A INCEPUT CHEVRONIADA, IN FRUNTE CU BASESCU SI PONTA, la “indicatiile pretioase” ale fostului Ambasador SUA Gitenstein. CORPORATIILE AMERICANE SUNT “PRIETENOASE” CU COMUNITATILE SI VOR ANGAJA “TINERI”…

14-03-2014 13 minute Sublinieri

… dar nici gand sa plateasca REDEVENTE mai mari sau sa renunte la FRACTURAREA HIDRAULICA, tehnica ce poate devasta regiuni intregi ale Romaniei

chevron-basescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că l-a rugat pe preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod “prietenos” cu comunităţile locale.  

“A fost rugămintea mea către preşedintele Chevron să îşi exercite drepturile date de licenţele eliberate de Guvern, într-un mod prietenos cu comunităţile locale. Acesta este sensul mesajului, că trebuie mai multe discuţii cu comunităţile locale, că trebuie implicaţi angajaţi din comunităţile locale, trebuie selectaţi tineri de la Universitatea din Iaşi, dacă ne referim la zona Vaslui. Deci, în această direcţie a fost discuţia”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că ambele companii, Chevron şi Exxon, cu reprezentanţii cărora a avut întâlniri joi, intenţionează să continue activitatea în ceea ce priveşte valorificarea autorizaţiilor deja primite de la autorităţile guvernamentale.

“Principalul meu mesaj a fost să aibă în vedere că prima piaţă care trebuie satisfăcută este cea românească şi cea din Republica Moldova, România luându-şi angajamentul de a sprijini Republica Moldova în diminuarea, până la eliminarea dependenţei energetice de Federaţia Rusă, de Ucraina, de resursele energetice din Transnistria”, a explicat şeful statului.

Potrivit lui Traian Băsescu, planurile de afaceri ale celor două companii trebuie să plece de la premisa că primele pieţe care trebuie acoperite sunt piaţa României şi cea a Republicii Moldova, iar de aici încolo, orice excedent de producţie poate fi utilizat şi pentru vecini.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Derek Magness, director general al Chevron Europe, cu care a vorbit despre importanţa transferului de experienţă, ca o contribuţie la securitatea energetică a României, şi despre posibilitatea angajării de tineri specialişti.

Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu. De asemenea, în cazul locaţiei de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire, emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Hotărârea Consiliului Local Pungeşti privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei a fost declarată ilegală de Tribunalul Vaslui, după ce Prefectura a atacat în instanţă hotărârea luată în unanimitate de consilierii locali în 17 octombrie 2013, la o zi după amplele proteste desfăşurate la Siliştea.

  • Hotnews: 

Presedintele Traian Basescu, intalniri cu directorul general Chevron Europe, vicepresedintele ExxonMobil si directorul general Petrom

Presedintele Traian Basescu ii primeste la Palatul Cotroceni joi, de la ora 11.00, Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production, iar de la ora 13.00 pe Johnny L. Hall, vicepresedinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, si pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

Intalnirile au loc in contextul situatiei tensionate din Ucraina si Crimeea.

Amintim ca in septembrie anul trecut, Ucraina a incheiat cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea unui perimetru gazeifer din Nord-vestul Marii Negre, un zacamant de gaze estimat la aproape 8-10 miliarde metri cubi.

Ora 13.18: 
Traian Basescu a vorbit cu oficialul Chevron despre “importanta transferului in Romania de experienta dobandita de compania Chevron in exploatarile de gaz de sist din SUA” si a cerut companiei americane angajarea cat mai multor “tineri specialisti care au absolvit universitatile romanesti”. Cei doi au discutat si despre implicarea comunitatilor locale in desfasurarea activitatilor companiei, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Ora 14.48: Reprezentantii OMV – Petron si ExxonMobil i-au spus presedintelui ca in lunile urmatoare va sosi in Romania o noua platforma de forare angajata de consortiul ExxonMobil – OMV pentru evaluarea dimensiunii zacamintelor din zona Neptun, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

Premierul s-a intalnit cu reprezentantii companiilor Exxon Mobil si OMV Petrom

Primul-ministru Victor Ponta a primit joi, la Palatul Victoria, o delegatie a conducerii companiilor Exxon Mobil si OMV Petrom pentru a discuta despre proiectele de explorare si exploatare a resurselor energetice din zona romaneasca a Marii Negre, in care aceste companii sunt implicate, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, vicepresedintele executiv al Exxon Mobil Explorare, Johnny Hall, a apreciat conditiile de investitii in sectorul petrol si gaze din Romania.

“Primul-ministru Victor Ponta a apreciat eforturile celor doua companii pentru dezvoltarea acestor proiecte si a incurajat, pe masura dezvoltarii proiectului, implicarea in aceste operatiuni si a potentialilor furnizori de servicii si alte activitati din Romania, precum si dezvoltarea competentelor profesionale romanesti in domeniul proiectelor de acest tip”, se mai arata in comunicat.

Nota noastra:

Intalnirile au avut loc dupa ce fostul ambasador Mark Gitenstein a declarat ca, intr-un fel sau altul, comunitatile locale trebuie sa beneficieze de exploatarile Chevron. Cu “evenimentele” din Ucraina la granita, americanii s-or fi gandit ca, totusi, e cazul sa faca ceva mai mult la partea de imagine decat au facut pana acum. Asa ca s-a declansat marea Chevroniada, marea intrecere capitalista in a arata lumii romanesti ca exploatarile corporatie vor fi facute in beneficiul natiei. Prima reprezentatie a avut loc la Palatul Cotroceni, apoi, una mai mica, si la Palatul Victoria. Care sunt, insa, rezultatele concrete? Vreo regandire substantiala a acordurilor, a nivelului redeventelor, vreo negociere pentru pret preferential in piata romaneasca? Ei as... Nu, ci marii nostri oameni de stat s-au caciulit ca Chevron sa-si angajeze niste “baieti de la Iasi” si sa fie “prietenosi” cu comunitatile locale. Iar daca Chevron stie sa fie “prietenoasa”, chiar in tara de bastina, cu pizza si suc, apai la Pungesti probabil nici atat nu va arata…

Si despre ce “prietenie” fata de comunitatile locale poate fi vorba cand exploatarile vor avea loc IMPOTRIVA vointei acestora? (vezi stirile de mai jos…). Cand Chevron isi regleaza raporturile cu localnicii prin intermediul Prefecturii si al Jandarmeriei? Nu ar fi un bun inceput de “prietenie” a arata oamenilor ca nu sunt luati de prosti? 

Ascutirea conflictului geopolitic intre SUA si Rusia va inaspri, cel mai probabil, atitudinea fata de rezistenta anti-francking, care va fi asimilata si mai abitir decat pana acum intereselor rusesti…

Europarlamentarii au votat miercuri în favoarea înăspririi normelor privind impactul explorării petrolului şi gazelor naturale asupra mediului, dar au exclus gazele de şist de la noile norme, transmite Reuters.

O serie de state membre precum Marea Britanie şi Polonia susţin dezvoltarea gazelor de şist, văzute ca o modalitate de a reduce dependenţa UE de gazele naturale ruseşti precum şi pentru a reduce costurile cu energia la un nivel similar cu cele din SUA.

Potrivit legii, procesul de evaluare a unei game largi de proiecte de infrastructură, precum şi a proiectelor din domeniul petrolului şi gazelor naturale, va include şi impactul acestor proiecte asupra biodiversităţii şi modificărilor climatice, la care se adaugă măsuri pentru a se asigură că autorităţile care acordă aprobări nu se află în situaţi de conflict de interese.

Companiile din industria energetică sunt de părere că noua lege evită impunerea unui număr prea mare de restricţii asupra proiectelor aflate în primele faze de dezvoltare, când viabilitatea lor comercială nu este clară. ‘Deşi nu impune cerinţe inutile pentru industria de petrol şi gaze naturale, noile reguli vor garanta că orice dezvoltare, inclusiv explorarea gazelor de şist, vor fi supuse unor norme stricte de mediu’, a declarat Roland Festor, director la International Association of Oil & Gas Producers.

De asemenea, asociaţia Shale Gas Europe, care reuneşte o serie de mari companii energetice precum Chevron, Total sau Cuadrilla Resources, a salutat şi ea noile prevederi. ‘Gazele de şist ar putea juca un rol important în acoperirea necesităţilor energetice ale Europei’, a declarat purtătorul de cuvânt al Shale Gas Europe, Marcus Pepperell. În schimb, parlamentarii ecologişti sunt de părere că excluderea gazelor de şist din noile prevederi reprezintă un regres major şi că procesul de fracturare hidraulică reprezintă un risc la adresa sănătăţii şi mediului. ‘Ecologiştii cred că există suficiente dovezi pentru a interzice fracturarea hidraulică’, a declarat Sandrine Belier, purtătorul de cuvânt al Ecologiştilor Europeni.

Votul din plenara Parlamentului European vine după compromisul convenit în luna decembrie a anului trecut, când negociatorii au fost de acord să excludă orice referiri la gazele de şist. Se aşteaptă ca statele membre UE să-şi dea şi ele acordul în săptămânile următoare după care legea va fi aprobată în mod definitiv.

Magistrații de la Tribunalul Vaslui au declarat, luni, ilegală hotărârea Consiliului Local Pungești de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei. Prefectura Vaslui a solicitat anularea deciziei luate de consilierii locali din Pungești, luată în luna octombrie a anului trecut, în urma protestelor locuitorilor din Pungești, dar fiindcă hotărârea nu a fost anulată, a atacat-o la instanța de contencios administrativ.

O hotărâre similară privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist prin metode neconvenționale, a mai fost luată de autoritățile din Pungești în luna februarie a anului 2013, însă, la solicitatarea Prefecturii Vaslui, care a considerat că autoritățile locale nu au dreptul să se pronunțe cu privire la aceste resurse, decizia a fost anulată. Primăria Pungești urmează să decidă dacă va formula acum recurs la Curtea de Apel Iași.

Pe raza județului Vaslui au adoptat hotărâri privind interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist un număr de 15 consilii locale din comunele: Alexandru Vlahuță, Băcani, Coroiești, Dumești, Gherghești, Găgești, Murgeni, Perieni, Pochidia, Pogana, Puiești, Pungești, Șuletea, Vinderei și Tutova, toate fiind atacate la instanță. Opt dosare au fost câștigate la instanța de fond de Instituția Prefectului Județul Vaslui, acestea rămânând irevocabile, un dosar a fost câștigat la instanța de fond de Instituția Prefectului Județul Vaslui și a fost formulat recurs de către Consiliul Local Băcani, două dosare se află pe rolul Tribunalului Vaslui, iar trei dosare se află pe rolul Curții de Apel Iași, în recursurile formulate de Instituția Prefectului, care pierduse în primă fază procesele.

Pe rolul instanței de judecată se mai află un proces intentat Consiliului Local Pungești de Prefectura Vaslui, după ce consilierii au adoptat în unanimitate o decizie privind organizarea în comună a unui referendum pe interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei.

AGERPRES /(AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Adrian Drăguț)

Compania Chevron a fost blocată de primarul comunei vasluiene Dodeşti Victor Popa, care a refuzat să elibereze un aviz favorabil, astfel încât Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui nu a putut elibera certificat de urbanism pentru o suprafaţă de teren deţinută în extravilanul localităţii Urdeşti, unde ar urma să fie amplasată a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Reprezentanţii CJ au anunţat compania Chevron România că se află în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism, în baza căruia, ulterior, ar fi urmat să primească autorizaţia de construire, întrucât primarul de Dodeşti a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

Primarul Victor Popa spune că nu a eliberat acest aviz întrucât Consiliul Local a aprobat ulterior solicitării venite de la CJ o hotărâre prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Dodeşti. “Consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de şist astfel încât a trebuit să iau act de această hotărâre şi, în consecinţă, nu am transmis niciun răspuns Consiliului Judeţean la solicitarea venită pentru emiterea acelui aviz. Acum să vedem ce se va întâmpla cu hotărârea, dacă va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui”, a declarat Victor Popa.

Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre unde urmează să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, şi acorduri de mediu. La Siliştea, comuna Pungeşti, au şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

“Primarul comunei Dodeşti, în al cărei extravilan se află amplasamentul pentru care s-a solicitat certificatul de urbanism, trebuia să elibereze un aviz favorabil în care să fie menţionate elementele caracteristice ale regimului juridic, economic şi tehnic al terenului, rezultate din documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului a comunei. Deşi i s-a solicitat de către arhitectul şef al judeţului eliberarea acestui aviz în termenul legal de cinci zile, primarul din Dodeşti nu a transmis niciun răspuns, motiv pentru care s-a comunicat către Chevron România că ne aflăm în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism”, a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui

La Pungeşti, compania Chevron a inceput lucrările amplasării primei sonde din România

Consiliul Judetean Vaslui a respins o cerere a companiei americane Chevon de a amplasa in comuna Dodesti a cincea sonda de explorare a gazelor de sist din judet, motivul fiind faptul ca primaria comunei respective nu a eliberat un aviz favorabil care sa permita emiterea certificatului de urbanism, relateaza Agerpres.

“In astfel de situatii, legea cere ca certificatul de urbanism sa fie eliberat doar in conditiile in care reprezentantul unitatii administrativ – teritoriale elibereaza, la randul sau, un aviz favorabil. Reprezentantii institutiei noastre au solicitat acest aviz de la Primaria comunei Dodesti, dar nu s-a primit niciun raspuns in termenul prevazut de lege. Astfel, nu am putut elibera certificatul de urbanism solicitat de Chevron”, a declarat, marti, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Consiliul Local al comunei Dodesti a aprobat in cursul anului trecut o hotarare de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist. Pe raza judetului Vaslui au adoptat hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist un numar de 15 consilii locale din comunele: Alexandru Vlahuta, Bacani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Gagesti, Murgeni, Perieni, Pochidia, Pogana, Puiesti, Pungesti, Suletea, Vinderei si Tutova, toate fiind atacate la instanta.

Opt dosare au fost castigate la instanta de fond de Institutia Prefectului Judetul Vaslui, acestea ramanand irevocabile, doua dosare au fost castigate la instanta de fond de Institutia Prefectului Judetul Vaslui, doua dosare se afla pe rolul Tribunalului Vaslui, iar trei dosare se afla pe rolul Curtii de Apel Iasi, in recursurile formulate de Institutia Prefectului, care pierduse in prima faza procesele.Chevron detine in judetul Vaslui patru perimetre pe care urmeaza sa fie amplasate sonde de explorare. La momentul de fata astfel de lucrari au demarat pe un perimetru situat in localitatea Silistea, comuna Pungesti.

Asociaţia este non-profit şi se va numi „DobroGeea“ (dobro – bun, geea – pământ). Astfel, activiştii de mediu vor putea să acceseze fonduri europene sau să primească sponsorizări din partea celor interesaţi: societăţi de turism, societăţi agricole, simpli cetăţeni.

„Noi, grupul oamenilor implicaţi în protestele faţă de exploatarea gazelor de şist în sudul Dobrogei, dorim să informăm cetăţenii de la sate despre această problemă. Dorim să înfiinţăm asociaţia non-profit „DobroGeea“(dobro = bun, geea = pământ), pentru a putea lupta paşnic, în limitele legii, împotriva începerii exploatării gazelor de şist în sudul Dobrogei, pentru a păstra pământul Dobrogei curat, bun pentru agricultură, aşa cum l-am primit de la strămoşii noştri, neinfestat cu toxinele ucigătoare ce ar putea rezulta în urma diabolicei metode a fracturării hidraulice, folosite în extragerea gazelor de şist.

Constituirea într-o asociaţie ne va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene sau sponsorizări din partea factorilor interesaţi de activitatea noastră: societăţi de turism, societăţi agricole, simpli cetăţeni, etc“, spune George Balaur, unul dintre activişti.

Cheltuielile cu deplasările în satele din sudul Dobrogei, tipărirea de material informativ şi alte mici cheltuieli de organizare au fost efectuate, în cea mai mare parte, din propriile lor contribuţii sau au fost sprijiniţi de români din afara ţării. Activiştii de mediu au obţinut rezervarea numelui asociaţiei, care va fi valabil până în iulie 2014, însă au nevoie de o sumă bani pentru a parcurge şi celelalte etape până la legalizarea deplină a asociaţiei (legalizare notarială, deschidere cont bancar, sediu asociaţie, etc). […]

După cum au început lucrurile, dezbaterea despre gazele de şist se va tranşa tot în stradă.

Dependenţă energetică sau poluare – aceasta ar fi presupusa dilemă din contractul cu Chevron. Despre poluare am mai vorbit – dreptul de-a exploata poate fi cumpărat de la localnici, la preţ de piaţă, dublat eventual de asigurare şi consfinţit prin referendum. Dependenţa energetică este cu totul altă discuţie.

Strict pe cifre, România este una dintre cele mai puţin dependente energetic ţări din Europa. Doar 30-40% din gaze sunt importate. În realitate, lucrurile stau chiar mai bine. Pentru că deficitul respectiv nu echivalează automat cu o “dependenţă”. Iată motivele:

Principalii furnizori sunt Romgaz şi Petrom, cu 5-6 miliarde de metri cubi fiecare. Importurile de la Gazprom oscilează de la an la an, între 0 şi 5 miliarde de metri cubi. Prin urmare, sunt acoperite din import doar iernile grele sau alte conjuncturi în care consumul este peste normal.

Există patru mari categorii de consumatori, care îşi împart piaţa destul de echilibrat:

Cei casnici, care folosesc gazele în principal pentru încălzire. Teoretic, această categorie poate fi considerată dependentă, însă la un preţ al gazelor nesubvenţionat consumul ar scădea, probabil, spre jumătate.

Industria îngrăşămintelor chimice consumă până la 3 miliarde de metri cubi pe an iar combinatele sunt principali angajatori în oraşele pe unde funcţionează. În realitate, industria îngrăşămintelor este foarte vulnerabilă la preţul materiei prime (practic, îngrăşământul poate fi considerat o formă de împachetare a energiei) iar până acum a depins de un preţ mult sub piaţă. Totuşi, asta nu a împiedicat un securist să devină cel mai bogat român. Soluţia pe termen lung pentru aceste companii ar putea fi să intre în parteneriate strategice, de împărţire a profiturilor cu furnizorii – interni sau externi.

Termocentralele, pentru producerea de curent şi/sau căldură. Curentul rezultat este destul de scump, dar are avantajul de-a putea fi produs în regim de urgenţă, pentru a acoperi vârfurile de cerere, şi cu un cost de capital foarte mic per MW instalat. Din cauza centralelor eoliene, care funcţionează intermitent, România va mai avea nevoie de termocentrale pe gaze, pentru a putea acoperi golurile. Însă până una-alta Petrom a construit una doar pentru că preferă să ardă gazul producând “în bandă” (deci fără avantajul preţului mare pe MWh) decât să-l vândă pe piaţa internă. Arată asta “dependenţă”? Probabil că nu.

Alţi consumatori industriali, de exemplu din metalurgie sau sticlărie, pentru care într-adevăr nu prea există alternativă. În total, dependenţa energetică poate fi estimată la aproximativ jumătate din consumul efectiv. Deci sub nivelul producţiei.

Şi atunci, de ce gaze de şist?

Chiar dacă România nu are nevoie de gaze, Europa are. Situaţie pe care SUA încearcă să o rezolve, măcar ca să n-o mai rezolve Rusia. Iar România este aici prinsă la mijloc.

Rusia sub Putin şi-a reluat pretenţiile de mare putere cu ajutorul banilor obţinuţi din petrol şi gaze. Ironic, dar creşterea a fost posibilă pe baza politicii monetare laxe practicată de Alan Greenspan şi Ben Bernanke la Fed. Pentru a ruina din nou Rusia, SUA ar avea nevoie să taie preţurile sau/şi pieţele de desfacere.

Cu petrolul este simplu: e de ajuns ca tipărirea de bani să înceteze şi ca dobânda-cheie a Fed să crească iar, apoi petrodolarul îşi va face treaba: jos barilul. Cu gazele este mult mai complicat, pentru că nu există piaţă. Aşa că SUA se agită să creeze cât mai multă piaţă: “Nabucco” apoi “TAP”, “AGRI” şi alte acronime mai mult sau mai puţin fezabile. Război în Siria pentru ca Arabia Saudită şi Qatar să construiască pe acolo o conductă, nu Iranul. Şi, desigur, fracturare hidraulică în Polonia, România şi cine se mai lasă convins.

De acord, România are aliaţi şi obligaţii – care presupun uneori chiar şi costuri economice. Însă jocul în care se lasă prinsă începe să sune a nebunie.

Criza din Crimeea începe să aibă efecte negative pentru Gazprom: Europa a accelerat căutarea unei alternative la gazele ruseşti. Polonia, ţara care a militat cel mai intens pentru independenţa energetică a Uniunii Europene, a decis să scutească de impozite până în 2020 exploatarea gazelor de şist.

Este o măsură care are ca scop reaprinderea interesului marilor companii petroliere în gazele de şist din Polonia, după ce primele foraje nu au avut rezultate încurajatoare. Mai exact, guvernul de la Varşovia vrea ca giganţii energetici să îşi continue căutările până vor găsi oceanul de gaze de şist care s-ar afla în subteranul polonez.

O alternativă la gazele ruseşti caută şi guvernul de la Sofia. Premierul bulgar Plamen Oreşarski a mers în Qatar pentru a cumpăra gaze de acolo şi deja a ajuns la o înţelegere cu şeicul Tamim bin Hamad al-Thani. Desigur, livrările nu vor putea fi făcute peste noapte – va trebui construit un gazoduct destul de lung care să lege Qatarul de Bulgaria.

În ultimii ani, Bulgaria devenise un pion din ce în ce mai important al Gazpromului în Europa de Est. Bulgaria a fost introdusă în traseul gazoductului rusesc South Stream, iar parlamentul de la Sofia a interzis exploatarea gazelor de şist. Însă în urma evenimentelor din Ucraina, bulgarii par să fi înţeles că ar fi mai bine să fie independenţi energetic.

Cităm din preşedintele Băsescu care s-a întîlnit, după cum puteţi vedea înpoza de mai sus, cu un şef Chevron.

“rugămintea mea către Chevron să-şi exercite drepturile într-un mod prietenos cu comunităţile locale”

sau

“trebuie angajaţi din comunităţile locale”

Deci Traian Băsescu oferă consultanţă şefilor Chevron şi Exxon: faceţi ca RMGC. Angajaţi oameni din comunitate, aruncaţi-i pe unii în capul celorlalţi. “Sprijiniţi comunitatea” ca să intre în conflict cu alte comunităţi şi voi vă puteţi vedea de business. Nu m-aş mira să aud şi argumentul că problema e acolo că primarul a fost corupt şi a luat fără să dea şi altora.

Evident, şi Chevron le-au dat lecţii celor de la RMGC pentru că şi-au luat toate aprobările în secret, fără dezbatere, şi acum trebuie să-şi “exercite dreptul”. […]

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Opinii, analize, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “A INCEPUT CHEVRONIADA, IN FRUNTE CU BASESCU SI PONTA, la “indicatiile pretioase” ale fostului Ambasador SUA Gitenstein. CORPORATIILE AMERICANE SUNT “PRIETENOASE” CU COMUNITATILE SI VOR ANGAJA “TINERI”…

  1. offtopic: http://www.realitatea.net/miting-pentru-andrei-plesu-gds-protestam-categoric-impotriva-linsajului-mediatic_1400325.html

    Miting pentru sustinerea culturii, sau pentru sustinerea oamenilor de cultura implicati in politica?

  2. @ Vasile C:

    Inca una din multele diversiuni ale celui mai vechi instrument “civic” cu functie antinationala, de cativa ani ajuns si o jalnica trompeta “intelectuala” pentru regimul Basescu – altminteri totalmente mut, ba chiar complice sau partas la marile ticalosii comise impotriva romanilor. Acum e posibil sa se incerce o forma de propulsare la prezidentiale a lui Plesu, asa se aude. Se pare ca i-au si gasit drept “sparring partners” perfecti pe Gadea, Ciuvica et co, care au reactionat “pavlovian” de previzibil si de scontat (cum altfel decat isteric, grotesc, monstruos si stupid?) la provocarile bine plasate ale lui Plesu. Si astfel, fanaticii antibasisti lipsiti de o minima inteligenta ii asigura o trambulina excelenta acestui versat “tutar” cu staif al colonistilor euro-atlantici. Sa fie sanatosi in troaca lor vopsita, si unii, si altii.

  3. @admin

    Multumesc pentru comentariu! Stiam ca e ceva putred cu Plesu (pornind de la trecutul lui pro-comunist), desi in prezent nu pare tocmai impotriva Bisericii si. Insa sustinerea lui M. Neamtu si mai ales a GDS-ului fatza de el, m-au facut sa pun niste semne de intrebare.

  4. Pingback: PUSTIIREA AGRICULTURII ROMANESTI PRIN GAZELE DE SIST. Reportaj anti-fracturare hidraulica la emisiunea VIATA SATULUI de pe TVR 1 [video] - Recomandari
  5. Pingback: Ministrul Mediului, Attila Korodi, despre GAZELE DE SIST: Daca comunitatile locale NU sunt favorabile, aceste proiecte industriale n-au nicio sansa [AUDIO]/ - Recomandari
  6. Pingback: CHEVRON SI “COMUNITATILE LOCALE”: desant nocturn de autotrenuri la PUNGESTI, proteste ale localnicilor si BLOCAREA ACCESULUI catre sat de JANDARMI [video] - Recomandari
  7. Pingback: “PUNGESTI – STARE DE NECESITATE”. Reportaj despre metodele DICTATORIALE aplicate in satul din Vaslui in numele GAZELOR DE SIST la emisiunea “DOSAR ROMANIA” [TVR 1 - Video]. “La Pungeşti, adică acasă la noi, ne simţi
  8. Pingback: Avocatul Poporului: ZONA DE SIGURANTA PUBLICA de la PUNGESTI – masura “DISPROPORTIONATA” - Recomandari
  9. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? CUm a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii ar fi finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare