PROTESTE fata de proiectul ROSIA MONTANA [VIDEO, FOTO]. Cum au reflectat televiziunile de stiri

1-09-2013 2 minute Sublinieri

rosia-montana-4

UPDATE: Conform estimarilor facute de Mihai Gotiu, ar fi vorba, totusi, despre aprox. 15 000 de protestatari in toata tara. E posibil, avand in vedere si protestul de Barlad, de obicei bine populat.

*

Astazi au avut loc (de fapt, inca sunt in curs de desfasurare) protestele despre care scriam aici. Fara sa fie “protestul urias” cu care amenintau unii, totusi, la aceste proteste, care sunt legate mai ales de proiectul RMGC, au venit mai multi oameni decat ne asteptam: undeva in jurul a doua mii (poate chiar trei mii) in Bucuresti, probabil la fel sau ceva mai multi in Cluj. Proteste de cateva zeci de persoane au avut loc si in alte orase ale tarii si in diaspora. 

Modul in care a reflectat presa acest eveniment este foarte interesant. In ceea ce priveste televiziunile de stiri: Romania TV le ignora, preferand sa se ocupe de nepoata lui Basescu si de romi; Antena 3 le ignora la randu-i si, in plus, vine cu sondaje total dubioase realizate de SOCIOPOL (de fapt realizat de acelasi Mirel Palada, sociologul “de casa” al Intact) conform carora romanii ar sustine exploatarea de la Rosia Montana si a gazelor de sist! Asta in conditiile in care alte sondaje, de acum cateva luni, aratau ca exista o majoritate destul de mare a romanilor care resping cele doua proiecte. O astfel de schimbare consistenta de opinie ar trebui sa aiba si o explicatie, daca e reala si nu e doar o strategie de a genera conformism social.

In plus, tot la Antena 3, exact in acelasi timp in care se desfasurau protestele in Bucuresti, isi anunta intrarea in cursa prezidentiala Crin Antonescu. Ca sa fie clar, de la bun inceput, cat de defazat si in contratimp este liderul USL de agenda reala si cum se va pozitiona pe aceste teme cheie.

In fine, e demn de remarcat cum trateaza Antena 3, in general, subiectul protestelor: dupa ce s-a dat de ceasul mortii sa scoata oamenii in strada ca in 2012, pe motiv de anti-basism, acum nu stie cum sa abata atentia mai tare de la temele RMGC si gazele de sist si nu stie cum sa ignore mai tare protestele, forjand la maximum, in “compensatie”, pe tema razboiului american cu Siria si a relatiilor lui Basescu cu Assad.

Singurele televiziuni de stiri care au reflectat tema, atat la stiri, cat si in emisiunile de dezbateri, au fost Realitatea TV si DIGI24. La nivelul televiziunilor generaliste, PRO TV a tratat subiectul, scurt, la stiri; la nivel de ziare online, Adevarul a ignorat, Gandul a reflectat.

Sigur ca aceste observatii sunt valabile pentru primul moment din evenimentul mediatic al protestelor. Ulterior, ele vor intra in rutina stirilor cotidiene, inclusiv pe canalele care le-au ignorat pana acum. Insa ignorarea acestui prim moment (cu exceptiile mentionate) si refuzul de a le trata ca principalul eveniment si ca o problema nationala sunt evidente. 

Reflectarea in presa este o prelungire a intereselor taberelor politice. Antena 3 si RTV se afla, aici, de aceeasi parte a baricadei: de partea guvernului si a USL. Nu vor sa popularizeze protestele pentru ca nu vor sa popularizeze opozitie sociala fata de puterea guvernamentala. Realitatea TV prefera  sa isi consolideze profilul de televiziune critica pe aceste teme (gaze de sist, RMGC), cautand, probabil, sa recupereze si publicul care urmarea Antena 3 din acest motiv, odinioara, cand temele erau profitabile electoral. Trustul ce detine ProTV si Gandul reflecteaza moderat – atat cat convine pentru a fi daunator politic imaginii USL, nu indeajuns de consistent pentru a deveni o problema nationala (caci, totusi, proiectele RMGC si gaze de sist sunt sustinute de toata clasa politica, de fapt, de intreaga structura de putere).

Si cu protestele cum ramane? Neclar, cel putin deocamdata. Nu stim, inca, daca printre atatea interese partizane (uneori deghizate in activism), strategii de compromitere sau de epuizare a energiilor sociale, a potentialului de opozitie veritabila prin organizarea unor proteste “de parada”, obstructii sau manipulari mediatice, se poate alege ceva.

Un comentariu razbointrucuvant

Vezi si:

01.09.2013 – Piața Universității, București – Oamenii au blocat bulevardul Magheru. Ei protestează împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană.

Protest Rosia Montana 01.09.2013 Cluj (Piata Unirii)

Peste 100 de orădeni, îmbrăcaţi în tricouri verzi şi roşii, culorile simbol ale campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, au participat duminică după amiaza, în Piaţa Unirii, la un flash mob împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, după ce săptămâna trecută Guvernul a aprobat un proiect în acest sens. Participanţii au cântat imnul „Deşteaptă-te române”, cu dedicaţie pentru autorităţi.

rosia-montana-7 rosia-montana-6 rosia-montana-5 rosia-montana-3 rosia-montana-2 rosia-montana-1

fotografii de la protestul din Bucuresti (Facebook)


Categorii

Gazele de sist, NEWS (STIRILE ZILEI), Opinii, analize, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “PROTESTE fata de proiectul ROSIA MONTANA [VIDEO, FOTO]. Cum au reflectat televiziunile de stiri

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: PONTA ameninta cu o CATASTROFA daca Parlamentul va RESPINGE proiectul RMGC/ Mihai Gotiu despre starea de spirit a protestelor pentru ROSIA MONTANA si VOTUL IN ALB. De ce nu e credibil?/ PROTESTE LA CAMPENI - Recomandari
  2. Pingback: CNA interzice reclamele TV pe tema proiectului de la Rosia Montana - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare