TURCIA: Erdogan denunta o “TENTATIVA DE ASASINAT”, Armata contesta condamnarile din dosarul ERGENEKON

5-01-2014 4 minute Sublinieri

erdogan-suleiman

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, al cărui Guvern islamo-conservator este afectat de un scandal răsunător de corupţie, a denunţat, sâmbătă, o “tentativă de asasinat” care vizează “viitorul şi stabilitatea” Turciei, relatează AFP.   

În faţa unui panel de intelectuali, scriitori şi jurnalişti, în mare parte apropiaţi cauzei sale politice, reuniţi la Istanbul, Erdogan a apărat din nou cu vehemenţă ipoteza unui “complot” care urmăreşte să destabilizeze puterea sa.

“Ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale”, a afirmat el într-un discurs retransmis de televiziune.

Premierul turc i-a criticat în special pe magistraţii care instrumentează o anchetă de corupţie ce a condus pe 17 decembrie la arestarea mai multor persoane din anturajul său şi a determinat o remaniere a Guvernului.

“S-a încercat să se facă o lovitură (de stat) judiciară în Turcia (…). Însă noi ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot din 17 decembrie care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre”, a continuat el.

Pe de altă parte, Erdogan s-a arătat încrezător că Turcia va depăşi dificultăţile actuale. “Nu vom permite ca viitorul Turciei să fie umbrit”, a spus el, promiţând să continue pe calea reformelor democratice.

Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002, este afectat de două săptămâni de un scandal răsunător de corupţie care scoate la iveală existenţa unor divergenţe între susţinătorii lui Erdogan şi confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen, foarte influentă în rândurile poliţiei şi magistraturii din Turcia.

Totodată, Erdogan a dezvăluit că, recent, a primit o scrisoare “de reconciliere” din partea confreriei, a explicat jurnalistul Fikret Bila, prezent la reuniune. “Această scrisoare, probabil redactată de însuşi Gülen, cere ca cele două părţi să se înţeleagă”, a spus el pentru jurnalişti.

Însă confreria a dezminţit orice dorinţă de reconciliere şi a afirmat că declaraţiile premierului au fost prost interpretate. “Această scrisoare nu a fost adresată premierului şi nu menţionează nicio negociere” cu Guvernul, a anunţat într-un comunicat Fundaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor, o purtătoare de cuvânt a confreriei lui Gülen.

Statul Major al armatei turce a depus o plângere împotriva condamnării a sute de ofiţeri în cadrul a două procese pentru complot contra Guvernului islamo-conservator, afectat de un scandal de corupţie fără precedent, a anunţat joi presa turcă.

Instituţia militară a depus în mod oficial, la 27 decembrie, o plângere în acest sens la biroul procurorului din Istanbul, cu scopul de a iniţia un nou proces, a precizat canalul de televiziune NTV.

În august 2013, în cazul supranumit “Ergenekon”, un tribunal din Silivri, în suburbia Istanbulului, a condamnat la închisoare, 275 de acuzaţi, printre care numeroşi ofiţeri, aleşi şi jurnalişti, suspectaţi că ar fi încercat să răstoarne Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Printre acuzaţi figurează şi un fost şef al Statului Major al armatei turce, generalul Ilker Basbug, condamnat la închisoare pe viaţă într-un proces denunţat de opoziţie ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”.

În august 2012, acelaşi tribunal din Silivri a condamnat peste 300 de militari, inclusiv generali cu patru stele, la 13 până la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de complot, în 2003, împotriva regimului Erdogan.

Această acţiune în justiţie intervine în contextul unui recent scandal de corupţie, care a dus la încarcerarea a peste 20 de apropiaţi ai puterii, la demisia unor miniştri, precum şi la o amplă remaniere ministerială.

Într-un comunicat publicat săptămâna trecută, forţele armate turce (TSK) au subliniat că nu doresc să fie “implicate în dezbaterile politice” în curs.

Recent, Erdogan i-a denunţat din nou pe judecătorii aflaţi la originea scandalului politico-financiar fără precedent din Turcia, acuzându-i de “colaborare cu anumite grupări criminale” în vederea “compromiterii unor persoane nevinovate”.

Într-o răsturnare de situaţie spectaculoasă premierul Turciei a lăsat să se înţeleagă că este dispus să accepte ­rejudecarea unuia dintre cele mai mari ­procese din Turcia, aşa-numita afacere Ergenekon în care sute de oameni, în special foşti militari, au fost condamnaţi pentru că ar fi complotat ca să-l ­răstoarne de la putere.

Confruntat cu acuzaţii grave de corupţie aduse guvernului său, această reconsiderare pare să fie o tentativă din ­partea lui Erdogan de a se alia cu ­armata împotriva magistraţilor şi poliţiei.

Anunţul privind posibila rejudecare a cazului Ergenekon nu a fost făcută de Erdogan personal, ci de Metin Feyzioglu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Barourilor din Turcia, după o întâlnire cu prim-ministrul turc. Potrivit lui Feyzioglu, Erdogan „a primit pozitiv şi cu multă căldură” propunerea de rejudecare şi chiar i-a cerut ministrului Justiţiei să lucreze îndeaproape cu Baroul pentru a explora posibilităţile de rejudecare a cazului. Important este că rejudecarea va fi făcută de curţi penale ordinare, nu de curţi speciale, cum a fost cazul prima oară. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de atitudine a lui Erdogan din cariera sa politică.

Afacerea Ergenekon a fost cea mai mare operaţiune a grupului islamist al lui Erdogan de a supune armata şi de a o scoate definitiv din jocul Puterii din Turcia. 500 de oameni au fost puşi sub acuzare şi 300 au fost condamnaţi pentru apartenenţă la o „organizaţie teroristă” care ar fi organizat un complot pentru a răsturna de la putere guvernul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) condus de Erdogan. Printre cei condamnaţi s-au numărat fostul şef al armatei turce, precum şi numeroşi ofiţeri de rang înalt. Anunţându-şi dispoziţia de accepta rejudecarea, Erdogan dă semnalul armatei că doreşte reconcilierea şi o alianţă împotriva a ceea ce el a numit „complotul magistraţilor împotriva Turciei” pe principiul „duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”. 

Cea mai nouă „conspiraţie“

Cu două săptămâni în urmă, poliţia turcă a arestat, din ordinul magistraţilor, mai mulţi apropiaţi ai lui Erdogan printre care trei fii de miniştri sub acuzaţia de corupţie. Prim-ministrul a fost nevoit să remanieze guvernul, dar nu încetează să denunţe de atunci o „conspiraţie împotriva Turciei” de către forţe „aflate în străinătate”. Aceste „forţe” sunt reprezentate de organizaţia condusă de clericul islamist Fethullah Gülen din Pennsylvania, care include o reţea de afaceri, şcoli şi media extrem de puternică şi de influentă în Turcia şi care, se pare, este foarte bine reprezentată în Poliţia şi Justiţia turce.

Erdogan a reluat sâmbătă acuzaţiile când a declarat într-un discurs televizat că „ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale”. E i-a atacat în special pe magistraţii care instrumentează o anchetă de corupţie ce a condus la arestările de pe 17 decembrie. ­„S-a încercat să se facă o lovitură de natură  judiciară în Turcia (…). Însă noi ­ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot din 17 decembrie, care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre”, a continuat el. „Nu vom permite ca viitorul Turciei să fie umbrit”, a spus el, promiţând să continue pe calea reformelor democratice, unde prin „reforme democratice” se înţelege procesul de islamizare treptată a Turciei declanşat de AKP.

Acum, reprezentanţii militarilor condamnaţi au depus o plângere prin care cere rejudecarea cazului Ergenekon în baza acuzaţiilor aduse magistraţilor de premier că ar face parte dintr-o conspiraţie, ceea ce desigur ridică întrebări asupra corectitudinii procesului lor. Şi aşa combate Erdogan o conspiraţie cu altă conspiraţie, ca un adevărat sultan otoman.


Categorii

1. DIVERSE, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “TURCIA: Erdogan denunta o “TENTATIVA DE ASASINAT”, Armata contesta condamnarile din dosarul ERGENEKON

  1. http://www.hurriyetdailynews.com/pm-erdogan-warm-on-retrials-in-coup-cases-says-head-of-bars-union.aspx?pageID=238&nID=60579&NewsCatID=338

    http://www.hurriyetdailynews.com/govt-uses-military-retrials-to-cover-up-corruption-claims-chp-head.aspx?pageID=238&nID=60598&NewsCatID=338

    La cum pare la prima vedere si chiar la a doua, situatia din Turcia se cam apropie de cele profetite de parintele Paisie: “Apoi a spus că ceea ce a păţit Irakul, va păţi şi Turcia de la o putere aliată şi mai ales de la americani”.

    sursa : http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

    Parintele Iosif Vatopedinul spunea :”Si fara indoiala ei(evreii) ii vor obliga pe turci sa vina aici, in Grecia, pentru a-si incepe lucrarea lor”

    Părintele Iosif: Acesta este inceputul acestor evenimente, evenimente tulburatoare, evenimente militare. Cei care pun in miscare acest rau sunt evreii. Ei sunt indemnati de catre diavol sa faca aceasta, pentru a distruge samanta ortodoxiei in Grecia si in Rusia. Acesta va fi principalul lor obstacol in dominarea lumii. Si fara indoiala ei ii vor obliga pe turci sa vina aici, in Grecia, pentru a-si incepe lucrarea lor; iar Grecia, desi are teoretic un guvern, nu are un guvern cu adevarat. Ii lipseste puterea, iar turcii vor veni aici. Acesta va fi momentul cand Rusia de asemenea isi va pune in miscare fortele sale pentru a se impotrivi turcilor. Evenimentele se vor desfasura astfel: cand Rusia vine in ajutorul Greciei, americanii si NATO vor incerca sa previna aceasta, pentru a nu se forma nici o alianta intre doua tari ortodoxe. De asemenea ei vor provoca la lupta alte puteri, cum ar fi Japonia si altele. Va fi mare sacrificiu pe teritoriul fostului Imperiu Bizantin. Vor pieri 600 de milioane de oameni. Vaticanul de asemenea se va implica mult, pentru a impiedica rolul crescand al ortodoxiei si pentru a preveni o alianta intre tarile ortodoxe. Astfel se va implini pronia Divina.
    sursa : http://vestitorul.blogspot.ro/2009/04/interviu-cu-parintele-iosif-de-la.html

    La cum se contureaza situatia internationala cu provocarile neincetate de a determina Rusia sa raspunda in cele din urma cu forta, pare ca Erdogan o sa fie santajat si obligat sa faca pe placul lor.

    Asta daca nu cumva Erdogan este acel om politic imoprtant din profetia pr. Elpidie care va fi asasinat. “Nu va ingrijorati daca veti vedea uciderea unui mare politician dintr-un stat apropiat de noi, lucru care sa aduca la asemenea conflict incat sa inceapa razboi. Tari intregi vor fi distruse, conducatori vor fi distrusi.”
    sursa:http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/03/22/parintele-elpidie-profetii-grecia-pocainta-lant-al-rugaciunii-durere-mare-papa-profet-mincinos-antihristul-patriarhul-ecumenic-prigoana-razboi-tari-distruse-turcia-foamete/
    Dar nu cred, mai degraba Yanukovici al Ukrainei decat Erdogan. Ipoteze. Vom trai si vom vedea.

  2. Daca nici acum nu reusesc “baietii” sa-l dea jos ,prevad ca domnul Erdogan se va imbolnavi subit sau si mai rau, o sa faca o intoxicatie cu plumb.

  3. Depinde de interesul SUA. Daca il vor in continuare (ca zona tulbura, utila ca interfata cu musulmanii radicali), atunci a fost ‘lovitura de stat’. Daca au alta opinie, da, s’ar putea lasa cu Targoviste

  4. Uitandu-ma la Adrian Nastase cum a fost iarasi incarcerat, tind sa cred ca domnul Erdogan nu o sa aiba o soarta prea frumoasa. Facand o simpla analogie observ ca, daca pe Nastase nu la-u iertat “baietii” pt anumite lucruri, nu prea vad cum ar putea sa-l ierte pe Erdogan pt marea nerusinare de a nu mai fii dator la FMI si nu numai. Asa ceva nu se poate! Varianta cu ” intoxicatia de plumb ” pare din ce in ce mai plauzibila!

  5. http://www.hurriyetdailynews.com/syria-peace-meet-must-seek-future-without-al-assad-pm-erdogan.aspx?pageID=238&nID=60661&NewsCatID=338

    Se pare ca e in deplina ascultare fata de stapani! L-au dresat!
    Nu degeaba ni se va trage de la turci!

  6. Pingback: Holograma unui (fost?) sultan: ERDOGAN DESFIINTEAZA TRIBUNALELE SPECIALE CU CARE A CONDAMNAT LIDERII ARMATEI TURCESTI - Recomandari
  7. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Recomandari
  8. Pingback: ERDOGAN – ALES PRESEDINTE AL TURCIEI DIN PRIMUL TUR. Premierul a promis “O NOUA TURCIE” care va “RENASTE DIN PROPRIA CENUSA” - Recomandari
  9. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare