APA CONTAMINATA prin exploatarea gazelor de sist in 4 state din SUA/ PROTESTE LA PUNGESTI – amplasarea SONDEI CHEVRON continua

9-01-2014 1 minut Sublinieri

fracking

In cel putin patru state americane au fost primite sute de de plangeri privind contaminarea surselor de apa cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmata in cazul unora, se arata intr-un raport care arunca indoieli pe pretentiile industriei petroliere ca asemenea probleme apar rareori.

Associated Press a cerut date privind plangerile legate de exploatarile de gaze de sist in Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest si Texas, si a gasit diferente mari in felul in care autoritatile dezvaluie aceste probleme. Cel mai transparent s-a dovedit statul Texas, scrie ABC News.

AP a aflat ca numai in Pennsylvania s-au inregistrat in 2013 398 de reclamatii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apa potabila, iar in 2012 au existat 499 de plangeri.

Printre motivele plangerilor se numara reducerea debitului de apa, poluarea cu gaz sau alte substante. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate in ultimii 5 ani.

Una dintre familiile care a depus plangeri a obtinut o intelegere cu firma de exploatare, primind 1,6 milioane de dolari despagubire.

Extragerea combustibililor din depozitele de sist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apa, sare si substante chimice in pamant pentru a sparge roca si a elibera gazul. O parte din acea apa, impreuna cu apa subterana, urca apoi spre suprafata. Pe acest parcurs ascensional, lichidul ajunge in apa freatica, contaminand-o. 

Protestele localnicilor de la Pungeşti continuă. Oamenii au ieşit din nou în stradă, marţi, împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în comuna lor. Ei spun că nu vor renunţa la demonstraţii, în timp ce Chevron continuă lucrările de amplasare a primei sonde pentru explorarea gazelor de şist. 

Aproape 100 de persoane din satul Toporăşti au luat parte la protestul de marţi. Oamenii şi-au strigat nemulţumirea faţă de prezenţa companiei Chevron în comuna lor. Au protestat timp de două ore şi spun că nu vor renunţa la demonstratii, a transmis pentru Telejurnal corespondentul TVR Roxana Bratec.

Eu sunt bătrână, am şase clase. De ce nu spune la tineret: Măi, nu vă fie frică că, uite, nu se întâmplă nimica! Nu o să vă moară vitele, nu o să afecteze fântânile. Nu să ne deie, cică, 7 kilograme de apă pe zi!, a declarat o bătrână din sat.

Reprezentanţii aşa-zisei Mişcări de Rezistenţă Pungeşti spun că protestul a fost organizat la solicitarea bătrânilor din sat, îngrijoraţi pentru viitorul copiilor şi nepoţilor lor.

Lumea e din ce în ce mai unită. Trebuie să transmitem un mesaj clar factorilor decidenţi că suntem uniţi, a subliniat Marius Ignat, reprezentant al Mişcării de Rezistenţă Pungeşti.

Localnicii sunt hotărâti să-şi continue protestele. Între timp, lucrările de amplasare a primei sonde pentru explorarea gazelor de şist continuă pe terenul concesionat de compania americană.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “APA CONTAMINATA prin exploatarea gazelor de sist in 4 state din SUA/ PROTESTE LA PUNGESTI – amplasarea SONDEI CHEVRON continua

  1. cine ar putea sa faca lumina in legatura cu amestecul rusilor in manifestatiile antigaze de sist ? Va multumesc

  2. @dana:

    Rusii au un dublu interes cu gazele de sist: unul pur economic, pentru ca au si ei, inclusiv in Romania, firme care vor exploata gaze de sist (vezi afacerea NIS-Gazprom, pe undeva prin vestul Romaniei), si unul geopolitic, de discreditare si combatere a industriei de shale gas americane.

    Plecand de la aceste fapte, noi trebuie sa ne gandim la interele noastre nationale si cele locale, ale comunitatilor din perimetrele alocate fie Chevron, fie Gazprom. Propaganda americana spune ca e in interesul nostru sa exploatam ca vom deveni independenti energetic. Dupa cum s-a demonstrat (cercetati, va rugam, siteul, dupa tagul independenta-energetica) independenta noastra e iluzorie, dat fiind ca, prin liberalizarea pretului la gaze impusa de UE si prin faptul ca extragerile de gaze sunt afaceri exclusiv straine (statul nu are cota parte, ci castiga doar din redevente, care sunt f mici!), noi ne vom afla in situatia absolut umilitoare de a ne cumpara propriul gaz la un pret foarte mare, daca nu egal cu al rusilor, atunci tot pe-acolo (sau chiar mai sus!). Propaganda ruseasca, din pacate, nu face altceva decat sa speculeze inteligent problemele create de autoritati si de corporatiile americane, sa speculeze adevarul ca interesul national este ca noi sa avem controlul asupra propriilor resurse si … apa curata.

    Despre asta am mai scris si aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/22/proteste-pungesti-vaslui-gaze-sist-implicarea-rusiei-steag-cap-de-bour-timofticiuc/

  3. Pingback: ANRM: “INFORMARE” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC FATA DE TARANII DIN VASLUI/ Miting la Pungesti/ Polonia si mitul gazelor de sist/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca in cazul de la Izvoarele
  4. Pingback: REFERENDUM pentru INTERZICEREA explorarii si exploatarii gazelor de sist in MURGENI/ Fracturarea hidraulica duce la PENURII DE APA (studiu SUA) - Recomandari
  5. Pingback: Prefectura Vaslui BLOCHEAZA tentativa satenilor din PUNGESTI de demitere prin referendum a primarului pro-CHEVRON/ Analiza juridica: “EXPLODEAZA GAZELE DE SIST?” - Recomandari
  6. Pingback: George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “
  7. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST/ Presa ucraineana: miza conflictului din SLAVIANSK ar fi GAZELE DE SIST - Recomandari
  8. Dar exploatarile de gaz conventional si de petrol cat e de periculoasa?
    Apropo, linkurile la site-urile originale nu sunt chiar exacte neducand la articolul cu pricina…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare