CUTREMUR DE 5,7 GRADE RESIMTIT SI IN BUCURESTI. Cel mai puternic seism din acest an in Romania

23-11-2014 3 minute Sublinieri

cutremur2_21182600_84181000_58513900

  • Hotnews:

UPDATE Cutremur puternic, de magnitudine 5,7, resimtit si in Bucuresti. Cel mai mare seism din acest an. Cutremurul a avut mai multe replici

UPDATE Un cutremur de magnitudine 5,7 s-a produs sambata seara, la ora 21:14, in zona seismica Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului, care a modificat parametri inregistrati, dupa ce initial anuntase ca miscarea telurica a avut 5,5 si apoi 5,6 magnitutdine si ca s-a produs la 40 de kilometri. Potrivit datelor revizuite publicate de Institut la o ora de la eveniment, cutremurul s-a produs la o adancime de 39 de km si a avut o intensitate epicentrala de VI pe scara Mercalli, ceea ce inseamna ca seismul a fost unul puternic.

UPDATE Cutremurul a inregistrat a cincea replica, la ora 23:05. Magnitudinea acesteia este tot de 2 pe Richter

UPDATE A patra replica, de magnitudine 2, s-a produs la ora 22:38

UPDATE Centrul European de Seismologie anunta ca la ora 22:30 s-a produs o replica de magnitudine 3,2, dupa o alta replica de 2,8 la ora 22:24.

Epicentrul a fost la 5 kilometri est de localitatea Panciu, in judetul Vrancea, si la 21 kilometri distanta de Focsani, conform EMSC.

Cutremurul a fost resimtit timp de aproape 20 de secunde, atat in Bucuresti, cat si in Iasi, conform Centrului European de Seismologie. Seismul a avut si o replica de magnitudine 2,1 Richter.

Curemurul a fost resimtit si la Chisinau.

Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat pentru Mediafax ca dupa acest seism nu sunt de asteptat alte cutremure mari in zona. “Seismul de sambata seara a avut o replica, de 2,1 grade. In perioada urmatoare, nu sunt de asteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru ca acesta a fost unul de reasezare in zona Vrancea“, a declarat Ionescu pentru agentia de presa citata.

Oficialul a explicat ca, “de regula, in aceasta zona seismica avem cutremure de adancimi de 90 pana la 140 de kilometri. Cel de sambata seara a fost la adancimea de 40 de kilometri si din acest motiv a fost resimtit relativ puternic“.

Directorul stiintific INFP Mircea Radulian: Cutremurul de sambata seara poate avea replici timp de cateva zile

Cele cinci replici ale seismului de sambata seara inregistrate pana acum tot in zona Vrancea sunt normale si este posibil sa apara si altele, timp de cateva zile, a declarat duminica, pentru Mediafax, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Mircea Radulian.

“Este o activitate seismica normala si asteptata. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseara, sunt insotite de replici. Perioada in care acestea apar poate fi si ceva mai lunga. Noi intelegem prin replici tot ce se intampla dupa. Conditia este ca aceste evenimente sa fie inregistrate in aceeasi zona. Perioada poate fi de ordinul catorva zile, chiar daca se vor rari”, a explicat directorul stiintific al INFP.

Mircea Radulian a mai spus ca replicile inseamna o “reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea”.

“Replicile pot fi pe cateva zile distanta. In general, exista o relatie intre cat de mare a fost cutremurul si cate replici apar si pe ce durata. Altfel spus, cu cat cutremurul este mai mare, cu atat te astepti la mai multe replici si la o durata mai mare in care acestea pot sa apara“, a concluzionat Mircea Radulian. […]

  • EVZ:

CUTREMURE PUTERNICE ÎN LUME, în ultimele 24 de ore: CEL MAI MARE seism al anului în România. În China seismul a UCIS cel puțin patru oameni, iar în Japonia patru persoane au fost îngropate sub case

Sâmbătă Pământul s-a cutremurat, la propriu. În România s-a înregistrat cel mai mare cutremur din acest an, în Japonia un seism cu magnitudinea de 6,8 a provocat rănirea mai multor persoane, traficul feroviar a fost întrerupt, iar drumurile au fost blocate de alunecări de teren. Și în China a fost un cutremur, de 5,8 grade Richter. În provincia Sichuan s-au înregistrat cel puţin patru morţi şi 60 de răniţi.

UPDATE 13:00 –Bilanţul seismului cu magnitudinea de 5,9 care a afectat sâmbătă vestul muntos al provinciei Sichuan, în sud-vestul Chinei, a crescut duminică la patru morţi, relatează AFP. Cutremurul s-a soldat, de asemenea, cu 54 de răniţi, dintre care şase sunt în stare critică, potrivit agenţiei oficiale China Nouă. Un bilanţ precedent anunţa doi morţi şi 60 de răniţi.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. A zgâlțîit Brăila, Iași, Brașov, Piatra Neamț, ajungând până la Chișinău. La Galați s-a întrerupt curentul pentru scurt timp.

Au urmat două replici, cu magnitudinea de 2,8 şi 3,3 grade pe scara Richter. Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealaltă la 22.30, potrivit  potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru, Mediafax, că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

În România, de la începutul anului 2014 au fost înregistrate numeroase seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,9 grade pe scara Richter, numai în luna august producându-se 20 de cutremure în zona seismică Vrancea, relatează Agerpres. Citește mai multe aici

În Japonia, la un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs  în jurul orei locale 22.08 (15.08 ora României), la o adâncime mică, de doar zece kilometri. Acesta a provocat pene de electricitate şi întreruperea unei părţi a traficului feroviar, dar nu există risc de tsunami. Cinci persoane au fost prinse sub dărâmături, după ce patru case au fost distruse în localitatea Hakuba, iar mai muți oameni au fost răniți. Sistemul de alertă a avertizat presa, organismele publice, companiile şi persoanele private care dispun de un telefon mobil compatibil, cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului.Citește mai multe aici 

În China, producerea unui seism de 5,8 grade Richter a provocat moartea a două persoane, iar alte 60 sunt rănite. Aproximativ 55.000 de persoane au fost afectate de acest cutremur, potrivit agenţiei de presă Xinhua, care citează departamentul regional pentru afaceri civile.Seismul s-a produs la o adâncime de nouă kilometri şi la o distanţă de 39 de kilometri de oraşul Kangding, în vestul provinciei, cu puţin timp înainte de ora 17.00 (11.00 ora României). Citește mai multe aici

 


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “CUTREMUR DE 5,7 GRADE RESIMTIT SI IN BUCURESTI. Cel mai puternic seism din acest an in Romania

  1. Poate fi considerat un avertisment şi o atenționare vis a vis de evanghelia acestei duminici:
    ,,Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău.”

  2. Pingback: Sistemul de monitorizare WORLD EARTHQUAKES prevede un mare CUTREMUR in Romania in 2015 [VIDEO]. Specialistii romani considera estimarea exagerata - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare