PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)

16-12-2015 2 minute Sublinieri

În Valea Timocului, un preot ortodox de 38 de ani luptă pentru drepturile românilor. În ciuda piedicilor, părintele Bojan a reuşit să construiască mai multe biserici ortodoxe române în Timocul de Est. El insistă pentru introducerea limbii române în şcolile din Serbia şi luptă împotriva discriminării pe care o acuză românii de acolo.

Părintele Bojan Alexandrovic, protopop al Daciei Ripensis şi vicar al Timocului:

Ei nu ne dau voie să construim biserici şi-atunci noi am găsit o modalitate legală, construim garaje“.

Aceste “garaje” ajută enorm la păstrarea identităţii românilor din Timocul sârbesc. Sunt o comunitate unită de care, însă, autorităţile sârbe nu prea vor să audă.

Părintele Bojan Alexandrovic:

Dacă eu sunt român şi spun că sunt român, mi se spune că nu am voie să construiesc biserică românească, nu am voie să aparţin de biserica neamului meu, cum sa nu fiu discriminat?

El este părintele Bojan Alexandrovic. S-a născut în Negotin, are doar 38 de ani şi dintotdeauna a trebuit să lupte. De când este în slujba bisericii a avut cele mai mari probleme cu autorităţile.

Abia în acest an, în luna mai, românii din Serbia au putut să îşi sfinţească o biserică a lor. De 200 de ani, românii ortodocşi din Timoc nu au mai avut acest drept. Este o biserică ridicată de părintele Bojan care i-a pus temelia în 2003. De atunci a fost într-un permanent război cu autorităţile sârbe care au vrut chiar să dărâme lăcaşul.

Părintele Bojan:

Sunt la casa mea şi nu am voie să fiu liber. Pentru ce plătim impozite statului în care trăim? Pentru ce suntem cetăţeni loiali? Ca să avem drepturi“.

În 2008, preotul Bojan Alexandrovic a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural, pentru ataşamentul şi angajamentul său constant în promovarea identităţii culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Serbia.

Părintele spune, însă, că indiferent de consecinţe, va continua să lupte.

Părintele Bojan:

Drumul a fost greu, este greu, multe sunt încurcăturile, încercările, deoarece, dacă ne uitam din 2003 până acum, s-a făcut mult, eu sunt mulţumit. Eram singur, nu aveam biserică, nu aveam nimic, aveam numai hârtie în mână. Astăzi avem mănăstire la Malainiţa, avem biserica noastră, asta e catedrala Protopopiatului Daciei Ripensis, avem mai multe biserici, paraclise, mai multe troiţe şi suntem 8 preoţi“.

Cu garaje în loc de biserici, părintele Bojan Alexandrovic nu se gândeşte la catedrale, ci la libertate. Şi va sluji în continuare în limba română, pentru că vrea să se simtă liber alături de românii din Timoc.

Zeci de oameni care s-au aflat în aceste zile în Mega Mall din București au devenit parte a unui moment emoționant: un flash mob inedit, în care tineri cântat colindul “Astăzi s-a născut Hristos“.

În goana după cadouri, brad și alte lucruri lumești, uităm că, de fapt, Crăciunul este cea mai mare sărbătoare creștină: Nașterea Domnului. Asta au încercat tinerii dintr-un mare centru comercial din București să le amintească oamenilor, invitându-i să împartă spiritul sărbătorii Nașterii Domnului printr-un frumos colind românesc.

Zeci de persoane s-au oprit preț de câteva secunde din mers pentru a asculta versurile minunate ale colindului “Astăzi s-a născut Hristos“.

Colindătorii și-au impresionant audiența, de la care, la sfârșit, au primit ropote de aplauze.

 


Categorii

1. DIVERSE, COLINDE, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video)

  1. Apropo de par. Bojan: ce inseamna curajul de a lupta cu credinta in Dumnzeu! FAPTE, nu vorbe! Si cum Dumnezeu rasplateste acest curaj si aceasta credinta. Il tine deasupra apei, pur si simplu! Oameni adevarati…

    Foarte tare colindul din mall! Copiii si tinerii au fost cei mai spontani si incantati 🙂

  2. Pingback: Preoti marturisitori in inchisorile comuniste III (Inregistrare VIDEO). Despre PREOTII CONSTANTIN SARBU, BENEDICT GHIUS si GHERASIM ISCU/ IPS Varlaam la comemorarea Martirilor Români din Balcani: Preotimea română a platit cu sange si cu propria viata p
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare