Proiect al Ministerului de Finante: LIMITAREA PLATILOR IN NUMERAR (CASH)

22-01-2014 1 minut Sublinieri

Money in hand

Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoi.

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi. Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie. Masura a fost discutata in cadrul Ministerului de Finante si in septembrie 2012.

Ea face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze in prima parte a anului 2014. Alte masuri fiscale avute in vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.

Nu mai mergem cu geanta plina cu bani pentru a cumpara case si masini

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar. “O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini”, a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chitoiu a mentionat ca obiectiv imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale. In cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupa de administrare, control si colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric. Dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeana (UE), Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Proiect al Ministerului de Finante: LIMITAREA PLATILOR IN NUMERAR (CASH)

  1. Oare asta se vrea intr-adevar, numai eliminarea sau reducerea evaziunii fiscale, sau in viitor le va fi mult mai usor sa ne puna pecetea. O sa spuna apoi ca e mai bine sa nu fie bani ci sa platim numai cu card. Apoi ca avem carduri dar si acestea pot fi furate si mai bine ne introduc cipul in corp.Cred ca ne apropiem de ceea ce se vrea intr-adevar, controlul absolut!

  2. Dar tu domnule Chitoiu, ai uitat cine esti? Esti un simplu reprezentat sau delegat al poporului. Tu ai intrebat in vreun fel pe oamenii care ti-au acordat increderea? Daca eu, sau George sau Ion vor sa plateasca cu bani cum vii tu sa zici ca nu mai mergem cu geanta? Vrei sa spui ca tu esti reprezentantul unui popor de hoti? Vrei sa spui ca hotii te-au ales sa le fii reprezentat dar tu esti cel cinstit, care faci ordine? Ne iei pe toti de prosti de parca nu am intelege ce se afla in spatele acestei carari pavate cu bune intentii, dar care duce spre iad.
    Ordinea se face altfel, bunul simt daca nu profesionalismul ar trebui sa-ti spuna cum. Se vede bine, cu ochiul liber ca sunteti sub comanda straina, ca sunteti avari, nesatui, batjocoritori la adresa poporului celui sarman, la adresa traditiilor si istoriei, la jertfele noastre. Se vede bine ca sunteti certati cu adevarul si cu demnitatea. Se vede bine ca sunteti niste tradatori care ne impingeti spre dezastru, spre pierderea suveranitatii si independentei, spre pierderea de teritorii, spre pierderea avutiei comune, dar si individuale.

  3. Nici asta n-o vad eu materializata. Cum sa ma obligi sa platesc cuiva(indiferent ce) printr-o terta persoana(privata)?! Adica dai o lege in care ma obligi sa platesc bancile care nu-mi presteaza nici un serviciu cerut de mine? Poate vor sute de mii de procese, din care unul va fi al meu! Oricum, ei testeaza reactia noastra. Parca a mai fost aruncata chestia asta odata la inaintare. Mai vedem.

  4. Pingback: Guvernul limiteaza PLATA IN NUMERAR si la categorii de persoane fizice ce activeaza independent - Recomandari
  5. Pingback: LIMITAREA PLATILOR CASH: o masura REPRESIVA in favoarea BANCILOR si a CORPORATIILOR IT si impotriva LIBERTATII ECONOMICE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare