PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana)

20-12-2013 3 minute Sublinieri

 

*

Panopticon este un documentar realizat de Peter Vlemmix in 2012 (Olanda) si este foarte apreciat atat ca proiect tehnic cat si pentru continutul sau tematic. Numele provine de la termenul folosit de Jeremy Bentham in sec. XIX pentru a desemna o inchisoare in care prizonierii se simt monitorizati permanent dintr-un punct strategic central al acesteia. Este un concept care semnifica supravegherea totala

“Nu am nimic de ascuns” este o replica pe care o auzim frecvent de la cei carora nu le pasa de dezvoltarea exponentiala a tehnologiilor de supraveghere ubicua. Este si una din atitudinile comune din Olanda, tara care se distinge, pe plan european, prin nivelul scazut de preocupare fata de subiectul protejarii vietii private si a temelor legate de monitorizare, control, retinere date personale etc.

Realizatorul documentarului pleaca de la aceasta atitudine inconstienta pentru a arata pericolele sistemelor tot mai avansate de supraveghere, generalizate in sistemul public de transport, sosele, orase, internet si alte programe guvernamentale. 

Astfel, pe măsură ce tehnologia avansează intimitatea noastră este pe cale de dispariție. Acest documentar explorează in ce măsură viețile noastre personale sunt afectate de utilizarea de tehnologie invaziva pentru a ne monitoriza continuu.

Filmul analizeaza exemple specifice Olandei, cum ar fi sistemul de monitorizare folosit in trenuri. In curand, va fi imposibila o calatorie fara detinerea unui card cu cip personalizat. Un astfel de sistem se poate regasi implementat si in Romania sau in orice alta tara in viitorul apropat.

Alte exemple includ:

– autostrăzi căptușite cu aparate foto, ca parte a sistemelor ANPR – recunoaștere automată a unui număr de înmatriculare;

– sistemul DPI deep packet inspection – care analizează traficul electronic la nivel de pachete de date; și cu ajutorul căruia se identifică si stochează dosare ale activității dvs. pe Internet;

locatia tuturor telefoanelor poate fi depistata pe baza unui semnal transmis la fiecare 6 secunde; 

– pasapoartele sunt digitalizate si contin amprentele noastre;

– camerele video de pe strazi filmeza tot timpul oamenii, fara ca acestia sa constientizeze acest lucru;

software-uri de tip trojan folosite de guverne pentru a spiona calculatoarele oamenilor, a face capturi si a monitoriza activitatea;

Si, in perspectiva, internetul obiectelor – adica cipurile rfid plasate pe lucrurile pe care le purtam sau de care ne folosim si care, astfel, devin ”inteligente” si ”vii”, preluand si comunicand informatii.

Aceasta este doar o listă parțială a tuturor programelor și sistemelor guvernamentale introduse in uz cu scopul de a supraveghea si controla pe cetățeni. Si asta se intampla in tara care pretinde ca e taramul tolerantei si al libertatii de exprimare!

Dar, in acest taram al “libetartii” observam, de fapt, ca s-a nascut una din cele mai docile societati, care accepta necritic dezvoltarea unui Big Brother ce depaseste cu mult posibilitatile tehnice inchipuite de Orwell.  

In cele din urma, documentarul nu este doar despre supravheghere si control, ci este despre pierderea libertatii intr-o societate care este mai liberala si libertina decat oricare alta. 

Oare cand va cadea jos masca? 

 Traducere, subtitrare si prezentare Razbointrucuvant

[ne cerem scuze pentru greselile din textul subtitrarii]

PANOPTICON

 

*

*

*

*


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Documentare/ Reportaje, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Opinii, analize, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “PANOPTICON – documentar despre SUPRAVEGHEREA TOTALA SI DISPARITIA INTIMITATII (Video + subtitrare in romana)

 1. Previciuni IBM pana in anul 2018 privind culegerea de date privind recunoasterea digitala a persoanei

  http://www.ziare.com/ibm/stiri-ibm/fabuloasa-lume-pe-care-ne-o-prevede-ibm-pana-in-anul-2018-1273614

 2. Pingback: ”GARDIANUL DIGITAL” – viitorul apropiat prezis de IBM/ Ochelarii Google capabili de RECUNOASTERE FACIALA, LOCALIZARE si fotografii ascunse - Recomandari
 3. Tare documentarul. Ceea ce prezintă a fost deja prevăzut de mulţi creştini de cel puţin 20 de ani încoace- există o literatură extinsă pe subiectul controlului total al Guvernului. Ceea ce transpare din film este faptul că lejeritatea cu care faci păcatele sau le accepţi- Olanda este una dintre cele mai libertine, şi nu neapărat liberale, ţări ale lumii- te face să fi şi f nepregătit faţă de pericolele care negreşit vor veni. Eu îi văd ca pe nişte şoareci bucuroşi că pot roade caşcavalul (olandez, de bună seamă) şi care nu sunt atenţi la cuşca, care se închide şi care devine tot mai mică. Cunosc mulţi olandezi şi deasemeni scandinavi- nici aceştia nu sunt prea departe de olandezi în gândire libertină- şi ceea ce mă miră aici este, că un olandez chiar trage un semnal de alarmă. Mira-m-aş ca să-l recunoască mulţi drept ceea ce este!
  Cu nemţii, mai ales cei de prin Est, este într-adevăr altă poveste; au trecut prin vremuri care i-au pregătit întru-câtva pt ce va veni. Dar şi ei au un handicap mare- sunt f orientaţi spre bani şi tehnicitate. În schimb şi acolo- chiar la Berlin- sunt supravegheaţi f îndeaproape iar puterea lor de a influenţa activitatea politicienlilor lor este mult mai redusă decât cred mulţi dintre ei.
  Tare mult aş vrea să ştiu cum stăm noi vis a vis de pregătirea pt ce va urma şi de puterea de control sau mai degrabă de influenţare a conducătorilor noştri politici…

 4. Foarte instructiv este acest dialog intre regizor si un olandez care nu intelege de ce trebuie sa se nelinisteasca cu supravegherea:

  http://www.reddit.com/r/privacy/comments/1oubf3/panopticon_a_stunning_documentary_about_the/cd6n0t6

  Reactia nedumeritului fata de ideea documentarului este de pomina:

  Alright, a pretty well-made documentary. I watched the entire film now, and you do raise some valid points. Personally however, I would consider the problems and potential problems raised to be teething issues and usual human error. It’s not as if miscarriage of justice or the like is something new to the digital era, that’s a staple so far of human activity. This sort of technology is still new, I don’t expect perfection now or even ever. But personally, I still don’t have a problem by and large with the way things are going.
  I do not believe privacy is necessarily important, it’s not a vital aspect of human life. But as people, we like privacy. I personally believe -and this how I personally feel about it- that the illusion of privacy is a satisfactory substitute, like for how some people a substitute hamburger is fine instead of the real thing. I understand sentiments of how we’re letting the authorities have more and more power over us, comparisons to the Staci, the KGB, and the Gestapo all pop up. But I would disagree. If people can be content, can be happy, can be healthy, can be free to pursue a career and a life they desire, then I do not think that being ‘enslaved’ in such a way is a bad thing.
  In such matters, I’m ultimately concerned about will actually happen. Will justice become corrupt and ineffective, will my ability to decide how I want to live become hampered, these sort of things. I think of the move The Matrix, where everyone has the illusion of free will, but are all being controlled and exploited by mindless machines. And personally, I would not mind living in the Matrix. These are my opinions on it. I understand your point, but I just don’t agree with it. Good documentary though, well made.

 5. Pe mine ma impresioneaza acesti oameni – multi dintre ei f tineri – care nu doar ca pricep ce se intampla si stiu pe ce lume traiesc, dar au curaj si metoda.

  M-a impresionat psihiatrul care a preferat sa isi inchida cabinetul decat sa furnizeze datele guvernului, jurnalistul care si-a pus pielea la bataie ca sa demonstreze ineficienta sistemului, toti it-istii aia tineri care, dintr-un birou obscur, ascuns intr-o straduta oarecare a Berlinului, si-au propus sa demonstreze efectul tehnologiilor asupra societatii. Toti acesti oameni actioneaza calm, metodic, curajos, cu zambetul pe fata dar cu mintea ‘pe arcuri’, fara isterie si fara retorica inutila.

  Pe fond, intrebarea ramane: DE CE? LA CE SERVESTE tot acest sistem atat de sofisticat? Pt ca e clar ca pretextul preventiei infractionale nu se sustine.

  Ma tem ca aici se ascunde ceva mult mai primejdios, care isi va arata ‘coltii’ reali in viitor, care acum doar se intrevede si care nu se limiteaza doar la arestarea/sabotarea incomozilor. In sensul asta mi se pare ca ultimele 10 min sunt esentiale. Cip-urile alea din haine spun f mult. Tare ma tem ca poate sa fie ceva legat de experimente genetice… Viitorul va dezvalui mai multe.

  Dar nu pot sa nu ma intreb: oare tinerii nostri sunt la fel de constienti? La fel de informati? Oare noi toti, tineri, maturi, mai putin tineri, am fi capabili sa ne aparam cu metoda si curaj in fata acestor abuzuri? Oare vom fi constienti de ele atunci cand apar? Sau vom deveni simpli cobai experimentali fara ca macar sa stim? Agitandu-ne marunt si zadarnic intr-o iluzorie libertate de constiinta…

 6. Pingback: SPRE “DEMOCRATIA” MILITARIZATA DE SPIONAJ. “Poate vom trăi vremuri când a-ţi stropi florile din grădină va fi socotită o activitate antistatală şi contrasistemică pe cont propriu…” - Recomandari
 7. Pingback: Dincolo de spionajul tehnologic: POTOPUL DIGITAL. Ce loc mai ramane pentru cei refractari la tirania digitala sau pentru oricine merge impotriva curentului? - Recomandari
 8. Cred ca deja calculatoarele unor oameni sunt vizitate.De cine nu stiu.Ideea este ca gasesti modificate anumite lucruri in propriul calculator.Telefonul este sigur ascultat .Cand sun pe cineva se aude imediat un ridicat de receptor.asa ca adio libertate individuala.

 9. Pingback: Spre o societate in care oamenii vor fi spionati chiar in trupurile lor? MICROCIPURI WIRELESS IMPLANTATE PENTRU ADMINISTRAREA PASTILELOR. “Inovatia” complexului farmaceutic-industrial propusa de CNN - Recomandari
 10. Aici ii e locul comentariului meu cu care subscriu celor prezentate intr’o maniera de bun simt in filmul olandez: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/24/look-up-limba-romana-video/#comment-271562

 11. Bun. Deci ca sa’nteleg si eu ceva, cat se poate de scurt si la obiect, ar fi cam asa:
  Diavolul, pentru motivele lui, vrea cat mai multi oameni in “imparatia” sa. (Se’ntelege ca nu “cantitatea”, adica numarul adeptilor – ca in democratie – ii confera “dreptul” sa “spere” la ceva in detrimentul CALITATII dumnezeirii, insa ceva tot pune cel viclean la cale…)
  Totodata ingreuneaza si refacerea numarului ingerilor cazuti.., umplerea “locului” cu oameni sfintiti, despre care am auzit c’ar fi o “conditie” pentru finalitatea starii actuale a Creatiei si implicit ivirea unui pamant nou.
  Am “zis” bine au ba?

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/?submit=&s=panopticon

 12. Pingback: Adevarata fata a ROMANIEI DIGITALE: SECURISMUL CIBERNETIC. Guvernul vrea ca furnizorii de internet si telefonie sa permita accesul la datele utilizatorilor catre SRI, SIE, MApN…/ VODAFONE: AUTORITATILE ASCULTA IN TIMP REAL CONVORBIRILE/ Clasa politi
 13. Pingback: BRATARA WIRELESS: sau cum poti sa platesti cu mana… - Recomandari
 14. Pingback: STATUL ALGORITMIC SI DIGITALIZAREA SOCIETATII. Evgheni Morozov despre dictatura noilor tehnologii si omul-rating - Recomandari
 15. Pingback: OCHIUL AMERICAN, OCHIUL LUI IUDA. Vizionarul Virgil Gheorghiu despre Societatea-Uzina si supravegherea omniprezenta intr-o distopie scrisa in 1972. “Un om supravegheat inceteaza de a mai fi om. Este un prizonier. Un om care isi pierde libertatea nu
 16. Euromania, noul film al lui Peter Vlemmix.
  http://www.youtube.com/watch?v=cO4Ayo4mYZg

 17. Pingback: INTERNETUL INDUSTRIAL: un nou concept al “revolutiei transumaniste” si al internetului lucrurilor [VIDEO] - Recomandari
 18. Pingback: Dupa seria de false si …ciudate alarme, SRI CERE LEGEA SECURITATII CIBERNETICE/ Legile Big Brother si stocarea datelor personale: SPIONAREA OAMENILOR OBISNUITI SUB PRETEXTUL TERORISMULUI/ Posibilele masuri “anti-teroriste” pan-europene -
 19. Pingback: STATUL POLITIENESC: “Scrii prea mult pe Twitter!” POLITIA DIN OLANDA a admonestat utilizatorii de Twitter din cauza MESAJELOR CRITICE la adresa CENTRELOR DE IMIGRANTI | Cuvântul Ortodox
 20. Pingback: O COMPANIE DIN SUA ISI MICROCIPEAZA ANGAJATII. Reprezentantii firmei considera ca va fi o procedura generalizata global
 21. Pingback: Posibila lovitura data uriasului PROGRAM BIOMETRIC din INDIA. Curtea Suprema indiana a decis ca cetatenii au un DREPT FUNDAMENTAL la INTIMITATE. Totodata, WIKILEAKS a dezvaluit ca CIA a colectat deja MILIOANE DE DATE PERSONALE ale cetatenilor indieni
 22. Pingback: Și dacă noua epidemie din CHINA este (și) un MARE EXPERIMENT SOCIO-POLITIC care ne arată cum va arăta DICTATURA VIITORULUI?
 23. Pingback: REFLECTII LAICE DESPRE CONSECINTELE CRIZEI CORONAVIRUSULUI/ Marele conspirator și DISCIPLINAREA la scara planetara/ De la Huxley la ORWELL/ Auto-manipularea cu “REAL NEWS”/ Virusul mortal al TOTALITARISMULUI
 24. Pingback: „7 MILIARDE DE SUSPECȚI. SOCIETATEA SUPRAVEGHERII” - documentar ARTE despre emergența TOTALITARISMULUI DIGITAL (Video). Recunoaștere facială, sistemul creditul social și reeducare pe bază de algoritmi și cod de bare/ „SĂ NE RECUPERĂM DATELE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare