Proteste la RADENI provocate de PROSPECTIUNI dupa GAZELE DE SIST/ Bunele practici corporatiste CHEVRON: compania “ofera” pizza si suc gratis unor localnici afectati de EXPLOZIA UNEI SONDE DE GAZE DE SIST

20-02-2014 3 minute Sublinieri

radeni-neamt

Două zile la rând, mai mulţi săteni din comuna Păstrăveni au protestat împotriva echipelor care sondează subsolul în căutare de hidrocarburi, la comanda Romgaz. Poliţia a dat 20 de amenzi pentru blocarea drumului şi pentru adunări publice neautorizate.

Circa 30 de săteni au blocat marţi, 18 februarie, între orele 10 şi 11, drumul care leagă satele Păstrăveni de Rădeni pe unde se deplasau echipele firmei Prospecţiuni SA.Oamenii protestau faţă de acţiunea firmei care efectuează  explorări în judeţul Neamţ la comanda Romgaz, pentru identificarea resurselor de hidrocarburi. În zonă au fost mobilizaţi poliţişti şi jandarmi care au intervenit pentru a debloca drumul.

„Situaţia s-a repetat de fapt, şi ieri fiind la fel. Echipele celor de la Prospecţiuni aveau o lucrare pe un teren de pe domeniul public, nu privat. Situaţia a fost gestionată de poliţiştii de la Postul Urecheni şi de Jandarmerie. S-au acordat 20 de amenzi contravenţionale, de câte 1000 de lei pentru fiecare persoană, pentru împiedicarea sau blocarea drumului public şi pentru adunări publice neautorizate şi s-a întocmit şi dosar penal“, a declarat Ioan Vlad Angheluţă,  subprefectul judeţului Neamţ. 

Sătenilor revoltaţi li s-au alăturat şi călugării de la schitul Rădeni care spuneau că firma de prospecţiuni vrea să otrăvească pânza freatică. Speriaţi de scandalul de la Pungeşti, cu gazele de şist, aceştia susţin că firma e trimisă de fapt de Chevron, cu scopul de a otrăvi apa din subsol.

„Altercaţii trupeşti nu au fost, dar oamenii au ieşit să-şi apere terenurile de slujbele Satanei. Asta sunt cei de la Chevron care se ascund după tot felul de lucruri, ba gaze naturale, ba gaze de şist…ei sunt trimişi aici ca să ne otrăvească apa cu sondările pe care le fac. Au venit după ei cu Poliţie, cu Jandarmi,“, spune revoltat părintele Andrei, de la schitul Rădeni.

Oamenii au fost revoltaţi în ultimele zile de activitatea echipelor de la Prospecţiuni SA şi în comunele Războieni şi Tupilaţi. La Războieni, la finele săptămânii trecute a avut loc chiar o dezbatere publică, la care au luat parte autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai firmei care efectuează lucrările şi săteni nemulţumiţi de incursiunea pe terenurile private fără permisiunea lor.

Locuitorii unui orasel minier din Statele Unite s-au aratat indignati cand Chevron le-a trimis acasa cate un cupon-cadou pentru pizza si sucuri, impreuna cu o scrisoare de scuze, dupa ce o sonda de gaze de sist a companiei a explodat in apropierea caselor lor, relateaza presa americana. 

Potrivit CNN, in 11 februarie, un lucrator al Chevorn a murit, iar altul a fost ranit, cand a explodat o sonda a companiei la un zacamant de gaze de sist, laBobtown, statul Pennsylvania, nord-estul SUA. Sonda, situata la 1,6 km vest de orasel, a ars zile intregi, incontinuu. 

La cateva zile dupa tragicul incident, 100 de localnici s-au pomenit acasa cu cate un cupon-cadou pentru procurarea unei pizze mari impreuna cu 2 litri de suc, alaturi de o scrisoare in care Chevron isi cerea scuze pentru neplacerile produse. Oamenii pot sa-si ridice pizza si sucul pana pe 1 mai.

“Chevron recunoaste efectele pe care aceasta (explozia – n.r.) le-a avut asupra comunitatii. Noi punem pret pe a fi un membru responsabil al acestei comunitati si ne vom stradui in continuare sa reusim operatiuni fara incidente. Suntem hotarati sa luam masuri pentru protejarea vecinilor nostri, a angajatilor, a contractorilor nostri si a mediului inconjurator”, se arata in scrisoarea Chevron catre locuitorii din Bobtown, potrivit philly.com. 

Localnicii afectati “nu au gustat”, insa, scuzele cu pizza si suc de la Chevorn. 

“M-am simtit de parca as fi primit o urisa palma peste fata. Nu simt deloc ca ar fi luat vreo masura. Nu am sunat, inca, la linia lor de asistenta, pentru ca sunt prea suparat deocamdata. Un cupon pentru pizza?! Fugi de-aici! “, a declarat, pentru CNN, un localnic. 

Omul sustine ca se va muta din Bobtown, in urma exploziei sondei Chevron. “Ne mutam de indata ce vom putea. Aia nu e singura sonda pe care o au langa casa noastra. Pur si simplu nu este sigur”, a mai spus el. 

Explozia si incendiul din 11 februarie au bagat spaima in locuitorii asezarii miniere. “S-a simtit ca un avion cu reactie la 5 metri deasupra caselor“, a povestit un localnic, pentru Pittsburg Post Gazzette. “Casa a inceput sa se zguduie si s-a auzit o bubuitura puternica”, a relatat un alt localnic.  Din cauza caldurii intense cauzate de flacarile de la  sonda – care a provocat explozia unui rezervor de propan- pompierii locali nu s-au putut apropia de incendiu, fiind nevoiti sa se retraga pentru a nu risca sa fie raniti.

In 2011, cand incepeau operatiunile petroliere din zona, guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Corbett, se declara entuziasmat de viitorul economic al statului, care avea, astfel, sa “devina un Texas al gazelor naturale”.Localnicii din Bobtown se plang, insa, de poluarea apei, mirosurile urate si de suferintele provocate animalelor, in urma exploatarii gazelor de sist, potrivit presei locale.

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Proteste la RADENI provocate de PROSPECTIUNI dupa GAZELE DE SIST/ Bunele practici corporatiste CHEVRON: compania “ofera” pizza si suc gratis unor localnici afectati de EXPLOZIA UNEI SONDE DE GAZE DE SIST

  1. sa-l rugam pe Sfantul Iosif din Radeni sa mijloceasca inaintea Maicii Domnului pentru semenii nostri de pe aceste meleaguri

  2. Pingback: Patriarhia Romana respinge categoric acuzele legate de o intelegere financiara cu CHEVRON - Recomandari
  3. Pingback: A INCEPUT CHEVRONIADA, IN FRUNTE CU BASESCU SI PONTA. La “indicatiile pretioase” ale fostului Ambasador SUA Gitenstein a inceput reprezentatia teatrala: CORPORATIILE AMERICANE SUNT PRIETENOASE CU “COMUNITATILE” SI VOR ANGAJA “
  4. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST/ Presa ucraineana: miza conflictului din SLAVIANSK ar fi GAZELE DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare