Imperiile energetice si periferiile. GIGANTUL RUSESC ROSNEFT, partener cu EXXONMOBIL si finantat de Wall-Street devine cel mai mare producator de petrol din lume/ BULGARIA, nou acord cu GAZPROM/ ROMANIA – doar colonie…

15-11-2012 3 minute Sublinieri

Compania de stat rusească Rosneft a devenit cel mai mare producător de petrol din lume. Va activa astfel şi va crea şi o bancă beneficiind de know-how tehnologic şi financiar britanic şi american. Faţă de aceasta, prestaţia Bucureştiului în fata Comisiei Europene poate fi o miză mică pentru securitatea României.

Compania de stat rusă Rosneft a devenit cea mai mare producătoare de petrol din lume, detronându-i pe americanii de la ExxonMobil. Statul rus deţine acum cel mai mare producător de gaze din lume, Gazprom, şi cel mai mare producător de petrol.

S-a întâmplat după cumpărarea, în luna octombrie, de către ruşi a companiei TNK-BP, constituită de British Petroleum şi un grup de oligarhi ruşi. TNK-BP era printre primele zece companii petroliere private din lume în 2010 şi producea circa 1,7 milioane de barili de petrol pe zi.

Toată această mişcare face parte din politica lui Vladimir Putin de renaţionalizare a industriei energetice, însă fără greşeala pe care Arabia Saudită a făcut-o în 1980, când compania de stat ARAMCO a devenit stăpâna rezervelor subsolului. Saudiţilor, ca şi ruşilor în acest moment, le lipseau tehnologiile de extracţie de top şi producţia li s-a redus cu 60%. Prin urmare, Rosneft a permis o participaţie minoritară, în continuare, a britanicilor de la BP, care vor putea furniza partenerilor ruşi tehnologia necesară.

Putin estimează că influenţa Rusiei la scara internaţională va creşte în urma acestei achiziţii, căci compania de stat Rosneft va ajunge sa extragă jumătate din producţia de petrol anuală a Rusiei, a doua după ce a Arabiei Saudite. Rosneft se află în mâinile unui om de încredere, fostul colonel KGB Igor Secghin, fost spion în ţările africane producătoare de petrol în anii ’80, creatorul capului de pod rusesc din Venezuela şi fost vicepremier în cabinetul Putin.

Strategia lui Putin va duce la o creştere a preţului petrolului, estimează site-ul american Stratrisks. Aceeaşi sursă arată că Europa va deveni şi mai dependentă de petrolul şi gazele din Rusia, iar Moscova va putea produce, când intersele i-o vor cere, o asfixiere a aprovizionării cu energie, pentru a duce la o creştere a preţurilor.

Toate aceste evoluţii din Rusia, îngrijorătoare pentru statele europene, nu se fac însă fără acordul tacit al SUA şi al Wall Street-ului. ExxonMobil a devenit un partener al Rosneft, alături de care exploatează resursele din Marea Neagră. Ruşii au parteneriate şi cu italienii de la ENI, împreună cu care construiesc gazoductul South Stream, şi cu norvegienii de a Statoil, compania de stat care asigură prosperitatea scandinavilor.

Mai mult, pe modelul Gazprombank, preşedintele KGB-ist al Rosneft doreşte să creeze o bancă a grupului petrolier. La naşterea Rosneftbank vor moşi nimeni alţii de cât foştii şefi ai băncii americane Morgan Stanley, conduşi de americano-libanezul Walid Chammah. Embrionul viitoarei bănci va fi All-Russian Bank of Regional Development, scrie The Moscow Times.

Unde este România în această ecuaţie geoeconomică în care Rusia lui Putin, Wall Street-ul şi City-ul londonez îşi dau mâna? Poziţia este asemănătoare celei pe care o are regimul neoliberal din Mexic în raport cu Statele Unite. (Trebuie însă să păstrăm proporţiile, pentru că SUA sunt principalul cumpărător al petrolului mexican.) Spre deosebire de resursele României, cele mexicane au fost naţionalizate în 1938, aşa cum a făcut recent şi Argentina. Însă nu naţionalizarea este importanta, ci concentrarea asupra celui care de fapt ajunge sa le deţină.

În SUA, companii private precum ExxonMobil sau Chevron fac parte dintre companiile care asuigură securitatea naţională. În Mexic însă nu se întâmplă astfel. Companiile private care activează în domeniul energetic au devenit total dependente de Wall Street. La fel şi în Brazilia, unde Petrobras, cea mai mare companie energetică latino-americană, deşinută parţial de stat, a anunţat că doreşte să vândă zeci de blocuri de explorare din Golful Mexic către companiile ruseşti, britanice şi americane.

În România, rezervele de petrol au fost concesionate, Bucureştiul este singurul partener rămas fidel proiectului în moarte clinică Nabucco, este pe cale să piardă în faţa Turciei cursa pentru o investiţie Gazprom în depozite subterane de gaze, dar este tot mai aproape de a vinde zacamintele de cupru şi de a exploata gazele de şist şi zăcămintele de aur prin tehnologii poluante.

Bulgaria va incheia un contract cu Gazprom pe o perioada de 6+4 ani, conform premierului Boiko Borisov. Borisov a declarat miercuri ca contractul va fi valid pe o perioada extra de 4 ani in cazul in care Bulgaria nu reuseste sa produca suficient gaz pe teritoriul sau.

Afirmatia lui Borisov a fost facuta inaintea zilei in care Bulgaria va semna decizia finala de construire a conductei de gaz South Stream.

Vorbind dupa intalnirea de guvern de miercuri, in prezenta ambasadorului Marii Britanii, Jonathan Allen, premierul Bulgariei a subliniat eforturile locale de producere a gazului natural. “In sase ani, Bulgaria va extrage cantitati mari de gaz. Am asigurat deja 10% din consum din productie proprie prin intermediul Melrose Resources. Sper sa avem cantitati suficiente de gaz in 6 ani, motiv pentru care am incheiat acordul cu Gazprom pentru 6+4 ani, in cazul in care esuam in a gasi gaz local”, a afirmat Borisov.

Reamintind ca problema rezervelor de gaz implica sume uriase de bani, el a cerut presei bulgare sa nu saboteze negocierile, cerandu-i sa reziste trucurilor mediei rusesti. “Problema implica o gramada de bani pe care economia Bulgariei ii plateste. Vrem sa obtinem un maxim de discount si sa folosim orice ne poate maximiza pozitia. Asa ca va rog, ajutati-ne pentru o singura zi si nu va bagati in asta”, a declarat Borisov, specificand ca nu a intentionat sa jigneasca jurnalistii bulgari, pe care ii respecta “cu cateva exceptii”.

Delyan Dobrev, ministrul Economiei, a declarat miercuri ca Bulgaria si Rusia nu au atins un acord final cu privire la pretul gazului incepand cu 2013. El a dat asigurari ca Bulgaria va obtine un discount de cel putin 11%, ce va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie si va ramane valabil pana pe 31 decembrie.

In acelasi timp, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca pretul gazului pentru Bulgaria si conducta South Stream nu sunt legate. Cat priveste noile preturi ale gazului rusesc pentru Bulgaria, el a subliniat ca toate amendamentele au fost facute din 2012.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Imperiile energetice si periferiile. GIGANTUL RUSESC ROSNEFT, partener cu EXXONMOBIL si finantat de Wall-Street devine cel mai mare producator de petrol din lume/ BULGARIA, nou acord cu GAZPROM/ ROMANIA – doar colonie…

  1. Pingback: Rusia inchide (semi)cercul SOUTH STREAM: a semnat si Bulgaria acordul final - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. La tămbălăul din 89, românii și-au cîștigat ”dreptul” la iobăgie și sclavie. Acum avem ”dreptul” să fim o colonie. Pare-se că la noi e o întrecere socialistă în a slugărnici.

  3. Pingback: Rusia prinde Europa in cleste prin GAZPROM. Cu complicitatea Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: TUPEUL directoarei OMV Petrom: ROMANII NU SUNT COMPETITIVI/ Chevron si ExxonMobile fac LOBBY la Bruxelles pentru “dezlegare” la EXPLOATARILE GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR STRAINE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: [update] - CUM ISI BATE JOC UNIUNEA EUROPEANA DE NOI, VASALII "CU DREPTURI DEPLINE"... Egalitate, dar nu pentru catei! Pentru ce pacate platim si la ce sa ne asteptam? (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: "SCLAVIE IN ENERGIE". Ne asteapta si pe noi TAVALUGUL SCUMPIRILOR din cauza LIBERALIZARII impuse de FMI&UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: GUVERNUL PONTA DA DRUMUL GAZELOR DE SIST. Spre americani.../ Ilie Serbanescu: decizia in economie apartine strainilor! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: NABUCCO A MURIT, TRAIASCA GAZELE DE SIST?! Instrumentarea propagandistica a unui esec geopolitic programat/ Romania: victima a concurentei IMPERIILOR ENERGETICE/ Vom fi teren de exploatare a PETROLULUI si GAZELOR la schimb cu o REDEVENTA INFIMA [video] -
  11. Pingback: Benzinariile din Romania: DETINUTE DE COMPANII DIN FOSTUL SPATIU SOVIETIC/ Ungurii de la MOL vor OLTCHIM-ul/ Antena 3 vs Basescu. Cine minte in scandalul benzinariilor GAZPROM? Rusia: urmatoarea vedeta a EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST si a FRACTURARILOR HI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare