SOARTA BUGEACULUI – DISCUTATA IN THE ECONOMIST/ Rusia reintroduce in uz TRENURILE NUCLEARE/ Neocolonialismul sefului Comisiei Europene: GRECIA NU TREBUIE SA VOTEZE “GRESIT”!

3-01-2015 6 minute Sublinieri

Maternitatea – singura cariera posibila pentru femeie pentru un oficial guvernamental din TURCIA

bugeac

 

harta – The Economist

Izolata regiune a Basarabiei ucrainene, care este cunoscută și sub numele de Bugeac, a devenit una dintre cele mai recente zone pentru care cei care urmăresc situația din Ucraina își fac griji, scrie „The Economist” într-un articol intitulat „Basarabia ucraineană – spre regiunea necunoscută”.

Mulți dintre locuitori se tem de o extindere a războiului din estul Ucrainei. Geografia acordă locului o importanță strategică, mai ales dacă rușii ar fi tentați vreodată să încerce să creeze un coridor terestru între Crimeea-Odessa și granița cu România, scrie The Economist în articolul ce va apărea în ediția print din 3 ianuarie.

Transnistria, regiune controlată de ruși, se află la nord. Nu sunt drumuri, poduri sau feriboturi peste Dunăre către România și numai două drmuri leagă regiunea basarabeană de restul Ucrainei. Dacă podurile peste Nistru ar fi aruncate în aer, s-ar trezi total izolată, notează The Economist.

Mai puțin de jumătate dintre cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul sunt bulgari, ruși, moldoveni, găgăuzi sau albanezi. Mulți au o părere bună despre Rusia, care le-a dat strămoșilor lor, în urmă cu 200 de ani, pământ și libertate. Aproape toată lumea vorbește rusește și mulți se plâng că Ucraina a făcut prea puțin pentru ei. Puțini au încredere în guvernul de la Kiev și speră că „Putin le va rezolva problemele”. Cu toate acestea, în mod paradoxal, deși mulți simpatizează cu Rusia, sunt în favoarea menținerii unității Ucrainei. Potrivit unui ziarist local, citat de The Economist, dată fiind eterogenitatea etnică a regiunii, orice declarare a independenței ar duce la fărâmițarea ei.

În toamnă, au fost zvonuri că se pregătește proclamarea unei Republici Populare Basarabene, proruse, după modelul republicilor separatiste din regiunea Donbas. Posibilii lideri ar fi fost ofițeri din armata sovietică din Bolgrad, majoritatea etnici bulgari. Totuși, războiul din Est a temperat entuziasmul pentru separatism. Incendiul tragic din mai, de la Odessa, când au murit zeci de activiști proruși, a calmat, de asemenea, pornirile de revoltă împotriva Kievului. Liderii proruși s-au refugiat, iar politicienii oportuniști au început să sprijine unitatea Ucrainei.

Întrebarea este ce vrea Rusia, scrie The Economist. În numai 200 de ani, în Basarabia s-a schimbat de nouă ori stăpânirea. Localnicii spun că văd drone, unele probabil din Transnistria, altele poate manevrate de la bordul navelor rusești ale Flotei Mării Negre, cu baza la Sevastopol. Dar chiar și așa, drapelul ucrainean probabil va mai rămâne să fluture în Basarabia pentru ceva timp, conchide The Economist.

  • Hotnews:

Rusia va reintroduce in circulatie “Trenurile nucleare” incepand din 2018. Acestea pot transporta pana la 24 de focoase termonucleare

Interzise de Tratatul de dezarmare nucleara americano-sovietic STARTII, autorizate din nou de tratatul START negociat de aceasta data intre Statele Unite si Rusia, trenurile nucleare care transporta rachete balistice gata de a fi lansate vor reveni pe caile ferate rusesti, scrieSlate.fr.

Acestea ar trebui sa devina operationale in 2018 potrivit blogului Foxtrotalphaspecializat in chestiuni de aparare.

“Sistemul feroviar de rachete de lupta”, cum este denumit de armata rusa, functioneaza similar rachetelor balistice de pe un submarin nuclear dar este mult mai ieftin. 

Faptul ca sunt in permanenta deplasare si ca sunt dificil de distins de trenurile obsinuite de marfa fac din aceste sisteme o tinta dificil de atins si un armament ideal pentru asa numita lovitura nucleara de riposta.

Vagoanele lui “Barguzin”, cum este numit acest tren, dupa denumirea unui vant care sufla deasupra lacului Baikal, seamana cu banalele vagoane frigorifice.

In total, rusii vor sa puna la punct cinci astfel de trenuri, care vor transporta fiecare sase rachete RS-24 capabile sa sustina 4 focoase nucleare. In total, 24 de focoase termonucleare pe tren, fiecare dintre ele fiind capabile sa distruga un mare oras de pe suprafata globului.

RS-24 este aproape imposibil de interceptat, in conditiile in care ating o viteza de ordinul 20 Mach 20 si au o precizie de ordinul a 50 de metri dupa un zbor de peste 10.000 kilometri.

Trenul nuclear este inca o dovada a vointei Rusiei de a-si moderniza arsenalul nuclear si de a reinstala echilibrul terorii cu occidentul. 

Ambitiile militare si investitiile in armata ale lui Vladimir Putin ar putea fi insa afectate puternic de caderea libera a cotatiei petrolului si de o profunda recesiune asteptata pentru 2015.

Daca, in ciuda dificultatilor economice, Rusia va continua modernizarea sistemelor de armament nuclear, aceasta va fi demonstratia ca Putin a reusit sa impuna o strategie care seamana mult cu cea din perioada Razboiului Rece. Moscow Times evoca deja o noua cursa a inarmarilor.

Turcia: Dupa ce Erdogan a cerut femeilor sa aiba minim trei copii, ministrul Sanatatii prezinta maternitatea ca singura cariera posibila pentru sexul frumos

Polemica lansata de presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan privind locul “natural” al femeii a fost reaprinsa de ministrul Sanatatii, care a apreciat ca maternitatea este singura “cariera” posibila pentru femei, scrie AFP.

“Mamele nu trebuie sa puna alte cariere in afara maternitatii in centrul vietii lor. A creste noi generatii trebuie sa fie centrul preocuparilor lor”, a spus joi Mehmet Muezzinoglu, citat de presa turca.

Afirmatiile sale au starnit vineri un lant de critici pe retelele sociale.

“Maternitatea nu este o cariera”, a reactionat pe contul sau de Twitter scriitoarea de succes Eli Safak, “femeile turce trebuie sa decida ele insele drumul lor in viata“.

O deputata de opozitie, Aylin Nazliaka, i-a cerut ministrului “sa se opreasca din vorbit”. “Exista motive ascunse in aceste declaratii. Scopul lor este sa faca din femei cetateni de mana a doua”, a spus ea, pe Twitter.

Ministrul si-a reiterat insa vineri declaratiile.

“Maternitatea nu este o cariera deschisa tuturor (…) este o cariera indiscutabila si sfanta”, a subliniat el, in fata presei.

Erdogan s-a ilustrat si el recent printr-o serie de iesiri pe aceeasi tema care au starnit nemutumirea feministelor.

La finele lui noiembrie, el a apreciat egalitatea dintre femei si barbati “contra naturii” si a sustinut ca islamul “a definit un loc pentru femei: maternitatea”. Luna trecuta, seful statului, care militeaza ca femeile sa aiba cel putin trei copii, a comparat contraceptia cu o “tradare”.

Erdogan, care a condus guvernul 11 ani inainte de a castiga, in august, alegerile prezidentiale, este acuzat in mod frecvent ca urmareste islamizarea societatii turce, limitand in special drepturile femeilor.

Noul an va aduce o sumedenie de încercări pentru UE, care trebuie să stimuleze investiţiile şi să rămână fermă în faţa Rusiei. Nu sunt excluse tensiuni cu Marea Britanie.

“Va exista o pală de vânt proaspăt, însă nu va fi furtună”, a răspuns Jean-Claude Juncker, întrebat fiind, de către DW, cum crede că va arăta anul 2015 în Uniunea Europeană. Comisia Europeană şi-a propus să stimuleze apariţia de noi locuri de muncă şi să respecte un program de investiţii în valoare de 315 miliarde de euro. “Cu toate acestea, restructurările în sector public vor rămâne o prioritate”, a mai spus Juncker, în încercarea de atenuare a aşteptărilor pe care le au ţări “problemă”, precum Italia şi Franţa.

Prognozele economice ale Comisiei se axează pe o creştere economică de 1,1 în zona euro. Situaţia va fi diferită de la o ţară la alta. În comparaţie cu alte ţări, Germania continuă să rămână solidă.

Banca Centrală Europeană va trebui să combată şi la anul urmările crizei datoriei publice, în contextul unei creşteri economice modeste. Cu precădere rata prea scăzută a inflaţiei dă emoţii apărătorilor monedei unice europene. BCE este, în context, pregătită să pompeze sume mari de bani pe piaţă. Nu se ştie însă când ar putea fi luată o asemenea măsură. Italia face presiuni în acest sens, în timp ce Germania continuă să pledeze pentru o politică fiscală foarte strictă.

Criza din zona euro, pe care nu puţini analişti o considerau încheiată, ar putea reveni în forţă în 2015. Dacă, în Grecia, forţe politice precum formaţiunea radicală de stângă “Syriza” vor avea câştig de cauză, acest lucru se va resimţi din plin pe pieţele financiare. “Grecii ştiu foarte bine care sunt efectele pe care le-ar avea un rezultat electoral greşit”, a declarat Jean-Claude Juncker.

Mult mai dură a fost banca de investiţii Goldman-Sachs, care, într-o analiză economică proprie, precizează: “Dacă un guvern Syriza va face ceea ce acest partid a anunţat că are de gând să facă, adică să intre într-o confruntare directă cu creditorii Greciei, refuzând să achite datoriile, Banca Centrală Europeană va fi obligată să închidă zile întregi toate băncile de pe teritoriul ţării”. Dacă s-ar ajunge într-o asemenea situaţie, lucrurile ar scăpa rapid de sub control, spun analiştii. Grecia datorează FMI şi altor instituţii europene suma de aproximativ 250 de miliarde de euro. Evident, o tragedie elenă ar avea efecte şi asupra altor ţări cu datorii foarte mari, şi ar expune Ciprul, Italia, Portugalia şi, eventual, Franţa, unor riscuri însemnate.

Probleme cu Marea Britanie

Nu doar din cauza situaţiei economice foarte dificile, ci şi din pricina valului de nemulţumire populară faţă de “cei de la Bruxelles”, în unele ţări s-au înmulţit părerile conform cărora, Uniunea Europeană trebuie părăsită cât mai rapid.

Această tendinţă a început să fie foarte evidentă odată cu alegerile parlamentare din Marea Britanie. Aici, Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) ar putea ieşi victorios şi la viitoarele alegeri. Împins de la spate de UKIP, premierul britanic, David Cameron le-a promis alegătorilor, că va negocia cu UE acordarea de mai multă suveranitate pentru Marea Britanie.

Angela Merkel a atras însă atenţia că “libertatea de mişcare pentru angajaţii din UE nu este negociabilă”.Cameron doreşte să limiteze numărul de cetăţeni europeni care vin în Marea Britanie, în încercarea de a combate curentul de antipatie faţă de străini existent în ţara sa. Dacă planul său va eşua, la referendumul care va fi organizat în 2017, britanicii ar putea decide ieşirea din UE.

Un atare pas făcut de britanici ar arunca Uniunea Europeană într-o criză gravă. Euroscepticii din alte ţări, precum Ungaria, Franţa, Italia, Suedia, dar şi Germania, ar prinde şi mai mult curaj. Mai ales în Franţa, unde populista de dreapta, Marine Le Pen, pledează energic pentru ieşirea din UE, situaţia s-ar putea destabiliza foarte repede. Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, îi revine aşadar sarcina dificilă de mediator între UE şi Marea Britanie.

Criza din Ucraina reclamă mult tact

În capul listei cu priorităţi politice, Donald Tusk a aşezat criza din Ucraina, respectiv relaţiile cu Rusia. Polonezul spune că va privi cu mare atenţie spre est şi va încerca să dialogheze cu puterea de la Moscova. “Vreau să ţin cont de perspectiva est-europeană”, a declarat Tusk la începutul mandatului său.

În martie, UE va decide asupra prelungirii sancţiunilor împotriva Rusiei. Va fi, fără îndoială, o probă de foc pentru unitatea Uniunii Europene. În Italia şi Ungaria au apărut, deja, păreri conform cărora aceste sancţiuni economice, aprobate de UE în contextul anexării Crimeei de către Rusia, nu au nicio noimă. Premierul leton Edgar Rinkevics a declarat pentru DW, că UE şi NATO trebuie să răspundă în mod adecvat acţiunilor ruseşti din Ucraina. “Avem nevoie de dialog politic cu Rusia, însă, din pricina agresivităţii Moscovei, trebuie să o şi temperăm”. Rinkevics este de părere că preşedintele Vladimir Putin va continua să pună la încercare NATO, motiv pentru care “UE trebuie să fie extrem de atentă”.

Comisia Europeană şi-a propus să reducă simţitor birocraţia din propriile structuri în 2015. Astfel, CE vrea să se concentreze doar asupra legilor cu adevărat importante. Rămâne de văzut care legi vor fi declarate relevante şi care vor fi cele scoase de pe ordinea de zi. Oricum, unii parlamentari protestează împotriva renunţării la anumite proiecte legislative în domeniul mediului.

Nu puţine vor fi momentele din 2015, în care Europa îşi va aminti de evenimente majore din istoria ei şi a lumii. În mai se vor împlini 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, o bună ocazie de a vorbi despre război şi pace, mai ales în contextul crizei din Ucraina. Care sunt urmările pe termen lung ale raptului teritorial şi ale dispariţiei unor state, se va vedea cu ocazia unui alt jubileu. În iunie se vor împlini 200 de ani de la bătălia de la Waterloo, unde împăratul Napoleon, însetat de putere, a fost înfrânt decisiv. În 1815, Marea Britanie, Prusia, Austria şi Rusia erau aliaţi. Agresorul era Franţa.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Grecia, Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “SOARTA BUGEACULUI – DISCUTATA IN THE ECONOMIST/ Rusia reintroduce in uz TRENURILE NUCLEARE/ Neocolonialismul sefului Comisiei Europene: GRECIA NU TREBUIE SA VOTEZE “GRESIT”!

  1. OFF-Topic, dar foarte important.

    Site-ul american -epochtimes- care are versiune şi în limba română, a publicat un articol relevant asupra viitorul apropiat care indică o schimbare majoră în relaţiile occidentului cu China, având repercusiuni mondiale.

    http://www.epochtimes.ro/news/companiile-americane-se-retrag-de-pe-piata-chineza—228222

    Chiar dacă întreg articolul de mai sus se concentrează asupra filmului documentar -Moartea adusă de China- al domnului -Peter Navarro- film produs în 2012, evident cu rolul de a pregăti lumea din timp asupra schimbării ce va veni, care se pare că începe să se întâmple acum. Deşi gura păcătosului domn Peter Navarro adevăr grăieşte, se pare la comandă politică sau economică, uită să spună că de acest dezastru economic global făcut de lagărul de muncă produs de China, a fost posibil deoarece şi marile companii americane şi marile multinaţionale au făcut profituri imense în dauna statelor lumii care şi-au văzut economiile distruse. Dar se pare că globalizarea cu China în frunte nu mai este rentabilă în vestul civilizat, deoarece China a devenit foarte puternică pe de o parte, iar în vest probelele sociale au ajuns la un nivel de gravitate care oricând pot crea crize periculoase pentru clasa politică. Nu degeaba comisia europeană are în plan crearea a câteva milioane de locuri de muncă în Europa în cel mai scurt timp. Recunosc că am urmărit documentarul pe bucăţi din lipsă de timp, dar mi-a rămas o imagine care ma şocat, fabrici americane părăsite, ruginite fără geamuri. Parcă am văzut fabricile româneşti distruse, cea ce arată că fenomenul de distrugere a industriilor a fost global. Pentru vizionarea documentarului accesaţi următorul link.

    http://www.iwannawatch.to/2013/11/death-by-china-2012/

    Conform articolului din epochtimes, de vină ar fi numai China, ei au cules toate beneficiile dar nu au respectat nici o clauză din marea înţelegere, când au fost primiţi în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Iar acuma se cere imperativ pedepsirea lor şi revenirea la masa normalităţi şi legi internaţionale. Întrebare, abia acum au văzut americanii că chinezii nu respectă regula jocului, sau acuma au realizat că economic şi militar au creat în monstru în Asia care începe să le conteste supremaţia. China este de fapt produsul lăcomiei companiilor americane care au vrut să facă profituri imense şi să controleze lumea, deşi oficial America spune că a învestit în China cu scopul de a aduce această ţară în lumea democrată, de a crea o societate în care muncitorul chinez să se simtă liber şi fericit şi să uite greaua moştenire lăsată de înrudirea cu defunctul URSS. Vai, vai cata grijă are conducerea americană de oropsitul popor chinez, că aproape îmi dă o lacrimă. Ciudat că aceeaşi conducere americană nu dă doi bani pe poporul american.

    Şi să mai spuneţi că nu vom trăi vremuri interesante în viitorul apropiat.

  2. Pingback: ROMANIA “NICHT” SCHENGEN NICI IN 2015/ Viktor Orban: SUA TRAGE EUROPA INTR-UN RAZBOI RECE CU RUSIA/ Uniunea Eurasiatica a intrat in vigoare/ Marea coalitie pentru salvarea… CREDITORILOR GRECIEI. Care este programul SYRIZA, noua sperietoa
  3. Pingback: REINCEPE RAZBOIUL IN UCRAINA? Confruntari cu tancuri pentru aeroportul din Donetk [VIDEO] - Recomandari
  4. Pingback: GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: Atentie la Transnistria!/ Propaganda de razboi ruseasca: ROMANIA AR ANALIZA O INTERVENTIE MILITARA IN TRANSNISTRIA/ Rusia si Ucraina se acuza reciproc de ESCALADAREA CONFLICTULUI si PROVOCARI/ SOROS – implicat in strategia puterii kievene/ FMI cere
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare