update – GRECIA. Liderii formatiunii parlamentare neonaziste ZORI AURII au fost ARESTATI/ IPS Pavel, Mitropolitul Siatistei: FATA HIDOASA A NAZISMULUI

28-09-2013 5 minute Sublinieri

goldendawn-neo_nazi

  • Mediafax:

Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii a fost arestat

Poliţia greacă antiteroristă i-a arestat sâmbătă pe liderul şi deputatul partidului neonazist Zori Aurii Nikos Michaloliakos şi pe alţi trei deputaţi ai partidului, în cadrul unei operaţiuni la nivel naţional împotriva acestei mişcări suspectate că este o “organizaţie criminală”.

În afară de Michaloliakos, au mai fost arestaţi Ilias Kassidiairis, un deputat şi purtătorul de cuvânt al partidului, şi alţi doi deputaţi ai formaţiunii, a mai declarat o sursă din cadrul poliţiei.

De asemenea, alţi zece membri Zori Aurii au fost arestaţi în această vastă operaţiune a poliţiei desfăşurată pe tot teritoriul ţării, a precizat sursa citată.

Mandate de arestare în întreaga ţară au fost emise pe numele altor 30 de persoane de către Curtea Supremă elenă, căreia i-a fost încredinţată ancheta asupra asasinării recente a unui muzician antisascist de către un activist din cadrul acestei formaţiuni, au precizat surse judiciare şi din cadrul poliţiei.

De la asasinarea lui Pavlos Fyssas, în vârstă de 34 de ani, pe 18 septembrie, autorităţile au lansat o vastă anchetă asupra acestui partid suspectat de comiterea a numeroase violenţe împotriva unor imigranţi şi activişti de stânga.

“Democraţia are mijloacele să se apere”, a declarat pentru postul de televiziune Skai Simos Kedikoglou, un purtător de cuvânt al Guvernului, după câteva minute de la arestarea acestor deputaţi.

Profitând de pe urma şomajului şi problemelor care s-au agravat în Grecia din cauza crizei, Zori Aurii a reuşit să intre pentru prima dată în Parlament în urma alegerilor din iunie 2012, obţinând 18 din totalul de 300 de mandate. Aceste arestări au loc în contextul în care Guvernul de coaliţie între stânga şi dreapta al lui Antonis Samaras a fost acuzat de inacţiune faţă de violenţe comise de neonazişti.

Grecia nu va tolera ca Zori Aurii “să submineze viaţa socială şi democraţia“, declara Samaras pe 19 septembrie, la o zi după asasinat.

“Guvernul este hotărât să nu permită urmaşilor naziştilor să otrăvească viaţa socială, să comită crime, să provoace şi să submineze fundamentele ţării care a dat naştere democraţiei”, avertiza el într-un mesaj televizat.

Deputaţii neonazişti greci arestaţi, transferaţi la un tribunal

Liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, un deputat, şi alţi patru parlamentari arestaţi sâmbătă de către autorităţi, care anchetează presupuse activităţi infracţionale ale acestei formaţiuni politice, au fost transferaţi la tribunal, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

“Nu ne este frică de nimic!”, a declarat unul dintre ei, Ilias Panagiotaros, la ieşirea din sediul poliţiei, către ora 16.00 GMT (19.00, ora României), în faţa a zeci de camere de televiziune.

Liderul partidului Zori Aurii Nikos Michaloliakos, în vârstă de 56 de ani, a ieşit şi el din sediu, purtând un costum negru şi o cravată albă, cu cătuşe la mâini, flancat de bărbaţi cu faţa acoperită cu cagule.

Fondatorul partidului, în 1980, şi ceilalţi patru deputaţi arestaţi, dintr-un total de 18 persoane, urmau să fie conduşi la un tribunal pentru a se întâlni cu un procuror, care le-ar putea anunţa deschiderea unei anchete penale, după ce au fost arestaţi sâmbătă dimineaţa.

Această etapă va conduce la prezentarea suspecţilor în faţa unui judecător de instrucţie, pentru ca acesta să se pronunţe asupra unei eventuale inculpări. Această prezentare în faţa unui judecător poate avea loc după mai multe zile, în cazul în care persoanele vizate cer o amânare.

Potrivit unei surse judiciare, ancheta efectuată de o săptămână de către Curtea Supremă greacă a permis colectarea unor probe care permit calificarea partidului Zori Aurii drept “organizaţie infracţională”.

“Mi-am terminat ancheta şi i-am transferat dosarul procurorului Curţii Supreme. Este vorba despre o organizaţie neo-Nazi-leader-Nikolaos-Michaloliakosinfracţională”, a declarat pentru AFP, referindu-se la Zori Aurii, adjunctul procurorului Curţii Charalambos Vourliotis.

Curtea Supremă a fost însărcinată să ancheteze asasinarea, în urmă cu zece zile, a unui muzician antifascist, care a fost înjunghiat, la periferia Atenei, de către un membru Zori Aurii, care a recunoscut faptele.

Această crimă a afectat Grecia şi a provocat în cadrul Executivului, acuzat mult timp de inacţiune cu privire la neonazişti, un impuls de combativitate împotriva membrilor acestui partid, suspectat de numeroase abuzuri, dar în special împotriva străinilor, şi care a intrat în Parlament în urma alegerilor din iunie 2012, când a obţinut 18 mandate.

Numarul [doi] din partidul neonazist grec Zori Aurii s-a predat duminica politiei, dupa ce pe numele sau fusese emis un mandat de arestare, anunta ziarul grecKathimerini. Christos Pappas a ajuns cu un taxi si in fata sediului Politiei a salutat multimea adunata in stil nazist, spunind “Nu ne vor infringe!“. Scandalul vine pe fondul nemultumirii comunitatii internationale legata de pasivitatea politicienilor greci in fata ascensiunii extremei drepte, care a ajuns pina in Parlament. Grecia va prelua la 1 ianuarie 2014 presedintia rotativa a UE.

Presa greaca, preluata de AFP, mai scrie ca liderii extremei drepte vor fi adusi marti in fata judecatorilor.

Reamintim ca in Grecia a izbucnit un imens scandal politic dupa ce procurorii l-au arestat simbata pe liderul neonazistilor eleni, acuzat impreuna cu alti fruntasi ai partidului extremist Zori Aurii ca ar fi pus la cale mai multe atentate impotriva unor imigranti, precum si uciderea unui militant anti-nazist.

Astfel, Politia greaca a anuntat simbata ca l-a arestat pe liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, suspectat ca face parte dintr-o organizatie criminala. In afara de Michaloliakos au mai fost arestati alti trei deputati ai partidului, inclusiv Ilias Kassidiaris, care este si purtator de cuvant al formatiunii, potrivit AFP.

Potrivit unei surse judiciare, ancheta efectuata de o saptamana de catre Curtea Suprema greaca a permis colectarea unor probe care permit calificarea partidului Zori Aurii drept “organizatie infractionala”. “Mi-am terminat ancheta si i-am transferat dosarul procurorului Curtii Supreme. Este vorba despre o organizatie infractionala”, a declarat pentru AFP, referindu-se la Zori Aurii, adjunctul procurorului Curtii Charalambos Vourliotis.

Curtea Suprema ancheteaza asasinarea unui rapper antifascist de catre un activist al acestei formatiuni. Mandate de arestare in intreaga tara au fost emise pe numele altor 30 de persoane de catre Curtea Suprema elena, careia i-a fost incredintata ancheta asupra asasinarii recente a unui muzician antisascist de catre un activist din cadrul acestei formatiuni, au precizat surse judiciare si din cadrul politiei. […]

[…]

Atunci când am caracterizat mișcarea Hrysí Avgí (Zorii de aur) drept o „noapte neagră”, nu am căutat să folosesc aceste două cuvinte pentru a impresiona.

Am utilizat aceste cuvinte urmărind să redau cu cea mai mare exactitate cu putință ceea ce am văzut ca ideologie, practici și imagine generală a acestei grupări neo-naziste, în ceea ce privește identitatea reală, iar apoi am adoptat o atitudine absolută și severă față de orice simpatie exprimată de vreun creștin sau cleric cu privire la Hrysí Avgí.

arestarea-liderului-neonazist-facut-inconjurul-lumiiPe atunci, unii au considerat caracterizările mele drept niște exagerări, dar acum cred că nimeni nu mai pune la îndoială exactitatea acestor cuvinte.

Este, însă, posibil ca aceste cuvinte să nu fie îndeajuns pentru a exprima adevărul, pentru că uciderea, în primul rând, cu sânge rece, în al doilea rând, la comandă, nu aparține numai nopții, ci, mai ales, iadului.

Ceva mă înspăimântă mai tare decât crima în sine. Este vorba de modul în care ea a fost săvârșită. Sângele rece al făptașului. Nici măcar o clintire a sufletului, nici o îngrijorare de ultim moment, nici cea mai mică mustrare de conștiință a unui cetățean considerat liniștit?

Ce blestemată de pricină l-a determinat pe un „cetățean liniștit” să săvârșească o crimă atât de brutală?

Crima se datorează unui suflet jefuit de orice valoare și făcut una cu pământul, sau a fost rodul fricii față de aceia care i-au poruncit să ucidă?

Dat fiind faptul că există atâtea dovezi și mărturii cu privire la relația lui cu organizația criminală, această faptă este rezultatul unui ordin sau a fricii pentru propria viață?

Iar tentativa ridicolă a parlamentarilor formațiunii Hrysí Avgí de a se delimita și de acel om, și de acea crimă, nu-l face chiar pe nenorocitul făptaș să înțeleagă ce soartă îl așteaptă pe el însuși?

Întrebările pot continua: a întârziat clasa politică să priceapă ce anume este Hrysí Avgísau a tăcut în cunoștință de cauză, având alte planuri în mintea ei ascunsă?

Dacă a întârziat, acest lucru constituie un pericol, datorită neputinței și incapacității de a surprinde criticalitatea momentului și de a valorifica elementele cunoscute.

Dacă a tăcut vinovată, crezând că poate gestiona problema, atunci [clasa politică] jertfește patria de dragul jocurilor politice.

Trebuia să ajungem la vărsare de sânge pentru ca ministrul să ajungă să depună cele necesare procurorului curții de casație? Nu erau deja cunoscute toate acestea? Nu erau fapte împlinite? Nu constituiau infracțiuni? Au fost ele considerate infracțiuni?

Toate acestea nu arătau că este vorba de o organizație criminală? Nu au văzut hoardele barbarilor? Imaginile SS-iștilor contemporani care mărșăluiau pe străzi pentru a-i înspăimânta pe greci nu le-au văzut?

Aceste adunări de grup și modul în care au avut loc, nu dovedesc că este vorba de o organizație paramilitară?

Fermitatea arătată de ministru și de forța civică va avea continuitate sau este un foc de artificii datorat gravității evenimentelor?

Vedeți, clasa politică nu ne-a convins că am putea avea încredere în ea.

De câte ori nu am auzit din gura oamenilor politici, chipurile responsabili, spusa că le „va ajunge cuțitul la os”, deși nici măcar nu a ajuns să zgârie pielea?

Și ceea ce este cel mai întristător: disensiunile din clasa politică și lipsa unei rațiuni politice clare, neputința căderii de acord nici măcar într-un moment atât de critic, toate acestea indică o clasă politică nevrednică de patria și conjunctura actuală.

Aflându-mă, în zilele acestea, în casa părintească, datorită unei boli, l-am auzit pe comandantele acestei grupări naziste vorbind cu atâta dezgust despre parlament și despre stat, în tipicul său delir hitlerist. Mă întreb: nu l-a auzit nici un funcționar al procuraturii?

Nu se întrunesc condițiile pentru [a fi considerat] un atac la adresa statului de drept, asupra democrației? Ce exemplu li se dă tinerilor care, lipsiți de o educație esențială, atât din partea școlii, cât și din partea familiei, vor deveni o masă amorfă din care se vor alege viitorii executanți?

Încă două vorbe despre cei care au votat nazismul: dacă poate n-ați știut, dacă poate v-ați lăsat duși de curent, acum ați înțeles? Acum v-ați trezit? Acum nu mai puteți invoca nici ignoranța, nici protestul, nici deznădejdea.

Nu există deznădejde mai mare decât nazismul. Altfel, pregătiți-vă să vă plângeți propriul copil.

[…] integral la SURSA

athens-2.si


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Ierarhi greci, Mitropolitul Pavel de Siatista, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “update – GRECIA. Liderii formatiunii parlamentare neonaziste ZORI AURII au fost ARESTATI/ IPS Pavel, Mitropolitul Siatistei: FATA HIDOASA A NAZISMULUI

  1. un scurt material video de la sfarsitul anului trecut, despre legaturile dintre Zorii Aurii si “masinaria statului” grec.

    As Greece reels from more economic pain, this report reveals claims that the far-right Golden Dawn party have heavily infiltrated the police. It’s a stark warning of where the country could be headed.

    “Blood! Honour! Golden Dawn!” Dressed all in black and in protective gear, members of Golden Dawn look more like soldiers than protesters. As Greek civil society has been crumbling under economic pressures, their savage attacks on the immigrants they blame for the economic crisis have become more frequent and violent. “They kicked my face. I had to have metal plates implanted,” an Egyptian fisherman tells us. Even more shocking though are the links that have been drawn between them and the state. For the first time in this report a senior police officer has spoken on camera to claim that successive governments in Greece allowed the ultra-nationalist party to infiltrate the police force. “The state apparatus have known Golden Dawn’s every move for years now… the state made room for the terrorists. It did that deliberately to use them for its own purposes,” he insists. A frightening snapshot of a country in crisis.

  2. Pingback: Mitropolitul Pavel de Siatista: CUVANT MUSTRATOR FATA DE STAREA OAMENILOR BISERICII. “Poporul nostru nu doreste o Biserica secularizata, ci una sfinfita si sfintitoare, ce nu se va teme sa se apere de sistemul viclean al acestei lumi chiar daca va a
  3. Pingback: GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare