Cel mai grav subiect (video): ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. In Ardeal ne intoarcem in trecut: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu, Pavel Abraham si Lucian Bolcas despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE STRAINILOR de la 1 ianuarie 2014

9-01-2014 12 minute Sublinieri

Romania-atacata-de-Ungaria-in-Transilvania

UNGARIA CUMPARA TRANSILVANIA. 30% din terenurile agricole din România sunt deja controlate de străini

***

VANZAREA PAMANTURILOR CATRE STRAINI “la ordinea zilei” (I) – Ilie Serbanescu, P. Abraham, L. Bolcas…

VANZAREA PAMANTURILOR CATRE STRAINI “la ordinea zilei”...
Ilie Serbanescu:

– Legea vanzarii terenurilor este “terminatoare”, criminala pentru Romania. – Aceasta lege este o consecinta a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana. [Asa a fost negociata aderarea la UE; daca Romania ar fi vrut regim diferit pentru pamanturi, ar fi trebuit sa negocieze altfel Tratatul. In acest moment, Romania nu are parghii institutionale/juridice sa schimbe situatia pentru ca legea e elaborata pe baza Tratatului negociat. Spre deosebire, Ungaria a negociat de la bun inceput un regim diferit pentru terenuri agricole, care sa nu fie supus regulilor europene. Se pune insa intrebarea de ce autoritatile nu au incercat nici macar obtinerea unei derogari – adica a unei amanari, ca Bulgaria – sau a unor derogari specifice, cum a obtinut Polonia in zonele de granita cu Germania! – n.n.]

Pavel Abraham:

Respingerea legii vanzarii terenurilor de catre presedintele Basescu nu contine nimic substantial, fiind o formalitate care nu va schimba realitatea vanzarii terenurilor catre straini.E ultima lovitura puternica data Romaniei.

Ilie Serbanescu:

– O sa ajungem salahorii altora.

UNGARIA VREA SA CUMPERE PAMANTUL ROMANESC DIN ARDEAL. Vanzarea terenurilor agricole catre straini in dezbatere “La ordinea zilei” (II)

UNGARIA VREA SA CUMPERE PAMANTUL ROMANESC DIN ARDEAL…
Ilie Serbanescu: 

– Nu exista interes de a scormoni istoricul [chestiunii vanzarilor si a retrocedarilor abuzive de terenuri agricole] [din partea Comisiei “Nana”; n.n.]. , iar incercarea de a ajunge la o cercetare a “spetei” [a problemei mai generale], iar nu [doar] a cazului [Basescu], ar duce in Ardeal, unde ai constata ca sunt deja circa 50% terenuri vandute deja catre straini [in general unguri] pe acte false, prin aplicarea abuziva a legilor retrocedarii etc. – Cei din Ungaria ar fi handicapati mintal ca noi sa le dam terenul, iar ei sa nu vina sa-l ia. Ungaria insa si-a pazit terenul maghiar, nu il vand altcuiva. – Noi invocam Europa, la ei… nu e Europa, numai la noi.

Razvan Savaliuc:

– O sa cumpere masiv si apoi o sa invoce autonomia, pentru ca este pamantul lor.

Radu Tudor, citand declaratia de aici, de maxima gravitate, a lui Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură din cadrul Ambasadei Ungariei de la Bucureşti:

– Statul maghiar deschide birouri in Transilvania in care vinde terenuri din Transilvania!

Ilie Serbanescu: 

– Cine-i de vina? Ala care-i atat de BOU incat le da terenul! In virtutea cui? In virtutea “Europei”! Asta inseamna Europa, domnule? – Nu se poate sa-ti vinzi terenurile cand mai esti si un sarantoc. – Bulgaria a obtinut totusi inca putin timp, o amanare, un moratoriu (de 5 ani), neputand sa obtina regimul preferential ca Ungaria.  – Ungaria si-a pazit pielea. – Cine a facut legea si negocierea asta cu UE, cine a permis sa se vanda tuturor – aceasta este o idiotenie antinationala.  – Daca fura un roman pamantul, e o chestiune reversibila, daca am justitie, daca statul functioneaza, dar daca am vandut unui strain e IREVERSIBIL. – Ati vazut vreun strain sau vreo companie straina care sa fie luata la intrebari pentru ceea ce face in tara noastra?

Pavel Abraham: 

– Pasul urmator al strategiei premeditate a statului maghiar: CEL CARE ARE PUTEREA ARE ECONOMICA O DOBANDESTE PE CEA POLITICA! Cel care va avea pamantul, casele va hotari si cine conduce tara dupa aceea [mai precis de care tara apartin acele pamanturi, n.n.] – In Ardeal se va reconstitui trecutul prin cumpararea pamanturilor.  – Vom ajunge din nou slugi in propria tara?

Lucian Bolcas:

– In aceasta problema a pamantului prevaleaza aspectul politic. Este o problema politica de supravietuire a unei natiuni. – Da, ne furam ceea ce este al nostru! Da, am cedat cu foarte multa ingaduinta. Da, noi ne facem singuri rau. Nu pentru ideea europeana. – Soros, marele cinic al economiei mondiale, a spus ca politica actuala a Germaniei este politica fascista a Germaniei hitleriste. Luati harta Europei la aceasta ora si suprapuneti-o cu harta celui de-al treilea Reich si veti vedea cum se suprapun... Ajungem la Romania: aici le lipseste ceva: Diktatul de la Viena, aici se poate realiza pe calea armelor, dar se poate realiza si prin aceasta operatiune care este bine inceputa deja!  – Nu se ia pamantul “in galetusa” si se duce in alta parte [cum ironizau liderii UDMR, n.n.], ci se ia pamantul cu halca si se duce in alta parte! – Imi pun o mare intrebare: Europa configurata acum de PPE este o Europa asa cum ne-am dorit-o, o Europa pentru binele Romaniei? Sau trebuie sa opunem o rezistenta politica deosebita, si atunci: de ce ne-am integrat?

Cat de orbiti din cauza blocarii in tema obsesiva a antibasismului au devenit pana si jurnalisti buni ca Radu Tudor sau Adrian Ursu, care, totusi, chiar mai vedeau si mai faceau cate ceva pe terenul temelor “nationaliste”, astfel incat nu mai inteleg deloc miza dezastrului acestei legi  – n.n.

De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită străinilor rezidenţi în Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în România. Cu această ocazie, Ungaria a pus la punct o strategie prin care să cumpere cât mai mult teren din Transilvania. Planul a fost dezvălui de către Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti. „Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră. Mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii“, afirmă Szabo Jozsef Andor. Planul maghiar nu se opreşte însă doar la terenuri agricole, ci se referă şi la izvoarele de ape minerale, dar şi la pădurile din Ardeal. Oficialul maghiar ignoră riscul unui conflict diplomatic cu statul român şi spune că legea funciară românească, o copie după cea din Ungaria, are portiţe şi este prost făcută, astfel că nu există nicio problemă pentru statul ungar să cumpere pământul românesc. „Nu e atât de serioasă ca legea din Ungaria. În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României“, explică Andor. Planul a fost dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei „Kronika“ din Târgu Mureş, dar ulterior a negat că ar fi acordat interviul. Şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti a spus că acest interviu nu există. „Adevărul“ vă prezintă interviul dat de oficial jurnalistului Szucher Ervin şi înregistrat de acesta din urmă. Pe site-ul nostru, adevarul.ro, puteţi asculta interviul despre care Szabo Jozsef Andor a spus că nu există. Interviul acordat de Szabo Jozsef Andor, de la Ambasada Ungariei la Bucureşti, în care vorbeşte despre planul statului maghiar de cumpărare a terenurilor din Ardeal

Interviul, cuvânt cu cuvânt

Szabo Jozsef Andor: Specific pentru ambele ţări, în care industria este în picaj, este să vândă produse brute, cum ar fi carne, grâu, floarea-soarelui, şi nu produse prelucrate. Reporter:  Aţi adus în discuţie şi problema terenurilor şi aţi spus că foarte puţini maghiari din Ungaria deţin pământuri în România. Acum, că din 1 ianuarie se schimbă legile la noi, în România, statul maghiar are vreun plan, vreo strategie ca în Ardeal să cumpere terenuri şi prin asta să întărească şi comunitatea maghiarilor de aici? Evident că există un program… Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră. Mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii. Desigur, se pune problema ce va face statul maghiar cu un teren care, de exemplu, se află la marginea unui mic sat din secuime? În acest caz, statul maghiar îl poate oferi unui tânăr care nu are teren, dar ar dori să-l lucreze. Populaţia maghiară din Ardeal a sărăcit foarte mult. Nu există oare riscul că va fi prea mare numărul celor care vor scoate, în aceste condiţii, terenuri la vânzare, iar la un moment dat statul maghiar să nu mai fie capabil să cumpere aceste terenuri? Nu, aici este o problemă istorică, şi anume felul în care oamenii sunt ataşaţi de pământ. În Ardeal, acest ataşament este pregnant, şi mai ales în ţinutul secuiesc. Mai bine spus, maghiarii din aceste zone se despart cu greu de pământurile lor. Pe de altă parte, se pare că locuitorii din oraşe se împuţinează, în zilele noastre, din ce în ce mai  mult. Oraşele nu mai oferă soluţii de trai, nici locuri de muncă, şi se pare că din ce în ce mai mulţi orăşeni vor opta pentru traiul la ţară. Tinerii, dacă au posibilităţi, dacă nu au joburi la oraş se vor întoarce la ţară, la rădăcini. Ce trebuie să facă Jancsi Bacsi, care nu are moştenitori şi vrea să îşi vândă terenul? Deocamdată, acest program nu funcţionează… Se va înfiinţa, probabil, un oficiu, un birou. Cei de la birou vor merge să evalueze terenul respectiv şi îi vor face lui Jancsi o ofertă. Dacă nu-i convine, scoate la vânzare în alte medii. Dacă îi convine, rămâne cu terenul, dar primeşte renta aceea cât trăieşte. Asta se aplică şi în cazul pădurilor? Da. Există anumite variante şi în ceea ce priveşte pădurile. Diferenţa este însă că ideea asta nu a venit din partea statului maghiar. Cu pădurile, ideea a venit din partea administraţiilor locale din secuime. Administraţiile astea s-au dus la statul maghiar şi au cerut ajutor, deşi administraţia locală nu se ocupă tocmai cu aşa ceva. Izvoarele de ape minerale nu sunt exploatate cum ar merita. Nu mă refer la lacuri sau la ape curgătoare. Statul maghiar va ajuta, probabil, în cazul izvoarelor de apă minerală neexploatate aşa cum ar merita să fie exploatate. Este absurd să nu se exploateze aşa un lucru, când peste tot în lume izvoarele de apă minerală sunt exploatate cu succes, iar profitul este unul semnificativ. Nu vă temeţi că, în ce priveşte terenurile, se va isca un adevărat război diplomatic? Nu ne temem. Românii şi-au construit legea funciară pe baza legilor din Ungaria, dar la români legea e cu mici portiţe, deci nu e atât de serioasă ca legea din Ungaria. În Ungaria, doar străinul care domiciliază în Ungaria poate cumpăra teren. Ei, în România nu este aşa. În România poate cumpăra teren şi străinul care nu locuieşte pe teritoriul României. Interviul a fost realizat la Târgu-Mureş de către jurnalistul Szucher Ervin, de la publicaţia „Kronika“ din localitate pe 4 ianuarie 2014.

Preşedintele blochează legea vânzării terenurilor

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în urmă cu două zile, legea care reglementează cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii europeni şi care, în acelaşi timp, înăspreşte condiţiile de vânzare a pământului. El a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ, invocând mai multe prevederi contradictorii sau confuze care pot conduce inclusiv la „un blocaj” în ceea ce priveste tranzactiile cu terenuri agricole extravilane. Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii în contextul în care de la 1 ianuarie 2014 străinii cu reşedinţa în Uniunea Europeană pot cumpăra terenuri agricole în România. Proiectul a fost adoptat cu unele modificări de Camera Deputaţilor în decembrie 2013. Legea prevede, printre altele, înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, subordonată direct premierului, care va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din România şi va putea cumpăra în numele statului terenuri agricole.

Prevederi contradictorii

Cea mai importantă obiecţie a preşedintelui este aceea că legea prevede aceeaşi procedură de tranzacţionare a terenurilor atât între persoanele fizice şi juridice private, cât şi a celor deţinute de către stat şi administrate de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Fiind vorba de proprietate publică, preşedintele cere ca vânzarea terenurilor de stat să se facă printr-o procedură de licitaţie publică, şi nu prin negociere directă, aşa cum se întâmăplă între entităţile private. Deşi titlul legii face referire la vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole de către persoane fizice, art. 1 prevede că legea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE. Mai mult, legea nu menţionează dacă prevederile se aplică şi persoanelor juridice de naţionalitate română. În art. 4 se reglementează dreptul de preempţiune în cazul vânzării terenurilor agricole pentru persoanele care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii, fără ca legea să ofere şi criteriile prin care aceste persoane pot face dovada calităţii de agricultor. Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare va avea, de asemenea, drept de preempţiune în cazul vânzării terenurilor. Autoritatea îndeplineşte, în acelaşi timp, şi atribuţii de verificare a exercitării dreptului de preempţiune şi a condiţiilor legale de vânzare-cumpărare de către potenţialul cumpărător, ceea ce o plasează într-un conflict de interese. Traian Băsescu susţine că verificarea procedurii trebuie să fie conferită prin lege unei alte autorităţi, iar nu celei implicate efectiv în desfăşurarea procedurii, în calitate de beneficiar al dreptului de preempţiune. Şeful statului a mai subliniat că legea trebuie să prevadă şi procedura de urmat în cazul în care dreptul de preempţiune nu este exercitat de către beneficiarii legali (coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, precum şi statul român).

Leonard Orban: „Legislaţia UE nu limitează circulaţia terenurilor“

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, Leonard Orban, susţine că nimeni nu poate să interzică statelor să cumpere pământ în alte ţări UE. „Legislaţia europeană nu are prevederi care să interzică instituţiilor de stat să cumpere terenuri agricole în alte ţări UE. Există, în schimb, o întreagă legislaţie privind dreptul persoanelor juridice de a cumpăra pământ“, a declarat Orban. Fostul negociator nu vede nicio problemă în liberalizarea pieţei terenurilor agricole. „Şi până acum societăţile cu capital străin puteau cumpăra teren agricol dacă erau înregistrate în România. O suprafaţă importantă de pământ din România a fost deja cumpărată de aceste companii. Deci nu văd care ar fi problema. Singura diferenţă se referă la persoanele fizice străine“, a precizat acesta. Leonard Orban pledează pentru circulaţia terenurilor agricole, care ar aduce numai beneficii pentru România. „Unul dintre motivele pentru care în continuare sectorul agricol nu este suficient de modernizat ţine de faptul că am limitat circulaţia terenurilor. Dar, dincolo de asta, pentru agricultura românească acest proces de liberalizare a vânzării terenurilor agricole va fi benefic“, a mai spus Orban.

Cum se protejează Slovacia şi Ungaria

Cele mai multe dintre statele care au aderat la UE în ultimii ani au cerut o perioadă de graţie înainte de a permite cetăţenilor străini să achiziţioneze terenuri agricole. Moratoriul asupra achiziţiilor de terenuri agricole în Ungaria şi Slovacia expiră la 1 mai 2014. Polonia, ţară care a aderat la UE în 2004, a primit o derogare de la legislaţia europeană privind tranzacţionarea terenurilor agricole de 12 ani pentru zonele de la graniţa cu Germania şi de 7 ani pentru restul teritoriului. Slovacia vrea să înăsprească regulile privind cumpărarea de pământ. Preconizatul amendament la legea privind protecţia terenurilor agricole va complica achiziţiile de terenuri agricole în Slovacia de către persoane altele decât cele care sunt deja implicate de mult timp în sectorul slovac al agriculturii. Ungaria a definit pământul agricol drept moştenire naţională încă din timpul procesului de aderare la Uniunea Europeană, fapt care i-a permis să aplice diferite mecanisme pentru protecţia sa. Cu toate acestea, de la 1 mai 2014, şi Ungaria trebuie să permită cetăţenilor străini să cumpere terenuri agricole.

Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă. Discuţiile generate de posibilitatea ca autorităţile de la Budapesta să lanseze un program de susţinere a cetăţenilor unguri care doresc să achiziţioneze terenuri agricole în Transilvania sunt departe de a se fi încheiat. Totul a pornit după ce un oficial al ambasadei Ungariei la Bucureşti a declarat unui jurnalist maghiar că guvernul condus de Viktor Orban va plăti rentă viageră cetăţenilor români de etnie maghiară care deţin sau cumpără teren în România şi îl cedează spre exploatare statului ungar.

Se ştia de pe vremea lui Boc

Autorităţile maghiare au negat informaţia, dar au admis că ideea a fost lansată la o întâlnire care a avut loc în decembrie 2013, la Târgu Mureş. Totuşi, se pare că ideea este mai veche. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru EVZ că la nivelul Guvernului se ştia de mult timp de posibilele intenţii ale Budapestei. “Dacă serviciile noastre nu ar fi ştiut (de aceste intenţii, n.r.), înseamnă că le plătim degeaba. Dacă eu ca ministru nu ştiam, nu începeam demersurile în 2010 pentru a obţine amânarea liberalizării pieţei funciare”, ne-a precizat Valeriu Tabără. La acea vreme, România obţinuse semnătura Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Cehiei şi acordul de principiu al Germaniei pentru a amâna momentul de la care piaţa terenurilor ar fi trebuit liberalizată, spune Tabără. Proiectul a murit, după căderea guvernului Boc.

Miza economică…

Fermierii români se tem că străinii, mai bogaţi decât agricultorii noştri, vor pune mâna pe cele mai bune pământuri şi spun că miza acestui scandal este legată de asigurarea securităţii alimentare a României. Preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, spune că străinii cultivă terenul din ţara noastră, profitând de pământul roditor şi mâna de lucru ieftină, dar vând recolta în ţările de origine. Acolo, grâul românesc este procesat în specialităţi sau folosit pentru hrana animalelor, care sunt apoi importate în România şi vândute consumatorilor români la preţuri mai mari decât dacă aceste produse ar fi fost procesate în ţară. În prezent, potrivit datelor LAPAR, investitorii străini dețin în proprietate circa un milion de hectare de teren arabil și au în arendă aproximativ alte două milioane, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare, cât este suprafața arabilă a României. Conform legii vânzării terenurilor agricole adoptată de deputați, aceștia vor avea întâietate la cumpărare, astfel că, spune Baciu, vor ajunge să controleze suprafețe din ce în ce mai întinse.

… şi politică

Pe de altă parte, există şi o miză politică. “Dacă aş fi prim-ministrul Ungariei, aş da bani pentru cumpărarea de terenuri agricole în România. Când deţii terenuri pe suprafeţe mari, beneficiezi de uzufruct şi poţi să declari ce vrei pe el. Israelul şi-a cumpărat ţara proprietate cu proprietate de la arabi şi acum e stat independent”, apreciază Valeriu Tabără. Nici Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, din Arad, nu priveşte cu ochi buni declaraţiile oficialului maghiar. Acesta apreciază că înstrăinarea terenurilor ar fi o greşeală fatală. “Este datoria autorităţilor statului să facă orice pentru ca aceste terenuri să nu fie vândute”, spune cel care a transformat un CAP într-o companie cu profituri anuale de peste un milion de euro. Muscă a spus că în Ungaria a existat la un moment dat o iniţiativă de a impune pedeapsa cu închisoarea celor care vând terenurile străinilor.

Capra vecinului

Contactat de EVZ, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a dorit să comenteze informaţiile legate de posibilele intenţii ale Guvernului ungar. El a dat vina pe preşedintele Traian Băsescu, că nu a promulgat mai devreme legea privind vânzarea terenurilor agricole.s-ar fi adoptat mai repede legea, românii ar fi avut drept de preempţiune la achiziţie”, a spus Constantin. Totuşi, Executivul adoptat proiectul pe 20 noiembrie 2013, iar acesta a devenit lege, prin votul deputaţilor din 17 decembrie 2013, după un lung şir de discuţii în comisii, în urma cărora a ieşit o lege criticată extrem de dur de fermieri(A contribuit Georgeta Petrovici)

DATE FURNIZATE DE PRODUCĂTORII AGRICOLI DIN ROMÂNIA

Cât de “liberalizată” e piaţa altora

Ungaria a cerut încă din 2010 o prelungire până 2014 a momentului de la care piaţa terenurilor ar trebui să se liberalizeze. Anul trecut a fost adoptată noua Lege a Pământului, care prevede că maghiarii şi cetăţenii UE pot cumpăra terenuri în Ungaria, dar în anumite condiţii, între care obligativitatea de a avea studii agricole. Pe de altă parte, în mai 2013, secretarul de stat în ministerul ungar al dezvoltării regionale, Gyula Budai, a declarat că maghiarii despre care se constată că sunt implicaţi în vânzarea de teren agricol către străini vor fi pasibili de până la 5 ani de închisoare. Şi alte state europene vor reguli stricte. Slovacia doreşte o înăsprire a regulilor privind cumpărarea de pământ de către străini înainte de 1 mai 2014. Practic, pentru cei care nu au deja afaceri în agricultura slovacă va fi extrem de greu să mai cumpere terenuri, potrivit declaraţiilor ministrului slovac al Agriculturii. În Polonia, liberalizarea pieţei funciare va avea loc în 2016.

Pământul românesc, o investiţie profitabilă pentru străini

Investiţiile în terenuri agricole par extrem de profitabile, dacă ne gândim că, din 2007 încoace, preţul mediu al terenurilor agricole aproape că s-a triplat.Totuşi, acestea se menţin de 2 până la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene. Pe fondul liberalizării pieţei din 2014, preţurile vor creşte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar până în 2015, potrivit estimărilor DTZ Echinox. Preţul creşte în funcţie de gradul de comasare a suprafeţei. În Nord-Est şi Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, iar în Muntenia şi Banat preţurile ajung la 3.500-3.600 de euro pe hectar. În Cluj, un hectar de teren arabil se vinde cu 1.500- 2.000 de euro, iar în Braşov poate depăşi 9.000 de euro, potrivit anunţurilor postate pe internet. În Arad, în “patria cepei” de la Pecica, un hectar se vinde cu 4.000-6.000 de euro. Interesul investitorilor străini este mare, deoarece preţul în România este foarte mic, faţă de Germania, Franţa, Olanda.

Presa ungară, despre intenţiile guvernului Orban

Detalii despre planurile de la Budapesta privind cumpărarea de terenuri agricole în Ardeal au apărut într-un interviu acordat de Szabo Jozsef, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, pentru postul de radio Erdely FM. Referindu-se la maghiarii din România, Szabo Jozsef spune că guvernul de la Budapesta pregăteşte un program care să permită acestora să ofere statului ungar terenurile pe care le deţin în România, în situaţia în care la bătrâneţe ajung în situaţia de a nu le mai putea lucra sau vor să le înstrăineze. “O posibilitate este cea în care oferă terenul unei fundaţii, unui program sau unui fond funciar, iar statul maghiar l-ar redistribui unor tineri care nu au posibilitatea sa cumpere teren”, a spus Szabo Jozsef, citat de Hotnews.

Rentă viageră pentru cei care dau pământul statului ungar

Interviul a fost preluat şi de publicaţia maszol.ro. Aici, Szabo Jozsef este citat cu următoarea frază: “în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, atunci poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră, mai mult terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii”. De asemenea, potrivit variantei integrale a interviului, apărută în szekelyhon.ro, Ungaria ar fi pregătit proiecte similare şi pentru fondul forestier şi de izvoare de apă minerala din România, scrie Hotnews.

Ce spune legea românească

Potrivit legii emise de Executivul de la Bucureşti, au drept de întâietate la achiziţia terenului agricol coproprietarii, arendaşii, proprietarii vecini, persoanele care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii, precum şi statul român.

Legaturi:

***

***


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), ILIE SERBANESCU, Lucian Bolcas, Radu Tudor, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Vanzarea pamanturilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “Cel mai grav subiect (video): ROMANIA ISI PIERDE PAMANTUL, UNGARIA SE PREGATESTE SA IL IA IN STAPANIRE. In Ardeal ne intoarcem in trecut: SLUGI IN PROPRIA TARA. Ilie Serbanescu, Pavel Abraham si Lucian Bolcas despre cea mai antinationala lege: VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE STRAINILOR de la 1 ianuarie 2014

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @ Admin

    Nu cred că Ungaria a dat ceva la schimb. Cred doar că acolo au avut jurişti şi politicieni cu coloană vertebrală care au negociat într-un mod corect cu UE această chestiune. Acest lucru s-ar fi putut face şi în România, dacă nu ar fi existat interesele antiromâneşti. Şi nu cred că este cazul să trecem acea încadrare la „păcăleli”, nu de alta dar este vorba despre o acţiune de cea mai mare mârşăvie, viclenie şi perversitate. Iar faptul că anumite lucruri sunt observate de mass-media „româneşti” doar în ceasul al 12-lea arată încă o dată atât conspiraţia antiromânească precum şi lipsa de competenţă a „jurnaliştilor”.

    Nu uitaţi că observaţia pe care am făcut-o eu referitor la neîncadrarea pământului la capitaluri din punct de vedere economic nu o găsiţi pe niciun post tv, în nicio analiză, deşi lucrurile ţin efectiv de chestiuni elementare de teorie economică şi juridică.

    Iar cu privire la BOR sau la anumite elemente din ea, cred că este bine să nu mai trăim în lumea iluziilor şi a fanteziilor. Nu s-a întâmplat nimic înainte, şi nu se va întâmpla nimic după. Şi asta pentru că aceasta este politica de indiferentism religios şi moral în raport cu anumite politici promovate de stat. Şi nu este prima oară în istorie, doar că de 24 de ani nu mai suntem totuşi sub o opresiune comunistă.

  2. Juramant la putna
    Luati-va-n brate copiii,ca pe strategice arme
    Haideti cu totii la PUTNA unde Maria As doarme
    Doamne a toata Moldova(si tara),sufletu nostru te cheama
    Are nevoie de tine

    Inconjurandu-ti mormantul,Stefane,Stefan cel Mare
    Reinviaza o clipa,ca ti-am adus inchinare
    Tot ce-ai visat o sa fie,precum lasatune-ai slova
    CASA A DACILOR LIBERI, este si viva Moldova

    Suntem aici toti plaiesii,iar un anume poet
    Tainic din clopotul PUTNEI,trainica doina romana
    Cu innoita putere,neamul intreg sa tresara
    De la mormantul lui STEFAN.SA NE LUPTAM PENTRU TARA

    Doamne juram langa cripta,care in piatra te leaga
    Ca vom pastra peste veacuri,PATRIA NOASTRA INTREAGA
    Luati-va-n brate copii,dati-le sfanta poveste
    Cum ca mormantul lui STEFAN,leagan al neamului este!!!!!!!!!!!!!!1

    Stiti care este mottoul evreilor???….CUCERESTE SI DIVIDE!!!!!
    asa ca sa nu va mire ca urmeaza regionalizarea si vanzarea tarii!!! ne meritam soarta!!! insa sa stiti ca tarisoara asta mica este GRADINA MAICII DOMNULUI!!!! si ca daca nu am fi avut atatea manastiri,biserici,calugari putniici, sihastri care sa staruiasca in rugaciune catre Domnul nostru Isus Hristos si atata lume care sa se roage zilnic am fi fost de mult prapaditi cu totul!!

  3. @ Sânziana

    Poziţia dumneavoastră nu este raţională. Dacă mergeţi aşa cum spuneţi, atunci renunţaţi la absolut totul care nu vă menţine un minim necesar pentru existenţă, iar surplusurile daţi-le duşmanilor ai dumneavoastră şi ai ţării. Dacă vreţi să vă mântuiţi cu haine rupte în fund şi cu mâneci rupte în coate nu aveţi decât, doar să nu pretindeţi că şi creştinii ortodocşi ar trebui să meargă pe aceeaşi cale lipsită de raţiune cu dumneavoastră. Iar dacă dumneavoastră susţineţi că păcatul indiferentismului este calea spre mântuire, atunci daţi-mi voie să mă mir cu mirare mare de viziunea „extrem de interesantă”, teologic vorbind, pe care o aveţi.

  4. Ne meritam soarta!

    CU VARF SI-NDESAT!

    “ASA NE TREBUIE!” – a spus Pr.Arsenie Boca…pentru ca avem reactii intarziate cand e vorba de tara noastra si asistam ca boii-n jug, ce fac astia cu noi timp de 24 de ani!

    Unii, ii mai si voteaza din 4 in 4 ani si se uita in gura lor, doar, doar, le-o promite para malaiata in gura lui Natafleata!

    Care e mai rasarit si spune, si-o ia peste bot, pana ramane fara dinti!

    Lucrurile sa stiti ca au fost prezentate de presa (asa cum e ea!) si, cine a stiut sa caste ochii (in presa scrisa) si sa-si ciuleasca urechile (la televizor sau radio), nu poate spune ca n-a realizat ca suntem ‘facuti’ si impachetati pas cu pas, an de an…DAR! Atata timp cat situatia n-a devenit GROASA, aproape GENERALIZATA (DECI – insuportabila), fiecare si-a vazut de cascavalul lui si de patratica lui!

    Personal – cred ca poporului asta i-a placut sa se auto-insele, ‘traind’ CLIPA, uitand TRECUTUL, fiindu-i indiferent VIITORUL – lui, si urmasilor lui!

    Solzii de pe ochii multora cad AZI, dar apa baltita, imputita, este pana la gat (ca sa nu zic – pana la gura), si n-ar fi cine stie cine CE, CA NE-AM INVATAT CU INSELATORIA, MINCIUNA, FURACIUNEA, daca n-ar fi mlastinoasa!

    Batul intins de Dumnezeu NOUA (ca popor) ca sa ne salveze, a tinut de 24 de ani, prin glasul monahilor, preotilor, duhonvicilor…dar credeam ca acele vremuri (specificate foarte clar de Pr.Arsenie Boca) nu ne vor atinge pe noi, cel mult – generatiile viitoare!

    Ei! Iaca ACUM, a venit vremea scadentei…culegem ce-am semanat!

  5. @ Ioan R

    Vă rog, domnule, lăsaţi elementele ieftine de manipulare elementară de tip “mica ciupeală”. Iată că strategiile de manipulare a credincioşilor nu au fost dejucate de aceştia, dar au fost dejucate de Bunul Dumnezeu, Care iată începe să lovească la rădăcina statului şi a “creştinătăţii” noastre! Toată chestiunea este că unii încă nu văd, iar alţii deşi vedeau multe şi de mult timp se fac în continuare că nu văd ce se întâmplă şi că nu ştiu despre ce este vorba. Şi asta pentru că au alte interese decât interesele atât cele spirituale, cât şi cele temporale ale românilor. Aşteptaţi cumva să vină musulmanii peste noi pentru ca să se vădească lipsa voastră de dreptate?

  6. @Anonim:

    Nu am zis ca Ungaria a dat ceva la schimb, ci ca acel cadru de negocieri, cel mai probabil, a fost creat in asa fel incat si terenurile sa fie “comodificare” – transformate in marfa. Adica, daca ar fi negociat by default, dupa cerintele europene si atat, ungurii ar fi avut acelasi statut ca si noi.

    Dar deja e vorbaraie fara continut. Pana la urma, si in aceasta privinta, si in chestiunea cu BOR, ar trebui vazut ce a fost la momentul respectiv, care au fost actorii relevanti, cine si cat a stiut despre capitolele de negociere etc. Bun, stim cine a fost negociatorul, stim ce guvern era si cine il conducea. Si, mai departe? Iar daca BOR ar fi stiut (in cazul in care informatia ar fi fost publica sau ar fi ajuns la Patriarh de la servicii, sa zicem – lucru extrem de improbabil) nu ar fi ascultat-o ca in privinta dezincriminarii homosexualitatii? Altfel, e usor sa dam de pamant cu toti ca sunt tradatori si sa-i bagam pe toti in aceeasi oala. Cel mai usor. Pentru asta nu trebuie mari cunostinte si cu asta nu sporim cu mult calitatea discutiei si modul in care definim situatia. Nu BOR poate fi paratraznetul frustrarilor noastre. Daca cineva e responsabil, sau daca vreti cu orice pret sa aratati cu degetul la tradatori, pe langa guvernul de atunci, pasibile de invinovatire sunt institutiile de “intelligence” si de forta din tara asta. Alea care sunt chemate – astazi – sa salveze democratia euroatlantica. Responsabilitatile se disemineaza in functie de gradul de participare la decizie si de acces la informatie.

  7. @Alex Ioan:

    Juramintele, chiar daca bine intentionate, nu prea sunt crestinesti (a se vedea Noul Testament), divide et impera era, dupa cum ii spune numele, un cuvant romanic (latin), iar Isus se scrie Iisus.

    Doamne, ajuta!

  8. Având în vedere ce s-a mai postat, remarc cu bucurie intervenţiile utilizatorilor constantin, Unul, cristian, maria, GeluS, Gheorghe, SOFIAI, psi. Intervenţii de bun simţ şi fundamentate creştineşte.

  9. @Anonim:

    🙂 Cine v-a “uns” judecator al comentatorilor si al “fundamentarii crestinesti” a contributiilor acestora?

    Un “in opinia mea” adaugat la ultima dvs observatie ar fi fost foarte de bun simt si bine fundamentat cresinteste. 🙂

  10. @ Admin

    Aici despre “frustrări” este vorba? Eu văd că de vreo 70 de ani, începând de la comunişti, ţara asta este distrusă şi sabotată sistematic în interesele ei cele mai legitime şi prifunde atât spirituale cât şi materiale. Aici este vorba despre fapte şi constatări obiective, care nu sunt nişte simple subiective “frustrări”. Iar această lege de care e vorba în articolele citate este încă un element la faptul obiectiv al antiromânismului manifest. Iar BOR, ca instituţie, nu Creştinismul în sine şi nici Hristos Dumnezeu, asistă pasiv şi tacit la toată această desfăşurare fără ca să ia o poziţie de 70 de ani. Nu mai pomenim de faptul că nici după 24 de ani de la “revoluţie” BOR nu a condamnat comunismul, iar în politică se propun legi antinaţionale şi antilegionare, dar nu avem legi anticomuniste şi nu avem legi împotriva ateismului şi materialismului în numele cărora s-au comis cele mai multe crime pe faţa pământului, cu mult mai multe decât în numele “legionarismului”.

  11. @Anonim:

    Am folosit termenul de frustrari pentru ca, cel putin in cazul unor contributii, aceasta este impresia lasata. Ca ce se intampla este revoltator, e dincolo de orice indoiala.

    Daca deschidem aici o discutie despre BOR, comunism si legionarism ne indepartam rau de tot de topicul discutiei si nu stim cui foloseste asta. Din nou, nu stim cui foloseste obsesia asta pe BOR. Directionarea revoltei si a discutiei problemei terenurilor agricole spre BOR ar fi o diversiune.

  12. Spunea cineva de pe-aici ca miroase a Antihrist!

    Sincer…cam asa e!

    Mai ‘nou’ (si totusi VECHI ‘obicei’), vizita la Ierusalim a iezuitului asta de papa, impreuna cu Patriarhul Bartolomeu, intr-o impreuna slujire/rugaciune, pentru 24-26 mai a.c.

    http://www.ziare.com/international/papa/papa-francisc-vrea-sa-tina-slujba-la-ierusalim-1275908

    Pai, e ‘firesc’: Lumina de la Ierusalim, de Sf.Pasti trebuie sa se mai coboare MACAR O DATA, ca sa prosteasca lumea, ca nu se intampla NIMIC!

    Dupa…o religie mondiala (ecumenismul)!

  13. @Anonim

    Nu este vorba de indiferentism cum spuneti dumneavoastra. Nu sunt sfanta ca sa vad numai sfinti in biserica. Din pacate, vad si eu si judec si eu desi nu ar trebui. Si totusi scopul nostru pana la urma este mantuirea. Daca in biserica eu am Sfanta Liturghie, gasesc un duhovnic pe placul sufletului, am parte de sfintele taine atunci la Marea Intalnire nu voi avea cuvant de indreptatire daca nu merg pe calea poruncilor dumnezeiesti.

    Binenteles ca mai este o cale: cea a marturisirii, aleasa de parintele Gheorghe Calciu care dupa cum ati putut asculta in inregistrarea indicata a spus lucrurilor pe lume legat de multe dintre problemele bisericii. Dar am eu autoritatea parintelui? Si apoi recunosc ca sunt lasa asa cum probabil sunteti si dumneavoastra. Parintele a marturisit si pe vremea comunistilor si mai apoi. Dar va rog sa remarcati ca parintele nu a parasit biserica. Pana la urma biserica nu este o institutie, biserica este Hristos, sunt sfintii, si toti credinciosii, este locul unde omul se intalneste cu Dumnezeu. In putinta mea sta doar a ma face pe mine insami mai buna nu de a-i schimba pe ceilalti.Si nici atat nu pot fara ajutorul lui Dumnezeu, si al bisericii.

    Va rog din suflet nu fugiti de biserica pentru ca ati vazut pacate intre slujitorii ei. In felul acesta fugiti de posibilitatea de a va mantui sufletul. Au mai ramas in biserica noastra multi preoti cu viata sfanta, rugati-va sa-i gasiti si ei va vor ajuta sa depasiti revolta aceasta impotriva bisericii.

  14. De ceva vreme am observat ca a luat amploare o miscare anti-BOR, miscare ce atrage toti mai multi adepti si care isi are activitatea cu precadere in mediul online. Unii dintre “lideri” sunt persoane cunoscute in Romania, indivizi cu o mare influenta asupra maselor.

    Grija mare la lupii imbracati in piei de oaie.

    @admin, scuze de offtopic 🙂

  15. @Anonim
    Biserica aceasta, asa compromisa cum a fost ea pe vremea comunismului, nu a lasat niciun copil nebotezat, a slujit zilnic Sfanta Liturghie si de multe ori a hranit si imbracat pe multi, si hraneste si imbraca si acum. Pamantul acesta pe care ni-l iau dusmanii a fost sfintit prin rugaciunile bisericii in toata vremea. Daca dumneavoastra credeti ca ar fi fost mai bine cu o biserica necompromisa dar inexistenta eu nu subscriu.

    Daca va fi sa raman dezgolita si flamanda nu din pricina bisericii voi fi asa. Dar la felul in care merg lucrurile s-ar putea ca multi dintre noi, credinciosi sau nu, sa ramana dezgoliti si flamanzi. Diferenta stiti care este? – ca cel credincios trece mai usor peste asa ceva pentru ca nu este niciodata singur iar cel necredincios innebuneste.

    Dumnezeu sa ne pazeasca si sa ne lumineze pe toti!

  16. Eu am incredere ca nu ne va dezgoli nimeni mai tare decat pana acum. Ce ne-am facut noua ca natie nu prea si-au mai facut altii. Romanii se urca prea usor unii pe cadavrele altora. Ca idee, trebuie sa avem nadejde, nu sa ne imaginam deja in zdrente. E usor de spus ca vom trece usor peste o ipotetica situatie de pauperitate extrema. Nimeni nu trece usor peste asa ceva. Desigur sfintii, dar ei o practica si sunt obisnuiti cu ea, si o considera o binecuvantare. N-am considerat ca e binecuvantare niciodata cand din salariu am ramas la oras cu mai nimic pentru de-ale gurii si am apelat la parinti pana la o varsta inaintata. Dar ii multumesc lui Dumnezeu si pentru mustrari. E clar ca nu suntem pregatiti pentru ce va sa vie. Ideea e cum ne sprijinim unii pe altii? Aici e buba romanilor ca nu sunt solidari, dar pe de alta parte starea de independenta unii fata de altii e o trasatura cu care ne-a lasat Dumnezeu si stie el de ce. Adica nici nu indraznim sa ne mai bazam pe altii, pentru ca intelegm perfect ca si ceilalti romani sunt tot ca noi.
    De botezat s-au botezat copiii. Poate nu chiar toti. Dar ce ne facem cu lipsa cununiilor? Nu s-a deschis gura sa fie luminati bietii tineri. Era totusi sub opresiune si biserica. Nu scriu cu B mare ca cea cu B mare e cea vie, nu neaparat reprezentata 100% de institutia bisericii. Parintii mei s-au cununat dupa 40 de ani de curvie, practic. Acum se joaca pe alta muzica, si nu neaparat are vreo legatura cu Biserica. Daca ungurii spera ca secuii sa le dea cadou terenurile, ca sa le reimparta apoi la tineri e asa o apa de ploaie propagandistica. Cati credeti ca vor da gratis terenurile? Probabil vor fi cumparate si de alte natii nu numai de unguri. Oricum e groaznic tot ce se intampla si e clar ca de la inceput se stia. Si cam o stiam cu totii. Nu s-a facut insa un referendum. Ca de, ce sa mai faci referendum la o “mamaliga”. Dar asa, ca idee, ungurii (din Ungaria) sunt destul de faliti si ei si mai mult folositi drept sperietoare. Numai romanii care traiesc intre secui stiu ce viata duc. Eu am trecut pe acolo si cand ii intrebam de o directie se faceau ca nu exist, se uitau prin mine si nici macar nu tresareau. Ma ignorau total. E un vis frumos cu Ardealul pe care insa nu cred ca-l va pupa vreun ungur prea curand. Mai bine ne uitam inoglinda sa vedem cine suntem si de unde ni se trage. Sa ne uitam un pic la generatiile tinere de care si-au cam batut joc parintii lor aflati in goana dupa bani si desfatari de doi lei de dupa o asa zisa revolutie. Sunt intr-adevar si tineri frumos modelati, dar unii sunt mutilati sufleteste crunt chiar de parintii lor. Noi ne vom strecura probabil iarasi la finele unui razboi cu pierderi masive la masa tratativelor si sa speram ca va fi bine pentru Romania si nu va fi si mai mult ciuntita. In afara celui de-al doilea razboi mondial, unde am fost minge de ping pong, dar am ramas totusi neocupati, romanii s-au descurcat binisor dupa fiecare participare la o conflagratie (Razboiul de Independeta, Primul Razboi Mondial). Acum ideea e cum trimiti niste analfabeti sau niste spagari sa ia parte la tratative? Ma refer la majoritate, nu la toti. Noi ne spalam rufele direct in Parlamentul European dupa cum am observat de multe ori. Poate ca se intampla si la alte state. N-am urmarit. Noi ne tinem strans si mai ales la vedere ba de nu stiu care ambasada, ba de Parlamentul European si incep aia sa vorbeasca despre Romania ca si cand ar fi o tara de retardati, iar Romania este o tara de genii. Si bune si rele. Pentru pacatele noastre se intampla toate si pentru dormitul in front si pentru asta doar Marea Neagra ne iubeste si peste toate ne iubeste mult Dumnezeu.

  17. Pingback: Familia ortodoxa: NOI DAM PAMANT!/ Cum au procedat alte tari europene?/ Ilie Sarbu critica “ABORDARILE PANICARDE” si “TABLOIDE” pe tema VANZARII TERENURILOR AGRICOLE/ Planul Orban si teza falsa a “prafului electoral” -
  18. Un ultim cuvant pentru Anonim si pentru cei care pun pe seama bisericii necazurile noastre:

    Biserica este mama noastra a crestinilor. In biserica am aflat hrana pentru sufletele noastre, in biserica am aflat cuvintele vietii vesnice. Si am sa va intreb, parafrazandu-l pe Sfantul Petru: “Unde ne vom duce parasind biserica?” Sunt convinsa ca nu aveti un raspuns pentru acest “Unde?” Ceea ce aveti dumneavoastra sunt doar lovituri pentru biserica. Loviti domnule Anonim dar sa nu uitati ca oricat o veti lovi nu o veti putea omori. Este greu sa lovesti cu piciorul in tepusa! Loviti pentru ca in sufletul dumneavoastra loviti! Eu insa nu voi lovi. Cum as putea lovi in mama care ma hraneste?

    Dar sa nu uitati ca atunci cand, cu sufletul ranit si zdrobit, veti vrea sa va intoarceti, ea va va primi ca o mama buna. Pentru ca asa este mama, mangaie, alina, iubeste si vindeca pe toti fiii ei.

  19. Suntem demult colonie a UE. Am cautat cu cineva venit din afara cascaval romanesc intr-un supermarket. Toate cascavalurile alea parca de prin 2008, aproape toate cu nume romanesc, erau made in Germany. Atunci mi-am dat seama ca de fapt noi suntem doar o piata de desfacere si mai ales pentru produse traditionale romanesti. Suntem niste bisnitari pana la urma si cumparam mancare de vreo 3 ori mai scumpa, decat ar trebui sa fie, doar pentru ca exista niste intermediari pe la noi care din asta traiesc si nu mai lasa si pe altii sa traiasca. In 2005, mancarea era mai scumpa in Romania decat in SUA. Ma refer la produse de baza si nu foarte sofisticate. Adica nu aveau ei, strainii, terenurile, dar cumparam noi masiv de pe terenurile lor. Si cele mai multe produse erau si sunt practic otravitoare. Ofer un link despre lapte si legatura lui stransa cu cancerul ovarian, de san si de prostata, mai ales. In tarile unde se consuma lactate incidenta acestor cancere este cu mult, mult mai mare. E timpul sa ne trezim. Macar sa nu mai sprijiniti o industrie si asta preluata masiv de straini. Daca dupa ce vizionati conferinta despre lapte inca va mai vine sa beti lapte, apelati la nana Floare sau la doda Ana sau la tsatsa Veta din vecini, dar nu mai inainte de a verifica ce pun si doamnele astea in lapte (de la bicarbonat de sodiu, pana la soda caustica) ca sa nu li se strice pana veniti sa-l ridicati. https://www.youtube.com/watch?v=E-PQCCiw_Zs

  20. ca sa nu ma incutrc in ite ,de obicei pun itele pe caprarii.
    in viata aceasta suntem veniti cu un scop precis;Mantuirea.
    .
    Tot mantuirea este in cap de lista a prioritatilor.
    Mijloacele, pe care le folosesc, pentru indeplinirea acestui scop,le aleg eu.
    Am la indemana doua[ centre]mari, pe care le voi numi; Lumina si Intuneric
    Noi, avem suficiente izvoare ,datatoare de lumina, iar Jertfa crestina ,est combustibilul, cu care intretinem acesta lumina.
    Biserica lui Iisus-ortodoxia ,are datoria sa pastreze[prin jertfa],toata creeatia lui Dumnezeu[sf.Liturghie[adica Intruparea Fiului LUI], Pamantul,Apele,Neamul[tara].
    Dar din Biserica, fac si eu parte,fiind un madular inportant [ca fiecare dintre noi,],si conteaza foarte mult alegerile pe care le fac -in scopul mantuirii., Comportamentul pe care il dezvolt, in urma acestor alegeri,este cartea mea de vizita de crestin- ortodox,si este un botez la [vedere,] la fel de important ca cel in Duh.
    Unul, fara celalalt,nu se poate,si vedem cu totii, crstini[botezati], care au devenit[prin comportament],anti-crestini,alaturi de cei nebotezati,ertici,rataciti,sectanti etc.,ei devenind, pricina de sminteala si nu marturisitori.
    Scopul ,nu scuza mijloacele,asa cum cu usurinta ne vine sa facem,ci ne obliga, sa le alegem pe cele necesare.
    Deci,nu tot binele pe care-l fac, imi foloseste,asa cum, nici tot raul care-l fac imi strica.

  21. Aia cu raul trebuie detaliata sau definit termenul: la ce rau ne referim? Daca e rau de foame de la un post, atunci slava Domnului. Daca e rau facut altuia. Hm. Adica daca e vorba de un strat de gunoi al pacatelor, acela e ca o trambulina pentru cei care vin la pocainta, dar acesta este valorificat doar mai pe urma, fara ca persoana respectiva sa fi planuit asa ceva. Adica nu putem sa facem intentionat rau ca sa ne pocaim mai bine fara consecinte. Vorba Parintelui Arsenie Papacioc: mai important este sfarsitul decat inceputul. Si ceilalti se pot pocai si ne-o pot lua inainte. Iar noi putem cadea lamentabil. Exista o mandrie de a fi ortodox, dar exista si o imgamfare de a fi ortodox, din pacate. Sa ne ajute Dumnezeu sa nu cadem in cea din urma.

  22. @Anonim (neaprobat):

    Va straduiti din ce in ce mai mult sa compromiteti discutia de aici si sa va alegeti cu un spam.

    Va rugam pentru ultima oara sa renuntati la atitudinea aceasta superioara fata de ceilalti comentatori, sa nu mai impartiti pe unii in manipulatori si propagandisti, pe altii in buni crestini, si sa intelegeti ca singurul vinovat pentru perceptia mesajului dvs sunteti chiar dvs.

    Asadar, rugam reformulare. Pe aia cu BOR ati gresit-o, daca intelegeti bine, daca nu, atunci asta e. Insa nu BOR e discutia aici.

  23. 2 pareri de sambata seara

    1 diplomatia (legata cu culegerea si analiza informatiilor) este si ea o meserie si necesita specialisti. Ori , dincolo ca “scoala romaneasca scoate tampiti’, functiile publice (deci si cele din domeniile sus amintite) sunt doar sinecuri politice. Si atunci…poiana lui Iocan

    2. un fost general KGB explica (daca regasesc site-ul il scriu) o fatza nevazuta a politicii ruse: distrugerea simbolurilor de tara, de mutatie culturala intr-un popor, fenomen care trebuie sa se realizeze pe durate de 30-50 ani. O cucerire, daca vreti, fara arme a unor teritorii care-si pierd intai continutul si apoi forma. (exista si opinia ca n’ar fi exclus ca in spatele actiunilor contra-Bisericii-BOR sa fie interese ruse, chiar daca sunt camuflate altfel)

  24. @ileana
    Rau, este sa nu ucizi,dar devine necesar,atunci cand mergi la razboi,si esti obligat sa-ti aperi tara.
    Bine, este sa taci ,ba sf.parinti zic, ca e o mare virtute,dar tacerea nu mai este buna,cand e nevoie sa vorbesti[deci, sa ai o atitudine],
    Bine,este sa fii ingaduitor,tolerant,dar devine un rau,daca nu fixam limite.
    ex.pot continua

  25. Către admin: este îmbucurător faptul, că sunt atâţia comentatori pe aici care se problematizează. Înseamnă că sunt oameni, români, creştini cărora le pasă. Un început bun! Următorul pas poate ar fi găsirea unui punct, în care toţi de aici măcar, am putea fi solidari, un punct care să nu genereze mai deloc critici. Un punct a cărei parte pozitivă şi unificatoare să fie mult mai importantă decât partea negativă, despărţitoare.
    După cum mi-amintesc chipul păr Adrian Făgeţeanu când spunea cu durere, că suntem cu siguranţă urmaşii geţilor, la cât suntem de divizaţi, nu cred că este o chestiune uşoară sau de succes, dar alt prim pas nu văd.

  26. http://agrointel.ro/17587/tarile-din-afara-ue-isi-protejeaza-pamanturile-pana-si-n-congo-sunt-restrictii-pentru-straini/

    Fenomenul de ”land-grabbing”, adică de acaparare a terenurilor agricole, este prezent în toată lumea, în special în țările cu o economie mai puțin dezvoltată și, deci, prețuti accesibile pentru investitorii din afară. Asia și Africa sunt continentele cele mai ”lovite” de fenomen, dar multe țări au ales să își adapteze legislația și să restricționeze accesul străinilor pe piața funciară.

    Agrointeligența vă prezintă câteva de astfel de reglementări așa cum au fost ele incluse într-un studiu redactat de experți oficiali acum câteva luni, la cererea decidenților politici. Documentul a fost obținut în exclusivitate de Agrointeligența, iar datele sale referitoare la statele UE au făcut subiectului unui alt articol.

    Argentina – se aplică o politică de plafonare şi limitare. Prin legea din anul 2011 s-a plafonat la 15% vânzarea terenurile agricole către străini, iar într-o companie, care nu poate avea mai mult de 100 ha, străinii nu pot deţine mai mult de 30% din suprafaţă. Legea prevede de asemenea că străinii nu pot deţine terenuri agricole în zone de securitate naţională, la frontiere, în zone care au resurse de apă permanente. Legea prevede că achizionarea de terenuri rurale nu poate fi considerată investiţie pentru ca pamântul este resursa naturală neregenerabilă a ţării.

    Australia – tranzacţiile importante peste 244 milioane dolari australieni, (cam 190 mil euro) au nevoie de aprobarea Foreign Investment Review Board. Sunt dezbateri pentru instituirea unui moratoriu asupra vanzarilor de terenuri agricole către cetăţeni străini. În octombrie 2012 s-a deschis, la fel ca în SUA, Argentina, un registru public al proprietăţilor străine asupra terenurilor agricole.

    Republica Benin (stat în vestul Africii) – se plafonează suprafaţa agricolă vândută şi se practică închirierea pe termen lung până la 50 ani, cu un plafon de 1000 ha pe persoană fizică sau juridică. Codul funciar prevede condiţii de utilizare a terenurilor în scop agricol, protejarea lor şi promovarea dezvoltării rurale, asigurarea securităţii alimentare, protecţiei mediului, echilibrului ecologic.

    Bolivia – străinii nu pot achiziţiona suprafeţe de la stat ci doar de la privaţi, cu condiţia de a avea drept de rezidenţă în ţară.

    Brazilia – în anul 2010, Procurorul general a emis o reinterpretare a legii din 1971 care a limitat vânzarea terenurilor agricole către străini sub 5000 ha sau 25% din terenurile unei municipalităţi, o întreprindere să aibă cel mult 50% capital străin. Schimbările au intrat în dezbaterea Parlamentului şi nu au fost aplicate nici până în prezent. Guvernul a publicat un set de directive cadru prin care obliga străinii să declare, înainte ce suprafaţă de teren doresc să cumpere, o serie de date cu scopul de a actualiza registrele naţionale . Se prevăd limitări de cumpărare în aproprierea frontierelor, până la 50 km distanţă în interiorul frontierelor, existând de asemenea zone interzise cumpărării, pe motive de securitate naţională.

    Columbia – sunt în dezbatere diferite modalităţi de plafonare, chiar încercări de modificare a Constituţiei prin care să se limiteze suprafeţele agricole ce pot fi deţinute de străini la o unitate familială. Conform prevederilor, terenurile agricole vor fi considerate proprietate de stat care nu poate fi înstrăinătă către cetăţenii străini. Guvernul a pledat pentru elaborarea unei legi noi, decât pentru o modificare a Constituţiei. La sfârşitul lunii decembrie 2012, a fost votată în una din Camere limitarea cumpărării terenurilor agricole de către străini la 15% din zona rurală a unei municipalităţi, iar finalizarea măsurilor va avea loc probabil în iunie 2013.

    Republica Democratică Congo – în iunie 2012 a fost elaborat un nou Cod funciar prin care doar cetăţenii congolezi sau întreprinderile deţinute majoritar de rezidenţi congolezi pot deţine terenuri agricole. Aplicarea acestor măsuri a fost contestată de investitorii străini, iar statul va prelua probabil suprafeţele agricole rămase, cu scopul de a le putea vinde.

    Ecuador – guvernul studiază în prezent un proiect de lege funciară care ar limita transferul de terenuri agricole strainilor la 300 ha.

    Noua Zeelandă – orice cumpărare a unor terenuri agricole care depăşesc 5 ha sau au o valoare de peste 63 mil euro de către un investitor străin, trebuie să obţină autorizarea Overseas Investment Office. Pentru a obţine acest aviz, investitorii străini trebuie să respecte anumite condiţii, printre care să facă dovada unor experienţe anterioare pertinente, a unei bune conduite şi în ceea ce priveşte acţiunea în interesul ţării. În prezent au fost vândute 10% din terenurile agricole ale ţării, mai ales chinezilor, statelor din Golf, existând vii dezbateri despre necesitatea luării unor măsuri suplimentare de limitare.

    Paraguay – legea funciară din 1940 interzicea deţinerea terenurilor agricole de către straini, iar în anul 1960, regimul dictatorial al lui Alberto Stroessner a permis un puternic aflux al capitalului străin în agricultură, aflux care a culminat în perioada 2006-2010. În anul 2005, Parlamentul a limitat suprafeţele deţinute de străini la 50 km de frontieră, dar decizia nu a fost respectată riguros. În octombrie 2011, administraţia preşedintelui Fernando Lugo a dat un decret care a pus în aplicare mai strict această lege, deşi străinii deţineau deja 25-30% din suprafaţa agricolă a ţării. La presiunea lobby-ului agro-alimentar, nu s-au luat măsuri asemănătoare celor din Brazilia sau Argentina.

    Peru – în anul 2012 au fost examinate două proiecte de lege care se refereau la limitarea concentrării proprietăţii private de către străini, mai ales de către firma uruguyană Parfen. Limitarea nu prevede drept criteriu naţionalitatea, dar ca şi în Brazilia se prevede distanţa limită de 50 km până la graniţă.

    Rwanda – are o nouă lege funciară menită a limita la maximum 49 ani închirierea terenurilor agricole de către străini şi vor fi puse unele condiţiii de utilizarea a lor.

    Tanzania – este plafonată suprafaţa deţinută de străini la 50 acri, dar plafonul nu prea este respectat. În anul 2012, Parlamentul a cerut guvernului suspendarea atribuţiilor acestuia în ceea ce priveşte proprietarii funciari străini. Din ianuarie 2013, au fost impuse plafoane de concesionare pe termen lung, atât străinilor cât şi cetăţenilor tanzanieni (pentru zahar 10000 ha, pentru orez- 5000 ha). Centrul de Investitii va publica liniile directoare de funcţionare, atribuţiile Băncii funciare (Tanzania Land Bank).

    Uruguay – Coaliţia la guvernare a propus limitarea cumpărării terenurilor agricole. Partidul socialist a propus un proiect de lege de interzicere a cumpărării terenurilor agricole de către străini.

  27. Pingback: Ilie Serbanescu despre “DRAMATICA EXPROPIERE A SARACILOR DE LA PERIFERIE”. Semnificatia liberalizarii vanzarii de terenuri agricole: “SFARSITUL TARII”, “DEFINITIVA RUPERE DE GLIE A ROMANULUI” - Recomandari
  28. Pingback: Ilie Serbanescu despre “DRAMATICA EXPROPRIERE A SARACILOR DE LA PERIFERIE”. Semnificatia liberalizarii vanzarii de terenuri agricole: “SFARSITUL TARII”, “DEFINITIVA RUPERE DE GLIE A ROMANULUI” - Recomandari
  29. Pingback: “ROMÂNIA SUB ASEDIU” – disparitia Romaniei prin VANZAREA PAMANTURILOR si PADURILOR (reportaj video “In Premiera”): “E un mare pericol! Ne pierdem incet teritoriul tarii! Noi nu realizam acum ce facem!” - Recomand
  30. Nu vindeţi pământul
    Ştefan Silva

    Mi-am dat pământul de la Cruce,
    La străini pe câţiva lei,
    N-am crezut c-o să m-apuce,
    Zile negre şi ani grei.

    Acum sunt om fără de ţară,
    Pribeag prin lume şi flămând,
    Ce rătăcesc prin lumea largă,
    De mult de tot şi de-atunci plâng.

    De dorul tău iubită ţară,
    După ai mei, după pământ,
    De dor de tricolorul care,
    Mai flutură acolo-n vânt.

    Acum sunt om fără de ţară,
    Străin prin lume, dus de vânt,
    Ce port pe talpă grea povară,
    Dor de pământul meu cel sfânt.

    Eu port pe talpă dorul ierbii,
    Ce n-o găsesc pe unde sunt,
    Şi port în suflet basmul iernii,
    Ce-l ascultam la sobă stând.

    Acum sunt om fără de ţară,
    Sărman prin lume, fără rost,
    Rătăcitor prin ţări străine,
    Nici nu mai ştiu pe unde-am fost.

    Eu port în spate dorul ţării,
    Care-am vândut-o la străin,
    Şi port în suflet dorul mamii,
    Şi plâng într-una şi suspin.

    Eu sunt plecat de mult de-acasă,
    Nici nu ştiu când şi nici şi cum,
    Mi-e dor de floarea din fereastră,
    Şi de mărul de la drum.

    Mi-e dor de ouăle de Paște,
    Ce le ciocneam cu fraţii mei,
    Mi-e dor de holda de la Cruce,
    Care-am vândut-o pe doi lei.

    Mi-e dor de Seara de Crăciun,
    Când colindam prin satul meu,
    Şi-l aşteptam pe Moş Crăciun,
    Şi-l preamăream pe Dumnezeu.

    Mi-e dor de Slujba Învierii,
    De la Biserica din sat,
    Şi port în pieptul meu durere,
    Pentru tot ce am lăsat.

    Mi-e dor de banca de la stradă,
    Unde-ascultam pe cei bătrâni,
    Mi-e dor de nucul din grădină,
    Şi de floarea de salcâmi.

    Pământul ţării nu se vinde,
    El este sfânt şi-mprumutat
    De la nepoţi. E locul unde,
    Comoara ţării-au îngropat.

    Eu l-am primit de la bunicul,
    Când a plecat la locul lui,
    E lege sfântă că pământul,
    Rămâne-n trupul neamului.

    Cel ce calcă legea sfântă,
    Dând pământul la străin,
    Duce viaţă de osândă,
    În amar, suspin şi chin.

  31. Pingback: SFANTUL ANDREI, ocrotitorul românilor si ZIUA NATIONALA ca ZI A UNIRII IN JURUL LUI HRISTOS. Predici audio: PIERDEREA OMENIEI si RUSINAREA DE A FI ROMÂN. “Toti trebuie sa parcurgem cumva drumul Sfantului Apostol Andrei” -
  32. Pingback: SARACANII EUROPEI PLATESC MAI MULT PENTRU MARFA MAI PROASTA. Tarile din Europa Centrala contesta malversatiunile pietei unice europene/ GUVERNUL ROMÂN IA IN CALCUL UNELE RESTRICTII LA VANZAREA PAMANTULUI/ Guvernul Ciolos nu raspunde in fata Parlamentului
  33. Pingback: SARACII EUROPEI PLATESC MAI MULT PENTRU MARFA MAI PROASTA. Tarile din Europa Centrala contesta malversatiunile pietei unice europene/ GUVERNUL ROMÂN IA IN CALCUL UNELE RESTRICTII LA VANZAREA PAMANTULUI/ Guvernul Ciolos nu raspunde in fata Parlamentului,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare