Avertisment de la parintele Boian din Valea Timocului: DACA NU VOM AVEA SPRIJIN, VOM FI ANIHILATI

10-07-2014 1 minut Sublinieri

Parintele-Boian-din-Valea-Timocului

Părintele Boian Alexandrovici, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfăşurata ieri, la Palatul Parlamentului de la București, că românii pe care îi reprezintă au nevoie de sprijin din partea “Țării mame, România”, transmite Agerpres.

Invitat în cadrul conferinței de presă a Vicepreședintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Diaconu, Părintele Boian a declarat că “Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Țării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi, e o mare criză de identitate”, a afirmat Părintele Boian Alexandrovici.

[…] Autorităţile locale de la Bor (Serbia) au somat comunitatea românească să închidă biserica de la Gorneana, sfinţită la începutul lunii aprilie, potrivit Romanian Global News. În caz contrar, lăcaşul de cult va fi demolat, ameninţă Inspectoratul pentru Construcţii din Bor. Autorităţile au trimis o adresă etnicului român care a donat terenul pentru construirea bisericii, Zorica Lapadatović, prin care interzice „folosirea clădirii pentru oficierea slujbelor religioase”.

”În această situaţie, tragem un semnal de alarmă şi ne adresăm repetat autorităţilor statului sârb, ai cărui cetăţeni loiali am fost şi suntem, să oprească prigoana Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de răsărit şi credincioşii ei”, se arată în comunicatul Protopopiatului Daciei Ripensis, ca parte canonică a Episcopiei Daciei Felix. Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, spune că abuzul autorităţilor este flagrant.

„Bisericile si comunităţile religioase oficiază sfintele slujbe în biserici, alte clădiri şi spaţii care sunt în proprietatea lor sau sunt închiriate. În opinia noastră, nerespectarea acestui articol al Legii cultelor de către un funcţionar sau o autoritate a statului sârb constituie un abuz evident şi o infracţiune flagrantă, care ar trebui pedepsite conform legislaţiei în vigoare. Este clar că autorităţile statului sârb sunt deranjate de oficierea slujbelor religioase în limba română, care este limba maternă a credincioşilor noştri”, a declarat prelatul.

[…]/ integral pe adevarul.ro


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Avertisment de la parintele Boian din Valea Timocului: DACA NU VOM AVEA SPRIJIN, VOM FI ANIHILATI

  1. Da, “fratii” nostrii sarbi lucreaza, nu se incurca. Popor ortodox, nu gluma, sa darami bisericile cu buldozerul doar pentru ca nu le poti folosi pentru a face in ele epurare etnica.

  2. Problema este ca sârbii au acționat în acest fel asupra comunității ortodoxe romane din țara lor, însă, sub diferite forme, poate apărea și în diasporă același duh de anihilare a exprimării caracterului național al unei Biserici – atunci când cei care fac parte din ea se afla pe un teritoriu străin. Lucrul acesta se poate face mai “politicos”, prin acuzare de etnofiletism, de exemplu, sau mai autoritar, asa ca în Serbia. Ori acest lucru este de natura antihristica, si urmărește ruperea oamenilor de rădăcini, de tradiții și ștergerea identității lor. Spun acest lucru deoarece în ultimul timp am observat astfel de fenomene. Prin urmare, cred ca este cu atât mai necesar ca sa redescoperim valențele spirituale ale poporului roman și sa ne rugam pentru frații noștri de pretutindeni.

  3. Inteleg sa fi somat slujitorii bisericii romanesti sa tina slujbe in limba sarba, dar sa … darami o biserica ?!? Sinodul Bisericii Serbiei nu are nicio reactie? Se face oare partas la daramarea unei biserici ortodoxe precum s-a intamplat in trecut ?! Astia nu sunt oameni, sunt diavoli.

  4. La fel cum grecii s-au chinuit sa-i convinga pe aromani si pe meglenoromani, pe vlahi, ca sunt cei mai vechi greci si ca se trag din Alexandru Macedon, asa si sarbii nu accepta minoritatea romana decat daca se declara tot sarbi. In timpul razboiului de acolo romanii si-au trimis baietii in Romania la studii ca sa scape de mobilizare. Dar cred ca acestia au fost putini din multi. Cert e ca au fost niste sarbi din Romania in vizita in Serbia si vamesul l-a agrest pe unul din ei spunandu-i ca din cauza lor, a sarbilor din Romania, au pierdut razboiul. Sau ceva de genul. Articolul a aparut in Renasterea banateana. Pai daca nu incalcau romanii embargoul, mergeau sarbii pe biciclete la razboi.

  5. Pingback: PARINTELE ALEXANDROVIC BOJAN si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)/ Colindul ”viral” | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)/ Colindul ”viral” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare