Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoae arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI

6-09-2014 5 minute Sublinieri

card-sanatate1

Cardul de sanatate, care contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale, va incepe sa fie distribuit la nivel national din 20 septembrie prin Posta Romana. In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). “In lunile septembrie si octombrie vor fi distribuite cardurile tiparite pentru 12,5 milioane de asigurati. In urmatorii patru ani va continua tiparirea si distribuirea cardurilor pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani  si/sau vor dobandi calitatea de asigurat”, a anuntat vineri CNAS care a incheiat cu Posta Romana contractul-cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sanatate la nivel national pentru o perioada de patru ani.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, vineri, cadupa data de 20 septembrie cardurile nationale de sanatate vor incepe sa ajunga la asigurati, in conditiile in care au fost deja tiparite peste 9,5 milioane de exemplare in ultimele sase luni”, potrivit Agerpres.

Ce este cardul national de sanatate

  • “- Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS si contine datele  de identificare al asiguratului. El va deveni instrumentul de confirmare a prestarii  tuturor serviciilor din sistem (PIAS).
  • Pe card sunt imprimate: Numele si prenumele asiguratului; Cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate; numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID); Termenul de valabilitate al cardului ( 5 ani).
  • In cip-ul  cardului sunt inscrise urmatoarele date: CNP; nume si prenume
  • – Cardul confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii mediale. Astfel,  nu se vor  mai putea deconta servicii neefectuate. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat. Implementarea sistemului informatic aferent acestui proiect national vizeaza eficientizarea cheltuielilor din sistemul asigurarilor de sanatate.
  • Cardul national va deveni obligatoriu incepand de anul viitor la accesarea oricarui serviciu medical. Vor detine card de sanatate toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani ( copiii sunt asigurati oricum). El va face dovada calitatii de asigurat.
  • – Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada  in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica. Incepand de anul viitor el va deveni obligatoriu.
  • – Pentru a veni in sprijinul furnizorilor de servicii medicale, CNAS  a postat pe site o lista cu cititoare de card  deja testate, de la care furnizorii isi pot achizitiona cititoare de carduri  cu preturi cuprinse intre 25 si 100 de euro.” (sursa:CNAS pentru HotNews.ro)

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat vineri cu ocazia semnarii acestui contract ca “in anul 2015,  serviciile medicale vor fi validate si decontate doar in baza cardului national de sanatate“.

Cum vor ajunge la populatie cardurile de sanatate

Posta Romana a anuntat vineri ca procesul de distribuire demareaza in 18 septembrie, iar volumul total ce urmeaza a fi livrat, la nivel national, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri.

Posta Romana va efectua servicii de preluare, sortare, transport si distribuire a trimiterilor postale continand carduri nationale de asigurari sociale de sanatate pentru asiguratii sistemului de asigurari sociale de sanatate insotite de o scrisoare de informare a asiguratului.

Compania va livra cardurile nationale cu confirmare de primire, in termen de 20 de zile de la preluare, la locuinta fiecarui asigurat pentru care a fost emis cardul national de asigurari sociale de sanatate, in  baza cartii de identitate si a semnaturii de primire.

In cazul in care asiguratul nu va fi gasit  de  catre  distribuitor, dupa ce acesta va face dovada ca a mers la domiciliul asiguratului de doua ori pentru a preda personal destinatarului cardul de sanatate, distribuitorul va returna cardul de sanatate  la sediul casei de asigurari in termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrarii.

Dupa acest termen, asiguratul isi poate ridica propriul card de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla. […]/ integral pe hotnews.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, că deficitul de medici a ajuns în jur de 40 – 42 la sută şi există riscul ca România să ajungă să aibă “secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu” întrucât nu va mai avea cine să lucreze.

“În acest moment deficitul de medici din România a ajuns cam în jur de 40 – 42 la sută. În 1990, în România lucrau 57.000 de medici. La 1 iulie 2014, în România erau înscrişi în Colegiul Medicilor, cu drept de liberă practică, 39.200 de medici. Am coborât sub pragul de 40.000 de medici. Deficitul major este în spitale. Dacă în 2011 în spitale aveam angajaţi cu drept de liberă practică 24.000 de medici, în acest moment avem 14.600 de medici, a declarat Vasile Astărăstoae, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că din 2008 şi până în prezent au plecat să lucreze în alte ţări peste 15.000 de medici, numai în primele luni ale acestui an alegând această soluţie peste 1.200 de medici.

“S-a ajuns ca medicii români să reprezinte 60 la sută dintre medicii străini care lucrează în Franţa, iar în Germania sunt peste 4.000 de medici români”, a mai spus şpreşedintele CMR.

El a precizat că există un deficit foarte mare la anumite specialităţi, la ATI existând, de exemplu, doar 586 de medici faţă de un necesar de 1.610, iar în cazul radioterapeuţilor există doar 38 în toată ţara.

Întrebat ce se va întâmpla dacă va continua migraţia medicilor în acest ritm, el a răspuns că se va ajunge ca în România ”să existe secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu”.

“Observ care este viziunea tuturor partidelor politice. Viziunea este că, dacă eu investesc în spitale, am rezolvat problema. Nu este aşa. Vom avea secţii ultramoderne, ultraperformante, care vor fi muzeu. Vor veni pacienţii, le vor vizita, vor spune ce frumos este şi nu va avea cine să lucreze”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

De asemenea, întrebat care este cauza pentru care pleacă medicii din România, Astărăstoae a răspuns că principala cauză este poziţia medicului în societate, iar pe locul doi este salariul. […]/ integral pe mediafax.ro

astarastoae

***

Sa ne amintim ce spunea acelasi Vasile Astarastoae despre cardul electronic de sanatate:

*

*

*

 *

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoae arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI

  1. Pingback: A INCEPUT DISTRIBUIREA CARDURILOR DE SANATATE/ Proiect legislativ: TRANSPLANT DE ORGANE fara consimtamantul familiei - Recomandari
  2. Pingback: CARDUL DE SANATATE. Minciunile si manipularile autoritatilor: CONFORM “FISEI EXPLICATIVE”, ACORDUL PENTRU DONAREA ORGANELOR E INCLUS IN CARD! Conform Legii, ACORDUL DE DONARE NU figureaza pe lista INFORMATIILOR NECESARE - Recomandari
  3. Pingback: Explicatii penibile ale autoritatilor pentru mentinerea ACORDULUI DE DONARE pe CARDUL DE SANATATE/ MAI MULTE MANASTIRI, printre care Putna, Sihastria Putnei, Petru Voda, Sucevita si altele au REFUZAT CARDURILE - Recomandari
  4. Pingback: TRATAMENTUL PENTRU RACEALA poate fi mai nociv decat boala!/ ANTIBIOTICELE – folosite excesiv in Romania / Practica abuziva a EPIZIOTOMIEI la nastere/ Spitalele nu au medicamente si seringi/ MEDICII POT FI ACUZATI DE LUARE DE MITA chiar daca nu condi
  5. Pingback: Seful CNAS, VASILE CIURCHEA, la dezbaterea privind cardul de sanatate: “Vom gasi o ALTERNATIVA LA CARD pentru cei care il refuza” - Recomandari
  6. Pingback: PROBLEMELE punctului de vedere formulat de Sinodul BOR asupra CARDULUI DE SANATATE - Recomandari
  7. Din ce in ce mai putini oameni sunt dispusi sa se angajeze intr-un lung si solicitant proces de formare profesionala, dupa care sa fie platiti cu trei lei. Ne putem intreba, ca si in privinta invatamantului, daca autoritatile decidente fac pur si simplu dovada inconstientei si iresponsabilitatii, sau pun in aplicare pas cu pas un plan de distrugere a sistemului de sanatate.

    Invatamantul e in cadere libera, sistemul de sanatate e in cadere libera, in schimb “serviciile” prospera…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare