Benzinariile din Romania: DETINUTE DE COMPANII DIN FOSTUL SPATIU SOVIETIC/ Ungurii de la MOL vor OLTCHIM-ul/ Antena 3 vs Basescu. Cine minte in scandalul benzinariilor GAZPROM? Rusia: urmatoarea vedeta a EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST si a FRACTURARILOR HIDRAULICE

18-01-2014 7 minute Sublinieri

gazprom

În timp ce ţiţeiul extras din România poate fi exportat, şoferii sunt nevoiţi să cumpere carburanţi din import. Companiile din estul Europei deţin deja jumătate din benzinăriile din România.

În benzinăriile din ţară ajunge tot mai mult petrol din spaţiul ex-sovietic. În ultimii ani, companiile din est s-au extins tot mai mult în România.

Fie au cumpărat companii româneşti, cum este cazul Rompetrol care din 2007 este deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan, fie şi-au deschis propriile benzinării, cum au făcut Socar sau Gazprom.

Cert este că dacă în urmă cu 10 ani, austriecii, ungurii şi italienii aveau cele mai multe benzinării, acum balanţa s-a înclinat în favoarea esticilor.

În acest moment, benzinăriile deţinute de ex-sovietici sunt mai multe decât cele ale vesticilor. OMV Petrom are acum 542 de benzinări, Rompetrol – 450, Lukoil – 352, Mol – 144, Agip deţine 45, iar Socar şi Gazprom, au ajuns împreună la 32 de benzinări.

Câteva firme au rămas în cursa pentru combinat, chiar dacă azerii de la SOCAR par să se fi retras. Firma ungară Mol este interesată. 

Patru investitori au cerut zilele trecute prelungirea cu 45 de zile a termenului de depunere a ofertelor angajante pentru combinat (în prezent, 31 ianuarie), pentru a reuşi să realizeze auditul. Este vorba de ungurii de la MOL, prin filiala TVK, de două firme din China şi de Ştefan Vuza, care deţine Chimcomplex Borzeşti, investitorul român care a participat şi la prima licitaţie de vânzare, în septembrie 2012, a declarat pentru EVZ Corneliu Cernev, liderul sindicatului “Victoria”, din combinat. Ruşii de la Oil Gas Trade îşi menţin oferta de preluare, precum şi o companie din Turcia, dar şi acţionarul minoritar PCC.

Ce oferă investitorii MOL, o companie care a devenit interesată de Oltchim acum două săptămâni, vrea să preia combinatul fără rafinăria oltchim11-300x239Arpechim, pentru a putea prelucra aici producţia rafinăriei proprii. Oltchim este un mare consumator de propilenă şi etilenă.

De asemenea, Junlun Petroleum Co. Ltd şi Changqing Xie, din China, ar dori să cumpere Oltchimul, însă în sistem integrat cu rafinăria Arpechim. Pentru ca termenul de depunere a ofertelor de cumpărare să se amâne, chinezii vor să crediteze combinatul cu 20 de milioane de euro, pentru a susţine producţia.

Ruşii de la Oil Gas Trade au declarat din start că sunt dispuşi să plătească 300 de milioane de euro, şi oferă şi “de două ori mai mult” dacă există contraofertă. “Pare o ofertă hazardată. În plus, nu se ştie dacă au capacitatea financiară necesară”, spun surse din Oltchim.

Situaţia la combinat

Săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc o întâlnire a creditorilor în care se va discuta prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Amânarea vânzării Oltchim ridică problema acoperirii costurilor pentru producţie. Salariile pe noiembrie şi decembrie nu au fost achitate. Statul încearcă să vândă activele funcţionale din combinat, care vor fi înglobate într-o nouă companie, Oltchim SPV, ce va avea ca acţionar unic combinatul. Banii din privatizare vor merge spre plata datoriilor.

  • Energy Report:

Cine minte în cazul Antena 3 – Băsescu – Gazprom?

Un prim răspuns este acela că toţi cei trei actori din acest “film” par a spune mai multe neadevăruri. Vorbim despre scandalul creat în jurul materialului prezentat de Antena 3 conform căruia la biroul notarial al Ioanei Băsescu s-ar fi legalizat tranzacţiile prin care Gazprom a deschis benzinăriile din România.

Antena 3

Cel mai aproape de adevăr pare Antena 3, asta în ipoteza destul de plauzibilă in care documentele prezentate de acest post de televiziune sunt adevărate. Astfel, în documentele arătate se poate citi că în urmă cu câteva luni, Gazprom, prin NIS Petrol, a deschis trei benzinării în România iar legalizările tranzacţiilor cu respectivele benzinării nu s-au făcut la orice birou notarial ci tocmai la biroul notarial al Ioanei Băsescu.

antena3-basescuAcesta a fost de departe partea cea mai importantă prezentată de Antena 3. În continuare, are prea puţină importanţă că după această parte vin presupuneri şi exagerări, mai precis informaţii pentru care n-au fost prezentate dovezi precum la partea precedentă.Mai mult decât atât, postul TV trece cu vederea intenţionat răspunsul primit de la NIS Petrol conform căruia s-a apelat la mai multe birouri notariale, nu doar la cel al fiicei preşedintelui României. Reporterul de la Antena 3 spune nici mai mult nici mai puţin că  “toate achiziţiile făcute în România de Gazprom au fost legalizate de notarul Ioana Băsescu”. Drept urmare, postul TV se lansează în calcule ca şi cum pentru toate benzinăriile deschise deja în România s-a trecut doar pe la Ioana Băsescu pentru legalizare. Această deviere voită a celor de la Antena 3 este însă, repetăm, mai puţin importantă cât dezvăluirea faptului că fie şi pentru câteva tranzacţii, compania controlată de Gazpromneft, parte a Gazprom, a trecut nu pe la un notar oarecare ci tocmai pe la fiica preşedintelui României.

Preşedintele Traian Băsescu

E greu de crezut că preşedintele României este străin de tranzacţiile importante făcute de fiica sa la biroul notarial. Asta dacă nu cumva, mai în glumă mai în serios, prin mâna acesteia trec foarte multe tranzacţii importante de legalizat, greu de le ţinut socoteala. Dar chiar şi în acest caz preşedintele ar putea avea o problemă. Preşedintele susţine însă că nu a fost informat în legătură cu tranzacţiile. Mai mult decât atât, pentru domnia sa, NIS Petrol este doar o companie sârbă iar faptul că este controlată de Gazprom ar fi un lucru care merită trecut cu vederea. Ar trebui să-l credem?!“NIS-ul, din câte ştiu eu, este o companie sârbă”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Un alt aspect care scoate în evidenţă “nevinovăţia” preşedintelui faţă de aceste tranzacţii despre care “nu a fost informat” este acela al aprecierii muncii şi a contractelor care ajung pe masa notarilor. “Notaru-i notar, doar constată”, a spus preşedintele. Ne întrebăm câţi notari din această ţară nu sunt frustraţi de faptul că nu pot şi ei doar “să constate” tranzacţii bănoase, asemeni acelor puţini notari cu lipici la astfel de contracte.

Gazprom

Din decembrie 2012, NIS Petrol a început să deschidă benzinării cu brandul Gazprom în România. Gazprom Neft deţine 56,15% din NIS, statul sârb 28,87% iar restul acţiunilor sunt deţinute de mulţi alţi acţionari minoritari. Gazprom Neft la rândul său este controlat de Gazprom.

În noiembrie, ruşii aveau deja 13 benzinării iar extinderea e în curs. Problema e că reprezentanţii firmei NIS Petrol au susţinut că benzinăriile deschise până în prezent sunt toate greenfield, adică construite de la zero. Dacă însă documentele prezentate de Antena 3 sunt adevărate, tranzacţiile legalizate la Ioana Băsescu cel puţin nu au presupus doar investiţii greenfield cât mai degrabă brownfield, atâta timp cât obiectul tranzacţiilor erau staţii de benzină (care, în mod firesc şi aşa cum se vede şi pe documente, aveau deja pompe, grupuri sanitare şi cele trebuincioase unei benzinării). E clar că o tranzacţie cu un mic teren liber nu are în general o aşa mare valoare cât una unde investitorul (Gazprom) nu mai trebuie să facă anumite investiţii. Pe de altă parte, şi notarul câştigă mult mai mult când legalizează tranzacţia cu o benzinărie decât din tranzacţia cu terenul gol pe care se va ridica o benzinărie.

E adevărat că pentru cumpărătorul Gazprom, ca strategie, e mai avantajos să nu se arate extrem de grăbit să cumpere benzinării ale altor jucători căci aşa ar risca poate să plătească mai mult. Asta chiar dacă a anunţat deja că va şi construi de la zero (mai ales) dar va şi cumpăra, dacă găseşte oferte avantajoase. Dar e greu de înţeles de ce ar pretinde cineva că a construit toate benzinăriile de la zero, în cazul în care se poate verifica la faţa locului dacă s-a cumpărat un teren sau o benzinărie. Sau cei de la Gazprom au încercat să ascundă… ceva?

BP: Rusia și America Latină vor deveni noile vedete ale petrolului provenit din exploatarea formațiunilor de șist

Rusia și America Latină vor deveni în următoarele două decenii noile vedete ale explorării și producției de petrol și gaze de șist, susține gigantul British Petroleum în raportul său World Energy Outlook 2035.

Potrivit corporației petroliere, până în 2035, Rusia va produce 800.000 de barili de petrol provenit din exploatarea formațiunilor de șist, în timp ce America de Sud contribui la rândul său cu alți 700.000 de barili zilnic la oferta globală de petrol.

La nivel global, până în 2035, susține BP, producția de petrol provenit din exploatarea formațiunilor de șist se va majora cu 5,7 milioane de barili pe zi față de actualul nivel înregistrat. Petrolul de șist va reprezenta 7% din oferta totală la nivel global, producția din SUA urmând a se majora la 4,5 milioane de barili pe zi (o treime din întreaga producție de petrol a Statelor Unite).

Companii precum Royal Dutch Shell sau Chevron deja explorează după petrol de șist în câmpul de la Bazhenov din Rusia și în cel de la Vaca Muerta, din Argentina. În ultimul său raport, și departamentul american pentru administrarea informației energetice suține că potențialul de petrol neconvențional al Rusiei este mai ridicat decât cel al Statelor Unite.

Gazele de șist, evoluție sub așteptări, cel puțin în Europa

În ceea ce privește gazele de șist, acestea vor avea o contribuție mai modestă decât se aștepta, de doar 6%, la cererea de gaze a Europei în anul 2035, în schimb continentul va deveni și mai dependent de importurile de gaze, a căror pondere va crește de la 66% în prezent la 84%, susține BP în același raport.

Economistul șef al BP, Christof Rühl, citat de Agerpres, a estimat că producția de gaze de șist și alte surse neconvenționale a Europei va ajunge la aproximativ 104 milioane metri cubi pe zi în 2035 în condițiile în care cererea europeană va fi de aproximativ 1,6 miliarde metri cubi pe zi. În plus, cererea pentru gaz în Europa va crește foarte lent, aproximativ 1% pe an, însă în același timp volumul gazelor produse în Europa va scădea cu aproape 1,4% pe an, ceea ce va face continentul și mai dependent de importuri.

“Uniunea Europeană va fi nevoită să importe din ce în ce mai mult gaz și aceasta se va resimți în special în cazul importurilor prin conducte, care vor acoperi 51% din cererea totală în 2035 față de 37% în prezent”, a apreciat Christof Rühl.

SUA vor deveni al doilea exportator de GNL

În schimb, BP estimează că SUA vor putea să-și acopere singure necesitățile energetice în 2035, în condițiile în care producția de gaze și petrol de șist crește în ritm accelerat iar ritmul de creștere a cererii încetinește. Potrivit BP, grație revoluției gazelor de șist, SUA vor deveni un exportator net de gaze în 2017 iar în 2035 va fi al doilea mare exportator mondial de gaz natural lichefiat (GNL), în timp ce importurile sale petroliere se vor reduce la un milion de barili pe zi de la un vârf de 12 milioane de barili pe zi în 2005.

La nivel global, BP estimează că cererea de energie va crește cu 41% până în 2035 comparativ cu 2012, un ritm mai lent decât creșterea de 52% înregistrată în ultimele două decenii. Aproximativ 95% din această creștere a cererii se va datora economiilor emergente și mai mult de jumătate doar din partea Chinei și Indiei.

De altfel, China va deveni cel mai mare importator de energie până în 2035, iar dependența de importuri va ajunge la 20% de la 15% în prezent. Potrivit BP, China va devansa SUA în calitate de cel mai mare consumator mondial de petrol până în 2027 și va deveni al doilea mare consumator mondial de gaze, după SUA, până în 2025.

Shell si Gazprom Neft au început să testeze potențialul de șist în zona Bazhenov din Rusia, Siberia de Vest. 

Locul este cunoscut a fi unul dintre cele mai mari depozite de gaz din lume.

Colaborarea între Shell și Gazprom Neft  sub forma de “Petrol Salym” a început prin forarea  în premieră în zona din Salymul superior. Este un proiect-pilot care va avea nevoie de încă cinci sonde orizontale în următorii doi ani, folosind tehnologia multi-fracturare, spune o declarație oferită companie.

“Dezvoltarea zonei Bazhenov este un element important al strategiei noastre de dezvoltare”, spune Oleg Karpushin, directorul executiv al Petroleum Salym.

Domeniul Bazhenov a atras giganți petrolieri străini , cum ar fi Shell și Exxon din cauza asemănarii sale cu domeniul de șist Bakken în SUA.

sursa foto: www.economist.com

sursa foto: www.economist.com

Progresele datorate tehnologia de foraj au creat un boom economic acolo , spune Bloomberg.

” Acesta este un lucru mare pentru Rusia, a declarat Ildar Davletshin, un analist de petrol și gaze naturale de la Renaissance Capital din Moscova.

Exxon (SUA) și Rosneft (F. Rusă)  încep și ei un proiect pilot de foraj în valoare de 300 milioane dolari într- o altă parte a câmpului Bazhenov acest an.

În aprilie 2013 compania rusă Gazprom Neft și cea americană Shell au semnat un memorandum de intenție pentru a explora în comun și de a dezvolta uleiuri din șisturi bituminoase și proiectele offshore arctice din Rusia.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Gazele de sist, Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Benzinariile din Romania: DETINUTE DE COMPANII DIN FOSTUL SPATIU SOVIETIC/ Ungurii de la MOL vor OLTCHIM-ul/ Antena 3 vs Basescu. Cine minte in scandalul benzinariilor GAZPROM? Rusia: urmatoarea vedeta a EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST si a FRACTURARILOR HIDRAULICE

  1. pai sistemul canta la mai multe tambale, caci vorba ceea pleaca ai nostri vin ai nostri noi raminem tot ca prosti

  2. Pai ,ma mir, cum de n-au vrut rusii pina acum Oltchim-ul si alte asemenea.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare