Televizorul si electrocasnicele “inteligente”: VIITORII SPIONI ELECTRONICI DIN CASELE NOASTRE/ Ochelarii GOOGLE vor identifica EMOTIILE purtatorilor

18-08-2013 2 minute Sublinieri

NoTV

În era tehnologiei autorităţile se folosesc de dispozitivele electronice, pe care cu toţii le avem în case, pentru a ne spiona.

Scandalul Snowden-NSA a stârnit multe constroverse peste Ocean. Agenţia care trebuie să asigure securitatea naţională a SUA a interceptat fără vreo autorizație convorbirile telefonice și e-mailurile americanilor și cetățenilor străini aflați în SUA. Experţii sunt de părere că într-un viitor nu prea îndepărtat nu fi nevoie ca aceştia să obţină acces la contul de pe Facebook sau email pentru a spiona ci se vor folosi chiar de dispozitivele electronice din locuinţe.

Unul dintre acestea este televizorul. Te-ai întrebat vreodată cum reuşeşte televizorul tău “să ţină minte” la ce canale te-ai uitat sau câte minute ai văzut din serialul tău preferat. Acest lucru este posibil deoarece televizorul tău inteligent este conectat la internet. Firma de securitate ReVuln a demonstrat anul trecut cum pot fi accesate cele mai noi televizoare de la un cunoscut producător sud-coreean fără ştiinţa proprietarului. Se pot obţine informaţii personale stocate în TV, se poate chiar porni camera integrată în TV şi monitoriza utilizatorul în propria casă.

Fostul director al CIA, David Petraeus crede că chiar şi electrocasnicele precum maşina de spălat vase, cea de uscat haine sau espressorul pot fi folosite pentru a obţine informaţii. Aceste aparate, dacă au o conexiune la internet prin intermediul căreia proprietarul le controleză prin aplicaţii din smartphone sau tabletă, pot fi accesate şi de spioni.

Smartphone-urile, tabletele şi PC-ul sunt cele mai vulnerabile. Armata americană a creat o aplicaţie care poate prelua controlul telefonului tău inteligent şi poate crea o hartă 3D a zonei în care se află folosindu-se de camera acestuia şi de accelerometru. De asemenea, tabletele şi PC-urile pot fi “sparte” chiar şi de cei mai novice hackeri. Concluzia ar fi că nu poţi fi niciodată singur în propria casă dacă eşti întotdeauna conectat la internet.

Google are un gadget în pregătire şi tot dezvoltă patente pentru acesta. Gadgetul este Glass, iar noul patent prevede că după pay-per-click va urma plata per tras cu ochiul, plata publicitarilor pentru trasul tău cu ochiul asupra reclamelor lor.

Noul patent pe care Google l-a obţinut săptămâna aceasta va fi util tot în domeniul publicităţii, acolo unde compania face foarte mulţi bani. Sub ceea ce numeşte pay-per-gaze, viitorul reclamelor va fi tare interesant, vei trage cu ochiul spre una şi deja se pune că ai dat click, un click cu privirea, notează Mashable. Patentul nu menţionează în mod expres Google Glass, ci un dispozitiv similar, dar e şi normal acest fapt, Google se protejează astfel de alte companii care ar face gadgeturi similare. Deocamdată, dezvoltatorii de aplicaţii nu pot afişa publicitate prin Google Glass, dar odată ce compania va înţelege cum poate face acest lucru eficient, îi va lăsa. Patentul obţinut de Google mai vorbeşte şi despre o tehnică de urmărire a ochiului utilizatorilor pentru a şti atunci când acesta se uită la o reclamă sau nu. Taxarea celor care doresc să-şi facă reclamă s-ar face în funcţie de timpul petrecut de utilizator pe o reclamă.

Toate lucrurile de mai sus sunt fireşti şi oarecum de aşteptat, dar lucrurile nu se opresc aici. Google ar putea, prin acest patent, să monitorizeze starea emoţională a celui care se uită în funcţie de dilatarea pupilei. Altfel spus, Google ar putea colecta şi identifica stări emoţionale ale oamenilor pentur a le vinde mai departe pentru cei interesaţi să ofere publicitate. Totuşi, pentru a nu avea probleme cu cei care ar acuza lipsa de intimitatea, Google menţionează că datele care leagă un utilizator de aceste informaţii vor fi şterse, iar publicitarii nu primesc decât statistici anonime.

1372247097google-glasses-2


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Televizorul si electrocasnicele “inteligente”: VIITORII SPIONI ELECTRONICI DIN CASELE NOASTRE/ Ochelarii GOOGLE vor identifica EMOTIILE purtatorilor

  1. Daca se da search pe google folosind cuvintele cheie ubuntu tv youtube se va putea vedea ca exista deja televizoare pe care ruleaza sistemul de operare linux-ubuntu. Exisat de asemenea telefoane mobile cu ubuntu, tablete cu ubuntu; dar pe la noi nu au ajuns.

    Televizoarele de azi trebuie sa poata fi conerctate la internet, pt a vedea filme on-line si multe altele. In cazu ubuntu macar ai acces la sursele sistemului de operare… Teoretic poti controla tot ce misca…

    Mai putina lume stie insa ca exista carduri pe care ruleaza programe java !

  2. Pingback: PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana) - Recomandari
  3. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
  4. Pingback: Alex Jones despre planul GOOGLE de instaurare a unui BIG BROTHER mondial [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare