Incepe distribuirea CARDURILOR DE SANATATE in “program-pilot”. DOSARUL DE SANATATE – obligatoriu din IUNIE, medicii amenintati cu amenzi daca nu-l vor folosi

7-05-2014 2 minute Sublinieri

carduri

Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producţie al acestora să fie finalizat în următoarele două luni, a anunţat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“Cadrul de sănătate va fi distribuit în acest an. Până în momentul de faţă avem deja tipărite 10 milioane de carduri, urmează în următoarele două luni să fie definitivat acest proces de producţie. În paralel, în următoarele două săptămâni, vom începe procedura de atribuire a serviciilor poştale prin care vor ajunge aceste carduri la populaţie. După procedura de achiziţie publică a serviciilor poştale, pe care o estimăm la două-trei luni începând din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populaţie”, a spus şeful CNAS, Radu Ţibichi.

Potrivit acestuia, chiar din această lună vor fi distribuite ca program-pilot între 5.000 şi 7.000 de carduri, în special bolnavilor care beneficiază de dializă.

Tot din luna iunie, odată cu implementarea pachetului de bază şi a contractului cadru, să fie reorganizate şi administrativ şi anumite structuri ale CNAS, astfel încât să permită ca furnizorii de servicii medicale să nu mai facă atâtea drumuri la Casă pentru operaţiunile obişnuite de decontare şi raportare – şi aici mă refer la implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie“, a spus Ţibichi.

Referindu-se la Dosarul electronic al pacientului, preşedintele CNAS a spus că acest proiect se află în faza finală, el fiind deja testat cu succes.

“Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. A fost testat cu succes. Până în acest moment peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcţional şi dat în producţie. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce priveşte relaţia dintre pacient şi medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiţi cu mai multă transparenţă”, a adăugat reprezentantul CNAS.

Potrivit lui, medicii vor primi sancţiuni dacă nu vor introduce date în acest sistem.

“Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligaţia să furnizeze acest instrument. Şi legislaţia spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancţiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancţiune pecuniară într-un procent diferenţiat în funcţie de numărul de abateri”, a explicat Radu Ţibichi.

Toţi furnizorii de servicii medicale vor fi obligaţi, din iunie, să utilizeze dosarul electronic, refuzul acestora putând fi sancţionat gradual, de la avertisment, la amenzi, a spus, marţi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, prezent la ZF Regional Health Summit.

“Dosarul electronic este obligatoriu din iunie, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale. Toţi furnizorii vor fi obligaţi să utilizeze dosarul electronic. Dacă furnizorii nu îl folosesc vor fi aplicate sancţiuni graduale, mergând de la avertisment la sancţiuni pecuniare. Dosarul electronic este funcţional acum şi, odată cu implementarea noii legislaţii, dosaraul electronic va deveni un instrument real de lucru pentru medicii de familie şi instrument de control al pacienţilor asupra datelor lor”, a declarat Radu Ţibichi, la ZF Regional Health Summit ’14.

Dosarul electronic a costat aproape 19 de milioane de euro, fiind realizat în 13 luni, din fonduri europene, de compania UTI.

Vicepreşedintele acesteia, Mihai Ianciu, prezent la conferinţă, a explicat că dosarul electronic este un sistem care colectează datele despre pacienţi, folosit în prezent de medicii de familie pentru a introduce datele de consultaţie. El cuprinde un portal unde pacienţii îşi pot vedea propriul dosar şi un portal pentru medici.

“La o lună de utilizare avem 300.000 de dosare iniţializate în sistem, 60 de spitale conectate la sistem şi 3.400 de medici care au introdus date”, a mai spus Ianciu.

La rândul lui, Marius Filip, expert în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a spus că dosarul electronic poate fi accesat online, rapid şi integral, de oriunde în lume şi poate fi tradus instantaneu în funcţie de ţara de unde este accesat.

Întrebat ce date pot fi accesate de altcineva decât pacientul, Filip a răspuns că doar date necesare în urgenţă.

“Este un cont de date medicale care sunt în proprietatea pacientului. Este unicul proprietar al datelor şi singurul care poate da libertatea cuiva de a accesa datele. Singura accesare fără cererea pacientului este în zona de urgenţă, respectiv salvare şi camera de gardă, unde se poate vedea un sumar al sumarului, respectiv alergii, boli cronice, proteze interne, ultimele reţete, grupa de sânge şi RH”, a adăugat Filip.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Incepe distribuirea CARDURILOR DE SANATATE in “program-pilot”. DOSARUL DE SANATATE – obligatoriu din IUNIE, medicii amenintati cu amenzi daca nu-l vor folosi

  1. http://www.romania-actualitati.ro/dosarul_electronic_de_sanatate_promovat_de_cnas-61279

    Dosarul electronic de sănătate, promovat de CNAS

    Dosarul electronic de sănătate va asigura stocarea tuturor informaţiilor din istoricul medical al fiecăruia dintre pacienţi.

    Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate începe de astăzi campania de promovare a dosarului electronic de sănătate.

    Proiectul este realizat cu finanţare europeană şi va asigura stocarea tuturor informaţiilor din istoricul medical al fiecăruia dintre noi, începând cu vaccinurile şi continuând cu analizele făcute de-a lungul vieţii, cu bolile cronice pe care le avem, tratamentele administrate şi alergiile.

    Punctual, dosarul electronic de sănătate va conţine, pe lângă datele de identificare ale pacientului, o serie de informaţii legate de partea birocratică a actului medical, spune reprezentantul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip.

    “Pe lângă actele medicale propriu-zise de internări, analize, evaluări, intervenţii chirurgicale, cuprinde elemente de consult clinic, de medicaţie, rezultatele consultului clinic, rezultatele interpretărilor de laborator”, spune Marius Filip.

    La dosarul electronic vor avea acces numai pacientul şi medicul curant.

    Mai mult, pentru siguranţa datelor, programul are o aplicaţie care identifică ultima persoană ce a accesat dosarul.

    Până acum au fost realizate peste 130.000 de dosare şi s-au conectat la sistem peste 50 de spitale şi aproximativ 3.000 de medici.

    În mai multe ţări din Uniunea Europeană starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată şi digitalizată pe parcursul întregii vieţi.

    Nici nu ştiu de unde să încep să vorbesc despre această porcărie! Minciuni şi bătaie de joc de la un cap la altul! Oamenii ăştia sunt pur şi simplu mârlani.. asta am ajuns să cred.

  2. Pana in iunie e cale lunga,un lucru e cert:
    NU VOR REUSI

  3. sa te auda Domnul ca nu vor reusi, dar tare ma tem ca vor reusi ca si cu documentele cu cip, vezi buletin, pasaport, permis de conducere

  4. Pingback: DOSARUL ELECTRONIC – obligatoriu din iunie/ Petitii cu privire la ACTELE ELECTRONICE de identitate inaintate de ASOCIATIILE CRESTIN-ORTODOXE - Recomandari
  5. Pingback: Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoae arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI - Recomandar
  6. Pingback: A INCEPUT DISTRIBUIREA CARDURILOR DE SANATATE/ Proiect legislativ: TRANSPLANT DE ORGANE fara consimtamantul familiei - Recomandari
  7. Pingback: Explicatii penibile ale autoritatilor pentru mentinerea ACORDULUI DE DONARE pe CARDUL DE SANATATE/ MAI MULTE MANASTIRI, printre care Putna, Sihastria Putnei, Petru Voda, Sucevita si altele au REFUZAT CARDURILE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare