Tony Blair despre “lupta definitorie” a sec. 21 impotriva EXTREMISMULUI RELIGIOS

27-01-2014 2 minute Sublinieri

Former British PM and Middle East envoy Blair visits the Chamber of the Commerce and Industry in Bethlehem

  • Adevarul: 

Tony Blair: Lupta definitorie pentru secolul XXI va fi cea împotriva extremismului religios

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a realizat o scurtă analiză a conflictelor contemporane, acesta considerând că guvernele de pe mapamond trebuie să fie  preocupate de realizarea unei „strategii globale”care să trateze marea problemă a acelui tip de terorism fundamentat de învăţăturile religioase.

Scriitorului francez Andre Malraux i-a fost atribuită următoarea frază la începutul anilor 50 când acesta observa confruntările ideologice din timpul Războiului Rece: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Tony Blair pare să preia în parte aceasta afirmaţie discutând situaţia războiului împotriva terorismului din perioada contemporană.

Extremismul religios este una marile surse ale conflictelor din prezent, lupta împotriva acestui fenomen fiind considerată de Blair drept lupta definitorie a secolului al XXI-lea, informează „The Telegraph”. Fostul lider al executivului de la Londra a făcut referire la conflictele din lumea arabă, amintind situaţia Siriei şi a Egiptului, precum şi situaţiile problematice din Nigeria sau Filipine. „Există un singur lucru evident pe care acestea îl au în comun: actele de terorism comise de oameni influenţaţi de religie (n.r. – fundamentalişti religioşi)”, a declarat Blair.

„În timp ce secolul al XX-lea a fost dominat de ideologia politică (n.r – confruntările ideologiilor politice, cele totalitare, autoritare versus cele democratice), luptele acestui secol vor fi făcute în numele religiei. Este o pervertire a credinţei”, a adăugat fostul lider de pe Downing Street.

Blair a punctat într-un text publicat în „The Observer” că este timpul ca guvernele să recunoască „tema comună” şi să realizeze o „strategie globală” pentru a face faţă provocărilor.„Nu este nicio îndoială că cei care au comis violenţe în mod repetat, au făcut acest lucru raportându-se la credinţa lor şi natura sectară a conflictului, un sectarism bazat pe religie. Nu există nicio îndoială asupra faptului că acest fenomen este în creştere”, a subliniat fostul lider de la Londra.

Nota noastra:

Mesajul lui Tony Blair este doar un alt exemplu de “steag fals” ridicat pentru a justifica politicile paranoide duse in “lupta impotriva terorismului” si pentru invinovatirea sentimentului religios pentru violentele sec. 21. Caci nu neocolonialismul vestic, nici capitalismul neoliberal antisocial si antinational produc tensiuni in lume, si nici agenda murdara a serviciilor secrete, ci … religia. Cea ce nu explica acesti lideri globalisti este, de pilda, in cazul islamismului, in cadrul caruia se manifesta cel mai des fenomene de extremism fundamentalist, de ce tocmai in timpul nostru exista asa ceva? De ce nu au existat extremisti si teroristi religiosi acum doua, trei secole? De ce se putea trai in Imperiul Otoman fara frica de a fi convertit cu forta (in timp ce existenta sub suzeranitatea unui imperiu catolic aducea dupa sine si incercari de convertire fortata), iar astazi cele mai intolerante regiuni sunt cele musulmane? Pai, poate, pentru ca nu religia este factorul cel mai important al extremismului, ci cele enumerate mai sus?

In orice caz, Tony Blair are o abordare mai “complexa” in ceea ce priveste religia:

Tony Blair este anglican convertit la catolicism, dar motivele convertirii se pare că fac parte dintr-o misiune şi nu din convingeri, deoarece fostul prim-ministru susţine avortul şi dreptul homosexualilor la căsătorie. În plus, Blair predă un curs intitulat Credinţă şi Globalizare la Yale University, fostul premier fiind convins că în timp ce globalizarea îi poate aduce pe oameni mai aproape, religia are potenţialul de a-i despărţi. Pentru aceea, afirmă Blair, “avem obligaţia spirituală de a prezenta credinţa ca pe ceva pozitiv şi progresist care rezolvă probleme şi face bine, mai degrabă decât ca pe ceva despre care oamenii citesc doar pentru că oamenii se ucid în numele său” (Cf. România Liberă, 15 dec.). Mai mult, Tony Blair este unul din politicienii văzuţi de presă ca un candidat viabil la postul (încă teoretic, dar aproape de realizare) de preşedinte al U.E.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Tony Blair despre “lupta definitorie” a sec. 21 impotriva EXTREMISMULUI RELIGIOS

  1. >Tony Blair este anglican convertit la catolicism

    Este tot la fel de crestin ca si dl Petre Roman care – pana sa-si piarda functiile politice in 2000 – a fost an de an la hramul Man Nicula unde a stat cu stoicism ore intregi.
    Toni Blair rimeaza mai curand cu Andrei Blaier.

  2. Jason Kissner, profesor de criminologie la California State University în Fresno, şochează opinia publică, cu un articol publicat pe siteul American Thinker, care contine noi dezvăluiri despre identitatea (sau lipsa acesteia) lui Barack Obama.

    http://epochtimes-romania.com/news/cine-este-barack-obama-noi-descoperiri-socante-despre-originile-presedintelui-american—211227

  3. Englezii au infiintat ” biserica atee”.
    Este delirant. “Oficiul” se practica duminica si foarte numerosii sai adepti nu se roaga cuiva, caci nu cred in Dumnezeu. Este un fel de Cenaclu Flacara, caruia ii spun, biserica.Poate predica oricine. Nici macar animisti nu sunt.
    Cred ca lui Blair ii place ideea.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare