Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA OCAZIE DE DEZBINARE

8-09-2013 3 minute Sublinieri

manade

Pe langa revendicarile punctuale legate de Rosia Montana (vezi aici), era de asteptat, mai devreme sau mai tarziu, sa apara si revendicari mai cuprinzatoare, care sa incerce sa dea o orientare ideologica mai generala acestei miscari. Pe platforma de stanga Criticatac a aparut o asemenea prima incercare realizata de un obscur grupuscul intitulat Mana de Lucru:

Roşia Montană e mai mult decît Roşia Montană

Roşia Montană nu e o întîmplare, e regula: complicitatea dintre stat şi capital privat (local sau internațional), caracterul pur iluzoriu al legalităţii şi statului de drept, distrugerea ireparabilă a mediului în numele profitului şi acumulării de capital, mitul şi şantajul investitorului-creator de locuri de muncă, privatizarea dreptului statal de expropriere, sufocarea spaţiului public sub presiunea lobby-urilor şi intereselor private, suspendarea şi delegitimarea democraţiei chiar în numele sustenabilităţii ei economice. 

Ce-i de făcut şi pentru ce trebuie luptat?

Economie

  1. Stoparea privatizării serviciilor publice de bază (transport urban și interurban, poștă, infrastructură medicală). Servicii publice funcţionale şi accesibile tuturor!
  2. Reabilitarea și refinanțarea educației și serviciilor medicale publice. Aceste domenii trebuie să fie gratuite, eficiente și să funcționeze în afara logicii profitului.
  3. Trecerea sub controlul statului a resurselor naturale, a energiei și distribuției de energie şi exploatarea lor raţională. Interzicerea prin lege a oricăror intervenţii ce aduc daune grave oamenilor şi mediului, cum e exploatarea aurului cu cianuri sau a gazelor de şist.
  4. Impozitarea veniturilor după principiul solidarităţii şi justiţiei sociale. Creșterea impozitelor asupra profiturilor și asupra marilor averi; întărirea colectării impozitelor prin criminalizarea marii evaziuni fiscale. Anularea tuturor scutirilor de taxe şi facilităţilor fiscale oferite companiilor private.
  5. Controlul social asupra politicii bancare, abolirea aşa-zisei „autonomii” a Băncii Naţionale – care, în realitate, consfinţeşte sustragerea ei de sub controlul popular şi transformarea sa într-o simplă cutie de transmisie a imperativelor capitalului financiar. Înfiinţarea unei bănci publice de investiţii.
  6. Eliminarea pensiilor private obligatorii. Eliminarea parteneriatelor financiare dintre sectorul public și cel privat. Limitarea veniturilor obţinute prin finanţare şi salarizare de la buget. Toate contractele cu statul trebuie desecretizate urgent şi integral.

Societate

  1. Protecția salariaților : Anularea noului cod al muncii, asumat nedemocratic în 2011, care nu a dat rezultatele promise, şi promulgarea unui nou cod care să transfere puterea către angajaţi şi să le apere interesele.
  2. Drepturi sociale: creşterea salariului minim, a cuantumului şi perioadei de indemnizaţie de şomaj, a pensiilor, a alocaţiilor, a ajutoarelor sociale.
  3. Lansarea unui program național de construcție de locuințe, care să elimine speculațiile imobiliare, nu să le finanțeze de la buget.

Politică

  1. Revocarea imediată a reprezentanţilor politici care îşi încalcă sau schimbă programul după care au fost aleşi. Coborârea pragului de intrare în parlament, relaxarea condiţiilor de înregistrare a unui partid politic şi renunţarea la votul uninominal.
  2. Controlul statului asupra autorităţilor locale, a căror putere tinde să fie tot mai mult o ameninţare la adresa instituţiilor statului şi o sursă de spoliere şi subminare a economiei naționale. Combaterea descentralizării ca refeudalizare a țării.
  3. Formularea unei legislaţii clare în ce priveşte separaţia deplină a statului de Biserică. Abolirea privilegiilor pe care statul le oferă Bisericii, taxarea averilor si veniturilor bisericesti.
  4. Opoziție față de hegemonia neoliberală în interiorul UE si față de inegalitatea dintre statele membre, impunerea controlului politic asupra BCE si denunțarea caracterului de clasă al mecanismelor europene.
  5. Retragerea armatei române din misiunile de imperialism umanitar din Afganistan si Irak. Refuzul participării la intervenția din Siria.

Salariații – bugetari, angajații în mediul privat, lucrătorii cu contracte determinate sau pe drepturi de autor, cu sau fără forme legale –, cei care fac ca societatea să funcționeze, pot face ceva împreună numai dacă sunt solidari. Este nevoie de solidaritate nu doar între salariaţi, ci între salariaţi, precari, şomeri: cu toţii jucăm în angrenajul capitalului şi ocupăm rolurile şi destinele pe care ni le alocă orbeşte. Nu ne desparte nici o condiţie culturală, civilizaţională sau morală; nu ne separă decât capitalul.

Este un program la care atat noi cat si o larga majoritate a cititorilor nostri am putea achiesa cu usurinta, fiind perfect corespunzator genului nostru de critica social-politica. Cu o exceptie care… strica totul: punctul 3 (Politica), anume separarea Bisericii de stat si desfiintarea asa-ziselor “privilegii”. Dovada faptului ca baietii de stanga nu au treaba cu realismul, nu inteleg in ce societate traiesc si nici nu vor, probabil, sa faca ceva substantial, ci doar sa se afiseze ca mari luptatori de baricada stradala, avangarda luminata care conduce masele catre victoria de clasa. Era, de altfel, de asteptat si am mai discutat acest subiect:

“Revolutia” anarhistilor si activistilor ecologisti incepe pe 1 septembrie. Pentru ROSIA MONTANA SI GAZELE DE SIST

Aceeasi autosuficienta si autoadmiratie, aceeasi senzatie a purismului moral si al unei intrasigente false care i-a facut pe protestatari sau, in fine, pe o mare parte din ei, sa nu sesizeze capcana grosiera a atitudinii huo presa dusa pana la bruierea transmisiilor live, ii poate face sa adopte si astfel de agende ideologice care, in loc sa uneasca, separa. Este un gen de atitudine care arata ca elitismul neoliberal poate avea un frate geaman in elitismul stangist al catorva centre urbane. 

Ce nu inteleg acesti oameni este ca Romania e ceva mai mare decat Bucuresti si Cluj – mai bine spus, ca Romania e ceva mai mare decat niste seminarii academice. Ca in Barlad, de pilda, sau in alte localitati din Vaslui, oamenii nu vor iesi niciodata sa protesteze pentru separatia Bisericii de stat, ca acolo oamenii ies daca sunt mobilizati de preoti. Dar chiar si altfel, grosul celor care se opun exploatarii Rosiei Montana, fie ca iese in strada, fie ca nu, nu are deloc aceeasi “vocatie” ideologica precum grupusculele amintite. Intransigenta ideologica, daca se va persevera in aceasta directie, nu va face altceva decat sa antagonizeze public eclectic ce compune protestatarii si oponentii proiectului RMGC. Poate fi o metoda prin care protestele si opozitionismul social sa devina chiar MAI PUTIN decat Rosia Montana. 

Nu, nu “doar capitalul” ne desparte.

Cel putin pe noi, crestinii, nu capitalul ne desparte de acesti protestatari, ci purismul doctrinar, stangismul transformat in ideologie anti-societate.

Un comentariu razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA OCAZIE DE DEZBINARE

  1. Of. Acum e foarte limpede. De fapt, pare un monopol complet al netotilor cu capital si fara capital. Pe unii ii intereseaza banul, pe ceilalti tot banul, doar ca primii au bani, iar ceilalti sunt frustrati si cauta lozinci mari.
    Pacat ca grosul poporului inca mai este constituit din oameni autentici, numai ca nu are reprezentanti.

  2. am facut bine ca m-am tinut deoparte de aceste proteste

  3. Baza teoretica a acestui program este Manifestul Comunist. La nivel practic e inspirat din programul Partidului Comunist din Romania, 1921. Azi s-a infiintat noul PCR, care se deosebeste fundamental de primul prin faptul ca este romanesc. Miscarea nationalist-crestina din anii 1920-1930 asta a reusit sa faca< sa impiedice formarea unui filon comunist AUTOHTON.

  4. De acord cu admini.Acestia cu manifestul lor parca ar fi membri ai miscarii Zeitgeist,si pe listele serviciilor secrete.Scopul lor este de a anihila orice coagulare sanatoasa a oamenilor pe punctele bune care le sustin,mai ales de politica internationala.Este ca si cum un macelar cu un satir in mina,si inrosit…vorbeste despre drepturile gainilor la viata,sau obama despre pace si interventii umanitare.

    Aceasta apropos si de ce spunea vrinceanu intr-un comentariu,ca apusenii vor sa distruga tarile ortodoxe.Bina macar ca nu le extermina inca,ca pe cei din Siria,un holocaust modern,sub ochii intregii lumi.

    http://www.globalresearch.ca/depravity-redefined-selling-us-slaughter-in-syria/5348756

    http://www.globalresearch.ca/the-west-dethroned-washington-is-the-axis-of-evil/5348748

    http://www.globalresearch.ca/diabolical-chemical-weapons-intelligence-operation-killing-syrian-civilians-and-blaming-it-on-the-enemy/5348705

    http://www.washingtonsblog.com/2013/09/4-questions-for-supporters-of-a-strike-against-syria.html

    http://rt.com/op-edge/mother-chemical-attack-footage-fraud-509/

  5. Nu vrinceanu ci mihai,am gresit.Am aprins astazi o luminare la Sfinta Liturghie pentru intreg poporul sirian dar si pentru crestinii de acolo,sa aibe Domnul mila de ei,caci prea mult sufera.

    Cred ca tot ce se intimpla astazi,printre altele este aceea ca Dumnezeu ne arata pas cu pas,ne desconspira clipa de clipa cum arata antihristul,cine este antihristul si cum lucreaza el.Astazi lucrind antihristul prin oamenii lui,prin guvernanti,tari,modele politice,sociale,economice,religioase…dar miine,dupa acest razboi daca s-ar intimpla,chiar de el personal.
    Chiar ca ar trebui sa ne impacam cu toti gresitii nostri,sa ne rugam mai mult la Maica Domnului dar si a noastra,cit de murdari am fi ( dar sa ne-o dorim de Maica ),macar o rugaciune pe zi daca am zice,3 secunde ( Doamne iarta-ma ),cu gindul ca am facut si mult rau in viata noastra si nu ar fi trebuit,rau care a lasat urme poate adinci in cei carora le-am gresit…
    Doamne iarta-ma!

  6. Interesante observatii despre manifest. Si eu am observat la multi oameni din strada o droaie de idei ciudate: mai ales dacism, dar si ayurveda, reptilieni, evanghelii apocrife si o atitudine sincretista. Nu imi imaginam cat de raspandite sunt aceste idei si cat de usor ingurgiteaza unii atatea informatii ciudate. Dar asta nu imi pare motiv de a sta acasa, de a sta in afara protestului
    @ Vranceanu De unde atata multumire? Oamenii aia nu sunt toti cu ideologie Zeitgeist, si apoi nu ma lepad de ideile crestine daca protestez pentru a-mi apara tzara de cotropire economica. Atentie la atitudini construite dupa placul fiecaruia (nimeni nu este imun la aceasta capcana); atitudinea asta permanenta de carcotas care chibiteaza superior este cel putin indoielnica.

  7. Uau. Deci din 5 puncte pe agenda lor “politica”, unul dintre ele vizeaza Biserica. Asta era una din cele 5 cele mai importante probleme pe care le are politica in Romania anului 2013, Biserica ! Doamne sfinte !

  8. @Lucian:

    Da, in plus, daca toate celelalte lozinci si idei (anti-capitalism, anti-corporatii) existau intr-o maniera spontana in randul protestatarilor, chiar nu am vazut pe nimeni dandu-se de ceasul mortii sa protesteze pentru “separatia dintre stat si biserica”.

  9. Nu stiu cat e ocazie de dezbinare pentru ca, pan’ la urma, socetatea romaneasca este deja dezbinata; protestele aistea ar fi, aux contraire, o ocazie de unitate a celor atat de dezbinatz.

    Ceea ce vad eu aci este cum niste baetz de stanga – aflatz nu la firu’ ierbii uscat de soarele aprig ci la umbra ideologiei – incearca sa traga spuza pe turta lor cu aceasta ocaziune.

    ———

    Altfel, sa fim seriosi, cand itz brenduesht gashca de visatori cu denumiri gen “mana de lucru” cu sigurantza n-o sa prinz in plasa niciun muncitor, somer sau alt lucrator aflat la firu ierbii si la nivelul tzaranii.
    Sigur, hipsterilor de feisbuk o sa le placa sunetu’ ciocanului la ceas de seara…da’ nu mere asa, cu gionglerii d’astea eftine…ca, ca sa te potz racorda la realitatea dura a ciocanitului trebuie sa evoluezi in mijlocu’ iei sh’al oamenilor cu barosu n mana – nu sa pictezi comunicate sforaitoare de la inaltul tribunii cu ranjetu acela superior pre fatza.

    Numa’ ca e greu pintre muncitoru’ si sireacu’ de pe ultimu’ nivel al piramizii, te neaca pleava si prafu’, nu rezisti, te sufoca duhoarea sudorii pentru panea de zi cu zi.
    Asha catz indesh deshtele fine in tacstatura MecBucului si ii dai bataee pantre bitz si baitz.
    Viva la revolucion, am facut-o sh p’asta!

  10. @vrânceanu

    am facut bine ca m-am tinut deoparte de aceste proteste

    De fapt, nu! Nu aţi făcut deloc bine! Nu încurajez protestele în sine, nici chiar atunci când ele sunt dezvoltate eficient, dar aici sunteţi victima băieţilor care vor să mute discuţia din planul concret al Acordului trimis de Ponta în parlament în plan politico-ideologic.

    Cei care sunt în stradă acum nu sunt comunişti, stângişti, atei, anarhişti etc, ci sunt români asemeni nouă celor de pe acest site, preocupaţi de un act normativ abuziv (deci de un document tehnic). Pentru aceşti specialişti ai dezinformării (care promovează astfel de manifeste) este foarte dificil să creeze o tabără pro-Acord. Pur şi simplu nu există argumente pentru a dezvolta adeziuni pentru Acordul lui Ponta, iar timpul lucrează împotriva acestora. La nivel tactic, sunt forţaţi să inventeze teme de disensiune în tabăra anti Roşia, pentru că orice informare a publicului pasiv produce noi adeiuni anti-acord.

    Să fie clar, protestul se referă prioritar la documentul legislativ, abia apoi la Roşia montană în general şi în subsidiar la clasa politică şi situaţia socială la zi. Faptul că se încearcă o astfel de manevră de învăluire este o tactică ultra transparentă de a epuiza energiile protestatarilor în disensiuni interne.

    Mai clar: păstrându-se atenţia pe Acordul lui Ponta, sunt îndreptăţiţi să protesteze împotriva lui şi cei ce vor exploatarea de la Roşia şi cei ce sunt împotrivă, pentru că interesul lor este să se protejeze de un act legislativ ilegal. Identic, sunt la fel de îndreptăţiţi să protesteze şi comuniştii şi legionarii şi ecologiştii şi neoliberalii etc. Pur şi simplu nu există argument PRO-Acord, care să se refere exclusiv la această iniţiativă legislativă.

    Dacă însă coborâm o treaptă şi considerăm că protestul se referă la exploatarea de la Roşia Montană, vom avea o primă diviziune, dar foarte dezechilibrată, între cei ce doresc respectiva “investiţie” (o tabără foarte slabă, artificial creată şi interesată) şi cei ce se opun (imensa majoritate a românilor), deci tactic, controversa este prea slabă pentru a le fi utilă în dezamorsarea protestelor.

    Atunci vor coborâ încă o treaptă şi vor duce dezbaterea la nivel ideologic, unde vor promova disensiuni care, în esenţă, nu sunt relevante faţă de scânteia care a generat protestele (ACORDUL lui Ponta), unde se poate întârzia dezvoltarea procesual organică a mişcărilor de protest. Se pot introduce indicatori politici, pdl contra USL sau variante, pentru a înmulţi facţiunile interne.

    Întrucât românii sunt în principiu apolitici şi pentru că tabăra antiRMGC este atât de unitară, este nevoie ca discuţia să fie dusă către tema situaţiei sociale la zi, purtată însă într-un limbaj abstract. Cireaşa d epe tort este anticlericalismul, subiect de veşnică disensiune între cei puţini cu gura mare şi cei mulţi şi tăcuţi. Bănuiesc că imaginea este acum mai clară.

    Deci nu vorbim despre purism doctrinar în cazul iniţiativei “Mâna de lucru”, ci vorbim despre o tactică de subversiune vizibilă din avion. Băieţii ăştia ar trebuia luaţi la ochi şi eliminaţi din ecuaţia protestelor.

    Aşadar, portestele anti Acord sunt purtate de români, ca noi toţi de aici, sunt legitime moral şi legal şi sunt de sprijinit! Când protestele vor fi generate de abuzuri din planul politicilor social-culturale, dacă opoziţia faţă de ele va fi utilă, prioritară şi fezabilă, poate vor avea rost şi delimitările de ordin politic. Până atunci un român fascinat de teze reptiliene este la fel de îndreptăţit să se opună acestui abuz ca şi cel mai trăitor ortodox. În acest protest, suntem fraţi cu toţii.

    Să fim blânzi ca porumbeii şi înţelepţi ca şerpii! Doamne, ajută!

  11. @utzu:

    Purismul doctrinar e momeala, iar predispozitia unei largi parti a participantilor, mai ales a celor care sunt relee de raspandire a “vestii” in “retea” catre astfel de momele nu poate fi neglijata.

    Deci nu vorbim despre purism doctrinar în cazul iniţiativei “Mâna de lucru”, ci vorbim despre o tactică de subversiune vizibilă din avion. Băieţii ăştia ar trebuia luaţi la ochi şi eliminaţi din ecuaţia protestelor.

    La ce te referi mai exact?

  12. @alina:

    E inspirat din realitate si e scris pentru ca nu au facut-o altii care pretind ca au scop si alura politica national-crestina. Comunismul e strecurat inabil in teza ca doar capitalul, adica doar factorul economic este real, si doar diferenta de clasa este reala, restul sunt “suprastructuri”, deci lipsite de continut. O teza, evident, falsa, macar pentru unilateralitatea sa.
    Dar poate atrageti atentia “prietenilor” de la inliniedreapta (spre prostie) ca daca tot ne citeaza sa o faca pana la capat, nu doar partial si scos din context, astfel incat sa-si demonstreze tezele lor (doar) stupide si manipulatorii.

  13. da, corect.

    Sub nici o formă nu mă refer la identificarea acestora nominală şi scoaterea din rândurile protestatarilor aflaţi în Piaţă, oprirea participării lor etc., pentru că astfel d eerori generează dezbinare, legitimează conflictul doctrinar (comuniştii au fost daţi afară de capitalişti, de pildă), pot apărea provocatori care să caute conflicte fizice etc.

    Eliminat din ecuaţia protestului înseamnă să fie lipsiţi de vehiculul de propagare a ideilor lor. Acest vehicul este reprezentat de insinuarea unui obiectiv politic-ideologic (promovarea conţinutului manifestului) în rândul obiectivelor protestului concret din piaţa publică. Eliminarea lor presupune nu delimitarea făţişă faţă de conţinut (ar legitima contra-reacţii), ci ignorarea manifestului.

    Bravo lor, sunt activi civic şi au un crez politic! Atunci, să se alinieze în spatele Iniţiativei liberale a lui Chiliman, de pildă, să pornească de jos cu adeziunile şi promovarea, pentru că au exact la fel de multe în comun cu protestul Anti-Acord/Anti-RMGC ca şi aceşti “liberali”. Să nu speculeze şi să se urce pe furiş pe valul acestor proteste.

    Mijlocul cel mai eficient de protecţie internă faţă de astfel de diversiuni este reprezentat de re-asumarea obiectivului principal al protestului (să fie respins acordul lui Ponta!) ori de câte ori mai apare câte o astfel de iniţiativă. Toţi participanţii trebuie să înţeleagă obiectivul demersului lor şi să îl promoveze ca atare. Asta înseamnă eliminaţi din ecuaţie! 🙂
    Este necesar de asemenea să se înţeleagă, măcar la nivel general, şi tacticile de diversiune folosite în aceste cazuri, aşa cum am explicta în primul comentariu.

    Sper ca aceste intervenţii să fie de folos! Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

  14. Si totusi, ce se propune de fapt? daca iesim in strada ne asociem neo-marxistilor, daca stam la tv masa critica din Romania se subtiaza pana la disparitie…care e totusi solutia? sa nu uitam ca in afara chestiunilor ideologice sunt oameni pe care ii mana in strada strict dezgustul pentru proiectul celor de la Gold… si mi se pare pasivitatea in acest caz complice la marele jaf al tarii asteia…pe autorul de la contributors eu il suspectez de rea-intentie si de incercarea de manipulare a unei manifestatii…in strada sunt si oameni care merg la biserica si care nu se leapada de ortodoxie atunci cand protesteaza fata de proiectul Gold…sunt cei care mai aud inca in urechi indemnul la rezistenta al Inaltului Bartolomeu care a ales, nu sa stea comod pe margine, ci sa ia atitudine si sa indemne lumea la fiecare predica in care amintea de Rosia Montana sa nu capituleze ….de la Vladica Bartolomeu am invatat ca e nevoie azi mai mult ca oricand de un sens al demnitatii care trebuie verbalizat, vizualizat etc.

  15. @oana:

    De pe criticatac, nu contributors. Pai da, cam asta ne si intrebam, daca nu cumva e o incercare de diversiune.

    Si da, evident, sunt numerosi ortodocsi care se opun RMGC, nu de ieri, nici de alaltaieri, ci de ani de zile.

  16. Bine că s-au trezit! acuma știe toată țara ce clasă politică de jigodii au ajuns să conducă România. Da! O conduce spre sclavagism și colonizare, spre foamete și disperare. Ce au făcut cu industria și cu bogățiile acestei țări? Noi, cei cu salariu de mizerie plătim TVA de 24% și alte taxe, accize și biruri. De ce? Să aibă ei ce fura prin legi demențiale făcute anume spre ai îmbogății chiar pe cei ce fac legile, și asta după ce au vîndut petrolul și gazele naturale și multe alte resurse și bogății, la prețuri de „rahat” în ploaie. După tămbălăul delirant din 89 și după o perioadă de mahmureală, România are dureri de cap.

  17. Pingback: PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA. Zeci de mii de persoane in Bucuresti, Cluj si alte orase ale tarii [VIDEO si FOTO] - Recomandari
  18. Cred ca cel mai bine este sa demonstreze pasnic oameni si sa-si faca auzit cuvintul in mod civilizat,cum s-a intimplat si in Grecia la Haldiki,foarte buna intr-ajutorarea si internationalizarea protestelor.Si evitati instigatorii si cei care vor sa deturneze protestele in ape tulburi,izolati cumva.

  19. Pingback: Site-ul neoliberal IN LINIE DREAPTA manipuleaza josnic si grosier cu privire la orientarea Razboi intru Cuvant - Recomandari
  20. Foarte bun articolul, felicitări celui care l-a scris!

    În altă ordine de idei, trebuie să mergem cu examinarea până la capăt: prozeliții au croiala lor. Aceste grupulețe sunt active pe internet, au steaguri multe (i-am văzut eu), dar sunt în fapt constituite din MAXIMUM 30 de persoane(în orice oraș acesta e numărul maxim). Ei doar ”dau bine” în poze.

    Asta ce înseamnă? Aceeași aderență minusculă la grupurile comuniste, libertofobe, anarhiste, criminale (oameni care visează doar sânge și crime)ca în perioada interbelică. Sunt oameni din familii cu probleme, înrăiți, sleiți și îmbolnăviți de alcool și droguri, mulți eșuați(fără școală, fără serviciu, parazitându-și bieții părinți, etc)

    Și vă mai spun un lucru: 75% din cei prezenți, deși cu studii, deși sunt ingineri, medici, profesori, arhitecți, etc, HABAR N-AU ce e aia anarhie sau care i-or fi simbolurile. Tolerarea unor grupuri minuscule nu e vreun gest de mărinimie sau minimă simpatie, ci un accident al indiferenței.

    În altă ordine de idei, la mitinguri sunt și oameni cu tricolorul( de 20 de ori mai mulți), patrioți, naționaliști, iar în caz că anarhiștii vor deveni mai vocali(mi-e greu de crezut că au tupeul ăsta… comuniștii doar în raport de 10 la 1 pentru ei își arată colții…), asta cu siguranță le va însemna sfârșitul. Or, eu cred că știu asta și așteaptă să crească, își tot fac reclamă…
    Și da, sunt și autiști. Habar nu au ce se întâmplă la țară la Bârlad. Cinste acelor preoți de la țară care au arătat cât de falimentară e politica și , concomitent, cât de sinceră e Biserica cu oamenii. Este un gest pe care poporul nu trebuie să-l uite. Acolo unde situația e critică, unde nu există medii academice de sprijinit manifestațiile, unde sărăcia e mult mai mare, cei 30 de comuniști se arată nu inutili, ci retrograzi și antirevoluționari.

  21. Pingback: PROTESTE PENTRU ROSIA MONTANA. SOROS finanteaza o parte a ONG-urilor organizatoare si participa la COMPANIA RMGC/ Ponta insista cu SANTAJUL DESPAGUBIRILOR si se lamenteaza cu FUGA INVESTITORILOR/ O perspectiva crestina asupra protestelor pentru Rosia Mont
  22. ‘Ceea ce vad eu aci este cum niste baetz de stanga – aflatz nu la firu’ ierbii uscat de soarele aprig ci la umbra ideologiei – incearca sa traga spuza pe turta lor cu aceasta ocaziune.’
    @Alin-7 ai mare dreptate … cam asta intuiesc si eu ca incearca sa se faca

    Oricum multe publicatii ortodoxe din mediul online sunt sau inflitrate de idei stangiste sau ‘dublate’ … in ultimul an a avut loc o explozie de site-uri asa-zis ortodoxe ce promoveaza idei dubioase. Insa si unele mai vechi pe care le stiam ok. Ex: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/
    Pe prima pagina acum este un articol despre ‘Păcaleala vaccinurilor s-a terminat’ si printre punctele articolului mi-a sarit in ochi :”Au complotat pentru a minți POPORUL” – asta cu poporul suna tare socialist asa.. brr!

    Am dat clic acolo sus pe primele link-uri la http://prieteni.ortodoxiatinerilor.ro/ apare o imagine cu Iisus iar in spate se vede un preot catolic si parca inca un pastor…oricum o treaba ecumenista ..iar imaginea per total imi aduce aminte de reviste gen Turnul de veghe. In stanga am remarcat un avertisment “…Pe chat se salvează ip-ul, adresa de email, numele, prenumele, locația de unde intră fiecare user, data fiecărei intrări și multe alte detalii despre utilizatori care pot fi folosite pentru plângerea penală și procesul civil pentru daune morale.” – parca ar avea de-a face cu ditai huliganii nu cu niste tineri in cautarea credintei … exagerez eu sau pare o (re)obisnuire cu controlul!?

    apoi pe link-ul de catehism ortodox : http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/

    la o prima vedere am remarcat lipsa imaginilor cu icoane care pt. un site ce se vrea ortodox nu e in regula de loc .. multe imagini cu natura ca doar la mama Geea ne inchinam, si la un Dumnezeu impersonal nu-i asa?

    Ca sa nu mai zic ca imaginea de la campania cu “Mii de tineri isi pastreaza fecioria…” e tot o imagine cu un glob si multi tineri de jur imprejur … mai potrivit pt o campanie ortodoxa ar fi fost niste imagini cu sfinti si sfinte care au biruit desfranarea
    Per total fata de cum stiam site-ul acum un an, un an jumate momentan nu mai inspira prea mult a curent new-ageist.

    Ieri m-au abordat 2 tineri ca cica fac parte dintr-o asociatie non-profit (profitul il obtin din volutariat-fac cica felicitari si chestii de genul si strang donatii) pt tineri studenti intre 19 si 23 de ani si ofera posibilitatea de schimb de experienta international cu tineri din alte tari si ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare vezi Doamne.

    Se numesc Romania CARP si au o sigla de genul:
    http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIbG6cMIl_fBtHVUh4pGqBLOu_hbVTD_2eUhLtcJWk9FIWhB0Z-Q
    pamantul ceva globalist cu siguranta si omul( in ocultism pentagrama reprezinta omul .. in cerc inseamna om controlat)
    si un clip de prezentare in care spun ca se ocupa cu cercetarea principiilor !? ceva WORKshop-uri de se pare ca fac rugaciuni/meditatii se inchina la diverse : am vazut un templu asiatic, un totem african … etc..

  23. E logic in pensionari s-a lovit, bugetari s-a lovit, in liceeni (si implicit parintii lor) cu BAC-ul s-a lovit. Au mai scapat studentii si cei intre intre 20-35 de ani tre’ captati si canalizati si ei cumva… prin organizatiile astea fantoma.

    Oricum parintele Arsenie Boca a spus ca va veni steaua cu 6 colturi … insa nu ma gandeam sa vina si noi asa repede si cu asociatiile astea rasarite din pamant acu in cateva saptamani … ma rog cel putin acum am auzit de ele.

    Dumnezeu si Maica Domnului sa ne ocroteasca!

  24. @Roxie:

    Nu are niciun sens sa faceti astfel de asocieri riscante care nu dovedesc nimic. Nu asa ne dam seama de calitatea unei lucrari, vazand o poza, un cadru, un cuvant (de cand este cuvantul popor vinovat de stangism?!) carora le atribuim niste interpretari absolut bizare si complet lipsite de fundament! Se pot reprosa multe celor de la ortodoxia tinerilor, dar nu ca sunt de stanga. De ceilalti nu stim nimc, insa, in rest, va sfatuim sa va lasati de acest sport de a gasi defecte reale, inchipuite sau inventate. Mai bine cititi ceva si va puneti mintea, cultura si bunul simt la lucru, nu instinctul asta detectivistic care, sa ne iertati, insa e precar si da cu eroare.

  25. @admin va rugasem sa stergeti acel mesaj chiar nu se poate?

  26. @Roxie:

    Se foloseste REFRESH (tasta F5) pentru a verifica actualizarile. Altfel sa stiti ca nu se actualizeaza de la sine deci nu aveti cum sa vedeti ca am sters comentariul deja!

  27. Multumesc. Nu am acuzat intreg siteul …ma refeream mai mult la bannere adaugate dupa.In plus nu cred ca un singur cuvant ar putea fi vinovat de stangism ar fi culmea:)… asocierea unor termeni in anumite contexte da.

    De citit citesc si o fac cu mare placere(multam’ de sfat) mai ales despre simbolistica, comunicare mass-media si desi n-am rabdare sa formulez in scris ma bazez totusi pe faptul ca se ‘pride’ ideea. Imi pare rau ca s-a perceput asa ceea ce am scris nu dispun de chiar asa mult timp sa detaliez mai mult decat am facut-o deja.

  28. Pingback: E aiurea să vorbim despre „altceva” decât Roşia Montană? | CriticAtac
  29. Pingback: Raspuns catre CRITICATAC pe tema separarii Bisericii de Stat - Recomandari
  30. Pingback: Campeni (Alba): PROTEST AL MOTILOR IMPOTRIVA RMGC CONDUS DE UN PREOT ORTODOX [video] - Recomandari
  31. Pingback: Mai multe organizatii crestin-ortodoxe se RALIAZA PROTESTELOR PENTRU ROSIA MONTANA - Recomandari
  32. Pingback: PROTESTE MASIVE PENTRU ROSIA MONTANA IN BUCURESTI SI ALTE ORASE [VIDEO+FOTO]. Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA; Iulian Iancu va conduce COMISIA PRIVIND RMGC - Recomandari
  33. Pingback: PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA. Moise Guran vs Ponta la Editie Speciala (TVR) [VIDEO]/ Iures in lumea politica: VA CRAPA USL-ul?/ Basescu “STRIKES BACK”. Cu tupeu & aroganta LA MAXIM/ Cristian Tudor Popescu despre TEHNICILE DE MANIPULARE
  34. Pingback: Pr. Constantin Stoica: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII - Recomandari
  35. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTEALA PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului de comici PONTA-SOVA/ “Terorismul ecologic” si alte blancaneli/ GRECIA, TROIKA SI AURUL - Recomandar
  36. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
  37. Pingback: PONTA ameninta cu o CATASTROFA daca Parlamentul va RESPINGE proiectul RMGC/ Mihai Gotiu despre starea de spirit a protestelor pentru ROSIA MONTANA si VOTUL IN ALB. De ce nu e credibil?/ PROTESTE LA CAMPENI - Recomandari
  38. Pingback: Protestele pentru Rosia Montana continua, dar TENTATIVELE DE MANIPULARE SUNT TOT MAI VADITE. Idealistii strazii, “friptura buna” pentru ANIMALE POLITICE ca Traian Basescu si Alina Mungiu Pippidi - Recomandari
  39. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
  40. Pingback: DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRESIUNEA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare