PUIESTI – urmatoarea TINTA a CHEVRON. “Dezbaterea publica” despre GAZELE DE SIST tinuta in huiudieli/ Seful CHEVRON Romania s-a intalnit cu IPS TEODOSIE

20-12-2013 2 minute Sublinieri

chevron-umbla-la-apa-gazele-de-sist-vor-fi-valorificate-in-dauna-acviferului-dobrogean-95106-1

Peste 250 de persoane au participat, joi, la Căminul Cultural din localitatea vasluiană Puieşti, la o dezbatere publică în legătură cu cererea Chevron privind obţinerea unui acord de mediu pentru explorarea gazelor de şist în zonă, pe toată durata dezbaterii localnicii fluierând şi huiduind.

Dezbaterile s-au derulat pe durata a două ore, timp în care mai mulţi activişti de mediu, dar şi localnici, au adresat întrebări cu privire la exploatarea gazelor de şist reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului.

“Nu va fi decât explorare şi pentru asta ne aflăm astăzi aici, să discutăm pe marginea acestui proiect. Nu suntem pe stadion şi nu este o acţiune politică, ci pur tehnică”, a explicat reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Ciprian Şoavă.

Nemulţumiţi de răspunsuri, oamenii prezenţi în sală au scandat lozinci precum: “Hoţii!”, “Trădătorii”, “Mincinoşii”, “La puşcărie”, “Uniţi salvăm toată România” “Ieşi afară javră ordinară” împotriva reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a expertului de mediu care a prezentat proiectul “Sondă explorare-cercetare cu scopul de punere în evidenţă a structurilor potenţial purtătoare de hidrocarburi”.

De asemenea, ei au afişat bannere şi pancarte cu trimitere în special la exploatarea gazelor de şist: “Opriţi nebunia gazelor de şist”, “Nu gazelor de şist”, “Vrem ape curate, nu contaminate”.

După două ore de dezbateri furtunoase în care reprezentanţii Protecţiei Mediului le-au explicat oamenilor că întreaga activitate pe durata explorării va fi monitorizată de către Garda Naţională de Mediu, reprezentanţii ANPM au oprit acţiunea într-un cor de huiduieli şi fluierături ale celor prezenţi în sală.

Pe durata dezbaterilor, în zona Căminului Cultural au fost prezenţi aproximativ 20 de jandarmi şi poliţişti, care însă nu au intervenit pe timpul discuţiilor.

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petroliere este de aproximativ două hectare.

Peste 2.000 de locuitori din trei comune vasluiene au fost vizitaţi la domiciliu de echipe ale Chevron, în ultimele două luni, în cadrul campaniei derulate din casă în casă de compania petrolieră cu scopul de a informa populaţia cu privire la ceea ce înseamnă gazele de şist.

Protestele din ultima perioadă şi opoziţia mai multor comunităţi din judeţul Vaslui legate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist nu i-au convins pe reprezentanţii Chevron să renunţe la ideea de a continua propaganda desfăşurată în ultima perioadă în comunităţile locale vasluiene.

Chevron a obţinut acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în trei comunităţi vasluiene – comuna Băceşti, satul Păltiniş, comuna Pungeşti, sat Siliştea, şi comuna Găgeşti, sat Popeni. […]

CEO-ul Chevron, Thomas Holst, s-a întâlnit cu IPS Teodosie pentru a discuta despre gazele de şist. IPS Teodosie a confirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul apropierii sărbătorilor.

„Vreau să vă spun, pentru că mă întrebaţi, că am avut o întâlnire cu preşedintele Chevron în această privinţă. I-am spus că trebuie să urmărească adevărul în această relaţie. A venit să-mi ceară… Nici nu am înţeles ce a vrut să-mi ceară. Mi-a spus că vin să investească şi că această investiţie poate fi binevenită dacă într-adevăr mediul este neafectat. I-am sfătuit să fie foarte sinceri acolo unde vor să facă studii, pentru că mi-a spus că fac doar studii, şi în cazul acestei acţiuni, dacă într-adevăr există resurse, să fie foarte sinceri, pentru că dacă nu vor fi sinceri se va întoarce împotriva dorinţei lor tot ce ar vrea să facă pentru a investi”, a declarat IPS Teodosie.

Prelatul spune că le-a atras atenţia americanilor să respecte adevărul şi moralitatea. Potrivit acestuia, răspunsul reprezentanţilor companiei a fost unul rezervat.

IPS Teodosie a mai spus că Patriarhia a cerut un punct de vedere oficial de la Academie în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist, răspuns pe care deocamdată nu l-a primit.„Opera lui Dumnezeu este sfântă şi noi trebuie să păstrăm integritatea şi puritatea creaţiei pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o. Atunci când agresăm natura, natura ne vine împotrivă”, a conchis IPS Teodosie.

Chevron a primit licenţe pentru a face lucrări de explorare în trei zone pe uscat situate în regiunea Constanţa – perimetrele 17, 18 şi 19, adică în apropierea unor localităţi precum Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Ierarhi romani, IPS Teodosie Petrescu

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “PUIESTI – urmatoarea TINTA a CHEVRON. “Dezbaterea publica” despre GAZELE DE SIST tinuta in huiudieli/ Seful CHEVRON Romania s-a intalnit cu IPS TEODOSIE

  1. http://adevarul.ro/locale/vaslui/video-babiloniela-puiesti-dialog-imposibil-sateni-chevron-1_52b34c37c7b855ff56dd03bb/index.html

    În continuare se merge din rău în mai rău. Se fac greşeli enorme şi după toate aparenţele se pare că ele sunt provocate chiar de “activişti” iar nu de localnici. Parcă nu există nici un pic de discernământ între cei de acolo. Ce anume cred ei că realizează dacă huiduie şi duc în derizoriu proceduri care sunt instituite de lege ÎN FAVOAREA LOR. Îmi imaginez neputinţa şi frustrarea funcţionarilor publici din Vaslui, care sunt de bună credinţă, văzând că “activiştii” pur şi simplu refuză şi puţinele pârghii legale pe care statul este obligat să le pună la dispoziţia comunităţilor locale, pârghii care nu sunt deloc de lepădat, iar prin atitudinea asta îi obligă procedural să dea curs solicitărilor Chevron.

    Este exact ca şi în instanţă: dacă eu pârât vin şi huiduiesc completul pentru că m-a chemat reclamantul în judecată (pentru motive ilegitime), dar nu catadicsesc să răspund acuzelor şi să le demontez ci doar înjur cap coadă tot personalul instanţei pentru că am primit o citaţie, păi nu are rost să mă mai mir că judecătorul va da o hotărâre favorabilă reclamantului, pentru că e singura parte care participă în proces iar solicitările sale nu sunt combătute. Eu pârâtul achiesez tacit la pretenţiile reclamantului, oricât de tare aş urla pe afară. Nu-mi rămâne decât să fiu cretin în continuare, să intru în greva foamei şi să plâng prin faţa tribunalului că judecătorul e corupt, că nu a vrut să-mi facă dreptate, că “e pe mână” cu reclamantul.. etc.
    Din veac prostia se plăteşte.. scump!

    Exact cum în instanţă procedura judiciară dă anumite garanţii procesuale pârâtului prin care se poate apăra de pretenţiile reclamantului, tot la fel avem şi astfel de proceduri de consultare în temeiul cărora ulterior se emit avize. Cum vrem noi să câştigăm un proces dacă nu depunem întâmpinare, dacă nu dorim să administrăm probe în favoarea noastră şi în contra adversarului, dacă nu vrem să înţelegem consecinţele prostiei noastre! Localnicii sunt acum în culpă din cauza “activiştilor”, fiindcă au refuzat o procedură legală care însă nu poate fi oprită prin refuzul de participare a uneia din părţi. Instituţiile sunt acum obligate să dea curs solicitărilor Chevron pentru că, procedural, localnicii nu sunt interesaţi de subiectul exploatării gazelor de şist. Sincer, dacă era în locul funcţionarilor ălora de acolo îi spurcam cap coadă pe toţi “activiştii” lui peşte prăjit din care sunt sigur că mare parte sunt doar nişte iude vopsite.

    Dar oare lucrurile astea nu se văd din avion? Nu sunt evidente pentru toată lumea? Chiar nu e nimeni acolo care măcar să intuiască, să aibă o rezervă mentală, să-şi spună în sinea lui: “Băi tată, ceva e putred tare aici!!!” şi să o ia cătinel pe drumul raţiunii, fără să cadă în capcanele dezechilibrării afective promovate de “activişti”, să o ia cu sânge rece pe urma paşilor făcuţi de Chevron să vadă unde au greşit şi ce anume s-ar putea îndrepta?

    Chiar nu miră pe nimeni, nu e deloc dubios că se insistă cu “interzicerea exploatării gazelor de şist”? Gazele de orice fel, conform Constituţiei, aparţin statului care este îndreptăţit să dispună de ele. De ce dăm hotărâri prin care contrazicem acest drept constituţional? Doar ca să fie câştigate apoi procesele de către prefectură? Avem vreo şansă, vreun plan/gând să schimbăm Constituţia în acest sens? Nu, deocamdată şi cam până în clipa în care gazele de şist se vor epuiza nu avem.

    Bine, dar dacă e evident că gazele din pământ aparţin statului, poate totuşi putem să interzicem altceva, ce nu reprezintă un drept absolut de proprietate publică:

    Cum ar fi să încercăm să interzicem PROCEDEUL DE EXPLOATARE (frackingul) în loc să interzicem EXPLOATAREA gazelor de şist?

    Are dreptul statul să exploateze gazele sale? Deocamdată, cf Constituţiei ARE! Are dreptul să concesioneze exploatarea lor către operatori privaţi. Da, (în anumite condiţii) ARE! Dar are dreptul să folosească orice tehnologie de exploatare, indiferent cât de distructivă, în dispreţul opoziţiei exprimate de localnici? Păi.. s-ar putea să nu mai aibă acest drept sau, în orice caz să nu fie unul absolut!

    Şi atunci nu vi s-ar părea normal ca o comunitate care se opune exploatării să caute să interzică procedeul? De pildă eu pungeştean aş putea fi de acord cu exploatarea gazelor de şist dacă statul/Chevron reuşesc să teleporteze gazul din subsol direct în conductă, făr să mă bruieze cu frackingul. Aaa.. nu se poate, păi investeşte tată în cercetare şi când o să ai rezultate, poţi veni să teleportăm împreună gazul iar atunci vom purta o discuţie foarte interesantă despre cât anume câştig eu, comunitate locală, din toată afacerea asta.

    Dar cum interzicem frackingul? Păi în primul rând trebuie să-l definim concret, tehnic: ce procedeu, ce standarde de exploatare, ce echipamente, la ce presiune, la ce volum, cu ce componente, unde anume, în ce perioadă, cu ce implicaţii etc.?

    Păi de unde aflu toate astea? Păi na.. de acolo de unde te-ai apucat de huiduit de deştept ce eşti. Funcţionarii ăia de acolo sunt obligaţi de lege să-ţi spună toate astea ca tu comunitate locală să poţi avea o opinie avizată, să te poţi organiza eficient şi să participi la proces. Nu vor să-ţi dea infromaţiile, păi atunci poate ai un HG uitat de lume care să îi oblige la asta, cu victorie sigură în instanţă, spre deosebire de “interzicerea exploatării gazelor de şist”. În funcţie de ce spui tu, s-ar putea să nu fie acordat avizul de mediu. Dar na.. dacă e mai bine să huiduim în genunchi (e şi asta o altă discuţie despre rolul psihologic al acestor manifestări.. ce promovează un sentiment de urgenţă, de disperare, de neputinţă etc).

    Poftim reacţia Chevron:

    Regretăm faptul că locuitorii comunei Puieşti s-au confruntat cu perturbările protestatarilor în efortul de a se informa asupra raportului. Această consultare publică s-a desfăşurat în deplină conformitate cu reglementările din România şi a intenţionat să prezinte publicului larg informaţii legate de raportul privind impactul asupra mediului“, se arată într-un comunicat al Chevron.

    Sunt convins că săracii se tăvălesc în chinuri de atâta regret. Îşi plâng în pumni. Na.. ei au fost de bună credinţă, au încercat.. dar dacă oamenii nu sunt interesaţi.. asta e.

    Dar oare cum s-ar simţi dacă toate acţiunile lor ar fi documentate public şi la dispoziţia oricărei comunităţi în care umblă zvonul de exploatare, de la câte tipuri de sonde, la ce fel de operaţiuni, ce componentă are fiecare operaţiune şi cadrul ei juridic, ce construcţii implică, ce logistică, ce resurse umane.

    Dar dacă ar exista o standardizare a fiecărui demers juridic prin care se poate ataca intenţia de exploatare, modele de acţiuni în contencios pentru fiecare etapă pe care Chevron este obligată să o întreprindă? Cum ar fi ca anumite echipamente pe care intenţionezi să le foloseşti să nu se încadreze în standardele hotărâte de comunitatea locală?

    Cum ar fi ca în clipa în care tu Cheron te prezinţi în Puieşti să îţi fie deja atacat certificatul de urbanism şi fiecare aviz obţinut deja pe care îl fluturi în faţa localnicilor. Cum ar fi să existe un proiect standard de hotărâre de Consiliu local de interzicere a frackingului care să poată fi adoptat cu o prelucrare minimă de către fiecare CL din ţara asta? Cum ar fi ca toate aceste modele de acţiuni să fie în mod constant updatate în funcţie de rezultatele oblinute în instanţă şi în funcţie de noile vulnerabilităţi descoperite? Nu-i aşa că ne cam lipsesc “activiştii” adevăraţi?

    Nu-i aşa că ar sări în aer costurile de exploatare ale chevron dacă pentru fiecare sondă în parte ar trebui să ducă aceeaşi luptă juridică, dacă le-ar fi interzise procedee esenţiale pentru rentabilitatea exploatării? Cum ar fi să fie nevoiţi să trateze deşeul de fracturare (apa toxică) în containere de oţel în loc să o reinjecteze în pământ? Cum ar fi să fie obligaţi să încheie asigurări consistente pentru fiecare urmă de poluare? Cum ar fi să le fie impuse cele mai drastice standarde internaţionale pentru fiecare aspect al operaţiunilor pe care le desfăşoară. Cum ar fi ca fiecare CL local să aibă angajaţi care să primească un instructaj standard cu privire la verificările pe care trebuie să le facă în privinţa frackingului, în temeiul hotărârilor deja adoptate? Nu-i aşa că ar fi bine ca cei din Puieşti să nu trebuiască să repete greşelile Pungeştiului şi ca experienţa obţinută de o comunitate să poată fi folosită de o alta, indiferent de zonă?

    Nu cumva abia atunci ar avea motive de “regret” făţarnicii ăştia?

    În fine.. îmi cer iertare pentru ton şi pentru tulburare acum în pragul praznicului. Poate că sărbătoarea Naşterii Domnului ne va aduce un pic mai multă înţelepciune şi va mai înlătura din naivitatea aceasta specifică sufletului curat al românului care se lasă prostit de toată lumea, dar mai ales de iudele neamului său. Nu neg că sunt “activişţi” de bună credinţă, care sacrifică enorm pentru crezul lor, dar nu pot să nu mă mir cum în cei doi ani care au trecut, pur şi simplu nu s-a făcut nimic, dar nimic care să încurce cu adevărat pe cei de la Chevron. Şi întâmplător dacă era să fie, tot trebuia să apară ceva. Parcă prea le merge uns şi parcă prea repede am uitat că şi la Roşia am avut activişti vopsiţi şi jocuri la două capete..
    Asta e. Iertaţi-mă vă rog. Un crăciun fericit tuturor! Doamne ajută!

  2. @Utzu
    Eu iti multumesc pt comentarii.
    Pacat ca n-ajung unde trebuie… deocamdata.
    Sf Sarbatori cu sanatate si pace!

  3. O tehnica de manipulare folosita este descrisa in filmul Taramul fagaduintei (Promised Land), se da pe HBO (ex. azi la 17.45).
    Ca si la Puiesti, angajati ai firmei cu gazele de sist sunt trimisi pe teren, intr-o localitate saraca, sa convinga oamenii. Mite, minciuni etc, tot tacamul, primarul doreste ca oamenii sa voteze. Un batran bine informat insa strica planurile imediate aratand multele probleme legate de fracking. Apare si un ecologist, foarte convingator, cu o poveste de groaza de la ferma lui, cu poze cu vite moarte etc. Oamenii sunt impartiti, unii ar dori sa semneze cu compania, se promit bani gramada, altii sunt impotriva. Cand se dovedeste ca ecologistul a mintit, pozele fiind din alt loc decat spusese el, e clar ca majoritatea vor fi de partea companiei. La sedinta cu votul final angajatul firmei le destainuie insa ca acel ecologist e tot angajat al companiei si totul cade. Un exemplu de manipulare clasic …

  4. @altul:

    Foarte interesant…

    Filmul poate fi vazut online aici: http://filmehd.net/taramul-fagaduintei-2012.html

  5. Am vazut si eu filmul ‘Promised Land’, am facut acum ceva timp rost de el, e foarte util de vazut pt toata lumea (si pro si contra gaze sist prin tehnologia fracking), reiese foarte bine modul viclean de a actiona al corporatiilor care exploateaza gazele de sist, manipularea opiniei publice, precum si reactiile firesti ale comunitatilor (inclusiv in Statele Unite deci, nu doar la noi cateva babe si o mana de tarani neinformati, cum cred unii ca CTP). Interesant de urmarit (si retinut) raspunsul pe care il da in film un localnic (intamplator om de stiinta care se opune tehnologiei respective) in disputa verbala pe care o are cu un reprezentat al corporatiei (Matt Daemon) venit in fata localnicilor adunati intr-o sala pentru a lua o hotarare si a vota in favoarea sau impotriva exploatarii. Spre deosebire de situatia din film, la noi votul localnicilor se pare ca este desconsiderat de Guvern, considerandu-se a fi avutie nationala, asupra caruia localnicii nu au un cuvant de spus (spre deosebire de referendumul din Rosia Montana… acolo pt ca a e vot favorabil, cred ca e luat in considerare). Si inca ceva, acolo, in State, fiecare localnic este despagubit pentru gazele aflate in subsolul aferent terenului pe care este proprietar si poate deveni chiar milionar, pe cand la noi, nici vorba de asa ceva (e mult mai ieftina la noi, in aceste conditii, exploatarea gazelor de sist pentru Chevron decat in SUA asadar).

    @Utzu,

    Are dreptul statul să exploateze gazele sale? Deocamdată, cf Constituţiei ARE! Are dreptul să concesioneze exploatarea lor către operatori privaţi. Da, (în anumite condiţii) ARE! Dar are dreptul să folosească orice tehnologie de exploatare, indiferent cât de distructivă, în dispreţul opoziţiei exprimate de localnici? Păi.. s-ar putea să nu mai aibă acest drept sau, în orice caz să nu fie unul absolut!

    Nu are niciun drept statul sa dea unei companii dreptul de a exploata printr-o tehnologie noua, neverificata, potential (de fapt dovedita a fi) distrugatoare pentru mediul inconjurator, cu atat mai putin sa dea aviz de mediu pentru exploatarea prin aceasta tehnoloogie, in conditiile in care nu exista un studiu de impact asupra mediului, avize de mediu fiind acordate ilegal (printr-o procedura simplificata).

    Dar mai ales, statul nu are voie sa incalce Constitutia, care la articolul 35 spune ca statul se obliga sa asigure oricarei persoane dreptul la un mediu inconjurator sanatos (ecologic).

    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a35

    Asadar, inca te mai intrebi daca statul (direct sau prin companii) are sau nu dreputl de a utiliza aceasta tehnologie catastrofala pentru mediu ?! Evident ca nu are acest drept.

  6. @utzu:

    Excelenta ideea standardizarii procedurilor! Simplu si la obiect. Lucid si pertinent intreg comentariul…din pacate…

  7. Pentru momentele cand nu aveti altceva mai bun de facut, eu v-as recomanda si filmul Raul (The River, in limba engleza, original).

    http://filmehd.net/the-river-raul-1984-filme-online.html

    O excepţională realizare cinematografică a poveştii unei familii de fermieri, care pentru a-şi apăra pământul, are de luptat mai întâi cu forţele dezlănţuite ale naturii, apoi cu forţele, la fel de puternic devastatoare, ale civilizaţiei…
    Acţiunea se construieşte pe coordonatele unor sentimente puternice, precum dragostea, credinţa în izbândă şi hotărârea de a nu ceda presiunilor, totul într-un cadru de o puritate aparte a imaginii.

    E mai vechi dar bun, asemenea vinului. De Oscar, pe vremea cand Oscarurile nu se dadeau asa, la toate carpelile de doi lei. Cu Mel Gibson in rol principal.

  8. Inca din iunie 2013 PSD a pus presiuni in teritoriu si a amenintat cu procese, la care oamenii s-au speriat… Cel ce s-a opus (printr-o hotarare de CL prin care exact asta se interzicea, exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice) a fost dat afara din partid, un consilier local de 81 de ani… Rusinos! Armata de tradatori inconstienti, bestii inculte cu chip de om, asta sunt acesti oameni din partidele din Romania! Difera foarte putin unul de altul, zici ca sunt gemeni si partide gemene. Eu i-as indemna pe consilierii locali sa mai voteze inca o data o asemena lege, si daca s-au adunat fonduri suficiente, sa se apeleze la un avocat bun spre a defini repede in acea CL “fracturarea hidraulica”… http://www.youtube.com/watch?v=XIFEpmf1Ay4 , http://www.vrn.ro/consilier-dat-afara-din-partid-din-cauza-chevron-ului

  9. Pingback: Un precedent pozitiv? TRIBUNALUL BRASOV SUSPENDA OPERATIUNILE “PROSPECTIUNI” DE EXPLOATARE A GAZELOR DE SIST/ Comunicat de presa referitor la “DEZBATEREA PUBLICA” de la Puiesti - Recomandari
  10. Pingback: AVIZ DE MEDIU PENTRU CHEVRON IN PUIESTI. Agentia spune ca NU a primit OBSERVATII, grupul anti-fracking GISC pretinde ca le-a depus/ Tribunalul din Suceava SUSPENDA un aviz favorabil RMGC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare