Inca o intalnire ORTODOX-CATOLICA s-a incheiat NECONCLUDENT. Din fericire… La AMMAN, delegatii ortodocsi si catolici nu s-au pus de acord asupra SINODALITATII si PRIMATULUI

25-09-2014 2 minute Sublinieri

catolic-ortodox-amman

In lipsa unei informari corespunzatoare din partea Patriariei Romane, care a anuntat doar intalnirea, nu si rezultatele, tot ce avem public este:

Pe 22 septembrie 2014, a 13-a sesiune plenara a Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica si-a incheiat activitatea la Amman, in Iordania.

La reuniune au participat 23 de delegati catolici si reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Rusia, Georgia, Serbia, Romania, Cipru, Polonia, Albania, Cehia si Slovacia.

Delegatia Patriarhiei din Moscova a fost condusa de presedintele Departamentului pentru Relatii Externe ale Bisericii, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk. Din delegatie au facut parte si Ieromonahul Stefan (Igumnov), secretarul DECR pentru relatiile inter-crestine si parintele Alexy Dekarev, un membru al personalului DECR.

Comisia a analizat un proiect privind “Sinodalitatea si primatul“, un document pregatit de catre comitetul de coordonare a Comisiei in 2012 la Paris. Deoarece textul documentului a starnit mai multe obiectii fundamentale, s-a decis intocmirea unui nou proiect care sa fie prezentat in sesiunea plenara curenta. S-a format un comitet de redactare pentru realizarea unui nou proiect de document cu titlul “Catre o intelegere comuna a sinodalitatii si primatului in cadrul Bisericii in primul mileniu”. Dupa discutii prelungite, in urma carora s-au ridicat mai multe divergente serioase cu privire la problema primatului in Biserica, s-a hotarat imbunatatirea textului documentului pana la inceputul sedintei convocate in 2015 de catre Comitetul de coordonare a Comisiei mixte.

In discutia legata de sinodalitate si primat in Biserica, s-au adus mai multe critici documentului “Consecintele eclesiologice si canonice ale naturii sacre a Bisericii” adoptat de Comisia comuna la 13 octombrie 2007, la Ravenna. Mitropolotul Ilarion a subliniat faptul ca acest document nu s-a bucurat de consens intre Bisericile Ortodoxe pentru ca a fost adoptat in absenta reprezentantilor Bisericii Ruse ale caror observatii critice aduse textului din document in multiple stadii de elaborare au fost ignorate. Mitropolitul Teodor al Akhaltsikhe a declarat ca Biserica Georgiei a respins documentul.

Reuniunea finala a sesiunii plenare s-a bucurat de vizita Preafericitului Teofil al III-lea al Ierusalimului si Intregii Palestine precum si a printului Ghazi bin Muhamman, membru al Regatului dinastiei domnitoare a Iordaniei si consilierul regelui Abdullah pe probleme religioase. Copresedintii Comisiei Mixte, Cardinalul Kurt Koch si Mitropolitul Ioan al Pergamului (Patriarhia Constantinopolului) au vorbit in numele membrilor de dialog ortodox-catolici si au multumit Altetei Sale, Regelui Abdullah al II-lea pentru ajutorul si ospitalitatea acordata in organizarea sesiunii plenare la Amman.

Sesiunea a adoptat un comunicat comun in care Comisia mixta a subliniat situatia grava cu care se confrunta crestinii din Orientul Mijlociu solicitand eliberarea imediata a tuturor ostaticilor, inclusiv a Mitropolitului Paul de Aleppo (Patriarhul Antiohiei) si a lui Mar Gregory Ibrahim (din Biserica Ortodoxa Siriana) precum si incetarea imediata a varsarii de sange si restaurarea pacii in Orientul Mijlociu.

Dupa sesiunea finala, Mitropolitul Ilarion a avut o discutie scurta cu Printul Ghazi bin Muhammad, care a vorbit despre planurile viitoare de dezvoltare a teritoriului pe malul raului Iordan, unde mai multe confesiuni crestine infiinteaza centre de pelerinaj. Mitropolitul Ilarion i-a multumim printului pentru atentia acordata proiectului si a vorbit despre vizita sa la centrul de pelerinaj al Bisericii Ortodoxe Ruse. La discutie a participat si Preafericitul Parinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de L.F.

Nota noastra:

Din nefericire, din cauza comunicarii total netransparente, nu se stie care au fost pozitiile tuturor delegatiilor ortodoxe prezente la Amman. Nu se stie, de pilda, ce pozitie a avut delegatia romana, desi, la intalnirea dintre IPS Ilarion si Patriarhul Daniel, Agentia Basilica informa ca s-a discutat si despre intalnirea de la Amman. Catolicii dau vina doar pe rusi; se stie si despre diferendul major intre Patriarhia Moscovei si cea a Constantinopolului pe tema “primatului” in ortodoxie. Lipsa unor clarificari necesare poate duce la o abordare politizata a acestui “dialog” ortodox-catolic, daca rezistenta este pusa doar pe seama rusilor…


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, IPS Iosif Pop, Mitropolitul Ilarion, Papa (Papism), Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Inca o intalnire ORTODOX-CATOLICA s-a incheiat NECONCLUDENT. Din fericire… La AMMAN, delegatii ortodocsi si catolici nu s-au pus de acord asupra SINODALITATII si PRIMATULUI

  1. Nu este nici un motiv real sa se intalneasca si sa discute. Priviti la haine, priviti la cum arata un monah crestin si cum arata unul catolic. Ascultati-le vorba, urmariti liturghiile. Cel putin pentru mine este evident ca nu avem nimic in comun. Nici macar istoria, pentru catolici istoria este devenire, transformare, pentru ortodocsi istoria este doar povestea ei. Tocmai pentru ca este deplina, ortodoxia nu are nevoie de catolici.

  2. Priveste-o pe Maica Tereza de Calcutta si o sa vezi k nu e chiar asa simplu!

  3. pentru mine este simplu:M-am nascut ortodox…ortodox am sa mor cu ajutorul lui Dumnezeu amin!!

  4. pe maica tereza Dumnezeu sa o ierte!!

  5. @RomeoB (nepublicat):

    Ideea cu un “alt punct de vedere” este ca oricat de diferita ai perspectiva asupra unui eveniment, si oricat vezi nuante in plus, nu poti, totusi, sa prezinti un eveniment ca fiind ALTCEVA decat a fost. La Amman, ca si la Viena acum doi ani (atunci s-au pretat la manipulari specifice josniciei lor cu privire la noi), pur si simplu delegatiile NU au cazut de acord asupra temei despre sinodalitate si primat. Dialogul e de forma, deocamdata. Si cu conflictul intre Patriarhia Moscovei si cea a Constantinopolului pe tema primatului chiar nu vedem cum ar putea sa aiba chiar si delegatiile ortodoxe, intre ele, un punct de vedere comun. Am aratat pe site, pentru cine este realmente interesat de viata Bisericii Ortodoxe Universale, toata acea disputa.

    Evident ca, din punct de vedere ortodox, formatul “dialogului” NU este legitim, e acelasi ecumenism politic, ipocrit si mincinos, insa aici nu discutam despre situatii ideale, ci despre realitate, despre ce se intampla. In opinia noastra, cei care au “un alt punct de vedere” isi urmeaza doar linia lor zelotist-inflamata, chiar si cand nu au motive temeinice, pentru ca de la bun inceput au mers pe o logica schismatica anti-ierarhica, mai ales anti-ierarhi români.

  6. Final Communique of the Joint International Commission for Theological Dialogue between the Orthodox Church and the Roman Catholic Church : http://www.amen.gr/article19330

  7. Pingback: COMUNICATUL FINAL SI INTEGRAL al Comisiei pentru “dialogul” dintre CATOLICI si ORTODOCSI (Amman, 2014) - Recomandari
  8. Pingback: Comisia pentru pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX si-a inceput activitatea. IPS ILARION: participarea la dialoguri inter-crestine ar trebui sa se bazeze pe convingerea ca NUMAI BISERICA ORTODOXA E BISERICA SFANTA, SOBORNICEASCA SI APOSTOLICA - Recomandari
  9. Pingback: “Moment istoric”. PAPA FRANCISC si Patriarhul Bartolomeu pledeaza, la Fanar, pentru UNIREA BISERICII ORTODOXE CU CATOLICII - Recomandari
  10. Pingback: Schitul romanesc PRODROMU (Muntele Athos): MARTURISIRE PENTRU DREAPTA CREDINTA. Mustrarea Patriarhului Bartolomeu si a ierarhilor implicati in actiuni ecumeniste/ CONDAMNAREA RUGACIUNILOR IN COMUN/ “Nu noi suntem salvatori ai Bisericii, ci Biserica
  11. Pingback: TRADUCEREA INTEGRALA A DOCUMENTULUI DESPRE PRIMAT SI SINODALITATE AL COMISIEI CATOLICO-ORTODOXE. Ce s-a discutat si s-a aprobat la Chieti? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare