“JIHAD” IN IRAK. “Statul Islamic al Irakului si Levantului” s-a apropiat de BAGDAD

13-06-2014 7 minute Sublinieri

isis

Jihadistii avansau vineri pe trei axe spre Bagdad, dupa ce si-au intarit controlul asupra teritoriilor cucerite intr-o ofensiva fulgeratoare care a determinat Statele Unite sa ia in calcul o interventie militara, scrie AFP.

Combatantii grupului radical sunit Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), care se aflau la mai putin de 100 km de Bagdad, avansau spre capitala irakiana – unde strazile erau pustii iar magazinele inchise – pornind din provincia Al-Anbar (vest), Salahuddin (nord) si Diyala (est).

Pe fondul debandadei fortelor armate, care si-au abandonat posturile, mii de jihadisti au reusit sa preia marti controlul asupra orasului Mosul si a provinciei Nineveh (nord), Tikrit si alte regiuni din provincia Salaheddin, precum si sectoare din provincia Diyala (est) si Kirkuk (nord). Acestia controlau din ianuarie Falluja, la 60 km vest de Bagdad.

In cursul diminetii, se inregistrau ciocniri intre armata si insurgenti care, dupa ce au intrat in Diyala, incearca sa controleze capitala locala Baquba, la 60 km de Bagdad.

In fata neputintei puterii dominate de siiti, presedintele americane Barack Obama a afirmat ca echipa sa de securitate nationala studiaza “toate optiunile”, excluzand insa prezenta trupelor la sol. Un oficial american a vorbit despre lovituri aeriene efectuate de drone.

[…]

Cotatia petrolului continua sa urce

SIIL are in randurile sale numerosi combatanti straini precum si foste cadre si membri ai serviciilor de securitate ale lui Saddam Hussein, avertizeaza expertii militari. Potrivit lui Riad Kahwaji, director al institutului Near East and Gulf Military Analysis, cel putin 10.000 – 15.000 de jihadisti sunt prezenti in nordul irakian.  Avand baza in vestul irakian, SIIL s-a infiltrat in Siria, unde controleaza mari sectoare din provincia Deir Ezzor (nord-est).

In acest context de escaladare care starneste temeri legate de disfunctii in oferta acestui mare producator, cursul petrolului continua sa urce in Asia. In opinia Rusiei, aceste evolutii ilustreaza “esecul total” al invadarii Irakului de catre Statele Unite, in 2003.

Irakul este în pericol de implozie, SUA şi ONU avertizează asupra riscului terorist ce planează asupra întregii regiuni.

Ieri, combatanţii ISIS se aflau la mai puţin de 100 km de Bagdad după ce în zilele anterioare au cucerit mari teritorii şi zone petroliere din nord. Rebelii au preluat controlul oraşului Dhoulouiya, la 90 km nord de Bagdad, localnicii declarând la telefon că oameni înarmaţi patrulează pe străzi. Înainte de a intra în oraş, insurgenţii au încercat să preia Samara, dar au fost împiedicaţi de forţele guvernamentale. Pe acest fond, coeziunea Irakului este ameninţată mai mult ca niciodată având în vedere debandada forţelor Bagdadului după lansarea, vinerea trecută, a ofensivei ISIS. După capturarea celui de-al doilea mare oraş irakian, Mossul, peste 500.000 de civili au luat drumul bejeniei de frica teroriştilor care au luat ostatici 80 de persoane de la consulatul Turciei – diplomaţi, trei copii, membri ai forţelor speciale, oameni de afaceri şi şoferi de tiruri. Ankara a ameninţat ISIS cu represalii dacă ostaticii vor fi răniţi. De asemenea, au capturat arme grele şi mari sume de bani de la Banca centrală a Irakului.

Miercuri a fost rândul Tikritului să cadă în mâna islamiştilor, fără luptă. Armata irakiană, minată de dezertări, nu poate face faţă combatanţilor bine antrenaţi şi înarmaţi ai ISIS. Avansarea lor rapidă se explică prin rezervele de recruţi străini, în special occidentali, kamikaze atraşi de prestigiul şi cruzimea organizaţiei (provenită din Al Qaeda, dar respinsă de reţeaua teroristă) care dispune de peste 8.000 de combatanţi. Ea a obţinut şi susţinerea unor triburi sunnite, iritate de represiunea regimului şiit al premierului Nouri Al-Maliki. Militanţii au executat 10 soldaţi şi poliţişti miercuri lângă Riyadh. Ieri, reuniunea Parlamentului de la Bagdad urma să decidă instaurarea stării de urgenţă în ţară, aşa cum a cerut anterior Maliki.SYRIA-CONFLICT-NUSRA

La Bagdad, securitatea a fost întărită pentru împiedicarea militanţilor sunniţi să intre în capitală, care este şi ea divizată în cartiere sunnite şi şiite şi a cunoscut cumplite lupte sectare de stradă în 2006-2007. Progresul rapid al trupelor ISIS care au cucerit rapid principalele centre de populaţie din nordul Irakului, în termeni de zile reprezintă cea mai mare ameninţare pentru Irak după retragerea trupelor americane, în 2011.

Cel mai bogat grup terorist?

Dintre numeroasele dezvăluiri stupefiante ale ocupării orașului Mossul – 500.000 de refugiaţi, mii de prizonieri eliberaţi, rapoarte privind „decapitări în masă” – unul poate avea impactul cel mai durabil în timp ce Irakul se scufundă într-un posibil război civil – anume că ISIS tocmai a devenit extrem de bogat. În timp ce insurgenţii au ocupat Mossul, mai mulţi oameni înarmaţi s-au oprit la Banca centrală din oraşul petrolier şi au capturat o cantitate incredibilă de bani – 500 miliarde dinari irakieni, echivalentul a 425 milioane dolari. Guvernatorul provinciei Ninive a confirmat că islamiştii au jefuit mai multe bănci din Mossul şi în afara miliardelor au luat şi o „mare cantitate de lingouri de aur”, transformând ISIS în cea mai bogată organizaţie teroristă din lume.

Pentru un grup terorist care funcţionează din ce în ce mai mult ca un stat şi domneşte peste o mare zonă dintre Siria şi Irak, impactul potenţial ar putea fi enorm.

Ajutor american

SUA se pregătesc să trimită un nou ajutor Irakului pentru ca autorităţile să poată opri marşul rapid al ISIS şi controlul asupra nordului irakian. Dar Administraţia Obama a oferit un sprijin modest pentru premierul Maliki şi legiuitorii americani au pus în discuţie dacă el va mai trebui să rămână la putere. Fără nici o înlocuire evidentă a lui Maliki şi fără intenţia aparentă din partea sa de a demisiona, Washingtonul s-a resemnat să lucreze cu guvernul său şiit care a vizat opozanţii politici sunniţi şi a inflamat tensiunile sectare în Irak. Maliki şi alţi lideri itrakieni au cerut Administraţiei Obama un ajutor suplimentar pentru a lupta contra insurgenţei crescânde şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat că SUA vor acorda acest ajutor, dar a refuzat să facă precizări. „Washingtonul este gata” să vină în ajutor Irakului pentru a face faţă „agresiunii ISIS”. Dincolo de rachete, tancuri, avioane de vânătoare şi muniţie pe care SUA le-a oferit deja, Bagdadul ar dori drone de supraveghere pentru eradicarea insurgenţilor. „Situaţia este cu adevărat gravă în teren”, a recunoscut Psaki şi un înalt responsabil american a declarat că SUA au în vedere misiuni cu drone pentru Irak, dar încă nu a fost luată nici o decizie. La rândul său, un oficial irakian a subliniat că Washingtonul este deschis ideii loviturilor aeriene pentru eradicarea ofensivei djihadiste. Dar, oficiali americani au precizat că nu se pune problema trimiterii de militari la sol.

În 2011, Bagdadul şi Washingtonul nu au ajuns la o înţelegere asupra menţinerii unui contingent american în Irak şi atunci mulţi s-au alarmat, prevăzând un nou val de violenţă după plecarea americanilor.

„Interesul poartă fesul“

Ascensiunea jihadiştilor în Irak este direct legată de conflictul din Siria şi datorită porozităţii frontierei numeroşi combatanţi islamişti anti-Bashar al-Assad au venit să întărească opozanţii premierului şiit irakian, Al-Maliki. Ideea că ISIS este o forţă epuizată a fost spulberată odată cu preluarea orașului Mossul, organizaţia controlând de acum un teritoriu care se întinde din extremitatea estică din Alep, în Siria, la Fallujah, până în vestul Irakului. Organizaţia ISIS, care are ca scop instaurarea califatului islamic a profitat de războiul din Siria pentru a-şi extinde sfera de influenţă. ISIS este atât de violentă şi intransigentă încât a fost dezavuată de şeful Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri.

ISIS şi-a arătat cruzimea şi brutalitatea în Siria, în teritoriile pe care le controlează, din Alep la Raqqa, fiind acuzată de asasinarea, în februarie, a unui membru fondator al grupului salafist Ahrar al-Sham şi lider al grupului din Alep, Mohammed Bahaiah, care avea legături directe cu înalţi responsabili ai Al Qaeda. De asemenea, ISIS a fost acuzată de uciderea şefului Jabhat al-Nusra în guvernoratul din Idlib, Abu al-Ansari Muahmmuad împreună cu soţia, copiii şi rudele. Şeful ISIS, Abou Bakr Al-Baghdadi, a ordonat crucificarea unui bărbat acuzat de crime, alte forme de pedepsire fiind decapitările şi amputarea membrelor.

În pofida reputaţiei de brutalitate, ISIS a dat dovadă de supleţe şi în Irak a ştiut să câştige sunniţii nemulţumiţi din nord de represiunea guvernului Maliki. Un ziarist a descris cum Baghdadi s-a prezentat şefilor tribali şi religioşi sunniţi şi şiiţi, nemulţumiţi de administraţia centrală, ca o alternativă la clasa politică. „Până în prezent, combatanţii lui Baghdadi nu au deranjat oamenii religioşi. Când triburile au refuzat să ridice steagul ISIS la Fallujah, el a ordonat combatanţilor săi să nu arboreze steagul şi a încercat să coopteze grupurile armate, clanurile sau oamenii religioşi”. Cercetătorul Charles Lister apreciază că „ISIS se prezintă în prezent ca o alternativă ideologică superioară Al Qaeda în comunitatea djihadistă şi în mod public a contestat legitimitatea şefului Al Qaeda, Al-Zawahiri. Astfel, a devenit din ce în ce mai mult o mişcare transnaţională cu obiective imediate, dincolo de Irak şi Siria”.

Dilema lui Maliki

iraq.siGeneralul Jean-Bernard Pintatel, specialist în problemele terorismului, analizează situaţia din Irak şi consideră că ofensiva djihadistă cade într-un moment foarte dificil pentru premierul Maliki, care îşi termină mandatul. În actuala situaţie gravă din Irak, premierul are posibilitatea de a face o alianţă cu kurzii, care dispun de 62 de locuri de deputat, dar pentru asta trebuie să cedeze asupra statutului oraşelor Mossul şi Kirkuk şi a câmpurilor petrolifere ce le înconjoară, asupra cărora kurzii cer controlul. Şi în plus, să autorizeze regiunea autonomă Kurdistan să concesioneze şi să exporte direct petrolul prin Turcia fără autorizaţia prealabilă a Bagdadului.Cu acest preţ politic, pe care Maliki a refuzat până acum să îl plătească, peshmergas, armata Kurdistanului, care dispune de o forţă de peste 150.000 de oameni bine antrenaţi şi echipaţi sunt în măsură să alunge islamiştii de pe poziţiile pe care le-au cucerit.Ceea ce din păcate, nu este cazul armatei irakiene, dizolvată de americani şi refăcută din 2009 şi care încorporează în special miliţii fără tradiţie și valoare militară. Pentru că Maliki s-a temut de armată, ea este prost echipată şi prost antrenată.

În faţa combatanţilor antrenaţi pentru gherilă urbană şi care mânuie foarte bine lansatoare de rachete sau maşini-capcană, armata irakiană nu este capabilă să facă faţă şi a luat-o la fugă din faţa atacurilor, abandonând clădiri şi arme în mâinile rebelilor islamişti, care vizează crearea unui califat sunnit strict de ambele părţi ale frontierei irakiano-siriană.

Surpriză la Kirkuk

Kurzii irakieni au preluat joi controlul oraşului petrolier Kirkuk, în timp ce trupele ISIS au progresat spre Bagdad. Combatanţii peshmergas, forţele de securitate ale regiunii autonome Kurdistanul irakian, au intrat în Kirkuk după ce armata a abandonat posturile şi un purtător de cuvânt a declarat că „Ansamblul Kirkuk a căzut în mâna peshmergas” şi „nici o armată irakiană nu a rămas în Kirkuk”. Kirkuk şi Mossul fac parte din teritoriile revendicate de kurzi dar plasate oficial sub autoritate centrală.

Kurzii au visat multă vreme să preia Kirkuk, oraş cu enorme rezerve de petrol, până dincolo de regiunea lor autonomă, şi pe care îl consideră capitala lor istorică. Mişcarea rapidă a forţelor lor de securitate puternic organizate demonstrează cum avansarea combatanţilor ISIS din ultimele zile a redesenat harta Irakului. De marţi, insurgenţii ISIS, îmbrăcaţi în negru, au capturat oraşele Mossul şi Tikrit, acesta din urmă fiind oraşul natal al fostului dictator irakian, Saddam Hussein, ca şi alte oraşe la nord de Bagdad.

Wladimir Van Wilgenburg, analist pentru Fundaţia Jamestown arată: Kurzii vor utiliza această ocazie pentru a-şi întări poziţiile şi a-şi extinde teritoriile. În această zonă, kurzii yezidis au fost masacraţi şi Maliki nu a făcut nimic pentru a-i proteja. Acum, slăbiciunea lui Maliki ar putea incita kurzii din Irak să accelereze secesiunea lor. Un conflict mocnit apasă de multă vreme asupra relaţiilor cu guvernul de la Bagdad. Kurzii, deja cu autonomie largă, au semnat cu Turcia un acord energetic şi îşi exportă petrolul direct spre nord, cu susţinerea marilor companii internaţionale. Un comerţ „ilegal”, potrivit Bagdadului.

Actuala situaţie ar putea, de asemenea, permite kurzilor să redevină „făcători de rege” în Irak, adică să se impună ca negociator între Bagdad şi triburile arabe favorabile insurgenţilor sunniţi.Pe de altă parte, kurzii au fost şi ei luaţi ca ţintă în ultimele luni de djihadişti. Dar, cert este că actuala situaţie din Irak readuce kurzii în jocul politic irakian.

  • Mediafax:

REGULILE pe care trebuie să le respecte civilii din Irak în zonele controlate de SIIL. Care sunt pedepsele pentru încălcarea lor

Gruparea Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care controlează mare parte din teritoriul Irakului, a publicat un document ce conţine reguli pe care civilii trebuie să le respecte, ca de exemplu femeile să nu iasă din casă, şi pedepse pentru încălcarea lor, între care amputarea în cazul hoţilor.

Documentul, prezentat de Washington Post în ediţia electronică, precizează că toţi musulmanii vor fi trataţi bine, cu excepţia celor care sunt aliaţi cu opresorii sau ajută criminalii. Celor care fură sau jefuiesc li se vor amputa membrele, iar oricine recurge la ameninţări sau şantaj va fi aspru pedepsit (această secţiune citează un verset din Coran care afirmă că infractorii pot fi ucişi sau crucificaţi).

Documentul precizează, de asemenea, că drogurile, alcoolul şi ţigările sunt interzise şi toţi musulmanii sunt încurajaţi să se roage în grup. Adversarii politici sau grupările armate nu sunt tolerate şi este implementată legea islamică (sharia).

Mormintele şi monumentele funerare nu sunt permise şi vor fi distruse, în timp ce femeilor li se cere să nu iasă afară din casă dacă nu este necesar. Ele trebuie să se acopere, purtând rochii islamice integrale.

Personalul american al unei baze aeriene din Irak a fost evacuat

Societăţile americane care lucrează pentru Guvernul irakian în domeniul Apărării au evacuat personalul american de la o bază aeriană din Irak din cauza deteriorării securităţii în această ţară, a anunţat joi Washingtonul.

Într-un scurt comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că “cetăţeni americani, aflaţi sub contract cu Guvernul irakian (…), au fost transferaţi provizoriu de întreprinderile lor pentru motive de securitate”.

Un oficial din domeniul Apărării a precizat că “aproximativ o sută” de cetăţeni americani care lucrează în Irak au fost deplasaţi de la baza aeriană Balad către Badgad.

Statele Unite au exprimat preocupare în legătură cu intensificarea activităţilor insurgente în Irak, analizând posibilitatea efectuării unor raiduri aeriene împotriva poziţiilor rebele. Insurgenţii radicali islamişti înaintau joi spre capitala Irakului, Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii importante din nord-vestul Irakului.

isi-2


Categorii

1. DIVERSE, Irak

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la ““JIHAD” IN IRAK. “Statul Islamic al Irakului si Levantului” s-a apropiat de BAGDAD

  1. Si pentru ca nu exista efect fara cauza va invit sa lecturati ultimul articol al dnei. Lelia Munteanu:

    Şeicul Invizibil, moştenitorul cuplului Bush-Blair

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/seicul-invizibil-mostenitorul-cuplului-bush-blair-12756753

    Reflectând asupra evenimentelor sângeroase care se petrec zilele acestea în Irak, Tony Blair ar trebui să aibă mustrări de conştiinţă. Idolul lui Victor Ponta (plagiator şi el, dar de replici din filme) are, alături de prietenul său Bush Jr. o vină enormă. Bush-Blair au atacat Irakul minţind o lume întreagă şi, după ce că n-au reuşit să gestioneze războiul, n-au fost în stare să câştige pacea.

  2. Pingback: ESCALADARI PERICULOASE. Ucraina si Rusia se acuza reciproc de INCALCAREA FRONTIEREI cu TANCURI. NATO pregateste “APARAREA UCRAINEI”/ Ambasada Rusiei de la Kiev – ATACATA de protestatari/ “JIHADUL” din Irak – executii in
  3. Atacul impotriva Iranului este in impas de cateva luni, dupa ce fusese ‘iminent’. Nu se gaseste un pretext credibil.
    Atragerea Iranului in conflictele interne din Irak, ar genera pretextul invaziei americane, dupa modelul ocoparii Kuweitului de catre Sadam Husein.

  4. Inc-o data, dna. Lelia Munteanu cu un editorial tematic:

    L-a cerut, încă din 2005, editorialistul de la The New York Times, Thomas Friedman. În multe privinţe, vederile noastre despre Orientul Mijlociu se despart radical, nu-i împărtăşesc deloc, de exemplu, entuziasmul cu care a salutat invadarea Irakului, dar, în privinţa Marelui Ayatollah Ali al-Husayni al-Sistani, Friedman a avut dreptate. Liderul religios al şiiţilor irakieni merită, măcar în 2014, un Premiu Nobel pentru Pace.

    Pentru cei familiarizaţi cu zona, al-Sistani (84 de ani) e o legendă. Dacă ar fi să măsurăm cine a deţinut şi deţine, după Saddam Hussein, adevărata putere în Irak, doar numele lui ne poate veni în minte. O putere spirituală discretă, dar covârşitoare, de care ţin seama nu doar şiiţii, ci şi sunniţii.

    Dacă Irakul nu e încă o pată de sânge pe hartă, acest lucru i se datorează Ayatollahului Al-Sistani. În primul rând, a ţinut piept ocupanţilor americani şi marionetelor irakiene cu care aceştiau au purces la implementarea democraţiei. Venerabilul cleric a izbutit să obţină o Constituţie corectă, al cărei articol 2 se referă la respectarea religiei, fără să facă din Irak un stat fundamentalist şi – lucrul cel mai important – fără să aducă, în establishmentul politic naţional, clerici (respingând curajos modelul khomeinist al ayatollahilor din Iran). Apoi, Marele Ayatollah a temeperat zelul sectar şi tendinţele vindicative ale guvernanţilor şiiţi, care n-au purces doar la o necesară de-ba’athizare a statului (Partidul Ba’ath era în toate), ci şi la acţiuni de pedepsire a sunniţilor (minoritatea cu care a condus ţara Saddam Hussein).

    Al-Sistani a tunat împotriva corupţiei actualului regim, s-a luptat cu ipocrizia politicienilor, până la a anunţa, în urmă cu trei ani, că nu mai vrea să-I vadă, că nu-i mai primeşte în austera sa reşedinţă din oraşul sfânt Najaf. A aplanat conflictele dintre şiiţi şi sunniţi, formulând chiar soluţia unui unui guvern de unitate naţională.

    După înfrângerea ruşinoasă a armatei irakiene la Mosul de către brigăzile ISIS, s-au făcut trei declaraţii interesante. Prima – a premierului Nuri Al-Maliki, care – într-o stare de agitaţie emoţională extremă – a anunţat că la Mosul a fost vorba despre o conspiraţie etc. etc. A doua – mai degrabă un strigăt de victorie – a fiicei celei mai mari a lui Saddam Hussein. Raghad, refugiată în Iordania, unde încearcă să găsească un editor pentru memoriile şi opera poetică ale părintelui său), care a exclamat: ”Este victoria luptătorilor tatălui meu şi a unchiului meu Izzat Al-Douri!” (un fruntaş al fostului regim). Informaţia e preţioasă şi confirmă zvonurile conform cărora brigăzile ISIS au avut de partea lor nu doar reprezentanţi (sunniţi) ai triburilor locale, ci şi oameni de încredere ai fostului dictator. În sfârşit, a treia şi cea mai pragmatică declaraţie, rece şi la obiect, a aparţinut Marelui Ayatollah, care a definit agresorii drept ”terorişti” şi a cerut bărbaţilor apţi de luptă (şiiţi şi sunniţi) să se înroleze voluntar, pentru a sprijini armata şi a-i ridica moralul. Intervenţia lui al-Sistani n-a fost una religioasă (n-a vorbit de aşa-zisul jihad), cum încearcă unii s-o răstălmăcească, ci una pur patriotică.

    Analiştii avizaţi ai Orientului Mijlociu îşi pun astăzi aceleaşi întrebări: ce-ar fi întâmplat fără al-Sistani, ce s-ar putea întâmpla dacă al-Sistani n-ar mai exista?

    Cine s-a opus permanent ca Omul din Najaf să ia Nobelul Pentru Pace? Cu vehemenţă, prim ministrul Irakului, considerând demersul… ”inacceptabil”.

    Un lider religios cum mai rar intalnesti, if you ask me.

    sursa: http://www.gandul.info/puterea-gandului/un-nobel-pentru-pace-in-irak-12766574

  5. Meanwhile, in Spain:

    Opt persoane suspectate de recrutarea unor luptători care ar fi urmat să se alăture grupării Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) au fost arestate în Spania.

    Poliţia spaniolă spune că a reţinut opt persoane suspectate de recrutarea unor militanţi care urmau să lupte în Siria şi Irak, informează BBC.

    SIIL susţine că are luptători din Marea Britanie, Franţa, Germania, dar şi din SUA, Caucaz şi alte state europene.

    Liderul celulei de recrutare din Spania ar fi petrecut o perioadă de timp la închisoarea militară americană Guantanamo Bay, din Cuba, după ce a fost arestat în Afganistan.

    Una dintre cele opt persoane reţinute ar fi din Spania, alta din Argentina, iar celelalte din Maroc, potrivit unor informaţii neconfirmate vehiculate de presa spaniolă.

    http://www.gandul.info/international/operatiune-de-amploare-in-spania-care-arata-cum-se-alimenteaza-siil-din-europa-12765593

  6. Pingback: Generalul Degeratu despre CONDITIILE IN CARE RUSIA AR PUTEA ATACA ROMANIA/ Porosenko a ordonat Armatei sa preia controlul FRONTIEREI CU RUSIA/ Lectiile RAZBOIULUI DIN IRAK si posibila DIVIZARE a statului irakian - Recomandari
  7. Cateva chestiuni in plus despre istoricul ISIS/Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL):

    The Islamist storm passing through Iraq right now has been building up since the United States invaded the country in 2003, which unleashed longstanding sectarian rivalries that spilled over into civil war. But the appalling brutality currently on display, initiated by the Islamic State in Iraq and al-Sham, or ISIS, is more than a carnival of revenge.

    http://www.newyorker.com/online/blogs/comment/2014/06/isis-savage-strategy-in-iraq.html

  8. Aviatia siriana s-a aliat cu oficialitatile irakiene si bombardeaza pozitiile ISIS.

    Sursa: http://www.liveleak.com/view?i=0a9_1402999014#sthash.Skr3W1Fy.uxfs

  9. Credeati e usor sa fii rebel acreditat SUA? Va inselati.
    Head-hunting( brrr..sinistra conotatie), interviuri, CV, precum si teroristi in team-building 🙂
    Pe cat e grav e subiectul reportajului pe atat de simpatica este coloana sonora si maniera de a-l prezenta.

    http://video.pbs.org/video/2365255869/

    Nice boots:

    http://video.pbs.org/video/2365254214/

    Arming the rebels:

    http://video.pbs.org/video/2365255024/

    Probabil acelasi scenariu si cu Siil (Isis) doar ca acum in rolul Turciei a fost distribuita Arabia Saudita( and the Oscar goes to…).

    http://epochtimes-romania.com/news/mici-detalii-despre-isil-antrenati-de-sua-inarmati-de-sauditi—219129

    http://www.mediafax.ro/externe/arabia-saudita-avertizeaza-asupra-riscului-izbucnirii-unui-razboi-civil-in-irak-12781975

    http://www.reuters.com/article/2014/03/09/us-iraq-saudi-qatar-idUSBREA2806S20140309

  10. Unde dai si unde crapa!

    “Avansul ISIL în Irak ar putea lega o alianţă militară între Iran şi Statele Unite”

    http://epochtimes-romania.com/news/obama-trimite-a-doua-divizie-in-irak-cooperarea-cu-iran-in-negocieri—219070

    http://www.evz.ro/marea-britanie-isi-redeschide-ambasada-din-iran-.html

    http://www.capital.ro/negocierile-pe-tema-dosarului-nuclear-iranian-vor-fi-reluate-la-2-iulie.html

    “Experții din Iran și cei din grupul 5+1 au efectuat discuții tehnice la Viena în această săptămână. Obiectivul este de a pregăti un acord global asupra programului nuclear iranian și ridicarea unor sancțiuni internaționale înainte de termenul-limită la 20 iulie.”

    http://www.agerpres.ro/externe/2014/06/07/dosarul-nuclear-iranian-teheranul-anunta-discutii-bilaterale-pregatitoare-cu-washingtonul-si-moscova-18-02-52

    “Negotiating parties also confirmed that they had finally started to draft a final deal that would guarantee the peaceful character of the Iranian nuclear program. In return, the West will ease sanctions which have proved crippling for the nation’s economy.”

    http://en.ria.ru/world/20140620/190635452/Iran-P51-Set-Out-Framework-for-Nuclear-Deal.html

    China stranuta:

    http://epochtimes-romania.com/news/china-criza-acuta-de-instabilitate-sociala-o-mentalitate-de-asediu-creste-in-tara—218958

  11. Pingback: SLAVIANSK – recucerit de Armata Ucrainei/ Adolescent palestinian ARS DE VIU drept razbunare pentru moartea unor adolescenti israelieni/ “Califul” ISIS la prima aparitie VIDEO/ ERDOGAN si-a anuntat candidatura la prezidentiale - Recomanda
  12. Pingback: Militantii ISIS au navalit peste o veche manastire crestina alungand calugarii locului. CUM AU JEFUIT JIHADISTII CRESTINII DIN MOSUL - Recomandari
  13. Pingback: Genocidul crestinilor din Irak: JIHADISTII ISIS DECAPITEAZA COPII SI ALUNGA SUTE DE MII DE OAMENI/ China va crea “CRESTINISM CONFORM” ideologiei unice permise - Recomandari
  14. Pingback: IMAGINI DRAMATICE cu refugiatii salvati cu elicopterul de jihadistii din Irak [VIDEO]. Cum nu e loc pentru toti, urca doar cine reuseste… - Recomandari
  15. Pingback: Jihadistii de la ISIS au alungat crestinii din Mosul - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare