GRUPUL DE LA VISEGRAD se pregateste pentru “CE E MAI RAU” in cazul UCRAINEI. Premierul Ungariei, Viktor Orban, evoca “APARAREA TARII” in cazul unui “SCENARIU DRAMATIC”/ Vizita sefului serviciului secret al MARII BRITANII in ROMANIA

31-01-2014 7 minute Sublinieri

visegrad0

La întâlnirea de urgenţă convocată de grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) miercuri, la Budapesta, liderii celor patru ţări au anunţat că se pregătesc pentru ce poate fi mai rău, în cazul Ucrainei. Cei patru vecini occidentali ai Ucrainei se tem că situaţia critică de la Kiev s-ar putea extinde până „în curtea lor“, fiind alimentată de grupuri extremiste în mod special şi au cerut „un dialog naţional profund şi sincer îi poate permite Ucrainei să iasă din criză“.

Deşi cei patru premieri au lansat o declaraţie comună prin care condamnă violenţele din Ucraina, şeful Guvernului de la Budapesta a făcut o afirmaţie care a deviat de la linia pacifistă promovată de omologii săi.  Viktor Orban a anunţat că a ordonat înfiinţarea unei unităţi speciale operaţionale care să fie pregătită „să apere ţara în faţa oricărui scenariu dramatic“. Analiştii consideră că întâlnirea celor patru şefi de guverne este un semnal puternic cu privire la amploarea situaţiei critice din Ucraina şi ameninţările pe care ţările vecine le iau deja în calcul.

Premierul polonez a anunţat că va avea o serie de întrevederi cu oficial din ţări UE privind situaţia din Ucraina, pentru înfiinţarea „unui program practic de ajutorare a Ucrainei”.

De cealaltă parte, Polonia şi România, implicate activ în promovarea orientării europene a Ucrainei şi Republicii Moldova în cadrul summitului de la Vilnius, au avut parte joi de două vizite speciale ale partenerilor euro-atlantici. La Bucureşti, John Sawers, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Marii Britanii – MI6 a fost primit de preşedintele Traian Băsescu, în timp ce la Varşovia, ministrul polonez de Externe a avut o întrevedere cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel.

“Trebuie să tragem concluziile greşelilor comise la negocierile UE-Ucraina. Trebuie să fie menţionat dreptul acestei ţări de a candida la un moment dat la UE“       Ministrul polonez de Externe, Radolsw Sikorski. 

  • Mediafax: 

Grupul de la Vişegrad condamnă “cu severitate” violenţele din Ucraina

Şefii de Guvern din cadrul Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) au adoptat miercuri seara, la Budapesta, o declaraţie comună prin care condamnă violenţele din Ucraina.

“Noi, premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei şi Slovaciei, ne exprimăm profunda îngrijorare în legătură cu evenimentele din Ucraina şi condamnăm cu severitate violenţele care au afectat deja mai multe vieţi”, au declarat ei.

“Nu există niciun motiv care ar putea justifica violenţa”, au adăugat aceşti şefi de Guvern.

Grupul de la Vişegrad (V4) este îngrijorat că o posibilă escaladare a crizei ar putea duce la destabilizarea situaţiei din Ucraina şi îndeamnă părţile implicate în conflict să pună capăt “spiralei violenţei”. De asemenea, Praga, Budapesta, Varşovia şi Bratislava s-au declarat pregătite să mobilizeze fonduri, pentru a susţine dezvoltarea societăţii civile în Ucraina.

Potrivit declaraţiei comune a celor patru state, “numai un dialog naţional profund şi sincer îi poate permite Ucrainei să iasă din criză şi să se dezvolte ca un stat stabil, democratic şi prosper”.

V4 a fost creat în 1991, în oraşul ungar Vişegrad (la o distanţă de 40 de kilometri nord de Budapesta), pentru a asigura cooperarea instituţională dintre aceste state în procesul lor de aderare la Uniunea Europeană (UE), efectivă începând din 2004. În prezent, cooperarea dintre statele Grupului de la Vişegrad se concentrează asupra chestiunilor energetice şi de securitate, precum şi pe parteneriatul cu statele Europei de Est, cum sunt Rusia şi Ucraina.

Kremlinul respinge “ingerinţele” externe în Ucraina, după ce Merkel l-a sunat pe Putin

Preşedinţia Rusiei a catalogat drept inadmisibile “ingerinţele” externe în afacerile Ucrainei, după ce cancelarul Angela Merkel l-a îndemnat pe preşedintele Vladimir Putin să susţină un “dialog constructiv” între putere şi opoziţie, la Kiev.

“Referitor la situaţia din Ucraina, insistăm asupra faptului că orice ingerinţă externă este inadmisibilă”, a comunicat Kremlinul.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să pledeze pentru “un dialog constructiv între opoziţie şi putere”, în Ucraina.

Angela Merkel i-a dat telefon şi preşedintelui Viktor Ianukovici, îndemnându-l să continue dialogul, avertizând împotriva unor noi violenţe şi propunând ajutorul Germaniei şi al Uniunii Europene pentru depăşirea crizei din Ucraina.

Catherine Ahton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a cerut miercuri, la Kiev, încetarea “violenţelor şi a actelor de intimidare” în Ucraina, pledând pentru un “dialog real” între putere şi opoziţie. “Dialogul între putere şi opoziţie trebuie să fie un dialog real”, a adăugat Ashton după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Catherine Ashton, care se va întâlni şi cu liderii opoziţiei ucrainene, a sosit marţi seară la Kiev, după summitul UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles. Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut liderilor europeni să evite “ingerinţele” în afacerile interne ale Ucrainei. Discuţiile continuau, miercuri, în Parlamentul Ucrainei pe tema unui plan de amnistiere a protestatarilor arestaţi în cursul manifestaţiilor opoziţiei.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.

  • Agerpres: 

Washingtonul pregătește sancțiuni împotriva puterii și opoziției din Ucraina

Autoritățile americane intenționează să impună sancțiuni financiare împotriva unor reprezentanți ai puterii și ai unor lideri ai opoziției ucrainene, a informat joi mass-media occidentală, relatează Ria Novosti. Surse din cadrul Congresului american au declarat pentru agenția Reuters că au discutat eventuale sancțiuni cu reprezentanți ai Casei Albe. Potrivit acestora, astfel de măsuri ar putea fi aplicate în cazul în care va exista o nouă escaladare a violențelor din țară.

Statele Unite susțin integrarea europeană a Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru opoziția ucraineană. Astfel, vicepreședintele american Joe Biden le-a cerut autorităților ucrainene să-și retragă forțele de ordine din centrul Kievului și să nu decreteze stare de urgență în țară, amenințând Kievul cu sancțiuni.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a anulat vizele oficialilor ucraineni responsabili pentru dispersarea violentă a manifestanților în noiembrie-decembrie 2013.

De la sfârșitul lunii noiembrie 2013, Ucraina este scena unor proteste violente lansate de opoziție ca răspuns la decizia guvernului de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu UE. Mișcările de protest au fost reluate pe 19 ianuarie după adoptarea unor legi privind demonstrațiile considerate ‘draconice’ de către adversarii guvernului. AGERPRES (AS — autor: Mihaela Moise, editor: Gabriela Ionescu)

John Kerry a vorbit la telefon cu liderii opoziției ucrainene

Secretarul de stat american, John Kerry, și-a exprimat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei și pentru soluționarea pașnică a crizei politice de la Kiev, în timpul unei convorbiri telefonice avute cu liderii opoziției ucrainene. 

”Secretarul de stat a subliniat că SUA susțin integrarea europeană a Ucrainei și a făcut apel la apărarea democrației prin mijloace pașnice. El a subliniat, de asemenea, progresul înregistrat prin anularea legilor de la 16 ianuarie”, ce prevedeau sancțiuni pentru participanții la proteste, a indicat Jennifer Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, citată de RIA Novosti.

Potrivit acesteia, Washingtonul consideră că persoanele vinovate de utilizarea forței în timpul manifestațiilor de protest trebuie să fie trase la răspundere. SUA au acuzat puterea de la Kiev că, prin legile adoptate la 16 ianuarie, a provocat escaladarea violențelor. Ambasada americană la Kiev a anunțat la 22 ianuarie că SUA au revocat vizele pentru ‘mai mulți cetățeni ai Ucrainei’ ca urmare a recurgerii la forță împotriva manifestanților. AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Cristina Mac)

UPDATE/Ucraina: Ianukovici acuză opoziția de ‘agravarea situației’ și recunoaște ‘greșeli pe care fiecare putere le face’

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a acuzat joi opoziția că, prin ‘ambițiile politice ale unora din liderii săi, continuă să agraveze situația’ în țară, în pofida concesiilor ce i s-au făcut, recunoscând, totodată, că actuala putere a făcut ‘greșeli’. 

‘Toate obligațiile pe care noi ni le-am asumat au fost îndeplinite. Parlamentul a adoptat inclusiv legea amnistiei, care garantează libertatea participanților la proteste și eliberarea acelora care au fost reținuți în timpul confruntărilor (cu poliția). Cu toate acestea, opoziția continuă să agraveze situația, cheamă oamenii să stea în frig, de dragul unor ambiții politice ale unora din liderii săi (…). Trebuie să înțelegem că nu există viitor pentru stat și popor dacă interesele politice ale unor grupuri sunt puse mai presus de însăși existența Ucrainei‘, afirmă Ianukovici, adresându-se ucrainenilor într-un mesaj difuzat pe site-ul președinției de la Kiev.

Ianukovici face în continuare apel la concetățenii săi să contribuie la restabilirea păcii și liniștii în țară. ‘Mă adresez oamenilor obișnuiți, concetățenilor mei, să facem totul pentru a restabili pacea și liniștea, pentru a readuce o viață normală în țară’, adaugă șeful statului ucrainean.

În același mesaj, președintele Ianukovici admite că actuala conducere de la Kiev a făcut ‘greșeli pe care fiecare putere le face’. ‘În ceea ce mă privește, voi privi la nevoile și aspirațiile poporului ucrainean cu mai multă înțelegere și bunăvoință, ținând cont și de acele greșeli pe care fiecare putere le face. Numai cine nu face nimic, nu face greșeli’, continuă președintele Ianukovici, fără a face referiri concrete la greșelile admise.

În cursul dimineții de joi, președinția de la Kiev a anunțat că Viktor Ianukovici se află în concediu medical pentru ‘o afecțiune respiratorie acută însoțită de febră puternică’. Miercuri seara, el s-a deplasat în parlament pentru a influența dificilele negocieri dintre formațiunea sa, Partidul Regiunilor, și opoziție asupra legii amnistierii manifestanților arestați în timpul confruntărilor cu poliția. Legea, adoptată în final miercuri seara târziu, era una din principalele cerințe ale opoziției mobilzate de peste două luni în centrul Kievului. Opoziția nu a votat însă această lege, cerând ca eliberarea manifestanților din arest să fie făcută fără nicio condiție prealabilă. Amnistierea este condiționată de evacuarea de către manifestanți, în termen de 15 zile, a tuturor sediilor administrațiilor de stat, locale și a altor clădiri administrative, ocupate în timpul protestelor.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici, confruntat cu presiuni politice interne și externe tot mai mari și cu escaladarea violențelor stradale, a fost nevoit să facă importante concesii opoziției. Marți, el a acceptat demisia premierului Mikola Azarov, ca și a întregului guvern, în timp ce parlamentul a abrogat o parte din legile ce prevedeau pedepse severe pentru participanții la proteste. Opoziția cere însă și demisia sa, precum și organizarea de alegeri legislative și prezidențiale anticipate.AGERPRES/(AS — autor: Flori Tiulea, editor: Ionuț Mareș)

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe John Sawers, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – MI6, care a apreciat excelenta colaborare dintre structurile de securitate din România şi Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedinte Traian Băsescu şi şeful MI6, John Sawers, au discutat despre cooperarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale îndreptate împotriva cetăţenilor şi a statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

John Sawers a mulţumit pentru excelenta colaborare dintre structurile de securitate din România şi MI6, menţionează sursa citată.

De asemenea, şeful MI6 a arătat că parteneriatul cu comunitatea de informaţii din România este unul dintre cele mai bune pe care le are Marea Britanie şi că, în ultima perioadă, ţara noastră şi-a câştigat renumele de a fi un important aliat al NATO, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei. Potrivit imaginilor difuzate de Administraţia Prezidenţială, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni au mai participat directorul SRI, George Maior, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, precum şi ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris.

Sir John Sawers, în vârstă de 59 de ani, este şef al MI6 de la 1 noiembrie 2009. Înainte de a conduce serviciile secrete britanice, Sawers a fost timp de doi ani ambasadorul Marii Britanii la ONU. În perioada august 2003 – august 2007 a fost director politic la Foreign Office. Din această poziţie l-a consiliat pe ministrul de Externe pe probleme politice şi de securitate şi a negociat în numele MAE britanic cu partenerii internaţionali ai Londrei din cadrul G8, UE şi ONU, conform datelor postate pe site-ul MI6.

Între 2001 şi 2003 a fost ambasador în Egipt. În perioada 1999 – 2001 a fost consilierul premierului Tony Blair, pe probleme de politică externă şi de apărare. Şeful MI6 este numit de ministrul de Externe.

Şi directorul CIA, John O. Brennan, a venit, în vara lui 2013, în România. El a fost primit atunci de către preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, în 18 iunie. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul acelei întrevederi, preşedintele Băsescu şi directorul CIA “au abordat o serie de teme de interes pentru România şi Statele Unite ale Americii, printre care teme cu privire la probleme de securitate generate de Primăvara Arabă, situaţia din Orientul Mijlociu şi situaţia de securitate din Afganistan”. De asemenea, Traian Băsescu şi John O. Brennan “au făcut o analiză asupra creşterii nivelului de securitate ca efect al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”. Şi premierul Victor Ponta s-a întâlnit atunci cu directorul Central Intelligence Agency, la Palatul Victoria, cei doi discutând despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, a informat la acel moment Executivul.

Tot în iunie 2013, preşedintele Băsescu a avut o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patruşev. Preşedintele Băsescu preciza, în 17 iunie 2013, că principalul motiv al vizitei lui Nikolai Patruşin a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securităţii între CSAT din România şi organismul aferent de la Moscova – Consiliul de Securitate.


Categorii

1. DIVERSE, America, Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “GRUPUL DE LA VISEGRAD se pregateste pentru “CE E MAI RAU” in cazul UCRAINEI. Premierul Ungariei, Viktor Orban, evoca “APARAREA TARII” in cazul unui “SCENARIU DRAMATIC”/ Vizita sefului serviciului secret al MARII BRITANII in ROMANIA

  1. http://russiancouncil.ru/en/inner/?id_4=2733#top

    What are the Visegrad Group’s ambitions? Why does it need to establish a 3,000-strong international battalion under Polish command if all VG countries are already NATO members? The Benelux, which the Visegrad Four have long compared themselves with, does not have an army. Clearly, the authors of the program understand the potential risk of regional destabilization after the signing of agreements with Ukraine and Moldavia [13]. Moldavia has existed as a divided country for many years now, and, perhaps, the avoidance of raising the final destiny for Transnistria is based on an expectation that this issue will be “solved naturally.”

    For Ukraine, however, the signing or non-signing of an agreement will be a serious domestic political test since Ukraine’s Eastern regions and the Crimea will likely come out against it, while the country’s Western regions will do the same.

  2. Abia intr-un astfel de moment se vede ce politicieni iresponsabili am avut din ’90 incoace.
    Nu ne-am aliat, cum firesc era, cu cehii, slovacii, polonezii, ungurii.I-am tradat pe sarbi si i-am sfidat prosteste pe rusi.
    Politicienii romani s-au aliat cu Soros.
    Occidentalii ii detesta concertat pe romani, cu dezlegare de la cei ce au gandit lovitura de stat din’89 , descompunerea morala si economica a tarii.

    Numirea lui Arafat vine in sensul celor prezentate in articol si nu este legata nici de iarna, nici de accidentul aviatic. Dupa cum a declarat nervos doctorul, saptamana trecuta se afla in vorba cu reprezentantii NATO, in Ungaria.

  3. @ Clement – de ce ti se pare firesc sa ne fi aliat cu ungurii ?

    In rest, de acord cu ce spui.

  4. fiti va rog putin mai clement: in 89 Ungaria si Serbia (fosta pe atunci Iugoslavie) au actionat impotriva Romaniei, una dintre ele chiar pe teren,cealalta doar mediatic. Sa fim realisti despre prietenia de veacuri cu poporul sarb, iar despre unguri vedem si astazi cat ne iubesc..

    Dupa ’90 s_a jucat (dublu) pentru a evita trecerea faliei pe la noi, reusindu-se cel putin pana acum o amare. Asta nu scuza, fireste, ticalosia si tradarea unor politicieni….dar la noi, ca la romani, lucrurile sunt alunecoase si aparentele inseala.

  5. Da. Din nou si din nou acelasi scenariu. Asa-zise temeri de extindere a unui….conflict din Ucraina(?!) in UE ?!De parca ar avea vre-o legatura Sula cu prefectura.

    Ucraina pare sa fie pretextul impingerii pe o treata (probabil ultima) de completa integrare la nivel european a ceea ce mai ramasese inca in perimetrul de decizie al statelor membre: sectorul national defensiv/militar. Nu intimplator anul trecut Comisia Europeana a tot batut din pinteni pentru cedarea controlului sectoruolui industrial defensiv dinspre guvernele nationale catre Bruxelles: vezi UK vezi Grecia – in fiecare caz s-au invocat motive diferite dar ideea e aceeasi. Se va reusi, ca o incununare, deprivarea statelor membre si de ultima si fundamentala pirghie care mai ramasese in miinile lor.

    Pe linga asta, dupa cum spuneam, Ucraina este folosita pentru “inghesuirea” lui Putin, pentru ca i se demonstreaza “muschii” de care au ajuns sa dispuna alde UE si SUA chiar in pragul Rusiei. SI probabil, desi nu sigur, asta ar putea sa fie una din ultimile picaturi apropo de tabara UE/USA vs. Rusia….

  6. Pingback: O fantoma bantuie Europa: NATIONALISMUL INTEGRAL/ Ce mai zice George Friedman despre ROMANIA si UNGARIA/ Vizita lui Basescu la Berlin: NU A AVUT NIMENI TIMP DE …ROMANIA? - Recomandari
  7. Pingback: UCRAINA – O ALTA IUGOSLAVIE?/ Emisarul american Victoria Neuland injura UE pe tema implicarii din Ucraina. AMERICANII COORDONEAZA PE FATA STRATEGIA OPOZITIEI PRO-UE - Recomandari
  8. Pingback: UCRAINA – VIOLENTELE AU RABUFNIT DIN NOU [video]. - Recomandari
  9. Pingback: Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din menu - Recomandari
  10. Pingback: Cateva observatii pe marginea confruntarii dintre SUA si RUSIA de pe MAIDANUL UCRAINEI. Machiavelismul american, brutalitatea ruseasca si tragedia de a fi parte din meniu - Recomandari
  11. Pingback: George Friedman (Stratfor) despre OPTIUNILE RUSIEI fata de noul front occidental din UCRAINA/ Premierul ucrainean Iatenuk: CONFLICTUL CU RUSIA A TRECUT LA “FAZA MILITARA”/ “Oferta” lui Jirinovski: Basarabia si Bucovina la schimb cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare