PROIECTUL ROSIA MONTANA RESPINS, sub presiunea demonstratiilor! Ponta invinovateste protestatarii pentru PLATA DESPAGUBIRILOR

9-09-2013 5 minute Sublinieri

RAMONA MANESCU - PRELUARE MANDAT - TRANSPORTURI
foto Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana “este inchis” si ca protestele de strada si-au atins scopul. Victor Ponta a precizat, vizibil suparat, ca nu a existat in USL o discutie despre respingerea acestui proiect, “dar s-au antepronuntat liderii”. Primul ministru a precizat ca s-a deplasat la Parlament pentru a se “asigura ca dl Antonescu pune rapid pe ordinea de zi (proiectul de lege privind Rosia Montana), se respinge, la fel va fi si la camera“.

Anuntul premierului vine la o ora dupa ce Crin Antonescu a declarat sa se opune proiectului. Sedinta birourilor permanente ale Senatului si Camerei pentru infiintarea unei comisii speciale pentru Rosia Montana, programata pentru luni, a fost anulata dupa declaratiile celor doi lideri USL.

UPDATE 14:50: Primul ministru, intrebat daca a avut o discutie cu Crin Antonescu: “Nu, nu am apucat. Partea de dezavantaje: era o investitie pe care statul roman nu o poate face. Trebuiau investiti la inceput 1,5 miliarde, bani pe care statul roman nu ii are. Poate peste 5 ani, peste 6 ani sa ii avem sa ii investim noi. Pana la urma Parlamentul de-aia e Parlament. Cei de la Rosia Montana, din 1998 dar mai ales din 2005 de cand e Traian Basescu presedinte au avut promisiuni ferme ca proiectul se va face. Cu siguranta vor cere despagubiri, nu stiu cat. Tinand cont de faptul ca exista o majoritate parlamentara impotriva, proiectul se va respinge. Probabil ca o sa platim toti si cred ca e corect sa spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetatenii acestei tari. E o procedura intreaga, de 10 ani de zile, pe care sigur ca era mai bine sa o inchidem din timp.”

———————————-

UPDATE 14:48: Victor Ponta: “Nu vrem sa prostim oamenii, la 11:00 sa anunta ca sustinem si la 1:00 sa nu mai sustinem proiectul. (…) Domnul Blaga si Antonescu au spus dinainte ca sunt contra. Atunci trebuie sa intram rapid la Senat – sigur, pe procedura normala, la comisii. O decizie pe un proiect atat de controversat trebuie luat de institutia suprema a tarii – de aceea am trimis proiectul la Parlament. Sa discute cu proiectul de lege pe masa. Din moment ce nu exista sprijin parlamentar, nu are rost sa tinem oamenii incurcati. Intra la Senat, se respinde, intra in procedura de urgenta si la Camera.

———————————–

UPDATE 14.37: Victor Ponta a declarat ulterior ca vor exista cereri de despagubiri din partea companiei de la Rosia Montana, dar “in mod sigur nu va exista raspunderea Guvernului daca va exista un proces”. “Eu nu stiu cit vor cere despagubiri, dar probabil ca vor cere. La PSD fiecare voteaza cum crede de cuviinta”.

———————————–

Declaratiile acordate de prim ministru ziaristilor aflati la Parlament vin la cateva ore dupa ce Crin Antonescu, co-presedinte al USL, a anuntat ca se opune proiectului Rosia Montana.

“Am vazut declaratia (lui Crin Antonescu, n.r.), cred practic ca in acest moment proiectul este inchis”, in conditiile in care si Vasile Blaga, liderul PDL, s-a pronuntat impotriva si “nici in PSD nu eram foarte clar intr-o directie sau in alta”.

Primul ministru a precizat ca s-a deplasat la Parlament pentru a se “asigura ca dl Antonescu pune rapid pe ordinea de zi (proiectul de lege privind Rosia Montana), se respinge, la fel va fi si la camera”.

Victor Ponta a avertizat insa ca “in mod cert vor exista procese” cu investitorii de la Rosia Montana: “Nu vreau ca eu personal sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Vreau ca Parlamentul sa decida”.

Intrebat daca liderul PNL, Crin Antonescu, s-a consultat cu el inainte de a anunta public ca se opune proiectului Rosia Montana, Ponta a raspuns: “Nu, nu ne-a consultat”.

“Sunt convins ca presedintele senatului va lua toate masurile, initiem rapid … In momentul in care e clar majoritatea impotriva, nu mai are rost sa lungim lucrurile. Este foarte clar ca acum decizia a e luata si haideti atunci la Senat sa inchidem cat mai repede proiectul. Senatul in procedura de urgenta sa respinga proiectul, il trimite la Camera (Deputatilor), il respinge si Camera si cu asta basta”, a subliniat el.

VIDEO Declaratie – surpriza a lui Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana trebuie respins. Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana trebuie respins, precizand insa ca este vorba de punctul sau personal de vedere, si nu al liberalilor. Crin Antonescu a facut aceasta declaratie fara o consultare cu co-presedintele USL, premierul Victor Ponta, in conditiile in care guvernul a aprobat un proiect de lege pentru demararea exploatarii aurului de la Rosia Montana.

“Astazi, desi discutiile din Parlament nici nu au inceput, am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Proiectul fie ar trebui retras, cea ce probabil nu e cazul, din moment ce guvernul a decis sa-l trimita, fie cred ca trebuie respins”, a spus Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PNL, in care a precizat ca nu vorbeste in calitate de presedinte al partidului, de sef al Senatului sau de “probabil candidat la presidintie”.

“Astazi, desi discutiile din Parlament nici nu au inceput, am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana. Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut. Proiectul fie ar trebui retras, cea ce probabil nu e cazul, din moment ce guvernul a decis sa-l trimita, fie cred ca trebuie respins”, a spus Crin Antonescu, intr-o conferinta de presa organizata la sediul PNL, in care a precizat ca nu vorbeste in calitate de presedinte al partidului, de sef al Senatului sau de “probabil candidat la presedintie”.

El a precizat ca a ajuns la aceasta concluzie “nu din motive tehnice, pentru ca acest proiect nu ar avea sansa de a fi fezabil sau eventual util, ci pentru ca exista consecinte si realitati majore care impiedica in acest moment realizarea acestui proiect”, in conditiile in care “proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca”.

Crin Antonescu si-a argumentat decizia de a nu sustine proiectul prin faptul ca “un numar semnificativ de cetateni nu au incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni”.

Un alt argument invocat de Crin Antonescu este legat de existenta unei “cantitati uriase de suspiciune ca decidenti politici in aceasta chestiune nu ar actiona conform cu interesele publice nationale legitime”.

“Nu cred ca cineva dintre decidentii importanti – presedinte, prim ministru, alti lideri politici, sunt angajati intr-un lobby specific al companiei RMGC, ca au fost cumparati (…) dar sentimentul la o mare parte din opinia publica romaneasca ca asa ceva s-ar putea intampla e un al doilea motiv extrem de important care necesita stoparea proiectului”, a adaugat acesta.

Crin Antonescu a vorbit si despre “fragilitati ale proiectului initiat de guvern”, in conditiile in care “chiar premierul ne spune ca va vota impotriva lui, in calitate de parlament“. In plus, exista un raport de aviz cu numeroase “obiectii din partea Ministerului Justitiei” iar in ceea ce priveste raportul de mediu, “esential”, apare o “situatie inedita in care ministrul de resort spune ca va da sau nu avizul in functie de votul din parlament”.

“Pozitia mea e aceea ca acest proiect, in acest moment, trebuie respins. Nu vorbesc deocamdata in numele PNL, nu am avut o dezbatere si o decizie pana in acest moment” dar “situatia mea ca eventual candidat la presedintie ma obliga sa imi asum o pozitie. Eu nu pot sa ma ascund dupa votul majoritar al Parlamentului”.

PNL urmeaza sa ia o decizie in ceea ce priveste acest proiect, a continuat Antonescu, precizand insa ca nu este un ecologist: “Respect ecologistii, eforturile tuturor celor preocupati de un mediu sanatos, de un climat care sa concorde cu standardele europene in secolul XXI”.

Intrebat de ziaristi cum va vota in cazul unei discutii in Parlament asupra proiectului exploatarii de la Rosia Montana, liderul PNL a raspuns: “Impotriva, cred ca era destul de clar”.

“De buna seama ca noi nu legiferam in functie de manifestatii de strada, de buna seama ca un guvern nu trebuie sa ia decizii in functie de o manifestatie sau alta, dar sunt manifestatii si manifestatii, sunt semnale publice care au o greutate ce nu poate fi ignorata. Nu se poate guverna dupa strada, dar nu se poate guverna ignorand strada. Ceea ce spun acesti oameni nu poate fi ignorat de nimeni.

Nu impartasesc toate punctele de vedere ale manifestantilor, nu sunt un ecologist, dar sunt un om politic care crede ca nu se pot angaja mari decizii de anvergura nationala intr-o situatie de scindare, de majora suspiciune asupra decidentilor”, a incheiat seful liberalilor.

In urma declaratiilor prim-ministrului Victor Ponta, Campania Salvati Rosia Montana anunta ca Protestele in strada vor continua pana in momentul in care:

– Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor va vota respingerea proiectului de lege;

– Guvernul va respinge in procedura de urgenta prin hotarare de guvern acordul de mediu;

– Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO

– Cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din Romania.

– Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.

Rosia Montana,

9 septembrie 2013

alburnusmaior@ngo.ro

header2

Nota noastra:

Observam agitarea temei “plata despagubirilor” ca un fel de culpabilizare a protestatarilor si de aratare a batului intregii opinii publice romanesti. Cum ar veni, din cauza unor oraseni cu snobisme ecologiste in cap, ar plati toata romanimea de s-ar usca despagubirile pretinse de Gabriel Resources.

Insa daca este cineva de vina pentru plata despagubirilor, acestia sunt oamenii de decizie care au contribuit la acest proiect in anii din urma. Si daca ei sunt de vina, atunci poate ca ei ar trebui sa si plateasca. 

Totodata, daca un prim obiectiv a fost atins – anume, stoparea acestui proiect de exploatare la Rosia Montana, ce se intampla cu celalalt obiectiv, anume exploatarea gazelor de sist?

Daca pe aceasta tema Soros nu finanteaza ONG-urile organizatoare, va insemna oare ca miscarile de protest de amploare vor inceta? 

De altfel, deocamdata exista doar declaratii politice. Incetarea proiectului RMGC inca nu exista ca decizie

300px-Salvati_Rosia_Montana


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “PROIECTUL ROSIA MONTANA RESPINS, sub presiunea demonstratiilor! Ponta invinovateste protestatarii pentru PLATA DESPAGUBIRILOR

  1. pai, dl Antonescu spera ca asa va castiga alegerile? se insala

  2. Este chiar un moment istoric. Un prim succes al fragedei constiinte politice colective romanesti.

    Sper sa ramana asa. Doamne, ajuta!

  3. RMGC sa nu ne ceara noua despagubiri ca nu i-am pus noi sa investeasca bani acolo fara sa aiba mai intai toate aprobarile pe masa; cine e nebun sa bage bani intr-un proiect despre care nu stie daca va primi toate aprobarile necesare ?

  4. Eu unul nu m-as bucura inca. Deocamdata, nu s-a obtinut nici-o victorie impotriva nenorocirii RMGC.

    Au fost doar cateva declaratii politice care, asa cum ne-am invatat de 23 de ani, nu obliga pe nimeni la nimic.

    Razboiul abia acum se incinge. Proiectul trebuie sa fie votat de parlament si abia dupa aceea vom sti daca este o victorie sau nu.

    Au aparut tot felul de “personalitati” atat de pornite impotriva protestatarilor si impotriva intregii Romanii incat, la un moment dat, am crezut ca se vor lua la bataie direct acolo in studio.

    Marele “analist” Bogdan Chiriac nu m-a surprins deloc. De foarte mult timp l-am vazut ca este omul americanilor si ca ar fi in stare sa ne vanda pe toti. Poate din cauza a foarte multi bani, poate din cauza indoctrinarii lui … nu stiu.
    Dar modul in care a incercat sa-i ridiculizeze atat pe protestatari, cat si pe toti ceilalti romani care, crede “maria sa analistul”, habar nu au despre siguranta si beneficiile eploatarii RMGC … m-a scarbit rau de tot.

    De obicei, in toate divagatiile lui politice, economice si sociale, avea o oarecare cumpatare si reusea sa mascheze intr-o oarecare masura manipulatoarea lui vorbarie.

    Dar astazi, a lasat deoparte orice tact, orice masca si s-a dezlantuit direct, pe fata.
    Dupa parerea mea, acesta este un semn ca lucrurile put rau de tot.

    Oameni politici, oameni de cultura, specialisti, ziaristi, cu totii cumparati cu bani grei, trebuie sa justifice investitia. Si din aceasta cauza, oamenii acestia sunt in stare de orice, chiar sa muste (la propriu) din toti cei care se opun proiectului RMGC.

    Pana la votul parlamentului, cred ca vom asista la un razboi in care se va folosi orice si oricat.

    Iar Ponta si Antonescu s-au spalat pe maini. Inca au pozat in mari patrioti si iubitori de neam si de tara. Au aruncat cateva decalaratii politice in ochii poporului dar, oare ce or invarti in spatele usilor inchise, cu fiecare parlamentar?

    Il va sfatui pe fiecare parlamentar sa voteze impotriva RMGC sau nu?

    Doar rezultatul votului conteaza. Restul, e doar vorbarie politica.

    @ safimvigilenti

    Eu cred ca RMGC era foarte sigur ca va primi toate avizele necesare. Chiar zilele acestea am vazut-o pe Rovana Plumb dand asigurari ca, din punctul ei de vedere, aceasta (Rosia Montana) va fi cea mai sigura eploatare din toata Europa. Ca va respecta toata legislatia europeana si ca nici nu poate fi vorba de ceva poluant, distrugator de mediu, de apa, de aer, de natura …

    Iti dai seama cati bani o fi investit RMGC pentru cumpararea atator oameni politici, atator specialisti, atator oameni de cultura, ziaristi, localnici din Rosia Montana si cine stie pe cati multi altii.

  5. ok de acord sa li se acorde despagubiri
    sa li se confiste toate averile politicienilor perindati pe la putere de dupa 89 si pina in prezent, caci acele averi sunt facute numai si numai din jafuri, si sa li se acorde acestora ” despagubirile” respective, iar in ceea ce il priveste pe ponta este si normal ca sa fie ofticat deoarece numai prea poate sa-si faca mendrele asa cum asi doreste

  6. Lasă că îi despăgubește ziariștii excursioniști în Noua Zeelandă.

  7. Ponta a făcut o mare prostie cînd a pomenit de despăgubire.

  8. A vazut cineva Sinteza Zilei de pe A3?
    Au fost invitati “liderii” miscarii. JALNICA PRESTATIE, chiar daca au avut adversari chiar in studio… Nu mi-am putut imagina ca s-ar putea prezenta intr-o emisiune atat de prost pregatiti.

  9. Iar ”scorpionul ” care nu iarta niciodata ,tace . Maine va spune :
    – Dragi … concetateni ! Va iubiti tara ? Atunci mergeti si luptati pentru ea in Siria . Cat mai multi . Am semnat eu si in locul vostru . Chiar si ”in prima linie”.
    Si …sa muriti bine !

    p.s. nu trebuie sa postati !

  10. RMGC-ul sa plateasca despagubiri pentru ca a terorizat populatia si a fugarit oamenii din Rosia Montana cu sprijinul guvernului mituit.

  11. Sfaturi bune, de la BNR 🙂
    “Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor”
    http://www.zf.ro/zf-24/isarescu-sa-nu-datorezi-niciodata-mai-mult-de-jumatate-din-ceea-ce-poti-plati-usor-11305748

  12. @petru:

    text clarificator: simplu, la obiect si cu autorul potrivit!

  13. Pingback: PROTESTE PENTRU ROSIA MONTANA. SOROS finanteaza o parte a ONG-urilor organizatoare si participa la COMPANIA RMGC/ Ponta insista cu SANTAJUL DESPAGUBIRILOR si se lamenteaza cu FUGA INVESTITORILOR/ O perspectiva crestina asupra protestelor pentru Rosia Mont
  14. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  15. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  16. sa plece si sa al ia si pe ponta cu ei

  17. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
  18. Pingback: Ordinea neoliberala SUA-UE: INTREAGA EUROPA AR PUTEA AJUNGE LA MANA CORPORATIILOR. Santajul “despagubirilor” catre RMGC ar putea fi “doar” un PRECEDENT - Recomandari
  19. Pingback: Campeni (Alba): PROTEST AL MOTILOR IMPOTRIVA RMGC CONDUS DE UN PREOT ORTODOX. Pr. Cristian Motora: “Priviti in jur cati oameni cu functii si-au vandut moții pentru aur. Sufletele lor sunt de tinichea” (VIDEO) - Recomandari
  20. Pingback: Mai multe organizatii crestin-ortodoxe sustin PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA - Recomandari
  21. Pingback: PROTESTE MASIVE PENTRU ROSIA MONTANA IN BUCURESTI SI ALTE ORASE [VIDEO+FOTO]. Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA; Iulian Iancu va conduce COMISIA PRIVIND RMGC - Recomandari
  22. Pingback: Pr. Constantin Stoica: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII - Recomandari
  23. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTIRE PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului PONTA-ŞOVA/ “Terorismul ecologic” si disperarea mercenarilor de presa cumparati de GOLD/ GRECIA, TRO
  24. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
  25. Pingback: PONTA ameninta cu o CATASTROFA daca Parlamentul va RESPINGE proiectul RMGC/ Mihai Gotiu despre starea de spirit a protestelor pentru ROSIA MONTANA si VOTUL IN ALB/ PROTESTE LA CAMPENI - Recomandari
  26. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare