă
    Traiul curat, ortodoxia.

    Iată durerile căderii
    Cumau prins glas şi au ajuns
    Să se cunoască şi să ardă
    Din răsărit până’n apus.

    E mai aproape nimicirea
    D ecât putinţa de-a scăpa
    Dacă tot lumea şi păcătul
    (Nu pe Iisus) vom căuta.

  5. Cuvintele acestea le aude cineva ? Sunt difuzate la nivel national in Grecia, sau doar o mana de oameni,mereu aceeasi ?

  6. mesajul Mitropolitului Nikolaos adresat grecilor, este foarte asemanator cu cel pe care il lansase acum ceva timp parintele Iustin catre noi: “solutii omenesti nu mai exista”. Acelasi Duh Sfant ne vorbeste si printr-un parinte si prin celalalt, numai sa vrem noi sa intelegem …

  7. Cati din cei ce citesc (sau au ascultat) ceea ce a spus acest vrednic Mitropolit,trec cu hotarare si la A INFAPTUI cele citite?
    Aici e “buba” si durerea!
    Cum spunea si Elena:”numai sa vrem noi sa intelegem …” Si SA FACEM!-indraznesc sa adaug.

  8. Asa de tare m-a emotionat! Fiecare cuvant spus m-a mustrat si pe mine, am inteles ceva ce uitasem de o perioada de timp, ca nadejdea e doar la Dumnezeu. Miluieste-ne Doamne, ai mila de Grecia si de toate tarile care se confrunta cu mari greutati. Suntem in mare fierbere, dar e foarte bine asa: in felul acesta se poate face cernerea. Acum nu putem zice doar:”Doamne, Doamne…”, ci trebuie sa aratam fatis de partea cui suntem; al Adevarului sau al minciunii…
    Asa sa ne ajute Dumnezeu ca sa alegem durerea a cativa ani, ptr bucuria vesnica!!!

  9. stau si ma intreb , la noi ce ganduri are preafericitul daniel ciobotea, ce mai asteapta de nu ia exemplul mitropolitilor din grecia! dar nu ma mai mira caci am vazut reactia dumnealor cand a fost scandalul documentelor cu cip prin purtatorul de cuvant al patriarhiei constantin stoica

  10. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, cuvant profetic despre provocarile NOULUI BABILON CONCEPTUAL SI TEHNOLOGIC - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: IPS Ambrozie de Kalavitra: DIN CAUZA EGOISMULUI SI A INDEPARTARII DE EVANGHELIE AM AJUNS LA SARACIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  14. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  15. Pingback: GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFIINTATA CA ZI LIBERA! Mitropolitul Nicolae de Mesoghia: Familiile cu multi copii sunt impozitate, credinta este marginalizata, libertatea este ingradita - Recomandari
  16. Pingback: IPS Nicolae al Mesoghiei la conferinta de la Iasi: SPRE CE SE INDREAPTA LUMEA DE ASTAZI? Despre lupta de REZISTENTA A BISERICII in epoca EUTANASIEI, EUGENIEI, AVORTULUI SI HOMOSEXUALITATII - Recomandari
  17. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: “Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!” (video) - Recomandari
  18. Pingback: Mitropolitul Pavel de Siatista: CUVANT MUSTRATOR FATA DE STAREA OAMENILOR BISERICII. “Poporul nostru nu doreste o Biserica secularizata, ci una sfinfita si sfintitoare, ce nu se va teme sa se apere de sistemul viclean al acestei lumi, chiar daca va
  19. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fata celui de-al treilea razboi mondial si nuclear“ -
  20. Pingback: VOIA TA SAU VOIA MEA, DOAMNE? “O, Hristoase al meu, suntem niste oi viclene. De aceea si Dumnezeu nu face milostenie cu aceasta tara, fiindca noi, clerul si poporul, ne-am abatut de la voia Sa“ -
  21. Pingback: “Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu? | C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare