PUNGESTI. Rascoala din 1907, comemorata printr-o slujba religioasa si MITING. Implicarea satului in revoltele taranesti din 1907: DOCUMENTE ISTORICE

6-01-2014 1 minut Sublinieri

pungesti_03_0ef50d883c

Aproximativ 250 de localnici din Siliştea – Pungeşti, judeţul Vaslui, au comemorat, duminică, timp de trei ore, printr-o slujbă religioasă şi un miting de protest desfăşurat în apropierea perimetrului deţinut de Chevron în zonă, Răscoala ţărănimii din anul 1907.

Un nou miting de protest, al doilea din acest an, a avut loc, duminică, în zona localităţilor Siliştea – Pungeşti, unde aproximativ 250 de oameni au participat la o serie de acţiuni prin care s-a comemorat Răscoala din anul 1907, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţial, localnicii şi activiştii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliştea, unde doi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul judeţean, către localitatea Pungeşti, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

“Din păcate, oamenii au fost opriţi de către jandarmi, având în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranţă publică, acolo unde Chevron îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, localnicii s-au hotărât să meargă pe câmp spre Pungeşti, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deţinut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-al lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de şist, jandarmilor şi factorilor decidenţi, respectiv Guvern”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre activiştii de mediu prezenţi la acţiune.

Protestul localnicilor în zona perimetrului deţinut de Chevron a durat aproximativ jumătate de oră, după care oamenii s-au retras spre localitatea Siliştea, unde au mai purtat discuţii cu jandarmii, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să li se alăture. Durata totală a acţiunilor a fost de aproximativ trei ore, fără a exista incidente. […]

[…] In timp ce lucram la documentele legate de rascoala din 1907 din Romania, am dat peste mai multe telegrame despre Pungesti ca una din cele mai incinse zone din Moldova si din acel moment:

Pungesti 2 Pungesti 3 Pungesti 1907

Ar fi total nestiintific sa postulez o continuitate intre rebeliunile taranesti ce se gasesc la o distanta de mai bine de un secol. Oamenii ce s-au rasculat in Pungesti poate ca nici nu mai au descendenti (sau?) printre protestatarii din 2013, aveau preocupari diferite si traiau in conditii total diferite de lumea noastra.

Exista, totusi, cateva lucruri comune structurale: desi in 1907 taranii au reactionat fata de un sistem opresiv de arenda si in 2013 taranii reactioneaza impotriva unei amenintari de mediu existentiale ridicate de o companie multinationala, in ambele cazuri sursa opresiunii e constitutita de capitalistii externi sprijiniti de stat (arendasii in  1907, corporatistii Chevron in 2013). In ambele cazuri, statul este prea corupt ca sa-si dea seama ca, pe termen lung, acest fel de a guverna nu poate rezista, pentru ca produce tensiuni sociale care vor exploda la un anumit moment dat.

Statul trimite armata (1907) sau jandarmii (2013) pentru a “pacifica” populatia locala in numele unui cadru legal pe care acelasi stat l-a deposeat de orice sens si autoritate. 

trad. razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Istorie, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PUNGESTI. Rascoala din 1907, comemorata printr-o slujba religioasa si MITING. Implicarea satului in revoltele taranesti din 1907: DOCUMENTE ISTORICE

  1. Pingback: APA CONTAMINATA prin exploatarea gazelor de sist in 4 state din SUA/ PROTESTE LA PUNGESTI – amplasarea SONDEI CHEVRON continua - Recomandari
  2. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele abuzive DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, n
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare