Parintele Savatie despre APOLOGIA FACUTA RAZBOIULUI de Patriarhia Moscovei in DUMINICA IERTARII

2-03-2014 4 minute Sublinieri

rus-pr-tk

  • Barikada.md/ Pr. Savatie Bastovoi:

Opriți-l pe Patriarh!

Patriarhul Kiril riscă să devină mascota războiului care stă să înceapă între Rusia și Ucraina. Coiful său alb, cu cele două aripi care preînchipuie nevinovăția îngerească, au ajuns să fluture ca niște steaguri de luptă, iar gura lui, care pînă acum grăia cu atîta înflăcărare despre importanța unității ”lumii ruse”, acum a ajuns să vestească intervenția militară în însăși inima slavonității, care este Ucraina.

Presa rusă a răspîndit de acum fotografii cu preoți care merg cu praporii și crucile în fața tancurilor. Tancurile niciodată nu pot merge cu crucea în față, deoarece tancurile seamănă moarte și numai moarte, iar Crucea este viață.

Pentru a opri acest război fratricid, mitropolitul Kievului, Onufrie, a adresat un apel către Patriarhul Kiril, în care îl roagă să intervină. Scrisoarea mitropolitului Onufrie este un strigăt aproape disperat al păstorului îngrijorat de turma sa către cel care apare alături de Putin cu diferite ocazii, iar la zilele de naștere își dăruiesc buchete mari de flori albe. Totuși patriarhul a ales să binecuvînteze intervenția armată. În cazul Georgiei patriarhul a făcut același lucru, folosind platformele media ale Patriarhiei pentru a îndreptăți războiul împotriva Georgiei, un popor cu creștinism apostolic.

Orice război este un rău pentru că seamănă moarte, despărțire, sărăcie, deznădejde, trădare. Cineva din clerul rus a comentat de acum că acolo unde intră războiul, pleacă Biserica. Politica pe care o îmbrățișează patriarhul Kiril ca rus preocupat de soarta tuturor rușilor din lume, preocupare care depășește purtarea de grijă în rugăciune și înțelege să-i apere pe ruși cu tancurile, pune la grea încercare conștiința tuturor clericilor și credincioșilor subordonați canonic Patriarhiei Moscovei, care sînt și în Moldova, și în Ucraina.

Unitatea Bisericii, care nu se face pe criterii etnice, ci în Duh și în adevăr, trebuie să rămînă întîia prioritate a patriarhului și a noastră a tuturor. De aceea, e foarte important ca patriarhul nu doar să nu binecuvînteze tancurile, ci să-și ridice dreapta sa cu putere de binecuvîntare pentru a le opri.

Adresarea care s-a făcut de către mitropolitul Onufrie al Kievului pentru a cere patriarhului să oprească armata a ajuns să se citească acum ca o încercare de a-l opri pe patriarh. O astfel de scrisoare ar trebui să fie trimisă și de către Mitropolitul Vladimir al Chișinăului, care este membru permanent al Sfîntului Sinod al Bisericii Ruse, dar și de alți ierarhi și preoți pentru a-l ruga pe patriarh să nu implice Biserica în război, ci să păstreze neștirbită imaginea Bisericii care este aceea de lucrătoare a păcii în lume.

În ce mă privește, eu fac această adresare acum. Dacă lucrul acesta nu se va întîmpla, vom fi atrași într-un război care, pe lîngă sînge, va pierde și duhul multora. Să nu fie.

Sinodul de taină al Patriarhului Moscovei în lumina declarațiilor de război

Apologia războiului în care s-a lansat ieri Patriarhia Moscovei aruncă Biserica Ordodoxă Rusă în anii ‘30 ai Germaniei Hitleriste. Patriarhul Kiril și purtătorul său de cuvînt, preotul Vsevolod Chaplin vorbesc de necesitatea salvării rușilor din afara graniților Rusiei în aceiași termeni în care vorbea Hitler în 1938 despre necesitatea salvării nemților. Atît doar că purtătorul de cuvînt al Patriarhiei și patriarhul vorbesc despre dreptul rușilor din afara graniților de a-și păstra ”autenticitatea”, iar Hitler vorbea de dreptul nemților de a-și păstra ”libertatea duhului”. Faptul că tancurile își ung țevile chiar în sîmbăta dinaintea Duminicii iertării care se face la intrarea în Postul Mare, este un indiciu grăitor despre cît de bisericească este intervenția patriarhului și a purtătorului său de cuvînt. Apologia războiului promovată de Patriarhia Moscovei se face în temeiurile așa-numitului Sobor Rusesc Popular Mondial (SRPM), o entitate stranie din punct de vedere bisericesc, dar pe care o prezidează Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril. 

sobor-narod-rus

Iată cum este definită această entitate paracanonică pe site-ul Patriarhiei Moscovei:

Soborul Rusesc Popular Mondial (SRPM) este cel mai însemnat for civic din Rusia. El există din 1993 și în decursul anilor este platforma civică și locul de întîlnire a oamenilor care, indiferent de vederile politice, sînt uniți de un singur țel – grija pentru prezentul și viitorul Rusiei, are un rol însemnat în formarea societății civile. La ședințele lui participă tradițional reprezentanții tuturor ramurilor puterii statale, liderii asociațiilor civice, liderii organizațiilor religioase tradiționale din Rusia, conducători de armată și ai altor structuri de forță a Federației Ruse, profesorii și studenții celor mai mari instituții de învățămînt din țară, savanți și oameni de cultură, delegați ai comunităților ruse din străinătatea apropiată și îndepărtată, mulți reprezentanți ai tineretului”.

Iată și cîteva țeluri și scopuri propuse de SRPM, potrivit propriului statut:

”S[o]borul urmărește linia unificării societății în numele renașterii Rusiei. Slujește întărirea statalității ruse, amplificarea rolului Bisericii Ortodoxe în viața societății. Contribuie la conlucrarea Bisericii Ortodoxe cu religiile tradiționale din Rusia în vederea însănătoșirii morale a societății și excluderea extremismului religios și a intoleranței. Contribuie la unificarea non-violentă a poporului rus”.

Unificare non-violentă a poporului rus trebuie înțeleasă ca asimilarea celorlalte popoare cucerite de Imperiul Rus, în special de cel sovietic, deoarece în continuare Soborul își propune să ”zidească o Rusie multinațională, să întărească relațiile prietenești dintre popoare și să depășească ura națională și separatismul, precum și terorismul internațional”.

Ura națională și separatismul sînt promovate, în ochii Soborului, de către celelalte popoare împotriva rușilor. De aceea următoarele prerogative ale Soborului sînt acelea de ”implementare a măsurilor de întărire a sănătății nației (zdorovia natsii), în colaborare cu organele cointeresate”. Asta nu fără ”susținerea și ajutorul practic în domeniul înființării unei școli naționale și apărarea limbii ruse”. Desigur școala națională și apărarea limbii ruse nu este necesară la Moscova sau Peterburg, ci în republicile populate de alte popoare, dar peste care Patriarhia Moscovei, în virtutea inerției, stăpînește canonic. Soborul își propune un șir de măsuri pentru susținerea rușilor din străinătate și promovarea rusismului peste tot în lume.

Nu îmi propun să traduc întregul statut al Soborului Rus. Intenția mea este aceea de a înțelege cum este posibil ca un patriarh care prezidează un sinod atît de numeros cum este cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, numărînd peste 250 de ierarhi și întrunind zeci de state străine ca limbă și cultură, să ia parte la înființarea unei structuri care, prin folosirea termenului Sobor/Sinod, în propria titulatură induce în eroare comunitatea ortodoxă.

Care este legătura dintre cele două sinoade prezidate de patriarhul Moscovei și cîți din membrii Sinodului oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse fac parte și din sinodul paralel, cel al al panrusismului mondial? Participă mitropolitul Vladimir al Moldovei, în calitatea sa de membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, la Soborul Rusesc Popular Mondial? Dacă da, este oare legitimă punerea unor ierarhi ce păstoresc peste mitropolii de altă naționalitate în slujba politică a nației ruse în cadrul unei structuri susținute și întrepătrunse de structurile de forță ale statului rus? Iar dacă nu, atunci de ce ședința Sinodului oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse este convocată la doar trei zile după ședința sinodului paralel și de ce ambele sinoade au pe agendă aceleași prerogative?

Politica standardelor duble dusă de patriarhul Moscovei, dublată de politica dublelor sinoade, va mări criza în care se află Patriarhia Moscovei. Acest sinod pararel, constituit pe criterii naționale și al cărui singur scop este unul geopolitic în slujba statului rus, dar pe care patriarhul Moscovei nu se sfiește să-l prezideze, contrar oricăror norme canonice și etice, este o instigare brutală la ură națională între popoarele ortodoxe aflate în subordinea canonică a Patriarhiei Moscovei și poporul rus.

Apologia războiului în care s-a lansat patriarhul Kiril și cabinetul său impune o reacție urgentă a sinodului Mitropoliei Moldovei prin care ierarhii moldoveni să se desolidarizeze de acțiunile și declarațiile războinice ale Prefericirii Sale, mai ales că, urmînd logica patriarhală, un război în Transnistria poate deveni oricînd o faptă “blagoslovită”. Aceasta ar fi singura reacție capabilă să ne păstreze în limitele canoanelor bisericești. Altminteri, fiecare ceas în care rămînem sub flamura războiului ridicată deasupra întregii Biserici Ortodoxe Ruse de patriarhul Kiril ne duce tot mai departe de dragostea și înțelegerea poporului și ne îngreuiază răspunsul pe care-l avem a da în fața lui Dumnezeu.

sinod-rus-narod

 

*

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Ierarhi rusi, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Parintele Savatie, Patriarhul Kirill, Rusia, Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Parintele Savatie despre APOLOGIA FACUTA RAZBOIULUI de Patriarhia Moscovei in DUMINICA IERTARII

  1. Salutare am gasit pe net un sait rus ortodox care zice ceva de Romania si Razboi cu Ucraina.Daca stie careva ruseste sa traduca

    http://www.vrns.ru/analytics/2595/#.UxMrmeN_viN

  2. http://kprf.ru/international/ussr/128848.html
    Patriarhia Rusiei considera misiunea Rusiei in Ucraina drept una de mentinere a pacii; poporul rus – o natiune divizata pe teritoriul sau istoric, care are dreptul de a reunita intr-un stat unic

  3. Iertati-ma, dar eu, ca simplu mirean prost, am doua nelamuriri:

    1. Domnitorii nostrii ortodocsi, erau binecuvantati de Patriarhii romani, atunci cand plecau la razboi. Dar razboiul lor avea ca scop apararea Ortodoxiei in fata celor care ne atacau si doreau sa ne converteasca obligatoriu la alte culte. Pamantul, neamul, apele, granele si toate celelalte erau pe planul doi dar nu despartite de scop, ci intelese ca mijloace lumesti prin care sa putem vietui independent si suveran, putand astfel sa ne manifestam credinta noastra ortodoxa.

    2. Preotii nostri ii binecuvanteaza pe mercenarii romani (armata) atunci cand pleaca in misiuni de ucidere a unor locuitori din Afganistan, Irak sau in alte parti din lumea asta mare.
    Cu totii stim ca misiunea acestor mercenari este impunerea intereselor marilor puteri: instalarea unor conduceri politice slugarnice, jefuirea resurselor naturale, transformarea popoarelor atacate in slugi exploatate la maxim, implementarea homosexualitatii …

    Care dintre cele doua este in ton cu vietuirea ortodoxa?

    Acum, ii primim cu bratele deschise pe cei care, nu ca vor doar sa ne distruga ortodoxia, dar ne si fura toate cele lumesti.
    In schimb, binecuvantam armata romana atunci cand pleaca sa ucida si sa jefuiasca alte popoare.
    Oare chiar atat de jos sa fi cazut noi, ca natie?

    Ne placem sa ne ascundem in spatele justificarii NATO, ONU, UE … “mentinerea pacii”, “democratia”, “drepturile omului” si nu mai stiu care prostii diavolesti.
    Chiar isi imagineaza cineva ca un act sau apartenenta la o alianta politica, militara, economica sau de orice alta natura poate fi o scuza pentru un comportament anticrestin?

  4. @Sluga:

    Acum il faci pe par. Savatie sustinator al NATO si UE?

    Parintele spune acolo ca Patriarhul Kirill nu ar trebui sa isi ofere binecuvantarea actiunilor Rusiei pe plan extern. Nu a zis ca Patriarhul nu ar trebui sa nu binecuvanteze sau chiar sa cheme tot poporul daca Rusia e atacata, insa aici e vorba de o actiune care e pe teritoriul ALTUI STAT, asa cum a fost si in cazul Georgiei, unde acelasi parinte a avut o atitudine similara cu cea de acum.

  5. @ Admin

    Am vrut sa fac aceasta precizare, dar am uitat. O s-o fac acum: a nu se intelege din comentariul meu ca as avea ceva impotriva a ceea ce spune par. Savatie.

    Comentariul meu se referea la rasturnarea valorilor la nivelul poporului nostru. Mai exact:

    Daca am fi avut un conducator ortodox si ar fi cerut o mobilizare a armatei pentru apararea traditiei si valorilor noastre Ortodoxe, si aceasta s-ar fi facut cu binecuvantarea Bisericii noastre Ortodoxe.

    Daca presedintele nostru, sluga puterilor straine spune ca a semnat el sau Nastase, sau Constantinescu sau Ponta sau oricare altul, un tratat si suntem parte din NATO si din UE si ca trebuie sa intram in razboi alaturi de SUA, impotriva Rusiei, si Patriarhul nostru ar da binecuvantare pentru aceasta.

    In care dintre cele doua cazuri ar fi Dumnezeu cu mine, ca soldat? In care dintre cele doua cazuri ar trebui sa refuz sau sa accept sa merg la razboi, eu ca si crestin ortodox?

  6. Crimeea nu e chiar așa ”un plan extern”, să nu ne facem că nu pricepem ce poate însemna neimplicarea Rusiei în cazul de față. Hitler avea finanțare din S.U.A. și a dus un război de cucerire, nu unul defensiv.

  7. @admin,
    patriarhul moscovei,Kiril,a binecuvantat armata rusa care se duceau sa apere un teritoriu rus,Crimeea, si nu sa cucereasca o alta tara.In ceea ce priveste GEORGIA nu-mi amintesc sa fi binecuvantat tancurile ce se duceau sa-i omoare pe georgieni.Parintele Savatie are o reticenta” minima “la adresa patriarhului Kiril, vazuta si din alte comentarii.Iertati constatarea de-i gresita.DOAMNE AJUTA.

  8. @Liviu Nanau:

    Pai nu ne facem ca nu pricepem, doar avem postarile pe tema, nu? Insa aici chiar e alt subiect: anume, implicarea Patriarhului Kirill. Acum, fireste ca era clar ca lumina zilei si nu de ieri, de alaltaieri, ca baza militara din Crimeea reprezinta pentru Rusia un interes strategic vital, iar vaietul ipocrit occidental e pura propaganda si agitatie, insa asta nu inseamna ca noul regim al Ucrainei ar fi inceput… atacarea populatiei rusesti civile, adica motivul oficial invocat de Kremlin si de Patriarhie pentru desfasurarea de trupe in peninsula. Una-i una, alta-i alta.

    Cum ar suna daca Patriarhul Daniel ar binecuvanta o divizie de tancuri care sa rezolve problema romanilor din Valea Timocului?

  9. @Gheorghe:

    Patriarhul Kirill a girat atunci constituirea unei eparhii rusesti in Osetia, calcand teritoriul canonic al Patriarhiei Georgiei si mahnindu-l pe PF Ilya, altfel apropiat de rusi.

  10. Bine ca, in sfarsit, Rusia se opune invaziei eurosodomitilor si usa. Sper sa nu fie victime, pana acum vad ca armata ucraineana nu e alaturi de golanii europeni de la kiev. Ucraina e un stat fantoma, creatie a Germaniei de la sfarsitul primului razboi mondial si mentinuta si extinsa de idiotul de Hrusciov. Sa dea Dumnezeu sa inteleaga si cei care conduc sua ca un elastic nu poate fi intins la nesfarsit.

  11. @Sluga
    Referitor la punctul 2 din comentariul tau,as vrea sa mai adaug cate ceva:
    am la serviciu un om care a luptat vreo 7 ani,in Irak si Afganistan,a fost plutonier si ne mai povesteste lucruri pe care nu le vezi la stiri.Totdeauna cand plecau in misiune preotul era acolo si binecuvanta.In Irak,datorita acestui lucru sa stiti ca numai un roman a murit,impuscat nu de “dusman”,militarii care au fost acolo stiu adevarul,daca vreti sa aflati puteti face sapaturi,nici un civil nu a murit de arma romaneasca,mai mult,sa stiti ca armata noastra a facut multe misiuni umanitare catre populatia de acolo.Singurii carora civilii le spuneau unde sunt amplasate mine,au fost soldatii nostri.Ati auzit in Irak ca ar fi calcat vreun roman pe vreo mina?Eu nu.Vedeti cum I-a ferit Dumnezeu? Le-a trimis chiar civili irakieni in ajutor.
    In Afganistan,lucrurile sunt altfel.Este,spre deosebire de Irak,o tara neexploatata,cu foarte multe resurse,mai ales uraniu,aur si multe altele.Acolo poporul este de partea talibanilor si asculta de ei.Dau”impresia”ca ar fi cu americanii si (nu)colaboreaza cu ei,fiindca stiu de ce sunt acolo.Ca sa nu mai zic de industria drogurilor,controlata,de cine oare?
    Acolo chiar si armata noastra este vazuta ca si cotropitoare,participand la lacomia aceasta mare de a cuceri si a subjuga un popor pentru a obtine niste resurse,nu cu bani cum ar fi normal,ci cu vieti omenesti.De aceea avem mult mai multi morti.Aproape toti soldatii nostri intorsi in tara si-au depus dosare de angajare la DynCorp International(o gasiti si pe net,nu e secret),pentru insotitori de convoaie sau paza VIP,cu salarii ff mari,comparativ cu ce-i la noi.
    Referitor la intrarea rusilor in Crimeea,mai mult decat ne spune Parintele Savatie,cu siguranta ca or mai fi si altele de care habar n-avem,dar pe mine ma ingrijoreaza cel mai tare faptul ca se binecuvanteaza inceperea unui razboi chiar in Postul Mare.Dea Domnul sa nu fie asa.Daca oamenii vor cu tot dinadinsul,ce mai poate face face Bunul Dumnezeu impotriva libertatii de alegere a unor nesabuiti?La cum se misca lucrurile in lume,poate ca-i graba si acolo.
    Pana una alta,ca si o informatie a “puterii”,Romania,cu PIB-ul de tara,poate sustine doua-trei zile toata operatiunea Nato din Afganistan,ca sa ne dam seama de anvergura evenimentelor.

  12. Nu prea sunt de acord cu parintele Savatie de data asta si nu atat pe ideea propriuzisa de neimplicare a bisericii in razboi(discutabil si asta, asa cum se arata la comentariul 3) cat din cauza subiectivitatii domniei sale cand vine vorba de “imperialismul rusesc” in comparatie cu celalalt(imperialism). La fel si mitropolitul Onufrie, poate ar fi trebuit sa aiba un strigăt disperat al păstorului îngrijorat de turma sa si impotriva celor care au cotizat, declansat si sustinut euromaidanul, cunoscand clar, ca om duhovnicesc, ce se urmareste de fapt. Legat de prezenta Rusiei in Crimeea, o vad relativ normala pt situatia data.

  13. @timisorean1:

    Pr. Savatie chiar e tinut de “agent rus” din cauza pozitiilor sale anti-europene, astfel ca acuza de partinire nu i se potriveste. Mitropolitul Onufrie e episcop in Sinodul BORu, primele sale reactii, pt cine stie sa citeasca printre randuri, au fost un avertisment clar adresat euromaidanezilor, asa ca…

  14. Doamne, Doamne, Doamne, ajuta-ne pe noi si pe tot clerul tau sa ne potolim marcar in post!

    Va indemn si va rog, sa plecam MAI MULT genunchiul la rugaciune (dupa cum ati spus ca ne indeamna marii duhovnici) in acest post, sa facem MAI MULT decit am facut vreodata, sa scoatem televizorul din priza, sa citim Scripturile si cartile Sfintilor, ca parca vestile sint din ce in ce mai apasatoare si nu stiu cum si cit ne va mai rabda Bunul Dumnezeu! Si nu este vorba numai de razboaie si zvonuri de razboaie, ci este vorba de ceva mult mai grav, de implicarea, politicizarea, si scandalizarea bisericii ortodoxe intr-un eventual razboi, chiar daca acesta nici macar nu va avea loc. The damage was already done, nu se va uita repede aceasta interventie a Patr. Kirill, vom fi stampilati, ca si alte dati, ca extremisti, intoleranti, si cite si mai cite, apropiind timpul catre o “religie perfecta” in numele unei lumi a “fraternitatii” si “egalitatii” ce chipurile va salva totul si le va rezolva pe toate. Si daca un razboi va incepe va fi cu atit mai catastrofal, pentru ca cei din media vor zice ca a inceput din cauza…Bisericii noastre! Sa ne fereasca Dumnezeu!

    Sa facem un lant al rugaciunii (asa cum indemna intr-un articol Parintele Elpidie),sa ne rugam pentru fratii nostri de pretutindeni, pentru ierarhi sa ii lumineze Domnul, pentru cei prigoniti din Syria si alte locuri, care nu se pot bucura de pregatirea pentru Pasti in linistea care noi inca o mai avem, si care nici nu sint siguri daca mai apuca Pastile. Si chiar daca sintem presarati prin toate colturile lumii, am nadejdea ca acest lant al rugaciunii poate exista, in inimile noastre, ca Domnul va mai calma capeteniile si se vor mai potoli.

    Va multumesc din toata inima pentru osteneala dumneavoastra imensa pentru acest site extraordinar unde putem citi ceva cu incredere, si va doresc ca Sfintul Duh sa va calauzeasca si sa va lumineze, Domnul sa fie voua milostiv si sa va ajute sa rezistati ispitelor, iar Preasfinta lui Maica sa va acopere de orice primejdie si necaz.

    Comentez rar pentru ca prefer sa folosesc timpul ce l-as folosi pentru comentarii pentru a mai citi cite un articol in plus sau pentru o rugaciune in plus. Efortul imens pe care il depuneti este insa nepretuit si sinteti zilnic in gindurile si rugaciunile mele. Post usor si pace noua!

  15. @Emma:

    Emma, eu sunt perfect de acord cu tine. Am postat la un comentariu o rugaciune pt neam pe care o facem mai multi in fiecare seara (si dimineata ar fi bine – e oricum f scurta). Plus vreo 2-3 psalmi macar – n-ar fi rau deloc.

  16. Razboi = moarte.
    Nu trebuie sa ne temem, vine ea cand nu gandim…
    Parintele Bastovoi ne-a luminat de multe ori si asteptam opinia sa in privinta evenimentelor recente din spatial ex-sovietic.
    Asocierea dintre insemnatatea religioasa a zilei cu gestul Intaistatatorului Bisericei Rusiei nu poate fi “judecata” in termenii “corect”-“incorect” dupa opinia mea si nici nu putem uita cat de ucraineana este … Ucraina (Primul stat al slavilor de răsărit, Rusia Kieveană, a adoptat creștinismul sub influența Imperiului Bizantin în 988, începând astfel sinteza dintre culturile slavă și bizantină) si privind spre Crimeea …
    ” Unul dintre urmașii lui Genghis Han, pretendent la tronul Hoardei de Aur, Haci Ghirai, a fost invitat să devină hanul tătarilor crimeeni. Haci Ghirai a acceptat această ofertă și a venit din Marele Ducat al Lituaniei, unde trăia în exil. El a fost fondatorul hanatului Crimeii independent în 1441, după o lungă luptă de dusă împotriva Hoardei de Aur. Hanatul cuprindea peninsula Crimeea și stepele din sudul Rusiei și [astazi] numitei Ucrainei.”
    In fine, acolo se reorhanizeaza treburile din mers…
    ….
    Orice s-ar spune, acum este prima data cand Ortodoxia se ridica in forma armata semnificativa impotriva fortelor satanice care anima Apusul papistas, corporatist, masonic, ateu, Zionist … cum vreti sa-i spuneti dar numai Crestin nu este (si nici nu promoveaza binefaceri in extinderea ne-marturisita a dominatiei mondiale).
    In fosta Iugoslavies au fost sacrificat sute de mii de ortodocsi si Ortodoxia a fost “violata” de masoni si musulmani; inima crestina – Kosovo – a devenit baza militara SUA si nimeni nu a “vazut” lipsa de comuniume intre “robotii” corporatiilor Apusene si localnicii milenari…
    Dar cum sa reziste o tarisoara cu inima de leu in fata sacalilor care tiparesc banii si il urasc pe Iisus???
    Nu pot sa nu remarc aducerea in acelasi articol a 2 teme complet diferite:
    – binecuvantarea trupelor -adica a oamenilor si nu a razboiului!
    – activitatea administrative-ierarhica a Patriarhului; NU DIN INERTIE ARE AUTORITATE!
    Nu este nici corect sa fie asociate.
    Ca cititor roman consider ca este o necuviinta sa “cercetezi” ceea ce nu-ti este propriu (autoritatea Mitropolitana din alt neam); experienta de viata in spatiol ex-sovietic prin prisma vietii monahale este improprie majoritatii romanilor.
    Revin:
    Sa ridicam valul teoriilor si sa recunoastem lupta dura si mincinoasa pentru jefuirea resurselor naturale – Ucraina este o “vaca de muls” ravnita si de corporatiile vest europene, si de masonii americani nu doar utila Rusiei.
    Poeziile despre “democratie”, drepturile omului, s-au stins in tristetea saraciei si pribegiei moderne – relocare spre comfort material si inavutire, nu gratis ci cu indepartarea de Dumnezeu si multumirea Diavolului.

  17. Mie in general imi place de parintele Savatie, stiu de pozitile sale anti europene, a fost si chestia aia de la Iasi, destul de recent. Am zis doar ca atunci cand vine vorba de Rusia, e un pic subiectiv. Daca era un cetatean obisnuit al RM as fi inteles pana la un punct( ca asa am fost si eu pana acum nu multi ani, aprox 2007).

  18. Din înțelepciunea poporului român:”Nu-i da nas lui Ivan ca se suie pe divan”…sa nu ne grabim sa tinem cu unii sau cu altii uitand ca si unii si altii au interese contrare cu ale noastre…sa avem rabdare peste putina vreme s-ar putea sa se rareasca numarul filorusilor, mai ales cand vom simti suflarea rusilor aproape de granitile noastre…. voind sa implinească ceea ce doreau in 1989….

  19. Pingback: Care vor fi efectele conflictului geopolitic din Ucraina asupra Bisericii Ortodoxe Rusesti si asupra intregii lumi ortodoxe? - Recomandari
  20. Pingback: PATRIARHIA MOSCOVEI reclama UCIDEREA UNUI PREOT ORTODOX UCRAINEAN si acuza violente ale greco-catolicilor si schismaticilor impotriva clericilor sai - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare