Maicile ortodoxe din Siria rapite de rebelii islamisti au fost eliberate

10-03-2014 1 minut Sublinieri

maicile-siriene-2

Treisprezece maici libaneze si siriene rapite de rebeli din orasul crestin istoric Maalula in decembrie au fost eliberate si se reintorc acum in Siria dupa ce au traversat Libanul. Maicile au ajuns la satul Jdeidet Yabus din partea siriana a granitei cu Libanul duminica tarziu. 

maicile-siriene-3Agentia de spionaj a Libanului, Directoratul General al Securitatii Generale, confirmase, anterior, ca maicile ortodoxe fusesera eliberate si luate in custodia autoritatilor libaneze. Ele au fost transferate in satul Arsal, vestul Libanului, la inceputul saptamanii.

Conditiile si locul unde au fost detinute au ramas necunoscute timp de peste trei luni, primele stiri despre rapirea lor aparand la inceputul lui Decembrie dupa ce rebelii islamisti cucerisera un vechi cartier din Maalula, oras predominant crestin si site UNESCO aflat in estul Siriei. 

”Ceea ce a obtinut armata siriana in Yabrud a facilitat acest proces”, a declarat episcopul sirian greco-ortodox Louka Khoury.

Nu este clar cine a tinut in captivitate maicile si de ce au fost eliberate acum. In orice caz, Observatorul Sirian pentru drepturile omului, un grup de monitorizare care, in mare, sustine opozitia din Siria, a identificat in rebelii care au capturat maicile militantii din Frontul Nuscra, un grup afiliat Al Qaeda si unul din cele mai radicale care se lupta cu fortele armate ale lui Bashar al-Assad. Seful Securitatii Generale a Libanului si seful spionajului din Qatar se pare ca au jucat un rol major in negocieri. 

Anterior, Frontul Nusra ar fi cerut eliberarea a 500 militanti tinuti captivi in Siria si Liban in schimbul maicilor, conform canalului Al-maicile-siriene-1Mayadeen. Observatorul, precum si o sursa rebela, a afirmat ca eliberarea maicilor a fost efectul unui acord de schimb de prizonieri ce ar fi dus la eliberarea a zeci de femei detinute in inchisorile lui Assad. 

”Acordul presupune eliberarea a 138 femei din inchisorile lui Assad”, a informat sursa apropiata de rebeli cf. Reuters. Episcopul sirian greco-ortodox Louka a relatat reporterilor ca eliberarile marcheaza un progres: ”Ce a reusit sa realizeze armata siriana in Yabroud a facilitat acest proces”, a spus el. Maicile au fost rapite in timpul unei lupte crancene dintre fotele rebele si armata siriana pentru detinerea controlului autostrazii strategice Damasc-Homs, ce trece in apropierea orasului Maalula.

La scurt timp dupa ce fusesera rapite, maicile au fost duse in vecinatatea orasului Yabroud detinut de rebeli. Data eliberarii se pare ca a coincis cu un acord de incetare a focului in Yabroud ce a inceput duminica in zori. La sfarsitul lui decembrie fusese facut public, la Al-Jazeera, un video cu maicile. Un comentator afirma ca maicile s-ar afla in stare buna si ca asteapta eliberarea lor pentru a se reintoarce la manastirea lor din Maalula, Manastirea Sf. Tecla. Videoul nu a dat indicii cu privire la locul unde erau detinute maicile.

Minoritatea crestina din Siria s-a aflat uneori prinsa la mijloc in razboiul civil ce a inceput in martie 2011 si se apropie de al treilea an, devenind, totodata, tot mai marcat de sectarism. 

traducere razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Maicile ortodoxe din Siria rapite de rebelii islamisti au fost eliberate

  1. Pingback: Incercarea maicilor rapite din Siria: “IUBIREA LUI DUMNEZEU COPLESESTE TOTUL”/ Drama copiiilor din Siria - Recomandari
  2. Pingback: AJUTOR PENTRU FRATII NOSTRI DIN SIRIA INSANGERATA, care da, in zilele noastre, noiane de MARTIRI nestiuti, tratati cu nepasare/ RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPE
  3. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare