The Guardian despre ANTIPATIA guvernantilor fata de TARANUL ROMAN. O bariera in calea CAPITALISMULUI NEOLIBERAL si a “INVESTITORILOR STRAINI”

21-02-2014 3 minute Sublinieri

5taran191-irena

Cealalta fateta a “invaziei romanilor” este deschiderea pietei terenurilor, in detrimentul economiei agriclturii locale, scrie The Guardian. Pe fondul isteriei create in jurul imigratiei romanesti de la inceputul anului 2014 un aspect crucial a fost uitat – granitele s-au deschis in ambele sensuri.

In timp ce tabloidele britanice hraneau isteria iminentei “invazii romanesti”, potentialii intrusi se pregatesc la randul lor de o invazie: la 1 ianuarie 2014 luna de miere a Romaniei ca nou stat membru UE a ajuns la final si, in conformitate cu legislatia europeana, tara a fost obligata sa deschida piata terenurilor pentru investitorii straini.

Pentru Romania, o tara cu aproape 5 milioane de fermieri – circa un sfert din populatie-, a fost un motiv de ingrijorare. Sectorul fermier romanesc se afla de mai mult timp intr-un proces de eroziune cauzat de politicile de piata libera impuse de catre Uniunea Europeana si de statul roman.

Scosi de pe piata de catre gigantii din domeniul investitiilor agricole, care obtin cea mai mare parte a subventiilor oferite prin Politica Agricola Comuna a UE, micii fermierii se confrunta cu o alegere dificila: sa vanda si sa se mute in Occident in cautare de lucru sau sa reziste si sa accepte o viata din ce in ce mai anevoioasa pe masura ce saracia din mediul rural se accentueaza.

Aceasta situatie nu este una noua, scrie The Guardian aratand ca in ultimul deceniu, aproape 1 milion de hectare de teren romanesc au fost cumparate de catre companii straine care au profitat de catre lacunele juridice lasate deschise de catre stat. 

In cadrul tranzitiei Romaniei de la comunism la o economie moderna, neoliberala, plecarea taranilor de pe pamanturi a fost perceputa de catre guvern ca un lucru inevitabil, un hop pe drumul catre o economie prospera, occidentala. In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela: varstnicii vor muri, iar tinerii vor parasi zonele rurale. Dupa cum explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, aceasta este solutia naturala la problema populatiei rurale din Romania.

In fapt, nu este vorba de o politica sociala ci de mecanica a pietei, de includerea Romaniei intr-o economie globala, ghidata doar de acumularea de bogatie si facilitata de politica. Taranii sunt un obstacol in fata acestei integrari, pentru ca nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru multi investitori – teren, cu tot ceea ce se afla pe el si sub el. Potrivit the Guardian, antipatia fata de tarani este, drept urmare, motivata doar de faptul ca stau in calea catorva oameni care fac o multime de bani.

Populatia rurala a Romaniei este in crestere; in fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras, invinsi de preturile in crestere, de numarul din ce in ce mai scazut de locuri de munca si de salariile mici. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, “oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile”.

Nu este o coincidenta ca data de 1 ianuarie 2014 a fost o sabie cu doua taisuri, marcand atat deschiderea frontierelor occidentale pentru imigrantii romani, cat si a celor romanesti pentru investitorii occidentali. Acest schimb a fost un fundament al aderarii Romania la UE, mai scrie publicatia britanica.

Cu toate acestea, nu putem da toata vina pe Bruxelles. Aceleasi tari care se opun cel mai mult imigratiei sunt de multe ori cei mai infocati sustinatori ai pietei libere care a creat aceasta situatie. Mai mult decat atat, este vorba despre aceleasi tari care profita de deschiderea spre vecinii lor din Europa de Est.

Intre timp, Bucurestiul stie exact ce face. Polonia si Ungaria se confrunta cu aceeasi situatie, insa ambele tari au implementat legi care, intr-o anumita masura, cresc siguranta proprietarilor de terenuri. Desi este posibil ca motivele din spatele acestor legi sa fie populiste si nationaliste, rezultatele acestor politici reprezinta o opozitie la politicile hegemonice ale UE si o masura de protectie a populatiei rurale. Guvernul roman nu are niciun astfel de plan; aici politica terenurilor o urmeaza strict pe cea a UE – o politica care ii poate face pe puternicii Romaniei foarte bogati foarte rapid, incheie The Guardian.

*

*

*

*

*

*

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “The Guardian despre ANTIPATIA guvernantilor fata de TARANUL ROMAN. O bariera in calea CAPITALISMULUI NEOLIBERAL si a “INVESTITORILOR STRAINI”

  1. va citesc demult insa abia acum va scriu rugandu-va sa renuntati la asa multe culori, cinci, in editarea textului; e foarte obositor.

    Multumesc!

  2. @ Remus Boca:

    Care cinci, totusi? Socotiti si negru, si alb, si hiperlinkurile care arata, firesc, albastru, fara sa fie niste culori puse de noi, totusi?… Nu sunt decat 2 culori aici, dintre care una (galben) doar de fond, tocmai pt alternare.

  3. Textul fiind redactat uniform, ideile, nuantele pot fi trecute usor cu vederea.
    Si eu va citesc constant si pot spune ca ma folosesc mult de aceste sublinieri.

    Va multumesc mult pentru toata munca dv.

    Doamne ajuta!

  4. Nu in ideea de a contrazice ce s-a spus mai sus, dar mie personal mi se pare mai usor de parcurs textul daca sunt anumite pasaje in alta culoare; eu cred ca ajuta la parcurgerea textului si daca as alege intre 2 postari: text marcat color si nemarcat sigur o aleg pe prima. E doar optiunea mea,fara suparare.(sublinierea mai inseamna ca cineva a parcurs cu atentie textul si subliniind ajuta cititorul sa identifice mai usor anumite idei consderate importante sau esentiale).

    si eu va multumesc pt osteneala si grija pt fratii care va citesc

  5. @Remus Boca:

    o extensie de browser care reformateaza orice pagina web, pentru claritate si usurinta in lecturare.

    http://evernote.com/clearly/

  6. @admin (@Remus Boca)

    … sunt reguli de tehnoredactare tipografice (web-ul poate informa) care spun ca, daca ai scos in evidenta un text e.g. prin bold-uire, nu se mai aplica suplimentar sublinieri, culori, marcaje (mai ales ca ecranul straluceste) samd, dorinta sa fie …

  7. nu numai acesti guvernanti au incercat distrugerea taranului roman,care de altfel, are si cea mai puternica legatura cu acest pamant romanesc.
    Este stiut ca Petre Roman-fiul lui Walter Roman[persoana importanta in Armata Rosie,a trecutului intunecat],a inceput “distrugerea comunismului” ca prim-ministru al tarii,prin distrugerea agriculturii-a taranilor-chiar daca cu o mana le-a dat pamantul inapoi.[el a stiut,si stie si acum,ce v-a urma]
    Ura fata de taranul roman ,si-au manifestat-o de cand au inceput cu industrializarea tarii,aruncandu-le atunci prima nada.I-au luat de la tara si i-au adus la oras.
    Acum s-a aruncat deja a doua nada,prin desfiintarea industriei si plecarea masiva a romanului[care pana la urma ,tot taran este]de pe pamantul romanesc,din diferite motive si nevoi,create si dirijate de aceeasi binevoitori guvernanti, ce ne conduc de aproape 100 de ani.
    Primul apel catre tara,a Parintelui Iustin,acum 5-6ani,a fost sa ne intoarcem la tara,la pamantul nostru,la traiul si viata parintilor si bunicilor nostri.
    suntem manipulati si distrusi,noi ,copii nostri si acest pamant,prin propriile dorinte[patimi]si prin nestiinta prioritatilor vietii.
    Am convingerea ,ca daca toti romanii de prin toate tarile,s-ar intoarce acasa
    la pamantul lor,situatia ar fi alta.
    Doamne,ajuta/

  8. “In cele din urma, a insistat guvernul, totul se va nivela:

    varstnicii vor muri, iar tinerii vor parasi zonele rurale.

    Dupa cum explica Achim Irimescu, fostul secretar de stat pentru agricultura, aceasta este “solutia naturala“ la problema populatiei rurale din Romania.”

    vs

    “Populatia rurala a Romaniei este in crestere; in fiecare an, peste 100.000 de persoane se muta inapoi la tara de la oras,

    invinsi de preturile in crestere, de numarul din ce in ce mai scazut de locuri de munca si de salariile mici. La ferma, sustine Dumitru Sandu, expert in imigratie la Universitatea din Bucuresti, “oamenii pot, cel putin, sa se hraneasca. Insa majoritatea acestora nu rezista mult. Tinerii pleaca spre Occident cu contracte de munca temporare si aduc bani acasa pentru a-si sprijini familiile”.”

  9. @ maria

    Ati citit asta?

    ” Taranii sunt un obstacol in fata acestei integrari, pentru ca nu produc multa bogatie, insa detin impreuna o resursa extrem de valoroasa pentru multi investitori – teren”

    Este prea tarziu pentru convingerea asta a dvs. despre intoarcerea celor plecati, care oricum… eu una nu prea inteleg pe ce se bazeaza, pt. ca statul nu numai ca nu incurajeaza cu nimic aceasta eventuala intoarcere, dar nici nu aveti idee cate piedici pune! Nu pricep cum vedeti
    ” intoarcerea celor plecati la pamantul lor”atata vreme cat si cei ramasi in tara sunt deposedati prin furturi zilnice sub acoperirea legii de catre cei care-ar trebui sa le faca parte!
    In România nu aveai cum te opune valului nici in urma cu 10-15 ani, pt ca erau prea multi care dormeau in papuci, era marea masa care avea convingerea, ca si dvs., ca ei sunt in siguranta si pe maini bunicele
    (ma refer la mainile celor de la conducere). Acum e muuult prea tarziu!
    Dvs. de pilda, sunteti gata sa ajutati pe vreunul din cei plecati care-ar vrea sa se intoarca? sau credeti ca au acumulat destul pe-afara si are cu ce rascumpara ceea ce au acumulat deja strainii prin Ro?! Daca credeti asta eu zic ca aveti numai convingeri naive, iertati.

  10. @Alta Alina:
    este un punct de vedere,care va apartine.
    eu ma bazam pe faptul ca majoritatea celor plecati,au la tara o bucata mai ma re sau mai mica de papant,pe care, pot sa-si dezvolte o gospodarie cu tot ce trebuie.Nu mai spun, ca un copil crescut si educat la tara,pe maidan cu vaca sau capra la pascut,este cu totul diferita, fata de a copilului crescut la oras,in fata calculatorului,sau in cluburi de toate felurile si cu toate tentatiile.
    La ce-i foloseste romanului,vila cu n camere si piscina,pentru care munceste prin strainataturi,daca pamantul mostenit,aparat cu sangele strabunilor,este furat si distrus pentru ca nu are cine sa-l apere.
    Unde sunt barbatii acestui neam,si care sunt prioritatile lor?
    Ati vazut cati localnici au fost la Pungesti?care ar fi fost situatia ,daca erau acolo toti fii si nepotii acelor batrani?Care ar fi fost situatia daca toti cei plecati,ar fi ramas sa-i intrebe pe acesti guvernanti ce au facut cu aceasta tara?
    niciodata nu e tarziu,dovada este chiar aceasta mentiune pe care ei o fac, si cu care dv v-ati inceput cmentariu.
    Important este sa ne cunoastem valoarea prioritatilor;
    -credinta
    -pamantul
    -familia
    Ele ne caracterizeaza si ne indentifica[nu vila,masina sau centrala electrica].Cine nu le are pe aceste trei,este un hibrid,nu un roman autentic.

  11. @maria

    SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU DVS.

    Ce nu intelegeti e ca majoritatea nu gandeste asa ca dvs si ca mine.
    Ce folos ca noi credem asa si ca majoritatea vor vila si copii crescuti in fata calculatorului?!
    Eu nu-i vreau asa, dar nici n-am de unde lua maidanul acela despre care vorbiti.S-a dus o data cu generatia care s-a lasat momita de ideologii straine, in timp ce aceia care mai opuneau vreo rezistenta erau distrusi prin temnite.

  12. catre taranul roman: fratilor va rog nu va vindeti terenurile caci veti ajungeti muritori de foame si voi si copii vostri , ca sa nu mai vorbim de nepoti vostri, fie ca cel DE SUS sa va lumineze calea

  13. “Anul trecut, la Bruxelles s-a pus în discuţie intezicerea soiurilor naţionale. Cu o astfel de directivă, ar dispărea legumele tradiţionale şi am deveni dependenţi de hibrizi. Cum de la hibrizi nu se recoltează seminţe, asta înseamnă că an de an, fiecare grădinar sau fermier ar cumpăra seminţe de la marile companii.”

    Sursa: http://agrointel.ro/21626/pretul-semintelor-de-legume-romanesti-il-va-depasi-pe-cel-al-aurului/

  14. Pingback: Mircea Platon despre ONG-URILE DRONA EURO-ATLANTICE SI NATIUNILE DE UNICA FOLOSINTA. Cum a fost inlocuita ingineria sociala a COMUNISMULUI cu cea a NEOLIBERALISMULUI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare