IADUL DIN SIRIA: Rebelii islamisti au rapit 12 calugarite ortodoxe din Manastirea Sf. Tecla/ Sate si biserici crestine DEVASTATE/ Episcopii rapiti au fost localizati in TURCIA si sunt tinuti ostatici de CECENI

4-12-2013 3 minute Sublinieri

biserica_incendiata

Rebelii islamisti au rapit un grup de calugarite din manastirea greaca ortodoxa a Sf. Tecla (Mar Taqla) din Maaloula (nordul Damascului). Mgr Mario Zenario, nuntiul Vaticanului in Damasc, a confirmat informatia dupa ce a vorbit cu Patriarhatul Grec-Ortodox. Prin intermediul diplomatului de la Vatican, Patriarhatul a cerut tuturor sa se roage pentru cele rapite. 

”Oamenii inarmati au dat buzna in manastirea Sf. Tecla din Maaloula in aceasta amiaza. De acolo, au luat cu forta 12 calugarite”, a spus Mgr Zenari, citand o declaratie a Patriarhatului. Grupul de islamisti le-a dus, se pare, la Yabrud, la 80 km nord de capitala. Nici nuntiul, nici Biserica Ortodoxa Greaca nu cunosc motivele din spatele acestei operatiuni de rapire.

Rebelii islamisti au invadat micul oras pe 5 septembrie dupa ce au alungat trupele regimului cu sprijinul brigazilor al-Nusra, legate de Al Qaeda. Dupa ce au preluat controlul orasului, au atacat violent cladirile mar-taqla-400x278crestinilor, uciand trei tineri catolici. Mai mult de 3 mii de oameni au fugit din oras, intreaga populatie crestina a acestuia, cautand refugiu in Bab Touma, cartierul crestin al Damascului. Unii au gasit adapsot la rudele din Liban sau in manastirile greco-catolice din regiune.

Doar musulmanii au ramas in oras, alaturi de cele 40 de calugarite din Manastirea Sf. Tecla, care au ramas sa ajute zecile de copii orfani. De ieri, Maaloula a devenit scena unor confruntari violente intre armata si rebeli, inclusiv membri ai militiei extremiste Jabat-al-Nusra. Confruntarile au loc mai ales in partea de sus, cea mai veche, a orasului, unde manastirile ortodoxa Sf. Tecla si greco-catolica St. Sergius sunt localizate. 

De acolo, rebelii au lansat numeroase atacuri asupra pozitiilor armatei din partea de jos a orasului. Luptele se intensific. ”Armata incearca sa recastige controlul asupra orasului de la nordul Damascului. Din acest motiv, a lansat o ofensiva majora asupra rebelilr, care incearca sa tina piept fortelor guvernamentale prin parjolirea zonelor pe care le au sub control”, au declarat sursele AsiaNews. 

  • Doxologia/ Nicolae Pintilie: 

Biserică incendiată la graniţa siriană cu Turcia

Incendierea a fost precedată de nenumărate alte acte de vandalism. Au fost furate vasele cultice, icoanele au fost tăiate şi arse, iar clopotele – topite.

Publicaţia arabă creştină Tel Abyad a relatat evenimentele din 28 noiembrie 2013, petrecute la graniţa dintre Siria şi Turcia. Ştirea a fost preluată de televiziunea onlineSalam 1.În completare, aceasta a prezentat şi un film în care un grup terorist, intitulat Al- Sham Gish, a ars o biserică în oraşul de frontieră Tel Abyad. Incendierea a fost precedată de nenumărate alte acte de vandalism. Au fost furate vasele cultice, icoanele au fost tăiate şi arse, iar clopotele – topite.

Incidentul a avut loc pe fondul unui număr tot mai mare de conflicte armate în regiune. Astfel, în oraşul Rakka, aflat în apropiere, au fost înregistrate mai multe răpiri din rândurile creştinilor siro-iacobiţi. În plus, în orasul Deir ez-Zor, forţele guvernamentale au descoperit un depozit în care au fost închişi mai mulţi creştini şi care, ulterior, a fost incendiat.

Un nou sat devastat: Deir Atieh

Middle East Monitor, cotidian de limbă arabă, a publicat în ediţia din prima zi a lunii decembrie informaţii despre cucerirea unei alte localităţi din Siria, de către forţele rebele Al-Nasur.

Militanţii islamici au invadat oraşul Deir Atieh, aducând teroare şi moarte. Atacul nu s-a rezumat doar la distrugerea bisericii creştine din localitate şi a principalelor clădiri deţinute de către creştini. Rebelii au intrat în spital şi au luat ostatici pe cei bolnavi, separându-i pe creştini de restul pacienţilor. Salonul în care au fost mutaţi credincioşii ortodocşi a fost izolat, iar îngrijirea acestora a fost interzisă. Creştinii au fost închişi, lăsaţi, pur şi simplu, să moară – ignorându-se legea recunoscută pe plan mondial, care protejează viaţa celor aflaţi în instituţiile spitaliceşti.

Aproximativ 25 de mii de oameni din populaţia creştină au încercat să se refugieze în localităţile încă libere. Dar, satul a fost înconjurat, organizându-se mai multe puncte de control. Aici au fost cerute actele de identitate, credincioşilor refuzându-li-se părăsirea localităţii.

Situaţia este incertă. De pe 1 decembrie nu mai există nicio veste legată de soarta creştinilor din Deir Atieh. Nu se ştie nimic despre cei din spital care, cu siguranţă, au nevoie de îngrijiri urgente. Trupele guvernamentale duc lupte de gherilă pentru recucerirea locului. Dar, şansele de câştig sunt destul de mici, având în vedere că în Siria sosesc zilnic războinici Al Qaeda, care se alătură rebelilor Al-Nasur.

Cei doi episcopi sirieni răpiţi au fost localizaţi în Turcia

În urmă cu aproximativ nouă luni, militanţii opoziţiei siriene au răpit, în apropierea oraşului Aleppo, doi episcopi. Mitropolitul greco-ortodox Paul de Alep, fratele Patriarhului Ioan al Antiohiei şi Johanna Ibrahim, Mitropolitul siro-iacobit al aceluiaşi oraş, se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael. Maşina lor a fost atacată, şoferul, care era şi diacon, a fost ucis, iar episcopii au fost urcaţi în alt vehicul, pierzându-li-se urma.cei_doi_episcopi

Veşti nu au existat până săptămâna trecută, când agenţia de ştiri Interfax a relatat informaţiile obţinute de la Marele Muftiu al Siriei, Ahmad Badreddin Hassoun. Conform spuselor clericului musulman, cei doi episcopi sunt, în prezent, pe teritoriul Turciei, ţinuţi ostatici de către militanţii ceceni.

Informaţiile au fost obţinute prin implicarea Elenei Agapova, reprezentantă a Societăţii Imperiale Ortodoxe a Palestinei. Comunicatul dat de aceasta, după reluarea discuţiilor cu Ministerul de Interne Turc, precizează că episcopii au fost răpiţi pentru a şantaja Patriarhia de Antiohia, care revendică domenii în Antakya, pe teritoriul Turciei, într-o zonă locuită de către separatiştii ceceni.

Problema celor doi episcopi răpiţi a fost atinsă şi de generalul Abbas Ibrahim, reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în cadrul Ligii Arabe. După întrunirea din Qatar, s-a auzit că episcopii sunt ţinuţi ostatici în oraşul Bsaktin, la 20 de kilometri nord-vest de graniţa cu Siria. Emirul Qatar-ului, Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a promis Patriarhului maronit, Bechara Rahi, că va ajuta la eliberarea celor doi clerici.


Categorii

1. DIVERSE, Martiri si jertfe in zilele noastre/ Biserica rastignita, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “IADUL DIN SIRIA: Rebelii islamisti au rapit 12 calugarite ortodoxe din Manastirea Sf. Tecla/ Sate si biserici crestine DEVASTATE/ Episcopii rapiti au fost localizati in TURCIA si sunt tinuti ostatici de CECENI

  1. In privinta situatiei crestinilor din spitale situatia incepe sa se asemene cu Cambogia lui Pol Pot.

  2. La o emisine Trinitas TV de acum cateva luni, un ziarist a afirmat ca in ultimul secol AU FOST MARTIRIZATI MAI MULTI CRESTINI DECAT IN VREMEA PERSECUTIILOR IMPARATILOR ROAMNI PAGANI !
    Dadea o cifra valabila pt zilele pe care le traim: cam 100.000 pe an; cum s-a calculat e greu de zis, dar se pare ca exista multe tragedii nestiute.

    Cineva de peste ocean, pe forumul ziuaveche isi exprima convingerea ca nu peste mult timp crestinismul din Europa isi va da obstescul sfarsit.

    Pe saitul descopera.ro (un fel de National Geografic online) apar periodic articole care ne informeaza ca isslamul este tot mai prezent in Europa – inclusiv Rusia, si ca trebuie sa-l respectam.

    http://www.descopera.ro/dnews/3671929-va-deveni-finlanda-un-stat-islamic

  3. nu sirienii au rapit maicutele… in Siria crestinii au trait linistiti pana de curand… cineva vrea sa minta lumea ca sirienii ii prigonesc pe crestini pentru ca lumea sa fie de acord cu o eventuala radere a Siriei de pe harta…

  4. Pingback: Persecutia crestinilor din Siria: MASACRAREA CELOR PATRU COPII AI UNUI PREOT - Recomandari
  5. Pingback: Armenian crestin macelarit in SIRIA pentru ca a refuzat sa treaca la ISLAM - Recomandari
  6. rebelii nu sınt sirieni-majoritatea sınt membri el-kaida din afara siriei.aceşti aşa zişi islamişti nu au de a face cu adevaratul islam -sınt nişte inculti cu creerele spalate-şi sınt multi europeni ba chear şi americani ıntre ei-credinta islamica nu accepta aşa ceva .

  7. Pingback: Maicile ortodoxe din Siria rapite de rebelii islamisti au fost eliberate - Recomandari
  8. Pingback: AJUTOR PENTRU FRATII NOSTRI DIN SIRIA INSANGERATA, care da, in zilele noastre, noiane de MARTIRI nestiuti, tratati cu nepasare/ RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPE
  9. Pingback: CE STA IN SPATELE NIMICIRII CRESTINILOR DIN SIRIA SI IRAK? Balcanizarea Orientului Mijlociu si provocarea unui conflict al civilizatiilor - Recomandari
  10. Pingback: MARTURIE DIN SIRIA. “Biserica Antiohiei s-a jertfit acum, dar va veni vremea cand o alta Biserica va trebui sa se jertfeasca”> - Recomandari
  11. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
  12. Bine ca ne trebuie mega-moschee in Bucuresti!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare