update – REVOLTE, STARE DE URGENTA SI ASEDIU in orasul Ferguson, SUA, dupa uciderea unui tanar de culoare de catre POLITIE. Se afla America in pericol de CONFLICTE INTER-RASIALE?

18-08-2014 5 minute Sublinieri

ferguson

Poliţiştii au folosit încă o dată gazele lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, luni seara, la Ferguson (Missouri), oraş devastat de revolte violente după ce un poliţist a ucis un tânăr de culoare, relatează AFP.

Agenţii de poliţie în ehipament antirevoltă, încadraţi de un vehicul blindat al SWAT şi un elicopter, le-au ordonat de mai multe ori persoanelor reunite să se disperseze.

Ei au tras apoi grenade cu gaze lacrimogene la scurt timp după ora locală 23.00 (marţi, 07.00 ora României), provocând dispersarea mulţimii – mai puţin numeroasă decât cea de duminică.

Anterior în cursul zilei de luni, Garda Naţională a fost mobilizată pentru a sprijini poliţia locală.

Graţie acestor întăriri, luni nu au fost instituite restricţii de circulaţie, spre deosebire de sâmbătă şi duminică, a explicat guvernatorul Jay Nixon, subliniind misiunea “limitată” a militarilor, menită să sporească protecţia în jurul cartierului general al poliţiei.

La sfârşitul zilei, un jurnalist al AFP a văzut 200 de agenţi ai Gărzii Naţionale venind şi echipându-se la cartierul general. Trăgători de elită erau postaţi pe acoperişurile magazinelor din jur.

Misiunea lor este să protejeze americanii, dar ei duc un război împotriva cetăţenilor neînarmaţi”, a declarat Ron Henry, un tânăr de culoare contactat de AFP. […] Moartea lui Michael Brown la 9 august în circumstanţe controversate în timp ce nu era înarmat, a generat revolte în acest oraş cu 21.000 de locuitori.

Acesta a fost lovit de cel puţin “şase gloanţe şi două probabil i-au penetrat de două ori” corpul, a declarat Michael M. Baden, legist de renume mandatat de familie.

El nu a descoperit niciun reziduu de praf de puşcă pe cadavrul victimei în vârstă de 18 ani şi “nicio urmă” de luptă, cele câteva julituri de pe corp fiind atribuite căderii pe stradă.

Au fost cerute nu mai puţin de trei autopsii, una de către autorităţile locale, una de către familie şi cea de-a treia de către secretarul Justiţiei pentru a se încerca eluciderea circumstanţelor morţii tânărului.

Aceasta deoarece versiunile poliţiei şi ale mai multor martori diferă. Pentru unii, Michael Brown ar fi încercat să îi ia arma de serviciu poliţistului care l-a ucis, o confruntare în cursul căreia acesta din urmă ar fi fost rănit la faţă. Mai mulţi martori oculari, între care prietenul victimei, susţin că tânărul avea mâinile în aer.

Potrivit Washington Post, în organismul victimei au fost găsite urme de marijuana.

Mary Case, medicul legist al comitatului desemnată să efectueze una dintre autopsii, a declarat pentru cotidian că Brown a fost lovit de mai multe gloanţe în cap şi piept.

Potrivit unuia dintre medicii legişti ai familiei, victima a fost lovită la cap deasupra sprâncenei drepte şi în patru locuri din braţul drept între axilă şi mână. Glonţul care l-a lovit în cap, “în timp ce se apleca în faţă”, i-a fost fatal.

Departamentul a declarat în cursul serii că autopsia federală, “încredinţată unuia dintre cei mai experimentaţi legişti ai armatei americane”, este în desfăşurare. […]/ integral pe gandul.info

  • Mediafax:

Protestele continuă în oraşul american Ferguson: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

Poliţia antirevoltă a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii duminică seara într-un cartier din oraşul Ferguson (centrul Statelor Unite), afectat de revolte după ce un poliţist a ucis un tânăr de culoare în urmă cu o săptămână.

Michael Brown, în vârstă de 18 ani, a fost lovit de două gloanţe în cap şi patru în braţul drept, potrivit New York Times, citând primele constatări ale unei autopsii realizate la cererea familiei victimei de către fostul medic legist şef din New York, Michael Baden.

Decesul tânărului la 9 august a generat o săptămână de manifestaţii paşnice, revolte sporadice şi instaurarea unor restricţii de circulaţie sâmbătă şi duminică.

Duminică seara, poliţiştii, echipaţi cu veste antiglonţ, cu măşti de gaze şi escortaţi de vehicule blindate, au început să disperseze manifestanţii, majoritatea tineri, cu aproape trei ore înainte de intrarea în vigoare a unor restricţii de circulaţie la miezul nopţii.

Unii tineri arborau pancarte ce denunţau violenţele poliţiei, potrivit imaginilor televizate. Mulţi ridicau mâinile în aer în semn că se predau, în timp ce alţii provocau poliţiştii şi le trimiteau capsule de gaze lacrimogene.

Poliţiştii s-au îndreptat către manifestanţi după ce câţiva dintre ei au lansat cocteiluri Molotov în direcţia lor, a anunţat KMOV-TV. Alte surse au anunţat focuri de armă. […]/ integral pe mediafax.ro

Stare de urgenţă şi asediu într-un cartier Ferguson, unde un poliţist a omorât un tânăr de culoare

Guvernatorul statului Missouri (centrul Statelor Unite), Jay Nixon, a anunţat sâmbătă instaurarea stării de urgenţă şi asediu, de la ora locală 05.00 (13.00, ora României), într-un cartier din Ferguson, teatrul unor revolte după ce un tânăr de culoare a fost ucis de către un poliţist. […]/ integral pe mediafax.ro

[…] Am scris şi în alte articole că, la modul real, nu atât problemele economice îi îngrijorează cu adevărat pe oficialii americani, cât problemele şi tensiunile identitare care se acumulează în această ţară (vezi „Provocările interne ale Statelor Unite” şi “Tendinţe separatiste în SUA?”). O criză financiară mai serioasă ar putea fi un catalizator pentru declanşarea unor crize de alt ordin – identitare şi secesioniste, care vor avea un impact mult mai profund asupra integrităţii SUA. Dacă omorul unui tânăr afro-american din orăşelul Ferguson a reuşit să provoace o adevărată răscoală a semenilor săi, la ce să ne aşteptăm în cazul unui lanţ de situaţii mai dramatice?

Ceea ce se întâmplă în Ferguson a scos la suprafaţă nişte nemulţumiri care de mult timp clocotesc în mediul comunităţii afro-americane. Lucrurile nu se rezumă la drepturi juridice şi libertăţi tradiţionale. E mai grav. Ar putea fi vorba despre partajarea rasială şi revendicarea unor autonomii. În articolele menţionate mai sus am descris câteva scenarii ipotetice ale secesiunii în SUA. Prezint în continuare alte câteva consideraţiuni la acest subiect, care ar trebui privite cu alţi ochi, după ce am văzut că se produce la Ferguson. Un comentator notoriu al realităţilor americane, publicistul Charles Krauthammer, scria încă în noiembrie 1995: „America îşi continuă implacabil drumul spre diversitate şi separatismul etnic. Însă Americii îi este sortit un alt viitor, nu unul ca al Canadei, care va găsi o ieşire paşnică din dilema sa. America merge pe calea Balcanilor [1] [Chittum, 1996, p. 102]. Profesorul american de astrofizică, Michael Hart, un bun cunoscător al evoluţiei comunităţilor umane şi al diferendelor entice şi rasiale, ajunsese la concluzia că singura cale de a evita vărsările de sânge pe criterii identitare în SUA (ca în Iugoslavia) este “partajarea rasială”, adică divizarea benevolă a ţării în trei state rasiale: “Statul Separatist Alb”, populat de albi; “Statul Separatist Negru”, populat de afro-americani; şi un al treilea stat mixt, “Statul Integrat”, ca o continuare mult mai redusă a SUA, populat de indivizi care acceptă integrarea rasială. Hart susţinea că un asemenea scenariu, chiar dacă este unul separatist şi extremist, corespunde în realitate aşteptărilor unui număr mare de albi şi afro-americani care îşi doresc să trăiască separat de alte rase. În caz contrar, un război intern violent este inevitabil în viitor [2].

[…] Tot în 2005, scriitorul şi savantul Juan Enriquez publică o carte întitulată ingenios “Statele Dezunite ale Americii” (“The Untied States of America”), în care susţine că Statele Unite nu au suficientă imunitate pentru a rezista forţelor de disoluţie, care au destrămat atâtea ţări şi naţiuni până în prezent, iar americanii ar trebui să se pregătească pentru un viitor al SUA incert, dificil, aflat sub zodia destrămării. Enriquez descrie procesele de polarizare socială şi administrativă din Statele Unite, care erodează SUA din interior şi duc în mod inevitabil la fragmentarea ţării. În opinia autorului, statele din care sunt formate SUA au o istorie mult prea pestriţă şi tulburată de violenţe, ele au fost alipite unul câte unul la corpul ţării, ceea ce nu inspiră încredere în gradul lor înalt de coeziune. Teritoriul statului Texas, bunăoară, a trecut în ultimii cinci sute de ani sub suveranitatea mai multor ţări, care îl redobândeau prin luptă una de la alta. La început a fost Spania (1519–1685), apoi Franţa (1685–1690), iarăşi Spania (1690–1821), Mexic (1821–1836), Republica Texas (1836–1845), Statele Confederaţiei (1861–1865) şi în sfârşit SUA (1865– ) [Enriquez, 2005, p. 46]. În opinia lui Enriquez, există toate temeiurile să credem că istoria turbulentă a acestui stat nu se va opri la statutul actual.

În decembrie 2012, o nouă prognoză sumbră în adresa SUA a venit din partea ultimului conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de la Istanbul că dacă Statele Unite nu vor înceta să repete greşelile Uniunii Sovietice (de ex., politica hegemonică, invazia în Afganistan, ciocnirile pe criterii religioase), atunci SUA ar putea repeta soarta URSS, care s-a destrămat în cincisprezece republici [6]. În general, există numeroase articole analitice cu privire la perspectiva destrămării Statelor Unite, cu prezentarea diverselor scenarii, mai mult sau mai puţin argumentate, unele pe jumătate realizate déjà [7]. Multitudinea acestor scenarii, vocile tot mai solide care lansează asemenea prognoze sunt o dovadă intrinsecă a faptului că situaţia identitară şi socială din SUA denotă fisuri evidente. După evenimente gen Ferguson, pare tot mai întemeiată presupunerea că acest imperiu multirasial se va dezintegra şi această dezintegrare se va produce pe falii identitare, etno-rasiale; procesul e deja în desfăşurare şi implozia se poate produce în termene mai scurte decât îşi închipuie populaţia Statelor Unite. În momentul când acest lucru e va întâmpla, în lume se vor produce cutremure geo-politice greu de imaginat; lumea pur şi simplu va arăta altfel. Cum? E greu de închipuit. Nu neapărat bine. […]/ integral pe adevarul.ro

 

 

 


Categorii

1. DIVERSE, America, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “update – REVOLTE, STARE DE URGENTA SI ASEDIU in orasul Ferguson, SUA, dupa uciderea unui tanar de culoare de catre POLITIE. Se afla America in pericol de CONFLICTE INTER-RASIALE?

  1. Polarizarea bogati-saraci (30 milioane americani traiesc pe strada) genereaza mari tensiuni sociale, pe care ideologia corectitudinii politice/drepturi ale omului nu le poate face sa nu rabufneasca. Cate alte zeci de milioane de americani nu traiesc din infractionalitate ? – trafic droguri, prostitutie etc.
    Am auzit ca in unele cartiere, la 2 km de Casa Alba nu poti iesi noatea din casa.

    Si in Brazilia fosta catolica problemele sunt similare – locuitorii ‘favelelor’ fac de nesuportat viata in aceasta tara.

    Discutam cu un om de afaceri despre religie-botezat. Nu intelegea cum e cu religiile: musulmanii spun ca Alah ii iubeste pe ei ca le-a dat petrol, evreii ca le-a dat succes in afaceri. Hristor nu prea ‘a fost generos’ cu ortodocsii.

    Calitatea relatiilor intre oameni in Romania, unde milionarii pot iesi fara grije din casa ziua si noaptea, in conditiile saraciei si a crizei economice, reprezinta mostenirea ortodoxa a Romaniei.
    A se vedea si Cartea Impartasaniei de N Steinhardt.

  2. @ RomeoB

    Nu vreau sa fiu sacaitor, dar pluralul de la ”favela” e ”favelas”, articulat ”favelas-uri” inclusiv in limba romana, si nu ”favele” asa cum auzim adesea la televizor. Pur si simplu ma racaie pe creier aceasta greseala, asa cum este si ”torente” in loc de ”torenti”.

  3. Nici o criza nu trebuie risipita, mai ales daca stii cum sa prezinti lucrurile:
    http://www.youtube.com/watch?v=3EB6aBir4GA
    militarizarea Americii continua, precum si razboiul rasial programat, cu distrugerea rasei albe ca scop principal…

  4. Pingback: Inca un “incident” politienesc in SUA [video]. BARBAT NEGRU IMPUSCAT NEJUSTIFICAT CAND SE APLECA DUPA PERMISUL DE CONDUCERE - Recomandari
  5. Pingback: VIOLENTE IN ORASUL FERGUSON dupa ce politistul care a impuscat un tanar de culoare a fost exonerat de urmarirea penala [VIDEO]. - Recomandari
  6. Pingback: PROTESTE VIOLENTE IN BALTIMORE SI NEW YORK. Politia americana e acuzata de BRUTALITATE fata de populatia de culoare (Video) | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: INSURGENTE CIVILE in SUA, dupa ce un afro-american a fost ucis de un politist. Se cauta incitarea unui RAZBOI RASIAL in contextul alegerilor prezidentiale?/ TUCKER CARLSON: MASSMEDIA SUFLA IN JARUL RASIAL (Video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare