Brand de tara: SARACIE & EXPLOATARE. Copiii romani – in “topul” european al riscului de saracie si excluziune sociala/ Angajatele din INDUSTRIA TEXTILA au salarii SUB nivelul necesar subzistentei
- Romania Libera: Copiii români, cei mai săraci din Uniunea Europeană
În România și Bulgaria trăiesc cei mai mulți copii săraci din întreaga Uniune Europeană, arată un raport lansat, joi, de organizația ”Salvați Copiii”, pe baza datelor Eurostat. 52,2% dintre copiii români prezintă risc de sărăcie și excluziune socială, față de media europeană, care este de 28%.
Raportul ”Salvați Copiii” mai arată că 40% dintre copiii care provin din familii unde părinții muncesc din greu se află în risc de sărăcie, ceea ce înseamnă că nu este suficientă munca părinților pentru reducerea pauperității, fiind nevoie de intervenția statului, a explicat sociologul Mihaela Manole.
Totodată, studiul atrage atenția că politicile aplicate de stat până acum nu au fost prea eficiente: rata sărăciei se reduce cu cel mult opt puncte procentuale, după intervenția statului, față de țările nordice, unde politicile derulate ajută mai mult (rata sărăciei în țările nordice este între 11 și 16%).
Organizația cere garantarea unui venit minim pentru copii, mai cu seamă pentru cei vulnerabili, crearea unor programe specifice pentru familiile defavorizate și asigurarea unui învățământ de calitate gratuit.
În total, aproximativ 27 milioane de copii europeni trăiesc în sărăcie, care a crescut odată cu debutul crizei economice, în 2008.
Cei mai importanţi jucători din retailul de îmbrăcăminte, în frunte cu Zara şi H&M, lucrează în România cu fabrici care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub minimul pe economie, sume care le sunt insuficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare, potrivit unui raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign.
Raportul organizaţiei arată că angajaţii din industria textilă din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, trăiesc sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar. Organizaţia Clean Clothes Campaign, care încearcă îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în industria textilă, afirmă că începând cu 2013 atât România, cât şi Bulgaria şi Macedonia au salariul minim net mai mic decât cel plătit în China.
De altfel, salariile de nici 200 de euro pe lună sunt principalul punct de atracţie al marilor retaileri care vin să îşi croiască şi să îşi coasă haine în România. Alte avantaje sunt reprezentante de forţa de muncă bine pregătită şi de apropierea de statele vestice unde au sediile marii retaileri.
Grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai mare retailer de modă din lume cu afaceri anuale de 16 mld. euro, lucrează în România cu circa 100 de fabrici, furnizorii români reprezentând 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE. Hainele „made in Romania“ sunt astfel prezente pe umeraşele celor peste 6.300 de magazine din toate colţurile lumii. Şi H&M trimite comenzi către cel puţin 20 de fabrici locale. Studiul, citat şi de ziarul britanic The Guardian, arată că mai mulţi retaileri şi-au mutat o parte din producţie din Asia în România şi alte state din Europa de Est pentru că forţa de muncă este mai bine pregătită şi poate realiza produse mai complexe.
„În fostele state comuniste a devenit evident că salariile mici (uneori de sub 150 de euro), ritmul accelerat de îmbătrânire al populaţiei, precum şi contractele de muncă ce nu oferă asigurare de sănătate sau contribuţii la sistemul de pensii vor conduce la o creştere a numărului de oameni care vor trăi în sărăcie. Femeile tinere şi cu studii superioare emigrează din state precum România, Bulgaria sau Macedonia, astfel că cetăţenii care rămân sunt cei săraci“, potrivit raportului.
În România, textilele sunt în continuare unul dintre cele mai importante produse de export. În urmă cu un deceniu ele se aflau pe prima poziţie, iar în ultimii ani au coborât pe locul patru.
Nota noastra:
Doua stiri care se completeaza: in prima aflam ca riscul de saracie in care traiesc copiii romani se regaseste, intr-o proportie consistenta (40%) in randul familiilor unde “părinții muncesc din greu”; in a doua ni se da o mostra de astfel de munca la greu (de exploatare, mai direct spus) platita sub nivelul minim si fara contributii la sanatate sau pensii: industria textila.
Discutia dominanta in Romania este, insa, alta. Astfel de stiri sunt ignorate, caci nu de saraci ne pasa, desi acestia constituie, practic, majoritatea populatiei – aia care a mai ramas totusi pe aici. Ne pasa, in schimb, de “afaceri”, vorbim despre taxele “sufocante” (pentru “angajator” – a se vedea cat de sufocati sunt angajatorii Zara si H&M mai sus), iar marele obiectiv al unui guvern social-democrat (socialist, cum ar veni) in negocierile cu FMI a fost scaderea CAS-ului (adica scaderea contributiilor platite de firme la asigurarile sociale).
Reversul preocuparii obsedante de profit este dispretul sau chiar ura fata de “asistatii sociali”. Nu putini ar fi in stare sa decreteze interzicerea sau pedepsirea penala a celor care se incadreaza la respectiva categorie sociala. Desi lucrurile sunt atat de simple: respectivii uratori de oameni ar trebui sa munceasca pe un salariu de proletar de periferie euroatlantica si sa vada singuri cum este cu asistarea sociala si sloganul mincinos al iesirii din saracie prin “munca la greu”.
Pe ici, pe colo, mai exista cate unul care se revolta, totusi, de regimul neosclavagist in care functioneaza firmele multinationale. Putin, prea putin pentru flageul social pe care-l traim. Avem parte, insa, de multe teme false: religia in scoli, parteneriatele civile, lupta impotriva coruptiei (in masura in care e transformata in problema ce ecraneaza nedreptatile structurale – curios cum nimeni nu se gandeste, de pilda, sa declanseze o lupta impotriva saraciei, caci pe aia impotriva saracilor o vedem la lucru)…
- Cezar Paul-Badescu “loveste” din nou: “SCLAVII ROMANIEI” – sau cum a ajuns reala expresia “EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM”
- Opinie surprinzatoare in “CAPITAL” despre PLAGA “INVESTITORILOR STRAINI” care platesc SALARII DE SCLAVIE in “LAGARE DE MUNCA”/ Ilie Serbanescu despre rolul CAPITALULUI STRAIN si modelul economic al RAPTULUI COLONIALaplicat Romaniei
- O ECONOMIE INSTRAINATA: 5600 firme romanesti vs. peste 31.000 multinationale! GERMANIA – cel mai important “ANGAJATOR”/ 1 MAI CAPITALIST: Presa face CULTUL MUNCII LA “PRIVAT” si deplange “DEPENDENTA DE STAT” in privinta locurilor de munca…
- “ANGAJATII ROMANI SUNT CA NISTE SCLAVI”
- CODUL MUNCII, creatie a ”filosofiei” austeritatii si mijloc de ocrotire a… abuzurilor asupra angajatului roman, a intrat in vigoare
- Din nou despre apocalipsa sistemului social actual, impunerea Codului de Munca sclavagist
- ILIE SERBANESCU DESPRE CODUL MUNCII
- Presedintele cinismului si al vorbelor proaste. Traian Basescu in dialog cu muncitorii: TRAIM DUPA CUM MUNCIM. Scurta dovedire despre FALSITATEA AFIRMATIEI (VIDEO)
- Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: angajatul “ideal” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI
*
Un mare BRAVO pentru articol si pentru NOTA …nota 10! Pe o scara de la 1 la 10 aveti maxim. Iar pentru miliardarii care reprezinta si cluburile selecte (sic) din EuroPA fotoliilor galbene din birourile oportune le dau impreuna cu poporul nostru sarac dar cinstit un mare 10 dar pe o scara de la 1 la 100! Doamne ajuta!
Poate sunt subiectiv caci bunicul meu a jucat un rol siin acest film dar cam asta e dialogul intre —al ce are, si al ce n-are—
http://www.youtube.com/watch?v=DU7bJWO5P6E