Un gest laudabil si necesar: OCTAV BJOZA, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic, DECORAT CU CEA MAI INALTA DISTINCTIE DE NOUL PRESEDINTE, KLAUS IOHANNIS (video)

22-12-2014 4 minute Sublinieri


Este cea mai plăcută surpriză din ultimii 25 de ani, a spus Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, la Digi24, la aflarea veștii că va fi decorat de noul președinte al României, Klaus Iohannis (DETALII AICI). De la ora 16.00 a urmat ceremonia de decorare a luptătorului anticomunist.

Actualizare 16.10. După intonarea imnului național al României, președintele Klaus Iohannis a ținut un discurs de felicitare, în primul rând, dar și de mulțumire față de românii care„și-au sacrificat tinerețea, viitorul, familia și speranțele”.

„Vă felicit pentru această distincție, cea mai înaltă decorație a statului român, o meritați din plin”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

„Pentru noi, cei loviți de represiunea comunistă în modul cel mai direct, este foarte important faptul că dumneavostră, în a doua zi de la depunerea jurământului ca președinte al României, v-ați gândit să ne acordați o distincție atât de înaltă. În acest fel, lupta și suferința noastră au căpătat o recunoaștere deosebită, având și semnificația unui act simbolic de condamnare a comunismului din România”, a declarat Octav Bjoza, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Actualizare 15.15. Administrația Prezidențială a comunicat presei că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a fostului deținut politic Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

„În semn de deosebită apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat, de-a lungul timpului, pentru libertate şi democraţie, remarcându-se ca unul dintre cei mai importanţi luptători împotriva regimului comunist, pentru eforturile pe care le face, în numele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului, domnul președinte Klaus Werner Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România. Decorarea a fost făcută la propunerea președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

„Pentru noi a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima dată pentru un preșdinte al țării când își începe prima zi de muncă cu foștii deținuți politici, cea mai vitregită categorie de persoane”, a spus Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.

„Sper ca să fie un președinte care să asigure o armonie, o atmosferă constructivă, de lucru, între Parlament și Guvern, între aceste două instituții și Președinție, între persoane de prim rang, și nu o stare de tensiune. Cred că va avea această disponibilitate de a lucra în interesul națiunii române”, a adăugat Octav Bjoza.

„Faptul că s-a gândit la noi ne bucură. Într-un cuvânt al domniei sale am înțeles că dorește ca și în capitala României să ia ființă un muzeul al crimelor comunismului. Nu poate decât să ne bucure”, a subliniat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, adăugând că speră ca „la Fortul 13 Jilava, cea mai cumplită temniță, o temniță sub cota 0, în care nu am trăit, ci ne-am târăt ca niște râme, să devină un loc vizitabil”, la fel cum s-a întâmplat în celelalte țări comuniste.

„În România, care a avut poate cele mai multe lagăre ale morții, nimeni nu s-a gândit să păstreze un lagăr ca să fie muzeu, ci s-a dorit să se șteargă orice urmă a crimelor comunismului, pentru că foarte mulți din criminali au prosperat în loc să fie trași la răspundere”, a declarat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.

Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat luni pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, afirmand ca prin acest gest recunoaste si onoreaza “sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele din decembrie ’89”. Totodata, Iohannis a afirmat ca “exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi” iar acest lucru “arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”.

“O meritati din plin”, i-a spus Klaus Iohannis lui Octav Bjoza, dupa ce i-a inmanat cea mai inalta decoratie a statului roman.

“Ziua de azi e una speciala, prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste. Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte”, a spus presedintele.

Acesta a precizat ca, inainte de toate, mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile Romaniei, in conditiile in care “o natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta inainte de toate trecutul”.

In plus, in cei 25 de ani care au trecut de la prabusirea comunismului au fost gasite “putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunistilor”. “Prin acest moment vreau sa marchez inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta: un presedinte care pune in valoare inainte de toate modelele din societate”, a aratat seful statului.

Aratand ca sistemul comunist “s-a instalat prin crime si abuzuri si a continuat sa se impuna in intreaga sa existenta prin teroare si minciuna”, Klaus Iohannis a apreciat ca cea mai mare drama a fost aceea ca “regimul comunist a distrus elitele”.

Presedintele a subliniat, in acest context, ca nu vor inceta controversele legate de revolutie “pana cand adevarul juridic nu va fi scos la iveala”.

“Societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi iar acest lucru arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”, a spus Iohannis, aratand ca este “dreptul si obligatia justitiei de a identifica si aduce in fata legii pe cei care se fac vinovati” atat de crimele din anii 50 – 6o cat si de crimele si abuzurile de la revolutie.

Octav Bjoza a declarat ca acordarea acestei decoratii reprezinta o recunoastere pentru un intreg “grup social”, respectiv persoanele asasinate, inchise sau oprimate in timpul dictaturii comuniste.

“Vina lor nu a fost decat aceea de a-si fi iubit neamul, patria si tricolorul”, a continuat el, notand ca cei mai multi fost detinuti politici si deportati nu mai sunt in viata”.

“Lor, si celor inca aflati printre noi, aceasta inalta distinctie le rasplateste munca si jertfa. Fie ca gestul dvs sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane, de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele represiunii comuniste”, a mai spus acesta, atragand atentia ca cei 17 “colegi” cu care a venit la ceremonia de la Palatul Cotroceni insumeaza 300 de ani de condamnare, dintre care 115 ani efectuati.

article_231546_1


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Octav Bjoza, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Un gest laudabil si necesar: OCTAV BJOZA, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic, DECORAT CU CEA MAI INALTA DISTINCTIE DE NOUL PRESEDINTE, KLAUS IOHANNIS (video)

  1. Am precizat la alt articol ca discursul lui Johannes a avut derapaje,cum ar fi ceel cu femeile care refuzau “virtuos” politica pro-natalitate ale statului comunist.

  2. Greşeala se pare că aparţine acelor care au redactat documentul, asta în cazul în care nu a fost făcut intenţionat. Sunt convins că preşedintele s-a uitat doar în fugă pe el, oricum el nefiind un bun cunoscător al regimului trecut. Paradoxul este că regimul comunist până la Ceauşescu a fost pro-avort, iar Ceauşescu a interzis avorturile din alte motive decât pro-viata.

  3. Doar ca fapt divers…
    SUMA anilor de puscarie la care au fost condamnat “ostasii Domnnului” in perioada comunista, depaseste 4000 de ani…(4 milenii…)

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si sa ii fereasca pe romani de intoarcerea unor astfe de vremuri…! Amin!

  4. Fiindca in articolul de mai sus, a fost adus in discutie numarul insumat al anilor de puscarie care au fost executati de catre unii dintre detinutii politici, eu cred ca DEPASESTE miile de ani…daca avem in vedere NUMARUL de condamnati politici din Romania, de dupa imediata instaurare a regimului comunist…
    Din gura unui “Ostas al Domnului” (Profesorul de Limba Română din Sibiu, GHEORGHE PRECUPESCU)care a fost condamnat la inceputurile instaurarii comunismuui in Romania am aflat ca SUMA anilor de puscarie la care au fost condamnati “ostasii Domnnului” in perioada comunista, depaseste 4000 de ani…(4 milenii…), si aceasta pentru ca au fost sute sau poate chiar mii de ostasi condamnati…

    Iar daca avem in calcul si ANII adunati de pe SENTINTELE JUDECATORESTI prin care au fost condamnati la temnita grea si ceilalti crestini ortodocsi care au fost condamnati in timpul regimului comunist, si anume: CALUGARI, CALUGARITE, EPISCOPI si MITROPOLITI, Preoti de Mir, misionari crestini ortodocsi, Profesori de Teologie de la Facultatile de Teologie, MIRENI simpli credinciosi si ravnitori care au condamnat Comunismul inca de la Instaurarea lui, poate se ajunge la o SUMA DE ANI DE PUSCARIE care depaseste 10.000 de ani de Temnita…

    IATA PRETUL pe care l-au PLATIT adevaratii CRESTINI ORTODOCSI din tara asta ca sa nu faca pact cu Regimul comunist…
    Si iata “binele” MACABRU pe care Instaurarea comunismului l-a adus Bisericii Ortodoxe, romanilor crestini ortodocsi si societăţii romanesti post belice…dupa ce a pus stapanire pe neamul romanesc…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti si sa ii fereasca pe romani de intoarcerea unor astfel de vremuri de prigoana…! Amin!

  5. Nici un cântec omenesc nu este asemeni colidelor autentic ortodoxe, plin de curăția copilului, de împărtăşirea sfântului, şi de bucuria sărbătorească unică în lume, în stare să renască sfințenia, dragostea de cer şi semeni, bunătatea şi milostivirea, iertarea şi bucuria mântuirii.
    Sărbători în sfințenie şi dragoste curată tuturor.

  6. Pingback: Decorarea lui OCTAV BJOZA – contestata vehement de Tismaneanu si Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului. FARISEII ANTICOMUNISMULUI DE PROPAGANDA SI MAROTA LEGIONARISMULUI - Recomandari
  7. Pingback: OCTAV BJOZA amenintat cu moartea de un “ofiter revoltat”. In tara amenintata de hackerii jihadisti anti-manele, zeci de SMS-uri si de apeluri telefonice violente nu au fost considerate probe! | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: O necesitate morala: ZI NATIONALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR COMUNISMULUI | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: PROTESTUL PRESEDINTELUI AFDPR, OCTAV BJOZA: “Consider că noi trebuie să avem curajul de a prelua tot ce a fost bun de la fiecare, fie ei liberali, ţărănişti, legionari, cuzişti sau de nici o culoare politică, dar şi de a dezbate tot ceea ce
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare