PE CINE ASISTA STATUL: Romania construieste, pentru OMV Petrom si EXXON, o mega-conducta pentru gazele din Marea Neagra/ “Suferinta la pompa” – SUNTEM PRINTRE TARILE CU CEA MAI SCUMPA BENZINA DIN LUME/ Justitia independenta: geolog platit de CHEVRON, atestat ca “SPECIALIST INDEPENDENT” de un Tribunal din Iasi

3-12-2014 7 minute Sublinieri

gaze_mare_neagra

  • Hotnews:

Romania va construi o conducta de 230 de milioane de euro pentru transportul gazelor din Marea Neagra

Romania se va concentra pe constructia unei conducte de gaze de 230 milioane de euro al carei scop este transportul gazelor din perimetrele din Marea Neagra pana la Podisor, judetul Giurgiu, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, pentru Mediafax.

“Pentru Romania, cel mai important proiect de infrstructura in domeniul gazelor naturale este conducta Dobrogea-Podisor, care va aduce gazele din Marea Neagra in sistemul romanesc de transport. Este un proiect de 230 milioane de euro pe care speram sa il finalizam cu sprijinul financiar al Comisiei Europene“, a declarat Nicolescu pentru Mediafax, intrebat ce optiuni are Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze in contextul in care Rusia a anuntat ca stopeaza constructia gazoductului de 40 miliarde de euro South Stream.

Companiile OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit, in 2012, un zacamint de gaze evaluat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze. Productia gazelor este estimata sa inceapa abia spre sfarsitul acestui deceniu.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat zilele trecute ca Rusia a oprit proiectul “South Stream“, pentru ca Bulgaria nu si-a dat acordul pentru realizarea infrastructurii. In locul South Stream, Rusia va construi o conducta de gaz care va ajunge in Turcia pe sub Marea Neagra, informeaza Novinite.

Pe de alta parte, un oficial bulgar spune ca anuntul presedintelui rus Vladimir Putin ca renunta la proiectul gazoductului South Stream este “un bluff”. Este “o miscare tactica” prin care Rusia vrea sa determine Bulgaria sa se opuna Comisiei Europene, astfel incat deznodamantul sa fie exact construirea South Stream, a declarat Martin Dimitrov, vicepresedintele Comisiei pentru energie din Parlamentul bulgar, citat de Novinite.

Romania este printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume, raportat la puterea de cumparare

Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul 11 dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg, citat de Mediafax. Tara cu cea mai scumpa benzina este Norvegia, si nu degeaba acolo se vand extrem de bine masinile electrice, in timp ce Venezuela are cea mai ieftina benzina din lume: un cent/litru.

Un galon de benzina premium, adica circa patru litri, costa 4,92 de euro, in timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpararea a aproape patru litri de benzina, un roman trebuie sa plateasca 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

In ceea ce priveste pretul litrului de benzina, acesta se situeaza la 1,3 euro, scazand cu 17% in ultimele sase luni in Romania, potrivit datelor Bloomberg. Astfel, Romania se claseaza pe locul 29 in randul tarilor luate in considerare de analiza Bloomberg, dupa pretul litrului de benzina.  Tinand cont, insa, si de salarii, Romania se plaseaza in clasamentul denumit “suferinta la pompa” pe locul 11 in randul celor 61 de state analizate. Topul tarilor cu cele mai mari preturi la benzina este condus de Norvegia, unde un litru de benzina costa 1,96 de euro, fiind urmata de Turcia (1,79 euro) si Hong Kong (1,72 euro). In functie de pret, Romania se afla intre Croatia (1,31 euro pe litru), locul 28, si Chile (1,26 euro pe litru), locul 30. Pretul unui litru de benzina este mai mic decat in Romania in tari ca Lituania (1,29 euro pe litru) si Estonia (1,21 euro pe litru).

In schimb, in Cehia (1,33 euro pe litru), Grecia (1,5 euro pe litru), Slovacia si Slovenia (1,42 euro pe litru), benzina costa mai mult decat in Romania. Organizat dupa “suferinta la pompa”, clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpararea unui litru de benzina este necesara o treime din venitul mediu zilnic, care se situeaza la 3,55 dolari (2,8 euro). Tarile care completeaza topul zece sunt India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria si China.

In Bulgaria, un litru pe benzina costa 1,19 euro, mai putin decat in Romania, insa clasarea pe pozitia a saptea in topul “suferintei la pompa” este determinata de venitul mediu zilnic de 21 de dolari (16,9 euro). Astfel, pentru cumpararea unui litru de bezina, un bulgar plateste 7,07% din venitul dintr-o zi. Pretul unui litru de benzina in Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind aceasta suma cu 4,25% din venitul mediu pe zi (locul 16).

Venezuela ocupa ultima pozitie in ambele topuri, cu un pret de 0,01 dolari pe litru de benzina. Ultima data cand guvernul a incercat sa reduca subventiile pentru benzina, in 1989, au avut loc revolte in urma carora au murit sute de oameni. In trimestru al doilea al acestui an, cand a fost realizat precedentul studiu, Romania ocupa locul 23 in clasamentul preturilor la benzina (1,41 euro pe litru) si pozitia a noua in topul “suferintei la pompa”.

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizeaza 61 de tari, luand in calcul pretul mediu al benzinei si “suferinta la pompa”, care masoara procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpararea unui litru de benzina sau a unui galon de benzina. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

SCANDALUL REDEVENŢELOR. Cred că nimic nu indică mai apăsat aberaţia percepţiilor – în zona publică, media, printre intelectuali, critici ai puterii în general – decît lipsa de scandal real în cazul amînării cu an a negocierii redevenţelor. Acest guvern a făcut un cadou unor mari companii. Se vorbeşte toată ziua de taxe, nu se vorbeşte de ce contează – bani importanţi care ar putea veni din exploatarea resurselor.

Sigur, e un subiect  şi corupţia Teldrum. Dar Vanghelie – principalul om de opoziţie din ce văd pe scena politică acum, haha – mai povestea la Realitatea şi o întîmplare cu un ministru, Lucian Isar, care era subminat chiar la masa negocierilor cu OMV de către premierul Ponta. Isar e şi singurul din zona politică-analişti care se mai agită:

Regimul fiscal al industriei petroliere trebuia schimbat deja în România. În timp ce se introduc noi taxe, iar altele cresc pentru populaţie redevenţele rămân neschimbate, momentan pentru încă un an. Aceasta a fost bătălia câştigată de P. Ponta în 2014 şi pierdută de români. Desigur ca P. Ponta ar fi dorit să facă un cadou pentru 10 ani ca şi P. Nastase, dar alegerile prezidenţiale i-au permis un cadou doar de un an. Ordonanţa Brazi face parte din acelaşi gest de prietenie.(sursa)

E lăudabil efortul unor activişti care au făcut de la bun început cunoscută problema în reţelele sociale şi în stradă (duminică au ieşit cîteva zeci). Dar doar ei au fost.

Deci şi cînd se urlă împotriva guvernului se urlă aiurea sau interesat-aiurea: nu atacăm probleme cît casa şi “pomeni” făcute marilor companii, ne interesează “pomenile” pentru precari. Se pare că doar alea nu-s bune economic.

Atenţia noastră ar trebui să meargă către redevenţele pentru cît mai multe resurse, România are o varietate mare (pentru UE), iar redevenţele sînt ridicole şi în alte domenii. Taxarea directă sau indirectă a muncii, a maselor precare, ar trebui să fie pusă în balanţă cu aceste cadouri care se fac în unele business-uri. Taxarea e mare doar pentru căţei, iar căţeii strigă ca fraierii pentru taxare mai mică pentru cei mari.

New York Times şi manipulările ruseşti

Vine un corespondent NYT şi face un material despre scandalul gazelor de şist pe la noi. Şi îi iese un articol sinteza de zvonuri. Sigur, cine sînt eu să critic o aşa mare publicaţie.

Pe scurt, corespondentul NYT ia nişte zvonuri lansate iresponsabil pe aici sau aiurea, cum că Gazprom susţine anti-fracking-ul românesc, acei cîţiva activişti care s-au opus unor posibile exploatări, şi apoi le pune în titlu. Manipulările şi declaraţiile iresponsabile din interior au fost preluat de nesaţ de NYT, fără nici un pic de spirit critic – iar acum sînt repreluate cu şi mai mult nesaţ de presa românească.
Titlul: Russian Money Suspected Behind Fracking Protests
Pe ce-şi bazează autorul, Andrew Higgins, această insinuare? Păi să vedem:

  • pe zvonuri care vin inclusiv dinspre premier, spune autorul – e adevărat şi Ponta a mormăit din astea prin campanie (asta după ce a fost şi el anti prin 2012)
  • se începe cu declaraţia unui tip de mare încredere: primarul din Pungeşti!
  • citează pe larg zvonurile, apoi spune că nu e nici o dovadă concretă, apoi iar zvonuri, de data asta colportate la cel mai înalt nivel, de şeful NATO. Dacă e zvon de la NATO înseamnă că e o ştire superverificată.
  • e citat şi parlamentarul Iulian Iancu, cel care a mai răspîndit chestiunea de cîteva ori. Tot fără dovezi. A auzit şi el.
  • apare singura voce “anti” – George Epurescu, activist antifracking, care neagă acuzaţiile. Dar e citat şi cu observaţia foarte “smart” cum că a aflat de scandal de la activiştii bulgari. Şi dacă a aflat de acolo, ce?
  • mai aflăm că în Ucraina doar separatiştii pro-ruşi sînt împotriva exploatării gazului de şist… Şi că Putin e un ipocrit că e “verde” doar că-l interesează. S-o mai spunem o dată. Evident, Putin are interese şi numai ecologist nu e. Asta nu înseamnă că orice contestare a unor decizii guvernamentale de la periferia UE/NATO sînt în interesul lui Putin, oameni buni.
  • aminteşte că şi Gazprom (prin subsidiara sîrbă) caută gaz de şist în Vest. Spune că nu au fost proteste de masă acolo. Eu îi amintesc autorului că în multe comunicate şi proteste a fost amintită şi situaţia cu GazPromul din Vest. Au mai fost şi proteste, dar paşnice, nicăieri bătaia de joc nu a fost atît de mare ca la Pungeşti
  • bomboana de pe tort – e citată o doamnă de la o “grupare conservatoare” – de fapt de la siteul “În linie dreaptă” (supersursă, ce să zic) care ştie ea sigur că ruşii sînt în spatele protestelor anti-Chevron – Andrei Panţu a scris o serie de articole despre colcăiala de rasism, homofobie, islamofobie şi tot ce e mai “de valoare” din acest site, nu-i reiau argumentele.
  • e citat şi şeful SRI George Maior care zice ceva de genu’ o fi ceva influenţă rusească, dar nu sînt dovezi
  • articolul încheie cercul trist cu vocea tristă a primarului din Pungeşti: Chevron pleacă acasă…

Adevărata manipulare e asta: să arunci suspiciuni asupra unor proteste justificate. Şi dacă ruşii exploatează mediatic nemulţumirile unor cetăţeni de aici, nu înseamnă că nemulţumirile sînt de la KGB/FSB.

Să înţeleg că dacă românii vor cere salarii mai mari în stradă sau redevenţe mai mari sau cine ştie ce drepturi şi dacă Russia Today face o ştire cu ei atunci lucrurile sînt clare?

Ameninţarea la adresa democraţiei vine tocmai dinspre reflexul din ce în ce mai autoritar de a considera terorism şi atentat la adresa siguranţei nemulţumiri justificate ale cetăţenilor. Ăsta da pericol. NYT acreditează un astfel de raţionament cu un aşa articol.

Trebuie să precizez şi că Higgins m-a sunat şi a avut o discuţie şi cu mine despre cîteva subiecte româneşti printre care şi gazul de şist (i-am explicat în avans inclusiv stilul de manipulare din textul său). I-am explicat şi îndoielile din rapoarte europene în legătură cu exploatarea gazelor de şist (densitatea populaţiei din UE vs. exploatare intensivă, incertitudini şi netransparenţă în modalităţi de exploatare etc.), i-am prezentat pe scurt ce am mai scris pe aici pe lung. Pînă la urmă omul avea o demonstraţie de făcut şi a făcut-o şi fără de ăştia ca mine.

Asociația Salvați Bucureștiul va sesiza Delegația Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita România săptămâna viitoare, asupra faptul că judecătorii Curții de Apel Iași au acceptat ca ”specialist independent” într-un proces în care compania Chevron este parte, un geolog aflat sub contract cu Chevron, se arată într-un comunicat al asociației remis astăzi (miercuri) presei. 

Despre ce este vorba. În 29.06.2012, Consiliul Local al Comunei Băcani, Județul Vaslui, a emis o hotărâre prin care interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. Hotărârea a fost atacată în instanță de Prefectul Județului Vaslui. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 2658/89/2013 și a fost judecat în fond de Tribunalul Vaslui și în recurs de Curtea de Apel Iași. În dosar au intervenit Chevron România în favoarea Prefectului Județului Vaslui și Asociația Salvați Bucureștiul în favoarea Consiliului Local.

Chestiunea esențială supusă judecății a fost dacă gazale de șist sunt prevazute de Legea petrolului 238/2004. Dacă gazele de șist sunt prevăzute de Legea petrolului, ele sunt în proprietatea statului și Consiliul Local nu se poate pronunța asupra lor. Dacă însă gazele de șist nu sunt prevăzute de Legea petrolului, sunt în proprietatea comunei și Consiliul Local se poate pronunța asupra lor.

Pentru a se lămuri asupra acestei chestiuni tehnice, Curtea de Apel Iași a solicitat Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași să numească trei geologi în calitate de specialiști independenți. Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prin Departamentul de Geologie, avea în desfășurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron România, pe perioada 2012-2015. Practic întreg Departamentul de Geologie era plătit de  Chevron Romania prin acest contract de servicii.

Fără a înștiința Curtea de Apel Iași asupra acestul fapt, Universitatea Alexandru Ioan Cuza a numit trei geologi, fiecare dintre ei plătiți individual de Chevron prin contractul de servicii menționat. Curtea de Apel a ales prin tragere la sorți pe geologul Daniel Țabără. Faptul că este plătit de Chevron prin contractul nr. C981073 rezultă din CV-ul acestuia, publicat pe site-ul Departamentului (aici).

Deși a fost înștiințată asupra acestui element de incompatibilitate, Curtea de Apel Iași a păstrat în cauza ca specialist pe dl. Daniel Țabără, respingând cererea de recuzare. Fără nicio surpriza, prin punctul său de vedere, dl. Daniel Tabără a sprijinit poziția Chevron.

Curtea de Apel Iași a încălcat astfel flagrant dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă

Art. 332 (1) Experții pot fi recuzați pentru aceleași motive ca și judecătorii.

Art. 42 (1) Judecătorul este, de asemenea, incompatibil de a judeca în următoarele situații:

13) atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat indoieli cu privire la imparțialitatea sa.

Asociația Salvați Bucureștiul va sesiza această gravă abatere procedurală Delegației Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita România săptămâna viitoare.

Nota noastra:

Informatii care arata in ce fel de regim “capitalist” ne aflam:

1) statul ajuta companiile private de exploatare, construindu-le infrastructura din bani publici; in tot acest timp, se discuta despre amanarea negocierilor pentru redevente si chiar despre amanarea lor;

2) aceste companii extrag, prin infrastructura construita de stat, resursele Romaniei, pentru a

3) impune unul din cele mai scumpe preturi la benzina din lume.

Stat asistential? Da, insa asistenta pentru companii, nu pentru precarii social.

Cireasa de pe tort e oferita de relatia de adanca iubire si incredere intre stat si Chevron. Justitia independenta tocmai a validat un “expert” independent platit de compania americana. Specialistul se presupune ca ofera expertiza neutra pe baza careia se decide sau nu daca si in ce conditii se exploateaza prin fracturare hidraulica.

Capitalism, stat de drept, justitie independenta. Adica statul inhamat la agenda corporatiilor, in asistenta tribunalelor.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, PUNGESTI

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PE CINE ASISTA STATUL: Romania construieste, pentru OMV Petrom si EXXON, o mega-conducta pentru gazele din Marea Neagra/ “Suferinta la pompa” – SUNTEM PRINTRE TARILE CU CEA MAI SCUMPA BENZINA DIN LUME/ Justitia independenta: geolog platit de CHEVRON, atestat ca “SPECIALIST INDEPENDENT” de un Tribunal din Iasi

  1. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
  2. Pingback: OMV PETROM nu mai are manager român. Nicio reacție din partea statului/ TUDOSE S-A OPUS CRESTERII REDEVENTELOR PLATITE DE COMPANIILE STRAINE. Marele jaf: peste jumatate din exploatatorii straini NU AU PLATIT redevente ani la randul!
  3. Pingback: DEPOSEDAREA DE SUVERANITATE ENERGETICA SI ALIMENTARA. Un proiect de lege instraineaza depozitele de gaz din MAREA NEAGRA si stabileste REDEVENTE MINIMALE/ PRIORITATI ANTINATIONALE? Autoritatile investesc in AUTOSTRAZI catre Ungaria si GAZODUCT catre Budap
  4. Ungaria cere menținerea presiunilor asupra României pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră.
    Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a făcut aceste afirmații cu ocazia unei vizite la Washington, în cursul căreia este programat să se întâlnească cu Rick Perry, secretarul american al Energiei, dar și cu reprezentanți ai unor companii din domeniul energiei.
    https://www.stiripesurse.ro/revoltator-ungaria-cere-puterilor-lumii-sa-puna-presiune-pe-romania-pentru-extragerea-de-gaze-din-ma_1274036.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare