“Ucideti oameni, doar ca nu stiti asta inca”. Ce inseamna sa fii VECIN cu o SONDA de EXPLOATARE a GAZELOR DE SIST (video)

16-12-2013 2 minute Sublinieri

În nordul Texasului, direct în inima industriei petroliere, o companie energetică forează la mică distanţă de locuinţa
Veronicăi Kronvall. Două dintre cele mai apropiate sonde se află la mai puţin de o sută de metri de grădina sa.

De când compania şi-a început activitatea, Kronvall, în vârstă de 52 de ani, a început să sufere sângerări nazale, ameţeli şi acuză dureri de cap. Locuinţa ei şi-a pierdut mai bine de un sfert din valoare, potrivit unui reportaj realizat de cotidianul britanic „The Guardian“.

„In faza iniţială, erau foarte multe zgomote. Aveau generatoare imense, iar zgomotul mă trezea din pat, luminile erau orbitoare şi le vedeam din dormitor. Au lucrat aproximativ şapte-opt luni“, s-a plâns Veronica Kronvall. „Mă sperie, am văzut sondele explodând, le-am văzut în flăcări, am văzut oraşul evacuat şi sonda asta e la o sută de metri de mine. Dacă explodează, sunt moartă. E prea aproape“, a povestit Kronvall.

Despre aceeaşi teamă au vorbit şi vecinii femeii, care s-au plâns de faptul că nici nu au fost informaţi în momentul în care compania Devon Energy a început lucrările.

„Prima dată când am aflat că vor demara activitatea a fost când am zărit un buldozer în faţa casei mele. I-am privit cum lucrau şi, până la finalul zilei, mi-am dat seama despre ce era vorba. Eu şi vecinii mei am discutat şi nu ne-a plăcut ce am auzit, că aveau să amplaseze patru sonde acolo, atât de aproape de casa noastră“,  le-a povestit Wes Howard, unul dintre vecinii femeii, celor de la „The Guardian“.

„Au încercat să ne convingă că va fi diferit aici. Argumentul este întotdeauna  acelaşi: va fi diferit aici. Numai că mereu arată la fel“, a explicat el.

„Nu au nicio responsabilitate etică. Trebuie să-ţi aminteşti că ai de-a face cu o entitate, nu cu o fiinţă umană. Nu am ceva împotriva lor din acest punct de vedere, sunt afaceri. Când a devenit ceva personal, atunci am avut o problemă. Au venit în spatele cartierului nostru, la 100 de metri de linia gardului. La un moment dat, o pudră albă s-a aşezat peste sol, inclusiv peste maşina mea, aşa că am mers la spălătorie, să curăţ praful acela, dar am văzut cum apa devenise neagra. Pudra aceea luase toată vopseaua neagră a maşinii“, a spus şi Christina Mills, o altă localnică din zonă.

„Te schimbă pentru totdeauna“

„Aceasta este casa mea şi ei, practic, mi-au invadat curtea din spate fără să mă consulte şi fără să mă informeze“, a declarat Kronvall.

„Au încercat să mă convingă că sondele sunt sigure şi le-am spus povestea unui băiat pe care l-am văzut în acea perioadă, alerga pe câmp şi era înconjurat de o pâclă densă de fum alb. Conduceam şi îl vedeam cum aleargă cât poate de repede. Mi-am imaginat cum inspiră şi în plămânii lui se strange toată mizeria aceea. Le-am spus şi altora: «noi vom muri din cauze nenaturale, dar vor da vina pe vârsta înaintată. Dar acest băiat? Când are 26 de ani şi vrea să înceapă o familie, dar vede că are o problemă neurologică sau un blocaj renal? Ce se va întâmpla atunci? » Şi nu au avut niciun răspuns. Le-am spus : «nu ştiţi ce faceţi. Ucideţi oameni, doar că nu ştiţi asta încă» “, a mai povestit femeia.

„Aşa ceva te schimbă pentru totdeauna“, a conchis ea.

În încheierea materialului, cotidianul britanic prezintă replica Devon Energy, care a transmis următorul mesaj:

„Lucrăm permanent să descoperim noi moduri prin care ceea ce facem să aibă un impact minimal asupra vecinilor noştri. Oriunde suntem, vrem să derulăm operaţiuni sigure, sănătoase, de top, aşa că suntem devotaţi acestui crez şi asta am făcut şi în zona Barnett Shale timp de mulţi ani“.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Gazele de sist, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la ““Ucideti oameni, doar ca nu stiti asta inca”. Ce inseamna sa fii VECIN cu o SONDA de EXPLOATARE a GAZELOR DE SIST (video)

  1. “Le-am spus : «nu ştiţi ce faceţi. Ucideţi oameni, doar că nu ştiţi asta încă» “, a mai povestit femeia.”

    Eu cred ca principala miza a “exploatarii” gazelor de sist este chiar otravirea apei.
    Cei care au pus la punct si conduc aceasta masinarie reprezentata prin firmele de petrol si gaze, stiu foarte bine ceea ce se intampla.

    Asa cum stie aproape toata lumea, in zonele unde se exploateaza gaze de sist, apa de la robinet, fantanile, chiar si crapaturile din pamant ard daca aprinzi un chibrit.

    Aceasta, dupa mintea mea putina, inseamna ca aceste gaze nu pot fi extrase decat intr-o mica proportie. Atunci cand se fractioneaza sisturile, gazul o ia in toate directiile. El nu poae fi canalizat spre putul forat si captat de sonda.

    Deoarece gazul este incolor si nu are miros, prezenta lui nu poate fi sesizata decat in prezenta unei surse de foc.

    Si daca acest gaz se imprastie in toate directiile si iese la suprafata pe oriunde, pierzandu-se in mediul inconjurator, captarea lui reusindu-se doar intr-o proportie atat de mica incat nici macar nu acopera cheltuielile, ce se urmareste de fapt?

    Din ceea ce vad peste tot in lume, nimeni nu cheltuie miliarde si miliarde de euro sau dolari decat pentru a obtine CONTROL.

    Otravirea unor surse de apa, duce la obtinerea controlului asupra populatiei prin detinerea celorlalte surse de apa, nepoluate.

  2. Urmariti ce spune conducatorul uneia dintre cele mai mari corporatii private din lume:

    Dreptul populatiei la apa potabila este o masura extrema. Mai corect ar fi sa se privatizeze resursele de apa si populatia sa aiba acces contra unui pret.

    http://www.youtube.com/watch?v=TPY64EJcsG4#t=225

  3. Pai daca in America, tara care este socotita CEA MAI DEZVOLTATA si “sofisticata” si mai ales “CIVILIZATA” si “DEMOCRATICA” (in sensul de model de reglementare legislativ-democratica a tuturor aspectelor legate de viata si securitatea fizico-sociala a cetatenilor ei…) SE POATE INTAMPLA si PETRECE ASA CEVA, adica, SA NU SE RESPECTE de catre anumite companii private petroliere (asemanatoare ca si obiect si domeniu de activitate economica, cu compania “Chevron”), atributul si prerogativa cetatenilor americani DE A-SI exercita LIBERI si neingraditi si neobstructionat, DREPTUL si CALITATEA lor de “PRORPIETARI” asupra bunurilor pe care le detin si poseda in proprietatea lor si SA LI SE PUNA IN PRIMEJDIE chiar viata si sanatatea acestor cetateni americani, prin folosirea unor tehnologii NESIGURE si RISCANTE si NEECOLOGICE de extractie a petrolului si a gazelor, PAI ATUNCI ce pretentii sau sperante putem sa mai avem noi romanii in ceea ce priveste SIGURANTA extractiei gazelor de sist din Romania de catre compania aceasta (tot americana) “Chevron” (datorita NUMELUI careia, toata SIMPATIA si afinitatea pe care romanii au avut-o pana acum fata de USA, a inceput sa se voaleze, si chiar transforme in REPULSIE si ANTIPATIE…!), cand stim bine ca NIVELUL de reglementare democratica si de fiintare si de aplicabilitate practica si concreta a ATRIBUTELOR si PRINCIPIILOR statului de drept in Romania, este cu mult inferior ca si calitate si exigenta institutionala, in comparatie cu USA ?!
    Daca in America, tara in care exista o TRADITIE DEMOCRATICA de secole si mult mai solida dect in Romania, S-A PUTUT AJUNGE pana la o asemenea limita a NERESPECTARII demnitatii si drepturilor CETATENILOR liberi americani, si la nesocotirea celui mai mare “DREPT” pe care il au cetatenii americanii, acela DE “PROPRIETATE” PRIVATA, drept care pana nu demult constituia ELEMENTUL net distinctiv, care ARATA si INVEDERA si DOVEDEA diferenta care exista in perioada Razboiului Rece, in mod concret intre CE PUTEA SA OFERE America ca STAT DE DREPT si REGIM POLITIC cetatenilor sai, si cea ce erau INCAPABILE sa ofere statele comuniste, cetatenilor lor,… si anume POSIBILITATEA DE A TE BUCURA de stapanirea LIBERA si nestanjenita a bunurillor pe care ti le doresti si poti sa le obtii in mod legal, si care drept reprezenta unul dintre “SIMBOLURILE” cel mai specifice si autentice al societatii “de VIS” americane in care sperau si visau sa ajunga sa traiasca atatia pamanteni care erau oropsiti si necajiti si asupriti si injositi si umiliti in alte tari precum cele din spatiul si lagarul comunist, atunci CE INCREDERE mai pot avea romanii intr-o companie americana, care atat in America, cat si pe alte continente, nu respecta demnitatea si drepturile americanilor si ale cetatenilor statelor unde isi desfasoara activitatea…, si care vrea ca si in Romania sa aplice exact acelasi “tratament” DE SFIDARE si IGNORARE si INCLACARE si NESOCOTIRE a drepturilor romanilor, asa dupa cum a procedat si procedeaza INCA atat in USA, cat si in alte parti ale lumii…
    NICI O INCREDERE..,.ci numai NESIGURANTA si TEMERE si chiar PANICA generala…doar atat…!
    Pacat ca guvernantii nostri nu asculta de vocea celor care i-au ales, si pacat ca nu le dau o lectie de “democratie” acestor SETOSI si LACOMI de imbogatire oameni de afaceri americani, CERANDU-LE sa arate ca trebuie sa se poarte ca adevarati americani, adica…demn si civilizat…si fara sa forteze obtinerea unui profit econimic si financiar de moment, cu pretul primejduirii si periclitarii vietii si sanatatii romanilor, si a INCALCARII drepturilor lor, fundamantale, si chiar cu pretul atragerii unei ANTIPATII puternice DE MASA a romanilor fata de USA, pe care o credeau o prietena si “partenera” STRATEGICA…pentru binele si siguranta viitorului lor…
    Romanii au VISAT si SPERAT o jumatate de veac ca VOR VENI AMERICANII si ca ii vor ELIBERA de robia comunista si de ASUPRIREA rosie bolsevica, si acum CAND americanii au venit in sfarsit in Romania, romanii au ajuns sa isi doreasca ca acestia, americanii pe care i-au ASTEPTAT si dorit, SA PLECE cat mai repede si pentru totdeauna, fiindca LE-AU ADUS o alta robie si o alta ASUPRIRE, si anume robia economica si asuprirea degradarii conditiilor si resurselor materiale si naturale in care ei traiesc…
    Pacat ca romanii au trait cu o speranta desarata si cu iluzii utopice, atata amar de vreme, ca America ii va face sa traiasca mai bine…! S-au inselat sarmanii…!
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  4. Pingback: ANRM: “Informare” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC fata de taranii din VASLUI/ Miting la PUNGESTI/ Polonia si MITUL GAZELOR DE SIST/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca la Izvoarele… - Recom
  5. Pingback: REFERENDUM pentru INTERZICEREA explorarii si exploatarii gazelor de sist in MURGENI/ Fracturarea hidraulica duce la PENURII DE APA (studiu SUA) - Recomandari
  6. Pingback: Precedent (in SUA): o familie castiga milioane dolari despagubiri intr-un PROCES impotriva unei companii ce EXPLOATEAZA GAZE DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare