GERMANIA NU VREA UCRAINA IN NATO/ Emil Hurezeanu: Daca Rusia invadeaza Estonia, nu se declanseaza Articolul 5 din TRATATUL NATO (video)

25-11-2014 2 minute Sublinieri

  • Digi24:

Germania nu vrea Ucraina în NATO

Ministrul de Externe al Germaniei se pronunţă împotriva aderării Ucrainei la NATO. Declaraţiile, făcute de Frank Walter Steinmeier pentru publicaţia germană Der Spiegel, vin la câteva zile după o vizită a acestuia la Moscova. Oficialul german a subliniat că Ucraina şi NATO pot avea relaţii de parteneriat, dar un statut membru al Ucrainei este exclus.

În plus, şeful diplomaţiei germane spune că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană trebuie privită mai degrabă ca un proiect pe termen lung, de cel puţin o generaţie. În urmă cu câteva zile, puterea de la Kiev şi-a stabilit ca principal obiectiv aderarea în cel mai scurt timp la NATO şi la Uniunea Europeană. În contrast cu poziţia germană, Statele Unite s-au declarat deschise unei includeri a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Emil Hurezeanu: „Dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia nu se va declanșa articolul 5”

„Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să implodeze, ca NATO să implodeze. Pentru că dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia unde au 35 la sută minoritari ruși, nu se va declanșa articolul 5 (n.r. din tratatul NATO)”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

Emil Hurezeanu a vorbit la Digi24 despre situația geopolitică și despre țările care iau în serios amenințările Angelei Merkel. „Iau în serios amenințările de care a vorbit Angela Merkel, de faptul că blocul de stabilitate întărit prin garanții reciproce, în cazul Ucrainei, prin garanțiile marilor puteri din 1994, memorandumul de la Budapesta, apartenența de conținut luată în serios la NATO și UE.

Există posibilitatea ca Uniunea Europeană să implodeze, posibilitatea ca NATO să implodeze. Pentru că dacă rușii intră în noaptea asta în Estonia unde au 35 la sută minoritari ruși, nu se va declanșa articolul 5 (n.r. din tratatul NATO). Cheltuielile americane și ale NATO sunt mult mai mari declașând articolul cinci și intervenind mult prea târziu. Suntem deja în întârziere. O investiție mai bună ar fi ca americanii să apară deja pe teren cu NATO”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

Jurnalistul mai spune că una spun americanii, alta NATO. „Toți se așteaptă ca noi să ne întărim mușchii să facem exerciții și să devenim, cu peste 2 la sută bugete militare, să intrăm noi într-un fel de alarmă de responsabilitate. Asta nu înseamnă să te înarmezi. Cu cine lupți? Cu miile de tancuri rusești cu bombardierele strategice care redescoperă Golful Mexic, cum spune Putin? Asta e lumea în care trăim , o lume nesigură în care n-ar fi crezut nimeni niciodată că liberalul Orban care a avut o bursă de o jumătate de an la Oxford în 1989 ajunge în 2014 un Putin mic și răutăcios la Budapesta”, a spus Hurezeanu la Digi24.

Ce prevede Articolul 5 din Tratatul NATO?

Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri trebuie să înceteze când Consiliul de Securitate a adoptat măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale.

Angela Merkel: Rusia este un element indispensabil pentru securitatea Europei

 “Securitatea Europei, pe termen mediu şi lung, nu poate fi asigurată decât împreună cu Rusia. De aceea, sancţiunile nu pot fi un scop în sine. Vom menţine dialogul cu Rusia”, a declarat Merkel.

Cancelarul german a făcut aceste declaraţii la Krzyzowa, în sud-vestul Poloniei, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reconcilierea istorică între Berlin şi Varşovia. Reamintind că integritatea teritorială a Ucrainei a fost încălcată de către Rusia, Merkel a subliniat că Germania intenţionează să respecte “principiul solidarităţii” dacă vor exista ameninţări la adresa unor state NATO.

Pe 12 noiembrie 1989, la două zile după căderea Zidului Berlinului, cancelarul german de la acea vreme, Helmut Kohl, s-a întâlnit la Krzyzowa cu premierul polonez din acea perioadă, Tadeusz Mazowiecki.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Rusia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “GERMANIA NU VREA UCRAINA IN NATO/ Emil Hurezeanu: Daca Rusia invadeaza Estonia, nu se declanseaza Articolul 5 din TRATATUL NATO (video)

  1. @admini:

    o-hoo, interesant, interesant…

    De ce oare eram sigura (am si scris pe undeva) ca dupa ce ne linistim si noua gasca se instaleaza in front, urmatorul demonizat pe lista cu voia dv, dupa Ponta, care sa concentreze furia colectiva va fi de data asta undeva peste granite, in Mordorul rasaritean? Oare pt ca sunt paranormala sau doar pt ca totul devine atat de evident?

    De ce ma rog ar invada Rusia Estonia?? Ca ce chestie?

    Merkel continua dialogul cu Rusia? Capricioase mai sunt femeile-astea…

    http://time.com/3590588/putin-merkel-germany-russia/

    o ‘Nota’, ceva, acolo si pt noi?

  2. @doroteea:

    De ce oare eram sigura (am si scris pe undeva) ca dupa ce ne linistim si noua gasca se instaleaza in front, urmatorul demonizat pe lista cu voia dv, dupa Ponta, care sa concentreze furia colectiva va fi de data asta undeva peste granite, in Mordorul rasaritean? Oare pt ca sunt paranormala sau doar pt ca totul devine atat de evident?

    Lucrurile merg in paralel. Problema cu Rusia nu s-a reinventat dupa alegeri, la nivelul asta, ci a ramas aceeasi de cand cu maidanul din Kiev.

    De ce ma rog ar invada Rusia Estonia?? Ca ce chestie?

    Pai, pentru ca poate si pentru ca e util din perspectiva viziunii lor a securitatii Rusiei. Insa la mijloc e si un mare DACA. Adica, in functie de context. Oricum, nu asta e ideea, ca Rusia e cat pe ce sa invadeze Estonia, ci ca NATO nu va interveni instant daca se va intampla asta.

    o ‘Nota’, ceva, acolo si pt noi?

    Credeam ca se coreleaza destul de clar cu precedentele evolutii si comentarii. A se vedea mai ales linkurile de aici:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/06/razboi-rusia-romania-degeratu-cioroianu-ernu-karnoouh-iliescu/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/22/lectia-ucraineana-disolutie-statala-si-prabusirea-armatei-de-ce-este-flancul-estic-al-nato-in-pericol-marea-neagra-si-stramtorile-obiectivul-primordial-al-rusiei/

  3. @admin:

    multumesc, o sa ma uit cu atentie – e mult de cercetat aici la voi, nu poate omul sa acopere chiar tot! 😛

    Mi se pare ca Hurezeanu, sub pretextul ca atrage atentia asupra vulnerabilitatii art. 5, sugereaza nu intamplator ipoteza unui atac prezumtiv al Rusiei asupra unui vecin membru Nato. Adica mesajul REAL nu vizeaza de fapt gradul de protectie a tratatului, ci presupusa periculozitate a Rusiei. Astfel incat sa ajungem sa cerem noi, asa, preventiv, o mai mare protectie Nato.

    Kievul este doar o piesa in incercuire. Noi suntem alta, fiind membri aici e nevoie de altceva, e nevoie de devotiune totala. Piesele se aseaza incet, una cate una…

  4. Dupa ce i-au ademenit sa intre in Nato si UE acum aceste doua puteri le da un sut inapoi ucrainenilor.Cred ca le este frica de Rusia care nu va accepta nato si UE la granita ei.

  5. Pingback: SUA – inca o rezolutie controversata. ARME SI PROPAGANDA AMERICANE PENTRU UCRAINA. In schimb, statutul de “aliat major NATO” REFUZAT MOLDOVEI/ Rusia: rubla se DEPRECIAZA accelerat/ Criza luarii de ostatici de la SYNDEY/ Erdogan SFIDEAZA
  6. Pingback: SUA – inca o rezolutie controversata. ARME SI PROPAGANDA AMERICANE PENTRU UCRAINA. In schimb, statutul de “aliat major NATO” REFUZAT MOLDOVEI/ Rusia: rubla se DEPRECIAZA accelerat/ Criza luarii de ostatici de la SYNDEY/ Erdogan SFIDEAZA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare