CARDUL DE SANATATE NE VINE ACASA PRIN POSTA. Proiect lansat pentru “dezbatere publica”

11-04-2014 3 minute Sublinieri

card_sanatate

Cardul naţional de sănătate va fi distribuit asiguraţilor gratuit, prin poştă, iar în cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat Casei de asigurări în raza căruia se află locuinţa acestuia, iar asiguratul îl va ridica personal de acolo. Măsurile sunt prevăzute într-un unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS), lansat în dezbatere publică.

Cardul naţional va limita frauda din sistemul de sănătate şi va îmbunătăţi mecanismul de control al costurilor. Totodată, cardul asigură accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la date medicale necesare în caz de urgenţe, în condiţii de deplina siguranţă si protecţie a datelor cu caracter personal, conform legislaţiei în vigoare şi recomandărilor Uniunii Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După personalizarea cardurilor de către Centrul Naţional Unic, Imprimeria Naţională va sorta cardurile naţionale pe case de asigurări de sănătate şi medici de familie, pe baza datelor puse la dispoziţie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Imprimeria va preda cardurile Ministerului Sănătăţii pe bază de proces-verbal, iar de acolo sunt transferate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Imprimeria va asigura şi transportul cardurilor naţionale, în condiţii de siguranţă, la sediul operatorului de servicii poştale desemnat de CNAS, în condiţiile legii, prevede acelaşi proiect. Procedura de achiziţie pentru contractarea serviciilor poştale în vederea

“Distribuţia cardurilor naţionale se realizează prin servicii poştale care să dovedească primirea cardului de către asigurat, cu minim două prezentări la adresa de domiciliu a titularului. Operatorul de servicii poştale va face dovada predării cardurilor către asiguraţi pe bază de borderou, care va cuprinde semnăturile de primire ale acestora. Borderoul va fi întocmit pe fiecare casă de asigurări de sănătate şi va fi predat lunar acesteia împreună cu eventualele carduri nedistribuite asiguraţilor. În situaţia în care, după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe bază de document justificativ, cardul naţional nu a putut fi predat titularului, distribuitorul va asigura transportul şi va preda cardul nedistribuit casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află domiciliul asiguratului“, se arată în proiect.

Asiguraţii care nu au fost găsiţi acasă îşi vor putea lua cardurile de la sediul caselor de asigurări de sănătate teritoriale, iar dacă nu se vor prezenta nici la sediul caselor de sănătate, cardurile vor fi arhivate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii, actele să fie distruse.

Pe de altă parte, cardurile predate caselor de asigurări de sănătate de către asiguraţi, ca urmare a unor defecţiuni tehnice, erori ale informaţiilor înscrise sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcţionare, vor fi returnate Imprimeriei Naţionale, care, în termen de 30 de zile lucrătoare, retipăreşte cardurile şi le transmite
operatorului de servicii poştale.

Plata serviciilor de distribuţie se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi se realizează pe baza contractului încheiat de CNAS cu operatorul de servicii poştale desemnat în condiţiile legii.

Potrivit CNAS, până acum au fost făcute opt milioane de carduri. Fostul preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi, că pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control, începând din ianuarie 2015, producţia şi distribuirea acestuia fiind prevăzută să se încheie până la sfârşitul lunii septembrie 2014. Buşoi a precizat că cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor (medici de familie, clinici etc.) din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind între 30 şi 50 de euro.

Nota noastra:

Pe cine mai mint autoritatile cu aceste proiecte supuse, cica, “dezbaterii publice”, doar de forma, pentru ca oricum decid dupa agenda pre-stabilita?

Dupa cazul flagrant de rea-credinta al buletinelor, in care s-a modificat, cu pretextul unificarii acestora cu cardurile de sanatate, legea si acordul stabilit in urma consultarilor publice, este evident ca scopul autoritatilor este de a inregistra pe toata lumea cu noile acte electronice…

Detalii despre implicatii si context aici:

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “CARDUL DE SANATATE NE VINE ACASA PRIN POSTA. Proiect lansat pentru “dezbatere publica”

  1. Ce-i trebuia chelului, tichie de mărgăritar… Adica, avem de toate in sistemul medical, doar cardul ne mai lipsea…

  2. Cel mai bine e sa nu fim acasa cand ne cauta astia sa ne dea cardul, nu admini? Astfel scapam de inregistrare.

  3. @ Sorin:

    Nu te obliga nimeni sa semnezi si sa il iei. Citeste mai atent. Problema este ca iti asumi sa nu mai ai drepturile de asigurat.

  4. ,,Sa iubesti pe vrajmasii tai”spune scriptura.

    Acesti ajunsi prin eruare,in fruntea tarii,VRAJMASII POPORULUI ROMAN,ne pun serios la incercare…
    Voi cum faceti sa-i…iubiti?

    Caci eu incerc sa nu mai aud de ei,si sa sper ca Domnul nu ne va lasa.

    Domnul sa ma ierte.

  5. Pingback: De ce ar trebui ca statul sa respecte optiunea celor care REFUZA ACTELE ELECTRONICE? O pledoarie convingatoare a lui Mihai-Silviu Chirila - Recomandari
  6. Ca medic de familie imi exprim o opinie:

    Asociatiile medicilor de familie au refuzat sa distribuie cardurile.
    Medicii de familie au gresit pentru ca:

    – ar fi putut ajunge astfel la un scor la adevar: „distribui cardul celui care se afla cu adevarat pe lista mea”, „vad cati pacienti am pe lista de fapt”, „nu mai poate spune nimeni ca am lista dublata”, „cu ocazia asta il reevaluez pe omul inscris pe lista mea = profilaxie)”, (Sa ne amintim ca acum 5 ani pe liste figurau 28 mil. oameni=liste dublate.)
    – in proiectul propus lor, ei trebuiau sa initializeze cardul, adica sa treaca pe el istoricul medical al persoanei, ce putea fi citit rapid apoi (cu mare folos) de specialistul din ambulator sau de la Urgente.

    Din cauza refuzului medicilor de familie, soft-ul cardurilor a trebuit sa fie refacut (cu costuri de milioane de euro=din fonduri europene, adica bani publici). Acum cardul va putea fi initializat si de un medic din ambulaator sau de la urgente, dar … ce timp va avea el pt a trece totul sau ce-i va putea relata un pacient inconstient, confuz sau cu o stare generala alterata? (Informatia trecuta pe card in aceste situatii se va dovedi fragmentata.) Munca medicului de familie, aflata pe fisa, nu va putea fi valorificata de specialist, aceasta in detrimentul pacientului (iata un factor de scadere a callitaii actului medical).

    Sa trimmitem cardurile prin posta ne costa peste 7 mil. euro, de data asta din banii Casei=banii asiguratilor.

    Din 2015 plata serviciilor medicale se va face in functie de ce scrie pe aceste carduri: am un pacient, trec cardul prin cititor, Casa afla in timp real pe cine examinez si-mi spune ce bani imi revin (sau nu). (Frauda va fi diminuata. Sunt medici de diferite specialitati care trec consultatii din burta si incaseaza bani de la Casa=de ani de zile aceasta frauda depaseste milioane de euro pe an.)

    Ca medic de familie: in prezent circa 20% din pacientii mei au pe buletin alta adresa decat cea la care locuiesc de fapt. (Unele adrese din buletin nici nu mai exista.) Deci pt lista mea se vor pierde din start 20% din banii care ii revin pe transport. Cardul va ajunge la dracul cu carti.

    Mai important: pacientii fara card nu vor primi servicii in asigurari (eufemistic, „pt o perioada”) pentru ca … fara card nici un medic nu va primi bani de la Casa, pentru acel pacient – poate cu exceptia urgentelor mari. Vom avea problema imensa a „pacientului fara card”.

    Cand ma gandesc ca se pierd 7 mil. de euro pentru transport … in loc sa ne fi predat Casa cardurile. Noi, medicii de familie, mergem o data pe luna la Casa, cel putin; puteam lua cardurile intr-o punga de un leu.

    Medicii de familie s-au facut de ras.

  7. @ Alina Dida:

    Pai astea erau problemele?!

  8. @ medic de familie Dida
    Stau si ma intreb la ce bun o situatie asa de complicata si un sistem electronic atat de costisitor, cand multe alte nevoi stringente apasa pe sistemul medical. Chiar ne-am pierdut simtul realitatii? Cu ce ma incalzeste pe mine faptul ca medicii vor avea acces imediat la datele mele medicale in caz de urgenta (cazuri nesemnificative ca nr in raport cu intreaga populatie), daca dupa aceea nu are cu ce sa ma trateze!

  9. @Nicu: Frauda de milioane de euro nu va impresioneaza? Banii aia puteau fi folositi pentru aparatura medicala, interventii care nici acum nu se deconteaza din Asigurari etc.
    Daca vad fisa omului imediat, iau mai rapid si mai aplicat o decizie medicala. Cresc sansele omului spre vindecare/supravietuire.

    @Admin: Da, este si asta o problema. 7 mil. euro pe apa sambetei. Vad ca cifra asta nu impresioneaza pe nimeni. E important ca ani de zile s-a incasat capitatie pt 28 mil. cetateni (tot din banii Asiguratilor)? Nu ne pasa de adevar, asta e problema.

  10. @alina:

    Pai da, mai, insa frauda nu se combate prin mijloace electronice care costa triplu sau mai mult decat paguba, iar mentenanta se ridica la costuri uriase, de asemenea (ca trebuie, vorba lui Pambuccian, sa mananca si gura firmelor IT ceva).

    “Argumentul” fraudelor a fost folosit ca un pretext, nu ca o ingrijorare reala (pentru ca de aceste fraude nu beneficiaza niste medici furaciosi oarecare, ci tot oamenii de baza din sistem), pentru a se introduce aceste programe de electronizare si control. Apoi, e la mintea copiiilor ca introducerea cardului si a sofisticatelor retete si dosare electronice nu poate starpi fraudele, pentru ca nimeni nu poate impiedica o inselaciune (un diagnostic fals, o supra-folosire a cardului chiar si in absenta titularului etc.). Daca circuitul e corect, din punct de vedere formal, atunci sistemul electronic nu mai vede nicio frauda, daca tot ne doare de asta.

  11. Doamne ajuta !

    inteleg ca daca refuzi cardul echivaleaza cu a renunta la calitatea de asigurat medical ?
    pai atunci e clar ca nu mai trebuie sa ne banii din salariu pe asigurarile de sanatate ci vom plati fiecare consultatie/ interventie etc. din buzunar
    sau poate nu inteleg eu bine

  12. Pingback: Incepe distribuirea CARDURILOR DE SANATATE in “program-pilot”. DOSARUL DE SANATATE – obligatoriu din IUNIE, medicii amenintati cu amenzi daca nu-l vor folosi - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare