Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA OCAZIE DE DEZBINARE

8-09-2013 3 minute Sublinieri

manade

Pe langa revendicarile punctuale legate de Rosia Montana (vezi aici), era de asteptat, mai devreme sau mai tarziu, sa apara si revendicari mai cuprinzatoare, care sa incerce sa dea o orientare ideologica mai generala acestei miscari. Pe platforma de stanga Criticatac a aparut o asemenea prima incercare realizata de un obscur grupuscul intitulat Mana de Lucru:

Roşia Montană e mai mult decît Roşia Montană

Roşia Montană nu e o întîmplare, e regula: complicitatea dintre stat şi capital privat (local sau internațional), caracterul pur iluzoriu al legalităţii şi statului de drept, distrugerea ireparabilă a mediului în numele profitului şi acumulării de capital, mitul şi şantajul investitorului-creator de locuri de muncă, privatizarea dreptului statal de expropriere, sufocarea spaţiului public sub presiunea lobby-urilor şi intereselor private, suspendarea şi delegitimarea democraţiei chiar în numele sustenabilităţii ei economice. 

Ce-i de făcut şi pentru ce trebuie luptat?

Economie

 1. Stoparea privatizării serviciilor publice de bază (transport urban și interurban, poștă, infrastructură medicală). Servicii publice funcţionale şi accesibile tuturor!
 2. Reabilitarea și refinanțarea educației și serviciilor medicale publice. Aceste domenii trebuie să fie gratuite, eficiente și să funcționeze în afara logicii profitului.
 3. Trecerea sub controlul statului a resurselor naturale, a energiei și distribuției de energie şi exploatarea lor raţională. Interzicerea prin lege a oricăror intervenţii ce aduc daune grave oamenilor şi mediului, cum e exploatarea aurului cu cianuri sau a gazelor de şist.
 4. Impozitarea veniturilor după principiul solidarităţii şi justiţiei sociale. Creșterea impozitelor asupra profiturilor și asupra marilor averi; întărirea colectării impozitelor prin criminalizarea marii evaziuni fiscale. Anularea tuturor scutirilor de taxe şi facilităţilor fiscale oferite companiilor private.
 5. Controlul social asupra politicii bancare, abolirea aşa-zisei „autonomii” a Băncii Naţionale – care, în realitate, consfinţeşte sustragerea ei de sub controlul popular şi transformarea sa într-o simplă cutie de transmisie a imperativelor capitalului financiar. Înfiinţarea unei bănci publice de investiţii.
 6. Eliminarea pensiilor private obligatorii. Eliminarea parteneriatelor financiare dintre sectorul public și cel privat. Limitarea veniturilor obţinute prin finanţare şi salarizare de la buget. Toate contractele cu statul trebuie desecretizate urgent şi integral.

Societate

 1. Protecția salariaților : Anularea noului cod al muncii, asumat nedemocratic în 2011, care nu a dat rezultatele promise, şi promulgarea unui nou cod care să transfere puterea către angajaţi şi să le apere interesele.
 2. Drepturi sociale: creşterea salariului minim, a cuantumului şi perioadei de indemnizaţie de şomaj, a pensiilor, a alocaţiilor, a ajutoarelor sociale.
 3. Lansarea unui program național de construcție de locuințe, care să elimine speculațiile imobiliare, nu să le finanțeze de la buget.

Politică

 1. Revocarea imediată a reprezentanţilor politici care îşi încalcă sau schimbă programul după care au fost aleşi. Coborârea pragului de intrare în parlament, relaxarea condiţiilor de înregistrare a unui partid politic şi renunţarea la votul uninominal.
 2. Controlul statului asupra autorităţilor locale, a căror putere tinde să fie tot mai mult o ameninţare la adresa instituţiilor statului şi o sursă de spoliere şi subminare a economiei naționale. Combaterea descentralizării ca refeudalizare a țării.
 3. Formularea unei legislaţii clare în ce priveşte separaţia deplină a statului de Biserică. Abolirea privilegiilor pe care statul le oferă Bisericii, taxarea averilor si veniturilor bisericesti.
 4. Opoziție față de hegemonia neoliberală în interiorul UE si față de inegalitatea dintre statele membre, impunerea controlului politic asupra BCE si denunțarea caracterului de clasă al mecanismelor europene.
 5. Retragerea armatei române din misiunile de imperialism umanitar din Afganistan si Irak. Refuzul participării la intervenția din Siria.

Salariații – bugetari, angajații în mediul privat, lucrătorii cu contracte determinate sau pe drepturi de autor, cu sau fără forme legale –, cei care fac ca societatea să funcționeze, pot face ceva împreună numai dacă sunt solidari. Este nevoie de solidaritate nu doar între salariaţi, ci între salariaţi, precari, şomeri: cu toţii jucăm în angrenajul capitalului şi ocupăm rolurile şi destinele pe care ni le alocă orbeşte. Nu ne desparte nici o condiţie culturală, civilizaţională sau morală; nu ne separă decât capitalul.

Este un program la care atat noi cat si o larga majoritate a cititorilor nostri am putea achiesa cu usurinta, fiind perfect corespunzator genului nostru de critica social-politica. Cu o exceptie care… strica totul: punctul 3 (Politica), anume separarea Bisericii de stat si desfiintarea asa-ziselor “privilegii”. Dovada faptului ca baietii de stanga nu au treaba cu realismul, nu inteleg in ce societate traiesc si nici nu vor, probabil, sa faca ceva substantial, ci doar sa se afiseze ca mari luptatori de baricada stradala, avangarda luminata care conduce masele catre victoria de clasa. Era, de altfel, de asteptat si am mai discutat acest subiect:

“Revolutia” anarhistilor si activistilor ecologisti incepe pe 1 septembrie. Pentru ROSIA MONTANA SI GAZELE DE SIST

Aceeasi autosuficienta si autoadmiratie, aceeasi senzatie a purismului moral si al unei intrasigente false care i-a facut pe protestatari sau, in fine, pe o mare parte din ei, sa nu sesizeze capcana grosiera a atitudinii huo presa dusa pana la bruierea transmisiilor live, ii poate face sa adopte si astfel de agende ideologice care, in loc sa uneasca, separa. Este un gen de atitudine care arata ca elitismul neoliberal poate avea un frate geaman in elitismul stangist al catorva centre urbane. 

Ce nu inteleg acesti oameni este ca Romania e ceva mai mare decat Bucuresti si Cluj – mai bine spus, ca Romania e ceva mai mare decat niste seminarii academice. Ca in Barlad, de pilda, sau in alte localitati din Vaslui, oamenii nu vor iesi niciodata sa protesteze pentru separatia Bisericii de stat, ca acolo oamenii ies daca sunt mobilizati de preoti. Dar chiar si altfel, grosul celor care se opun exploatarii Rosiei Montana, fie ca iese in strada, fie ca nu, nu are deloc aceeasi “vocatie” ideologica precum grupusculele amintite. Intransigenta ideologica, daca se va persevera in aceasta directie, nu va face altceva decat sa antagonizeze public eclectic ce compune protestatarii si oponentii proiectului RMGC. Poate fi o metoda prin care protestele si opozitionismul social sa devina chiar MAI PUTIN decat Rosia Montana. 

Nu, nu “doar capitalul” ne desparte.

Cel putin pe noi, crestinii, nu capitalul ne desparte de acesti protestatari, ci purismul doctrinar, stangismul transformat in ideologie anti-societate.

Un comentariu razbointrucuvant


Categorii

NEWS (STIRILE ZILEI), Opinii, analize, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA OCAZIE DE DEZBINARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: Mai multe organizatii crestin-ortodoxe se RALIAZA PROTESTELOR PENTRU ROSIA MONTANA - Recomandari
 2. Pingback: PROTESTE MASIVE PENTRU ROSIA MONTANA IN BUCURESTI SI ALTE ORASE [VIDEO+FOTO]. Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA; Iulian Iancu va conduce COMISIA PRIVIND RMGC - Recomandari
 3. Pingback: PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA. Moise Guran vs Ponta la Editie Speciala (TVR) [VIDEO]/ Iures in lumea politica: VA CRAPA USL-ul?/ Basescu “STRIKES BACK”. Cu tupeu & aroganta LA MAXIM/ Cristian Tudor Popescu despre TEHNICILE DE MANIPULARE
 4. Pingback: Pr. Constantin Stoica: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII - Recomandari
 5. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTEALA PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului de comici PONTA-SOVA/ “Terorismul ecologic” si alte blancaneli/ GRECIA, TROIKA SI AURUL - Recomandar
 6. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
 7. Pingback: PONTA ameninta cu o CATASTROFA daca Parlamentul va RESPINGE proiectul RMGC/ Mihai Gotiu despre starea de spirit a protestelor pentru ROSIA MONTANA si VOTUL IN ALB. De ce nu e credibil?/ PROTESTE LA CAMPENI - Recomandari
 8. Pingback: Protestele pentru Rosia Montana continua, dar TENTATIVELE DE MANIPULARE SUNT TOT MAI VADITE. Idealistii strazii, “friptura buna” pentru ANIMALE POLITICE ca Traian Basescu si Alina Mungiu Pippidi - Recomandari
 9. Pingback: GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? FOARTE GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI, DI
 10. Pingback: DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRESIUNEA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare