Mitropolitul ONUFRIE de Cernauti si Bucovina a fost ALES INTAI-STATATOR AL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE. Are o orientare conservatoare, anti-UE si pro-Rusia, dar este si acuzat ca duce o politica anti-romaneasca

14-08-2014 4 minute Sublinieri

Mitropolitul-Onufrie-de-Cernauti-si-Bucovina

Mitropolitul Onufrie, conservator prorus, a fost ales, miercuri, în fruntea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subordonată Patriarhiei Moscovei, informează AFP.

În vârstă de 69 de ani, Onufrie, Mitropolit de Cernăuţi şi Bucovina, “a fost ales”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Ianna Şevcenko, după ce clopotele de la Lavra Pecerska din Kiev au bătut pentru a anunţa alegerea acestuia, după decesul, în iulie, a predecesorului Volodimir.

Acest conservator, întors, potrivit AFP, mai degrabă cu faţa spre viaţa spirituală decât spre gestionarea resurselor umane şi materiale şi care se opune integrării Ucrainei în Uniunea Europeană, l-a devansat pe Antonie, 46 de ani, Mitropolit de Borisopol şi Brovary, mai modern şi mai liberal, dar şi pe Simeon, Mitropolit de Viniţa, 51 de ani, considerat un apropiat al preşedintelui Petro Poroşenko şi care îi susţine pe soldaţii ucraineni în lupta împotriva separatiştilor din estul Ucrainei.

Cea mai mare comunitate religioasă din Ucraina, numărând circa 11.000 de parohii, mult înaintea Patriarhiei Ortodoxe a Kievului, înfiinţată în 1992 după proclamarea independenţei Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană depinde de Patriarhia Moscovei şi menţine relaţii strânse cu Rusia.

Spre deosebire de predecesorul său Volodimir, care a reuşit să urmeze o cale de mijloc, fără a se alinia complet Patriarhiei Moscovei, tradiţional apropiată de puterea rusă, noul şef al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este mai apropiat de Rusia.

Într-un mesaj adresat miercuri episcopatului, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a subliniat importanţa “potenţialului patriotic” şi “rolul de consolidare” al Bisericii, în condiţiile în care Kievul este angajat de patru luni în lupte sângeroase cu insurgenţii proruşi, susţinuţi în mod deschis de Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Astfel, Onufrie va trebui să se poziţioneze în raport cu separatismul prorus, susţinut în estul Ucrainei de un număr important de preoţi ai acestei Biserici, şi să facă faţă frondei antiruseşti din partea anumitor preoţi, după anexarea Crimeii, în martie.

Alegerea Mitropolitului Onufrie urmează să primească binecuvântarea Patriarhului Moscovei, Kirill. Anterior foarte activ în Ucraina, în ultimele luni acesta a preferat să nu iasă în faţă şi a ales să nu participe la funeraliile Mitropolitului Volodimir, “pentru a evita provocările”.

Cu toate acestea, miza este una mare pentru Biserica Ortodoxă Rusă: 43% dintre parohiile ei se află în Ucraina.

Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei Onufrie (Oreste Berezovski) a fost ales cap al Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Patriarhia Moscovei).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ucrainene, Mitropolitul Onufrie a fost ales cu 48 de voturi din 74.

“Acum, noul cap al Bisericii va face prima sa rugăciune în calitate de Mitropolit ales al Kievului, iar întronizarea mitropolitului de Kiev va avea loc pe 17 august la Catedrala Kiev-Pechersk în timpul Sfintei Liturghii la care așteptam reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe”, – a declarat protopopul Kovalenko.

Capul anterior al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Vladimir (nascut Victor Sabodan), a murit pe 5 iulie 2014, după o indelungata suferinta.

Onufrie Berezovsky s-a născut la 5 noiembrie  1944, în satul Korytne, în familia unui preot din regiunea Cernăuți. La data de 9 decembrie 1990 a fost hirotonit arhiereu și ales în funcția de Episcop al Cernăuților și Bucovinei, iar la data de 28 iulie 1994 a fost ridicat la treapta de arhiepiscop și membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

La 22 noiembrie 2000, Onufrie Berezovsky este ales Mitropolit. În activitatea sa s-a remarcat prin faptul că s-a opus autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a candidat la postul de Patriarh al Rusiei, iar din 2007 este președintele Comisiei Canonice a Sinodului Ucrainean.

[…]

Ideolog al ‘lumii ruse

Spre deosebire de predecesorul sau, Volodimir, care a reusit sa pastreze o cale de mijloc, fara sa se alinieze complet la Patriarhia Moscovei, traditional apropiata de puterea rusa, noul sef al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei este mult mai orientat spre Moscova.

Luarile sale de pozitie au fost intotdeauna deschis pro-Moscova, este un reprezentant dovedit al ideologiei ‘lumii ruse’. Nu s-a exprimat niciodata deschis asupra conflictului din est”, subliniaza Taras Antoshevski, director al Serviciului de informatii despre religie, o organizatie independenta.

Dupa “liberalismul” lui Volodimir, care a condus Biserica timp de 22 de ani, Onofrie “va pastra traditia. Se stie ca el considera marea foamete (Holodomorul din anii 1930) drept o pedeapsa pentru pacatele ucrainenilor si ca nu a condamnat niciodata agresiunea rusa, adauga Liudmila Filipovici, vicepresedinte al asociatiei ucrainene a cercetatorilor specializati in chestiuni religioase.

Intr-un mesaj adresat miercuri episcopatului, presedintele ucrainean a subliniat importanta “potentialului patriotic” si a “rolului de consolidare” al Bisericii, in conditiile in care Kievul este angajat de patru luni in lupte sangeroase cu insurgentii pro-rusi sustinuti la scena deschisa de unii lideri ai Bisericii.

Onufrie va trebui sa se pozitioneze fata de separatismul pro-rus si sa faca fata frondei unei serii de preoti. “Daca apara deschis pozitiile Moscovei, acest lucru nu va fi trecut cu vederea si exista riscul unei plecari masive de preoti spre Patriarhia Moscovei. Va incerca sa pastreze echilibrul”, crede Liudmila Filipovici.

Alegerea mitropolitului trebuie sa primeasca binecuvantarea Patriarhului Moscovei, Kirill.

Anterior foarte activ in Ucraina, acesta a preferat in ultima vreme sa pastreze un profil mult mai retras si nu a asistat la ceremoniile e inmormantare ale mitropolitului Volodimir “pentru a evita provocari”.

“Alegerea mitropolitului Kievului este o afacere interna a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei“, a subliniat miercuri mitropolitul Illarion, responsabil pentru afaceri externe al Patriarhiei Moscovei.

Miza este importanta: 43% dintre parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse se afla in Ucraina.

Schismaticul rosu

Cotidianul Timpul.md noteaza ca romanii din Bucovina il supranumesc pe Onufrie “schismaticul rosu” iar acesta este acuzat ca a persecutat clericii romani din cele 110 parohii ortodoxe romanesti care cer cu insistenta, conform drepturilor fundamentale ale omului si comunitatilor etnice, oficierea serviciului religios in limba materna.

“‘Schismaticul rosu’ de la Cernauti, dupa cum l-au poreclit romanii, a interzis preotilor si enoriasilor sa mai primeasca vesminte, publicatii, carti religioase si de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din Romania, amenintandu-i cu sanctiuni canonice si administrative“, noteaza Timpul.md.

  • Wikipedia: Onufrie Berezovski

    Relațiile cu Biserica Ortodoxă Română

    Mitropolitul Onufrie a fost acuzat de presa românească că practică o politică antiromânească și antieuropeană, persecutându-i pe clericii români care cer cu insistență, conform drepturilor fundamentale ale omului și comunităților etnice, oficierea serviciului religios în limba maternă [5]. Deși în prezent, în regiunea Cernăuți își desfășoară activitatea peste 110 parohii ortodoxe românești, aflate sub jurisdicția canonică a Mitropoliei ucrainene de la Cernăuți, obedientă Patriarhiei Ruse, preoții români sunt obligați să săvârșească liturghiile în limba ucraineană în mediul urban și doar la sate li se permite să oficieze ocazional și în limba română.

    De asemenea, după afirmațiile lui Ștefan Rotaru, membru al Societății pentru Cultură și Literatură Română din Bucovina, preoții și enoriașii ortodocși români duc lipsă de cărți bisericești, obiecte de cult, literatură laică în limba maternă pentru copiii români care frecventează școlile duminicale (înființate și întreținute de parohiile românești), precum și de bani pentru renovarea lăcașelor de cult. Mitropolitul Onufrie a fost acuzat că a interzis categoric ca prelații și credincioșii români să primească literatură religioasă, cărți de cult, materiale pentru biserici, veșminte, publicații sau orice alt sprijin din România, amenințându-i cu sancțiuni canonice și administrative, inclusiv cu anatema și caterisirea pe cei care nu se vor conforma acestei hotărâri. De asemenea, el este acuzat și de faptul că a trimis preoții de etnie română doar în parohiile cu populație majoritar ucraineană.

    Mitropolitul Onufrie a condus delegația Patriarhiei Moscovei la întâlnirea cu delegații Patriarhiei Române, întâlnire care a avut loc la data de 22 noiembrie 2007, la Mănăstirea Troian din Bulgaria. Întâlnirea respectivă a avut loc ca urmare a reactivării de către Mitropolia Autonomă a Basarabiei a unor eparhii existente până în anul 1944, forțate să-și suspende activitatea odată cu ocuparea Basarabiei de către armata sovietică. Cele două delegații au convenit asupra necesității cooperării frățești și continuării dialogului atât pe plan local, între cele două mitropolii existente în Republica Moldova, cât și între cele două patriarhii ortodoxe surori care trebuie să ajute ortodoxia din acest stat independent să-și dezvolte activitatea sa misionară și pastorală într-o vreme a secularizării și a proliferării sectelor.

cernauti.-ips-teofan-si-ips-onufrie

De-a lungul timpului, s-a remarcat prin faptul că s-a opus autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, a candidat la postul de Patriarh al Rusiei şi a fost acuzat că-i persecută pe preoţii români din regiune şi le interzice să săvârşească serviciile divine în limba română. De asemenea, Mitropolitul Onufrie a declarat că relaţiile cu Biserica Ortodoxă Română sunt tensionate, după ce a fost reactivată Mitropolia Basarabiei, în fruntea căreia a fost numit Petru Păduraru, fost episcop la Mitropolia Moldovei din cadrul Bisericii Ruse.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Mitropolitul ONUFRIE de Cernauti si Bucovina a fost ALES INTAI-STATATOR AL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE. Are o orientare conservatoare, anti-UE si pro-Rusia, dar este si acuzat ca duce o politica anti-romaneasca

  1. Pingback: BISERICA ORTODOXA UCRAINEANA a cerut gruparilor inarmate “ilegale” din estul Ucrainei sa depuna armele. Mitropolitul Onufrie s-a intalnit cu presedintele Porosenko - Recomandari
  2. Pingback: STRUCTURILE SCHISMATICE DIN UCRAINA PREGATESC REUNIFICAREA. Patriarhul Bartolomeu sprijina demersul, spre iritarea Patriarhiei Moscovei | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: PREDICA PARINTELUI EPISCOP LONGHIN JAR in Duminica Tomei, CHEMAND LA POCAINTA SI RUGACIUNE inaintea apropiatului SINOD PANORTODOX, SOCOTIT DEJA “SOBOR TALHARESC”: “In fata noastra sta o mare incercare. Este un Sinod ucigas de suflete, de
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare