BNR vine cu o alta “propunere” SOC: MUNCA pana la 74 de ani

15-01-2014 1 minut Sublinieri

valentin-lazea

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, sustine ca aderarea Romaniei la zona euro este strans legata de cresterea Produsului Intern Brut, inclusiv prin mentinerea in munca, la cerere, a celor cu varste intrre 65 si 74 de ani.

Lazea a remarcat, intr-o analiza economica personala, ca PIB-ul Romaniei a crescut in ultimul an cu 2%. Oficialul BNR a consemnat ca Estonia si Letonia au intrat in zona euro dupa ce PIB-ul lor pe cap de locuitor s-a ridicat la minimum 60% din media din UE.

In cazul Romaniei, PIB-ul trebuie sa creasca neintrerupt timp de zece ani cu 2%, pentru a atinge acest indicator, insa doar daca UE ramane la actualul ritm de crestere, apropiat de zero. Estimarile arata ca statele dezvoltate ale Uniunii vor inregistra o crestere economica de peste 1%, iar Romania trebuie sa mareasca ritmul de crestere a PIB la peste 3,5% pe an.

Inainte si dupa criza

Statistic, inainte de anul 2008, investitile straine directe erau de aproximativ 7,5 miliarde de euro pe an. In acea vreme, PIB-ul crestea cu minimum 5% pe an. Din 2009, economia a mai crescut doar cu 2% pe an, iar investitiile straine directe au insumat cel mult doua miliarde de euro pe an. Solutia ar fi fost atragerea fondurilor europene, dar Romania se afla pe ultimele locuri in UE la acest capitol. Pe de alta parte, nici demografic nu stam bine, deoarece numarul tinerilor care „intra in paine” s-a redus de la 365.000/an in perioada 2004-2008 la 253.000/an pentru perioada 2009-2013, din cauza scaderii natalitatii.

Ce e de facut

In acest conditii, Valentin Lazea se intreaba ce e de facut si propune trei solutii teoretice. Prima se refera la cresterea absorbtiei fondurilor UE (putin probabil, poate doar cu ajutor propus/impus de Germania). A doua solutie ar fi sprijin material adecvat pentru cresterea natalitatii (dar economia abia de poate sustine actualul sistem social – pensii, sanatate, someri, alocatii pentru copii etc). A treia propunere este inedita. „Stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa continue sa munceasca”, sustine Lazea. Intr-adevar, in acest caz, statul ar scapa de plata pensiilor. Aceasta deoarece nu ar mai avea cui sa le achite, intrucat speranta de viata in Romania este de aproximativ 74 de ani…

batran

Nota noastra:

V. Lazea e acelasi care voia desfiintarea agriculturii taranesti: Trilateralii de la BNR au agenda: DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA,“EXECUTAREA FARA MILA A UNEI POPULATII SARACITE”

Cam asa vor sa rezolve problema pensiilor si a raportului negativ intre “activi” si “pasivi” din populatie: tinand oamenii la munca pana la moarte (speranta de viata in Romania fiind destul de apropiata de cifra avansata de Lazea…).

BNR e o mare pepiniera de astfel de idei antisociale si antiumane: Toate pensiile impozitate, 30% bugetari concediati: O IDEE “AUSTERA” MARCA BNR (Eugen Radulescu)


Categorii

1. DIVERSE, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “BNR vine cu o alta “propunere” SOC: MUNCA pana la 74 de ani

  1. In urma cu vre-o cateva luni, vorbeam cu cineva apropiat exact despre situatia pensiei. Isi facea planuri ca peste 20 de ani, cand o sa iasa la pensie, o sa aiba ceva de luat de la stat si inca ceva de luat de la pensia privata. Inca nu isi facu-se pensie privata, dar intentiona acest lucru.

    Poate am gresit, poate nu, dar eu i-am spus sa-si ia gandul de la pensie, pentru ca este foarte posibil ca in urmatorii 10 – 20 de ani sa se tot mareasca varsta de pensionare, in asa fel incat sa muncim pana la moarte.

    Cat despre asa zisa “accesare a fondurilor europene”, oare nu ar fi mai simplu pentru Romania sa nu mai plateasca nimic la fondul UE, ci sa foloseasca acei bani direct in Romania.

    Decat sa platim miliarde de euro la fondul UE si sa accesam dupa aceea doar o parte din acesti bani, mai bine ar fi sa nu mai platim nimic.

    Daca facem o diferenta intre miliardele de euro pe care le-am platit pana acum la fondul UE si sumele pe care le-am primit inapoi prin “accesare”, cred ca aceasta diferenta ne-ar fi permis sa avem cel putin un sistem de invatatmant asa cum trebuie. Gratuit, cu dotari, cu salarii decente pentru profesori …

  2. Dar vad ca printre solutiile lui Lazea nu se numara si aceea de a nu mai intra in zona euro, astfel incat sa pastram la nivel national parghiile monetare prin care poate fi stimulata cresterea.

    In plus, la ce iti serveste din punct de vedere economic natalitatea crescuta, cand tu oricum ai investitii ioc, crestere mai degraba o gluma si pe cale de consecinta somaj ridicat? Asta poate doar ca sa se puna presiune pe salarii datorita cresterii numarului de muncitori. Iar ramanerea in campul muncii a varstnicilor nu poate decat sa ingreuneze integrarea pe piata muncii a tinerilor.

    Asa ca adevaratul mesaj al lui Lazea este mult mai simplu. Salarii cat mai mici, cheltuieli sociale cat mai mici (privatizarea graduala a sistemelor de pensii, sanatate, educatie) ergo profituri cat mai mari. Si pe masura ce vor disparea drepturile sociale, inevitabil, se vor restrange tot mai mult si drepturile civile. Se apropie “lupta cea mare”.

  3. In 2010 speranța medie de viață este de 70 de ani la bărbați și 77,1 ani la femei, până în 2030 putând urca cu 5,9 ani la bărbați și 4,4 ani la femei

  4. şi, pe principiul aici sunt banii dumneavoastră (în proporţie infimă, dar totuşi):

    http://www.dw.de/ta%C5%A3ii-germaniei-%C3%AEntre-tradi%C5%A3ie-%C5%9Fi-solicit%C4%83rile-zilelor-noastre/a-17361408

    Ministrul federal al Familiei, social-democrata Manuela Schwesig, a propus ca părinţii să lucreze doar 32 de ore pe săptămână. Concomitent, restul banilor pentru aceştia ar urma să fie acoperit de stat.

  5. In UE GERMANIA tara care crere cresterea varstei de pensionare.
    Exista totusi o legislatie diferita: o femeie daca a depasit vasta de 48 de ani (parca-a se verifica) nu mai poate fi concediata. Multe femei traiesc in mare tensiune pana ca implinesc aceasta varsta… Posibil si la barbati sa fie ceva legat de varsta si pastrarea serviciului.
    In Romania, daca ai pierdut serviciul dupa 50 de ani, ramai muritor de foame pana la pensie sau asistat social…

    PS: A se urmari saitul http://www.seedsoffreedom.info/ Lupta impotriva semintelor modificate genetic.
    Pe Nashul.TV a fost dat azi un asemenea film. Se gaseste cate ceva si pe youtube.
    http://www.youtube.com/watch?v=JGEojHORnJ0
    http://vimeo.com/43879272

  6. La cererea lor, un cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse s-a intalnit cu fetele rebele din formatia Pussy Riot. Dupa intalnire, fetele au declarat ca vor milita pentru infiintarea de biserici in inchisori…

    http://rbth.co.uk/society/2014/01/13/russian_orthodox_priest_meets_pussy_riot_33225.html

  7. Ce-i mai trazneste si pe-astia! Toata ziua lucreaza in “interesul” Romaniei!

  8. Cati ani are Valentin Lazea?

  9. @ Titus L:

    Vreo 56, dupa CV.

  10. Titlul stirii suna mult mai urat decat e stirea insasi.
    Intre “BNR recomanda munca pana la 74 de ani” si “BNR recomanda munca la cerere pana la 74 de ani” e o mica mare diferenta.

  11. De fapt e un nonsens toata afacerea.

    Pai problema nu (mai) este imbatrinirea populatiei – chiar daca este un fenomen real. Ci lipsa de locuri de munca. Faptul ca sint atit de putini tineri care isi gasesc un loc de munca nu este neaparat pentru ca ei sint mai putini ci pur si simplu pentru ca foarte multi dintre ei nu -si gasesc de lucru sau ce-si gasesc nu le acopera nici macar necesitatile. Si cum sa mai ai locuri de munca cind tu nu mai produci.

    SI asta vine in contextul in care aceeasi BNR incuraja concedierea angajatilor de la stat care nu pot fi absorbiti de sectorul privat care este vai de capul lui si care oricum plateste mizerabil (daca functioneaza). si asta include si multinationalele care, nu stiu de ce au reputatia ca-si platesc bine angajatii- depinde care angajati…

    Si atunci tu pe de o parte incurajezi somajul dar pe de alta propui pensionarea la 74 de ani? Asta echivaleaza cu o propunere de anulare a sistemului de pensii, de fapt

  12. @petra ,

    “Asta echivaleaza cu o propunere de anulare a sistemului de pensii, de fapt

    Felicitari ! ai spus totul in cateva cuvinte . Chiar asta-i esenta .

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare