FRAMANTARI IN ASIA: Conflict acut intre CHINA si VIETNAM/ Japonia vrea MILITARIZAREA insulelor disputate cu China/ THAILANDA instaureaza LEGEA MARTIALA/ INDIA: un nationalist aflat pe “LISTA NEAGRA” a SUA a castigat zdrobitor alegerile

20-05-2014 4 minute Sublinieri

vietnam

Autorităţile de la Hanoi au demarat o amplă operaţiune de contracarare a protestelor din ultima vreme. Proteste împotriva regimului de la Beijing, care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi mai multe fabrici distruse. După revoltele care au avut loc săptămâna trecută, operatorii chinezi de turism îşi suspendă circuitele în această ţară, după cum precizează presa internaţională şi nu numai.

De unde a pornit totul

Potrivit analiştilor este vorba despre cele mai violente revolte înregistrate înregistrate în ultimele decenii în Vietnam. Beijingul a repatriat peste 3.000 de cetăţeni, iar alţi 4.000 de chinezi aşteptau luni să fie evacuaţi, potrivit publicaţiei The Global Times. Ce se întâmplă de fapt şi de unde a pornit totul? După cum notează AP, la începutul lunii mai China a început sa construiasca o platforma de foraj la 120 de mile marine de Vietnam, în apele revendicate de ambele ţări. Disputa celor două ţări este legată de proprietatea asupra Insulelor Paracel şi arhipelagului Spratly. Zone de importanţă strategică din punct de vedere al prezenţei în regiune.

Au tamponat

În primăvară, China a anunţat că va incepe în regiune montarea unei sonde de explorare. Autorităţile chineze au trimis las faţa locului, în afara echipamentelor de forare, şi nave de război. În acelaşi timp, potrivit guvernului vietnamez, navele chineze au tamponat două bărci ale poliţiei din Vietnam.

Premierul Nguyen Tan Dung, la reuniunea plenară a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est ( ASEAN ), care a avut loc pe 11 mai, a criticat China pentru construirea platformei de foraj în apele aflate în litigiu şi a spus că astfel de acţiuni sunt “extrem de periculoase şi reprezintă o ameninţare directă la adresa păcii, stabilitatii şi securitatii.” Pe 12 mai, Vietnamul a acuzat China de încălcarea spaţiului său aerian. Pe 10 mai şi 11 mai, avioane de luptă chineze au survolat de mai multe ori navele vietnameze. Între timp, China acuză Vietnamul de escaladarea situaţiei din Marea Chinei de Sud…Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a declarat că, „pe 13 mai, navele vietnameze au tamponat de 169 de ori nave chineze!”. În afară de Vietnam, într-o situaţie similară mai sunt Japonia şi Filipine.

Japonia intenţionează să înfiinţeze avanposturi militare pe mici insule din sudul extrem al teritoriului său, nu departe de arhipelagul aflat în dispută cu China, scrie în ediţia de luni un important ziar japonez.

Potrivit ziarului Yomiuri Shimbun, care citează surse anonime de la Ministerul Apărării, 350 de militari ar putea să fie staţionaţi până în 2018 pe trei insule mici situate în apropierea arhipelagului Senkaku, revendicat de China sub numele de Diaoyu.

Potrivit acestor surse, ar putea fi vorba despre insulele Amamio, Miyako şi Ishigaki, situate la o distanţă cuprinsă între 120 şi 150 de kilometri de arhipelagul revendicat de Beijing.

Secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga, fără să confirme alegerea celor trei insule, a anunţat că Tokyo a decis să-şi consolideze prezenţa militară în sud-vestul teritoriului.

Cu excepţia Insulei Okinawa, pe care se află şi importante baze militare americane, Japonia nu are practic nicio prezenţa militară în regiune, iar China este tot mai insistentă în revendicări teritoriale maritime.

Relaţiile între Beijing şi Tokyo, primele două puteri economice asiatice, sunt afectate de un an şi jumătate de un diferend teritorial în Marea Chinei de Est şi dispute legate de istorie.

Situate în Marea Chinei de Est, la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei), Insulele Senkaku sunt administrate de către Japonia, dar sunt revendicate de către China.

Atunci când Tokyo a naţionalizat aceste insule, în septembrie 2012, manifestaţii antijaponeze, unele violente, au avut loc în numeroase oraşe chinezeşti, iar de atunci Beijingul trimite în mod regulat nave în zonă. Prezenţa unor nave din ambele ţări în regiune alimentează temeri cu privire la producerea unui eventual incident armat între cele două puteri asiatice.

Armata thailandeză decretat marţi legea marţială în regat, în condiţiile în care ultimele luni statul asiatic este afectat de o criză politică gravă şi manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morţi şi sute de răniţi, potrivit AFP. Instaurarea legii marţiale, decizie prin care armata va avea puteri sporite vizează restabilirea „păcii şi a ordinii publice” au anunţat reprezentanţii instituţiei de apărare a statului asiatic la o televiziune controlată de militari. „Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat. Populaţia nu trebuie să-şi facă griji şi trebuie să-şi trăiască viaţa normal în continuare”, au fost sfaturile forţele militare. După anunţ, militarii au preluat controlul principalelor canale de televiziune din Thailanda, informează CNN. Corespondentul postului australian de televiziune ABC a afirmat că militarii au preluat controlul „punctelor cheie” din capitala thailandeză. Un consilier guvernamental a declarat ulterior că Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la această decizie şi îşi va păstra atribuţiile. „Declararea legii marţiale este o dovadă a autorităţii militare (…) Guvernul interimar va continua să existe”, a subliniat el. Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil, iar armata a avertizat de săptămâna trecută că va interveni pentru a opri criza după moartea a trei protestatari în urma unui atentat. „Ne temem de tendinţele spre război civil”, a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale citat de AFP. De asemenea, reprezentanţii opoziţiei care stau în faţa clădirii Guvernului vor numirea unui prim-ministru neutru şi cer un nou rânduri de alegeri.

Partidul nationalist hindus Bharatiya Janata Party (BJP) a obtinut, vineri, majoritatea in Parlamentul Indiei, depasind pragul de 272 de mandate dintr-un total de 543, au anuntat surse oficiale.  Potrivit datelor Comisiei Electorale, BJP, condus de nationalistul Narendra Modi, a castigat in 274 de circumscriptii si se claseaza pe primul loc in alte opt, unde numaratoarea inca nu s-a incheiat.

Nationalistul hindus Narendra Modi, viitorul premier al Indiei, a celebrat vineri victoria zdrobitoare obtinuta de partidul sau in alegerile legislative, angajandu-se “sa indeplineasca visurile” poporului indian si sa faca din secolul XXI un “secol al Indiei”.

Narendra Modi, in varsta de 63 de ani, fiul unui comerciant de ceai, a dat asigurari ca va lucra pentru toti indienii, intr-un prim discurs sustinut in fata unor sustinatori de-ai sai entuziasti din circumscriptia Gujarat (vest).  Triumful BJP remodeleaza peisajul politic din India, transformand partidul nationalist hindus in putere politica nationala in detrimentul Partidului Congresului al dinastiei Gandhi-Nehru.

“Sunt zorii unei noi ere. Lotusul a inflorit in toata India”, a declarat presedintele BJP, Rajnath Singh, facand aluzie la simbolul partidului.

Asteptarile indienilor sunt mari, in special din punct de vedere economic.

Modi, cunoscut pentru trecutul sau controversat si pentru masurile economice luate in statul Gujarat, pe care l-a condus incepand din 2001, a monopolizat atentia publicului pe parcursul intregii campanii, angajandu-se sa conduca ferm si sa relanseze economia Indiei. Liderul BJP este privit cu neincredere de minoritatea musulmana, dupa revoltele care au avut loc in 2002 in Gujarat.

In schimb, Partidul Congresului iese sifonat dupa zece ani de putere, scandaluri de coruptie si incapacitatea de a relansa cresterea si de a stopa inflatia.

“Victoria si infrangerea fac parte din democratie (…). Imi asum responsabilitatea acestei infrangeri”, a declarat pentru presa Sonia Gandhi, presedinta partidului.

Premierul Manmohan Singh, care a apreciat in ianuarie ca Narendra Modi va fi o “catastrofa pentru tara“, l-a sunat pe viitorul sau succesor pentru a-l felicita. Pe de alta parte, invingatorul in alegerile legislative a acceptat invitatia premierului britanic, David Cameron, de vizita Marea Britanie, unde liderul nationalist hindus a fost timp indelungat persona non grata.

La randul sau, presedintele american, Barack Obama, l-a sunat pe viitorul premier al Indiei pentru a-l felicita cu ocazia victoriei partidului sau si l-a invitat la Washington, a anuntat vineri Casa Alba.

Aceasta invitatie are o semnificatie aparte, pentru ca administratia fostului presedinte american, George W. Bush, i-a interzis lui Narendra Modi dreptul de a obtine viza de intare in Statele Unite, dupa ce l-a considerat responsabil pentru revoltele din 2002 din Gurajat soldate cu 1.000 de morti.

Narendra_Modi_procession_Top_Shot_AP_650_story


Categorii

1. DIVERSE, China

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “FRAMANTARI IN ASIA: Conflict acut intre CHINA si VIETNAM/ Japonia vrea MILITARIZAREA insulelor disputate cu China/ THAILANDA instaureaza LEGEA MARTIALA/ INDIA: un nationalist aflat pe “LISTA NEAGRA” a SUA a castigat zdrobitor alegerile

  1. Au crescut tensiunile Indiei cu China si Pakistan!
    Doar titluri, fara linkuri, ca sa nu supar pe cineva.

    India has breached its commitment on Tibet issue: China
    Arunachal Pradesh is not Indian territory but is a disputed part of the Sino-Indian border, China said on Wednesday, adding that by allowing the 14th Dalai Lama to visit the region, New Delhi has violated its commitments on Tibet and the border dispute.
    “Under India’s illegal rule, the residents of Southern Tibet live difficult lives, face various kinds of discrimination, and look forward to returning to China”

    Pakistan Sentences Indian Spy to Death for Operating Terrorism Ring
    Spy vs spy: India has never sentenced a Pakistani to death for espionage
    India warns Pakistan of consequences in spy row
    Indian foreign minister labels Pakistan’s decision to hand death sentence to alleged spy ‘premeditated murder’.
    ‘Can Kiss Goodbye To India-Pak Dialogue’: US Experts Say On Kulbhushan Jadhav

  2. China a refuzat propunerea Rusiei de a participa la o intrunire militara trilaterala cu India

    China snubs Russian request for trilateral defense meeting with India
    Even as Sino-Indian tensions over Pakistan and the Dalai Lama lead to heated verbal exchanges between Beijing and New Delhi, China has refused to take part in a trilateral meeting of defense ministers with Russia and India
    http://rbth.com/international/2017/04/12/china-snubs-russian-request-for-trilateral-defense-meeting-with-india_740367

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare