LAPTELE TARANESC nu va mai putea fi COMERCIALIZAT dupa 1 ianuarie 2014

31-12-2013 2 minute Sublinieri

lapte

De la 1 ianuarie, în România nu va mai putea fi comercializat decât lapte conform. Sute de mii de țărani care mai câștigau ceva bani din vânzarea laptelui la piață rămân fără principala sursă de venit, iar statul pierde, deoarece aceștia nu vor mai plăti nici măcar taxa pentru închirierea tarabelor.

Numărul total de germeni existenţi în lapte nu trebuie să depăşească 100.000 de germeni/ml, iar numărul de celule somatice trebuie să fie sub 400.000 de celule/ml, pentru ca laptele să fie conform cu normele europene de calitate. Pentru a opri înmulțirea germenilor din lapte, acesta trebuie adus la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius în termen de două ore de la muls. În aceste condiții, țăranii trebuie să facă investiții în echipamente, cum sunt tancurile de răcire.

Numai că oamenii nu au suficienți bani ca să cumpere aceste tancuri. „Dacă aveam bani, luam și tanc, că de pe urma vacilor trăim. Avem ceapă și cartofi în grădină, creștem păsări. Dar bani scoteam doar de la piață. Acum, ce să fac cu laptele?”, se întreabă Dumitru Cocoș, țăran din Neamț.

Omul are o vacă. Aduna laptele o săptămână, îl punea la prins, ca să facă brânză dulce, pe care o vindea la piață duminica. Laptele muls sâmbăta seara și duminică, cu mult înainte să cânte cocoșul, îl punea în PET-uri noi-nouțe, cumpărate la bax, iar clienții roiau în jurul lui. „Ajungeam la piață la 6 ca să prind loc cu vad, că știa lumea unde să mă găsească. Veneau profesori la mine, doctori, avocați. Aveam doi-trei și de la APIA. La 9 aveam taraba goală și până pleca cursa la 1 cumpăram și eu ce mai trebuia: zahăr, ulei, sare”, povestește bătrânul.

De pe urma vacii trăia și el și „băbușca”, dar și fiul, nora și cei trei copii. „Băiatul a lucrat la mai mulți patroni, e inginer. Dar a muncit vreo nouă luni și l-a tot amăgit că îi dă banii și acu a venit de Crăciun acasă și a zis „Tată, nu mi-au dat banii! Au băgat insolvență” și eu i-am zis lasă, tată, că ne descurcăm noi. Dar dacă nu mai am voie să vând, ce o să fac? Cu ce trimitem copiii la școală?”, spune acesta, frământându-și mâinile noduroase ca niște rădăcini răsucite, de trudă.

La câteva case mai la deal stă Ileana lui Victor. Bărbatul i-a murit și a rămas cu doi copii. Fata e la liceu la oraș, premiantă. Din pensia copiilor și a bătrânilor a cumpărat o vacă și s-a dus ani de zile cu lapte la piață duminica. De la 1 ianuarie 2014 nu-și va mai putea vinde laptele. „O să-l dau la porci, că n-am ce face cu el or îl vând la oamenii de vin la părinți, la țară. Numai că la oraș dădeam cu 5-6 lei sticla de doi litri, iar de acasă îl dau cu 3 lei sticla. Nici nu știu de unde o să îi mai dau fetei bani de chirie, că nu au avut loc la cămin și pentru ea”, ne-a spus femeia.

Ca cei doi țărani din Neamț sunt alți 800.000 de mici crescători de vaci, care au două-trei vaci în curte. Pentru ei, Guvernul a încropit un program de sprijin, în vederea achiziționării de tancuri de răcire. Ca să beneficieze de acest sprijin, în sumă de 5.000 de euro pentru fiecare comuncă, oamenii ar trebui să se asocieze. Numai că decizia, deși bună, a venit cam târziu, deoarece toate procedurile care trebuie parcurse până la îndeplinirea cerințelor legale pentru acordarea banilor durează cam două-trei luni. Iar ultima derogare pentru vânzarea laptelui neconform expiră în două zile.


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “LAPTELE TARANESC nu va mai putea fi COMERCIALIZAT dupa 1 ianuarie 2014

  1. In mod normal, statul roman ar trebui sa puna in aplicare politici economice care sa ajute acesti tarani sa-si cumpere (sau inchirieze)o minima tehnologie care sa asigure normele respective…Exista cu siguranta, programe si fonduri europene pentru asta…
    Din pacate, in Romania, nu au acces la fonduri europene decat “unii luati pe spranceana” si care mai pot sa sifoneze ceva fonduri europene catre partide sau conturi personale…
    Eu am un prieten in Timisoara, care de ani de zile incearca sa avanseze un proiect, pentru fonduri europene, ca sa-si faca o crescatorie de ratze…
    Nu are nicio sansa…nu-l baga nimeni in seama…
    Asa ca sa nu ne mai plangem, fiindca este normal ca sa nu se mai vanda lapte in pet-uri nesigilate, la coltul strazii sau pe tarabe, dar nu este normal ca acesti oameni sa nu fie sprijiniti economic ca sa poata sa-si vanda produsele, respectand normele.

  2. O noua lovitura data produselor naturale.Au impuscat doi iepuri dintr-un foc.Naivul orasean cumpara in continuare lapte pasteurizat si “sterilizat” de la hipermarket,iar taranul rage de foame si isi vinde laptele la negru cu un pret de batjocura.Tradatorii de neam si de tara si-au facu inca o data datoria.

  3. Legea aceasta nu este decat o alta megaescrocherie pusa la cale si implementata de lagarul totalitar UE.

    In urma cu mai multi ani, chiar inainte de implementarea acestei legi abuzive in Romania, s-a facut un experiment in direct, la televizor.
    Pe vremea aceea se vorbea despre contaminarea laptelui din cauza ugerului vacii, din cauza mainilor babutei sau mosuletului, de nu stiu ce alte prostii din cauza intrarii in contact cu aerul … bla, bla, bla … numai baliverne.

    S-a ales o gospodarie taraneasca obisnuita, in care vaca este crescuta, hranita si adapostita asa cum stim ca a fost timp de sute de ani sau poate chiar mai mult.

    Batrana casei s-a spalat pe maini, a luat o galeata, a spalat cu apa ugerul vacii si a inceput sa o mulga in stilul traditional, adica in cel mai normal mod cu putiinta.

    Dupa ce a terminat, niste specialisti cu aparatura aferenta au verificat tot ceea ce se putea verifica, in legatura cu acest lapte.

    Concluzia lor: laptele continea doar 10.000 de germeni (zece mii), adica de 10 ori mai putin decat limita admisa de noua legislatie UE(o suta de mii). Si din toate masuratorile facute, a rezultat ca nu continea nici virusi, nici nimic altceva daunator sanatatii.
    Era un lapte perfect normal si bun pentru consum.

    Deci aiureala asta pe care multi o inghit pe nemestecate, cum ca UE stie mai bine, ca UE se ingrijeste de sanatatea noastra … este doar o prosteala. Este pur si simplu o escrocherie.

    Sute de ani au crescut copiii cu lapte proaspat de vaca, muls in mod traditional si au crescut sanatosi, frumosi si destepti. Dumnezeu ne-a creat cu un sistem imunitar perfect, care se dezvolta si actioneaza normal in privinta a tot ceea ce tine de mediu natural.
    Copiii nu aveau nevoie de zeci de vaccinuri, nu aveau nevoie de card la farmacie, nu aveau nevoie de nici una din prostiile pe care vrea mareata conducere UE sa ni le bage pe gat, manipulandu-ne ca acestea ar fi “nevoile” noastre normale.

    Scopul acestei legi este pe de o parte, distrugerea gospodariei taranesti si ruperea taranului de pamant si de traditie, iar pe alta parte, controlul absolut a ceea ce mancam si bem. Laptele este colectat si prelucrat in mari fabrici, unde este pasteurizat, amestecat cu lapte praf, se extrage din el tot ceea ce se poate extrage pentru a obtine cat mai multe produse … iar in magazine, pe raft, ajunge un lapte “mort”. Adica un lapte care aproape ca nu contine nici un fel de valori nutritive: proteine, vitamine, grasimi …

    Deci, fara a se mai introduce si “altceva” in el, marea majoritate a laptelui “mort” te va duce mai devreme sau mai tarziu, direct la doctor si la farmacie.

    1. Banii mei, ai tai sau ai altor consumatori de lapte si produse din lapte, nu vor mai ajunge in buzunarele taranilor, ci vor ajunge in conturile marilor corporatii.

    2. Va trebui sa mai scoatem si alti bani din buzunare, pentru ca laptele de pe raft nu are valoare nutritiva, deci nu este hranitor pentru organism. Fara sa-ti dai seama de ce, iti va fi iar foame si va trebui sa cumperi mai mult lapte sau alte produse. Alti bani in conturile marilor corporatii.

    3. Lipsa nutrientilor naturali, ne vor duce inevitabil, pe unii mai devreme, pe altii mai tarziu, catre doctor si farmacie. Din nou, alti bani in conturile corporatiilor.

    Imi zboara gandul la o melodie … baga bani, baga bani.

    Taranii francezi au inceput sa se dezmeticeasca din marea abureala a UE si tanjesc dupa stilul traditional al gospodariei taranesti din Romania.

    http://www.ecomagazin.ro/gospodaria-taraneasca-din-romania/

  4. Suntem si noi abonati pt lapte si branza la o persoana de la tara. Daca nu o mai putem gasi la taraba, vine ea la noi sau mergem noi la autogara. Nu mor caii cand vor cainii.

  5. http://lupuldacicblog.wordpress.com/2013/12/26/scrisoare-din-partea-unui-francez-catre-taranii-romani-care-vor-fi-impiedicati-sa-si-mulga-vacile-manual/ sper ca e adevarata…

    Obisnuit cu gustul laptelui de vaca ca acasa nu ma puteam adapta la cel de aici. Speram ca niciodata nu va ajunge aceasta legiferare nefericita si la noi acasa.

  6. @ioan:

    Linkul apartine unei surse… indoielnice, ca sa zicem asa.

  7. @Hrisanti:
    “fiindca este normal ca sa nu se mai vanda lapte in pet-uri nesigilate, la coltul strazii sau pe tarabe”.
    Si de ce sa nu se vinda nesigilat? Aici in SUA ca si in alte tari e interzis ca fermierul sa-si vanda laptele la cine vrea el. Daca totusi vinde, risca amenzi mari si poate sa-si piarda ferma. Stiu asta din experienta mea: fermierul nu vrea sa vinda.

    Laptele “trebuie” vandut numai la marile corporatii care il omogenizeaza, pasteurizeaza si cine stie ce chimicale mai baga in el (acum +20 de ani in SUA bagau acid boric – scria pe eticheta). Adica ajungi sa bei o vopsea spalata, un “plastic” care nu are nici gust nici miros de lapte si nici iaurt nu iese din el.

    Si Romania e condusa de aceleasi slugi spurcate care vor sa reduca populatia ca santem prea multi, dupa parerea lor ai a stapanilor lor.

    Romani,
    Ajutati taranul sa-si vanda laptele sanatos si voi sa nu fiti otraviti de supermaket. Daca interzic vanzarea laptelui sanatos, spuneti cum au spus polonezii ca laptele de pe taraba e pentru caini si pisici.

    Doamne ajuta!

  8. Intr-un fel, ar fi corecta legea: sunt destui “tarani” de la care nici eu nu as lua lapte sau branza… Pe de alta parte, taranii au oroare de asociere si nu inteleg de ce la asa nivel. Ca asa le-ar fi mai usor pentru niste fonduri. Apoi, e deja istorie cunoscuta ce fac guvernantii in tara asta: ca mai intai dau legi si aplica amenzi, fara a face si conditiile necesare respectarii acelor legi… Ca atunci cand interzici oamenilor sa treaca pe drumurile nationale sau europene cu caruta, dar nu le faci niste drumuri adiacente pe unde sa poata si ei sa circule… Deh, carul pus inaintea boilor… Dar nu din nestiinta, ci din interes. Ca de ce n-am bea lapte d-ala reprocesat de 7-8 ori ?? Fara bacterii, fara virusuri, fara germeni, fara gust…

  9. @ “sale y pepe”:
    “de ce n-am bea lapte d-ala reprocesat de 7-8 ori ?? Fara bacterii, fara virusuri, fara germeni,”
    Sti pe cineva intoxicat cu lapte? Eu nu am cunuscut pe cineva intoxicat cu lapte.
    Scopul sistemului, al celor care fac legile, e sa-l distruga pe taran si sa fim toti dependenti de supermarketul lor chimizat/otravit si sa fim sclavii corporatilor. Iar in final sa ne puna cipurile antihriste ca la animale, neputand cumpara mancare din afara sistemului.
    Ajutati taranii, cat timp ii mai aveti!
    Doamne ajuta!

  10. Ma gandesc ,ca poate , bine este sa sugerez tuturor cetatenilor de la ORASE ,sa faca si ei ceva pt. tara aceasta ,macar acum dupa 23 de ani . Anume’,oameni buni fiti solidar pana la capat si nu mai cumparati voi laptele LOR ,pasteurizat ,bolnav ,slab ,cu prafuri in EL . Sa le dati o lectie dv. ,lor ,caci voi

    le umpleti CONTUL ……

  11. Au rezolvat cu toate REFORMELE ,ale industrie ,adica RASE ,de pe fata Romaniei .Acum au gasit ,ca trebuie si aici ceva

    INTRERUPT- DISTRUS…..URMAND OMUL ,altceva nu vor mai avea . DIAVOLUL NU OBOSESTE NICIODATA. Acesti politicieni ,oameni buni ,asculta exact de DIAVOL . Adica au devenit sarmanii ,om-diavol ….. SCAPAREA noastra nu este decat sa alergam cat mai repede si cati mai multi barbati ,catre CASA DOMNULUI .¨+ foarte putini barbati sant in biserica + . INDRAZNITI A SPUS IISUS HRISTOS ,EU AM BIRUIT LUMEA …. Pe cine mai astepti omule ,in cine mai ai tu incredere ,ce speranta mai ai pt. acest viitor ,incearca un inceput bun o noua viata cu ,,HRISTOS ALIAT,,, .Din acest inceput de an ,catre a cunoaste pe HRISTOS,EL ,nu are pretentii ,de ,´,scoala mare ,de bani multi ,de avutie si diferite bogati ,nimic pamantesc ,decat sinceritatea ta si cainta ta de pacate .Vei fi ce-l mai fericit om din lume .Orice amanare este pierderea ta omule si a noastra fii lui DUMNEZEU .

  12. @ Unul: asta ziceam si eu…

  13. Deci laptele care il bem de atatea sute / mii de ani si nimeni nu a patit nimic de la el, dintr-o data a devenit “nesigur” doar pentru ca a venit UE si ne-a spus “laptele din care beti voi e nesanatos … istoria voastra e invalida”.

    Bine ca dam bani pe laptele “industrial” si “sigur”.

    Chiar ca toate sunt pe dos.

  14. http://www.stiriagricole.ro/laptele-romanesc-dispare-de-pe-rafturile-magazinelor-6805.html

    Laptele românesc dispare de pe rafturile magazinelor

    În primele zece luni ale anului, cantitatea de lapte brut importat a crescut cu aproape 60% comparativ cu aceeași perioadă din 2012, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

    Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2013, au fost importate 74.101 de tone, în creștere cu 58,7% față de intervalul similar din 2012. În același timp, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 13.169 tone (-1,7%).

    Ca urmare a majorării importurilor de lapte brut, a crescut producția la anumite produse lactate. În primele zece luni ale anului, comparativ cu același interval din 2012, producţia a crescut la:

    smântână de consum cu 4.605 tone (+11,9%),
    lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 10.310 tone (+7,9%),
    brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,9% din producţia totală de brânzeturi) cu 3.702 tone (+6,5%),
    unt cu 433 tone (+5,8%),
    lapte de consum cu 6.606 tone (+3,8%).

  15. Pingback: “Lapte din inima Arealului?” NAPOLACT RENUNTA LA PRODUCATORII ROMANI DE LAPTE PENTRU A IMPORTA DIN UNGARIA - Recomandari
  16. Pingback: OBIECTIV: LICHIDAREA CAPITALULUI ROMÂNESC. Studiu de caz: PRODUCATORII AUTOHTONI DE LAPTE SI LACTATE. Declaratiile iresponsabile si balbaielile incredibile ale MINISTRULUI AGRICULTURII. Pentru cine lucreaza si care e misiunea tehnocratilor lui Cioloş? (
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare